Приоритет в община вълчи дол спасяването на човешки животиДата15.10.2018
Размер25.5 Kb.
#88420
ПРИОРИТЕТ В ОБЩИНА ВЪЛЧИ ДОЛ -

СПАСЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ
Със заповед на кмета на община Вълчи дол Веселин Василев от 3 февруари бе обявено бедствено положение и в община Вълчи дол. Оттогава членовете на общинския щаб на комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи работи денонощно и прави всичко, което е по силите и възможностите на общината да бъдат предотвратени човешки жертви. В снегопочистването веднага бяха включени 25 машини, но силната виелица заличаваше за минути положените усилия. Спасяването на бедстващи в затрупани автомобили по пътищата, превозването на родилки и бъбречно болни за хемодиализа бяха и са приоритет номер едно още от първия ден на зимната виелица. От 3-ти февруари до 5-и сутринта от затрупани със сняг превозни средства са спасени 34-ма граждани, сред които жени и деца. Автомобилите са изоставени на място поради невъзможност да бъдат придвижени, а бедстващите са настанени у семейства в най-близкото населено място, където се намират и досега. На 4 февруари се наложи да бъдат спасявани дори и четирима военни в закъсала верижна машина на територията на община Суворово, в участъка Суворово - Щипско.

За 48 часа нуждаещите се от хемодиализа 5-ма болни от общината бяха придвижени до общинския център, откъдето с верижна военна техника бяха превозени за извършване на необходимите процедури в МБАЛ„Св.Анна” във Варна. Успешно бяха превозени и две родилки. Наложи се родилка от с.Бояна да бъде пренесена на ръце от десетина мъже от селото до жп спирка с.Оборище.

С верижна военна техника вече втори ден се извършва снабдяване с хляб и лекарства на жители от напълно изолирани селища. Днес военна машина достигна и до две от крайните села откъм община Добрич - Страхил и Звънец. Поради авария, със с.Страхил са прекъснати и телефонните връзки.

Тази вечер предстои да бъдат снабдени с хляб и лекарства и селата Изворник и Стефан Караджа, а след тях – и Генерал Колево, Изворник и Радан войвода. За селата Есеница, Кракра и Бояна хляб и лекаства се доставят засега с шейни. В един от районите на с.Добротич няма електричество. Авариите във водоснабдяването на някои селища в общината са отстранени.

От Вълчи дол е осигурена временна проходимост при зимни условия само до селата Щипско, Войводино, Брестак, Метличина и Караманите, но силният вятър и продължаващите периодични снеговалежи затрупват веднага почистените участъци, което още повече затруднява спасителните работи.

Общинският щаб на комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи и лично кметът на общината Веселин Василев благодарят най-сърдечно на областния управител във Варна Яни Янев, на адмирал Манушев от ВМС, на д-р Веселин Балкански – директор на РЦЗ- Варна, на „Гражданска защита”- Варна, - за постоянната връзка и адекватното съдействие в тези трудни за жителите на община Вълчи дол дни на незапомнено бедствие.


Ванилин ГАВРАИЛОВ
Каталог: stranici -> novini -> 2005
2005 -> Пресслужба областна администрация варна
2005 -> Пресслужба областна администрация варна
2005 -> Железопътна инфраструктура
2005 -> Пресслужба областна администрация варна
novini -> Пресслужба областна администрация варна
novini -> Област с административен център варна о б л а с т е н у п р а в и т е л
2005 -> Съобщение на Военноморските сили
2005 -> Пресслужба областна администрация варна
2005 -> Проведен е жребият за номер на бюлетина на кандидатите за кмет на Община Девня


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница