Приветствие от г-жа Дебора Джейкъбс Официално откриване на Националната библиотечна седмица 11 май 2009 г., Гранд хотел „София”Дата11.06.2018
Размер104.53 Kb.
Приветствие от г-жа Дебора Джейкъбс

Официално откриване на Националната библиотечна седмица

11 май 2009 г., Гранд хотел „София”

Здравейте. Аз съм Дебора Джейкъбс и ръководя инициативата „Глобални библиотеки” във „Фондация Бил и Мелинда Гейтс”.

За мен е удоволствие да бъда днес с вас, за да отбележим Националната библиотечна седмица и възможността да променим света с помощта на библиотеките на България. Това не би могло да се случи без всички вас – представители на правителството, поддръжници на библиотеките, екипа на проект „Глобални библиотеки – България”, библиотекари, библиотечната асоциация и важните регионални координатори на програмата.

Всички ние съзнаваме значението на библиотеките, които обединяват хора и идеи. И всички знаем, че библиотеките не просто предлагат информация – те предлагат опитни библиотекари, способни да обучат хората как да използват интернет и бързо да откриват нужната им информация.

Макар че „Гугъл” предлага хиляди решения, ние сме тези, които можем да помогнем за намирането на единствения нужен отговор. И точно затова съзнаваме решаващото значение на библиотеките.

Неотдавна в моята страница във „Фейсбук” зададох въпроса: „Какво отличава добрата библиотека?” Повечето ми приятели във „Фейсбук” са библиотекари и от тях получих чудесни отговори.

Още по-интересни обаче бях отговорите на приятелите ми, които не са библиотекари и които откликнаха не по-малко възторжено. Ето някои забележителни отговори:


 • Добрата библиотека е изпълнена с тихото шумолене на хора, заети с учене. Те четат, пишат, разглеждат рафтовете и витрините, търсят помощ, работят заедно в малки групи.

 • Хора търсят информация в електронната мрежа.

 • Библиотекари и доброволци предлагат разнообразни обучения и услуги, като занимания за деца, читателски клубове, помощ при подготовката на домашни, подкрепа за бизнеса, помощ при попълване на административни формуляри.

 • Когато прекрачиш прага на добрата библиотека, усещаш, че си добре дошъл. Добрите библиотеки са забавно място! И са безплатни.

 • Успешните библиотеки са стълб на общността. Те са и средища за гражданско участие и развиват обществена култура, ценяща образованието и обучението.

 • Успешните библиотеки ни напомнят, че държавата има ангажимент да подпомага развитието на своите граждани, като разпространява информация и знания. Библиотеките са инвестиция в настоящото и бъдещото поколение. В свят, в който знанието е сила, библиотеките правят всички по-силни.

Много съм доволна, че зададох този въпрос. Той ме накара да се замисля повече за този ценен ресурс, който не бива да приемаме за даденост. Намираме се на етап, в който светът се променя бързо и библиотеките са по-важни от всякога. Всички ние трябва по-ясно да мислим за това като лидери и застъпници.

Достъпът до информация с помощта на силни библиотеки и технологии е важен за нас във „Фондация Бил и Мелинда Гейтс” и лично аз вярвам, че е задължителен за здравето на нашите общности.

Библиотеките работят по различен начин и използват нови инструменти и умения, но мисията ни не се е променила. Продължаваме да се опираме на най-доброто от миналото в стремежа ни към бъдещето. Именно това ме вдъхновява и вярвам, че вдъхновява и нашето бъдеще.

Всички в „Глобални библиотеки” към „Фондация Бил и Мелинда Гейтс” знаем как добрите библиотеки могат да променят света. В момента работим в десет страни и въпреки че положението в България може да изглежда различно от това в Чили, Ботсвана или дори Сиатъл, където съм работила в Градската библиотека, вярвам, че приликите при библиотеките са много повече от разликите.

Силно вярвам, че НЯМА по-добро ВРЕМЕ от СЕГА да бъдеш библиотекар. Ако сме мотивирани, можем коренно да променим и да преоткрием библиотеките. Точно сега хората отчаяно се нуждаят от информация и технологии и НЯМА по-подходяща институция за това от библиотеките. Сега е моментът да обновим, да възродим, да преобразим себе си и нашите библиотеки. Така хората ще разберат, че библиотеките са незаменими.

Можем също да променим образа на библиотеките и да повишим уважението към нашата работа, което ще доведе до по-добро трайно финансиране и съответно до по-добро обслужване на повече хора. Представете си за момент какъв би бил животът, когато отключим и освободим потенциала на библиотеките.КЪДЕ СПОРЕД НАС ВЪВ „ФОНДАЦИЯ БИЛ И МЕЛИНДА ГЕЙТС” Е СИЛАТА НА БИБЛИОТЕКАТА

Важно е да се познава донякъде нашата работа във фондацията, тъй като това отчасти помага да се обясни защо Бил и Мелинда Гейтс дълбоко вярват в съществения принос на библиотеките за изграждането на силни, здрави общности. Ние във фондацията вярваме, че достъпът до информация и знание помага на хората да променят живота си. Работата на цялата фондация се основава на дълбокото убеждение, че всеки живот е еднакво ценен и всеки заслужава правото да има пълноценен, плодотворен живот.

Вярата им в библиотеките произлиза от щастливи спомени в детството, свързани с библиотеките. Първата им благотворителна дейност е била в обществени библиотеки – и с разрастването на фондацията те остават верни на този ангажимент.

Днес разполагаме с най-мощните средства, за да подпомогнем достъпа на хората до информация. Компютрите и интернет са мощни двигатели на икономически и социален напредък. Но все още много малко хора по света ги използват редовно. Резултатът е сериозно „цифрово разделение” – хората с достъп са облагодетелствани и живеят по-добре, докато лишените от това просто изостават.

Хората винаги са знаели, че могат да отидат в библиотеката за книги или на спокойно и безопасно място след училище, където да си напишат домашното или да почетат. Ние във фондацията също вярваме в четенето и книгите, но съзнаваме, че обществените библиотеки са идеален партньор в усилията ни повече хора да откриват възможности за промяна на живота си чрез творческо използване на технологиите.

Това наистина промени библиотеките – компютрите с достъп до интернет буквално преобразиха библиотеките от задушни читални в жизнени обществени центрове, отворени и достъпни за всеки, при това безплатно.

Нашата цел във фондацията е да осигурим ефективен, устойчив обществен достъп до информация и комуникационни технологии в библиотеките за хора, които иначе не биха имали достъп до тях – и да гарантираме, че използването им ще подобрява живота на хората и ще разпространява ползите сред все по-широки слоеве от населението.

През планиращата фаза България се присъедини към общността от страни, поели ангажимент да предоставят обществен достъп до технологии чрез създаване на силни библиотеки. Програмите за отделните страни стъпват върху поуките от останалите държави и библиотечната общност като цяло.

Тези страни са Ботсвана, Виетнам, Латвия, Литва, Мексико, Полша, Румъния, Украйна и Чили.

В Румъния видяхме кмет да инсталира централно отопление в библиотеката преди кметството. В Латвия кмет инвестира в библиотечната програма преди строежа на пътища.

Благодарение на подкрепата на чилийското правителството за Библиотека 2.0, библиотечната общност има водеща роля в обновлението на страната и е отворена за всички потребители, особено за децата, които ни изпреварват при използването на технологиите.

В една от страните се опитват да включат в програмата използване на СМС-технологията.

Миналата седмица във Виетнам и по-рано през годината в Ботсвана видях модернизирани сгради, очакващи новите си компютри и увеличения брой посетители.

Тук в България чух много доказателства за желанието на правителството да подготви библиотеките за бъдещето. Чудесен пример е читалището в Рудозем в община Смолян. Сградата е ремонтирана из основи и като знам какъв запален библиотекар съм, няма начин и аз да не се влюбя в нея. Мястото е чудесно – вече има нови прозорци и подове, а всички книги са подредени на нови рафтове. Освен това има и ново помещение, подготвено за информационен център – с бюра, столове и интернет връзка. Остават единствено компютрите. И това е само един от примерите.

Но сме наясно, че е нужно повече от ремонтирани или нови сгради.

Във фондацията очакваме вложенията в българските библиотеки да се отразят положително на всяка общност. Хора от всички възрасти ще имат по-добър достъп, особено там, където се нуждаят най-много от това. В по-големите общности, където вече има такъв достъп, той ще бъде подобрен с помощта на обучени библиотечни служители. Разработената програма за обучение ще подкрепи развитието на всички библиотечни служители в България.

Правителството показа ангажираността си през етапа на планиране; целта ни е страната да продължава да отделя ресурс за библиотеките и достъп до интернет.

Днес в тази зала се вижда значението на Българската библиотечно-информационна асоциация – целта ни за България е общност от библиотечни служители, подкрепяна от силна библиотечна организация, и библиотекари, които съзнават ключовата си роля в развитието на общността.

Вярваме, че за да бъдат библиотеките възможно най-ефективни, ние и нашите партньори трябва да бъдем настоятелни. Трябва да се научим да използваме гласа си по-силно и по-ефективно, за да подкрепяме и популяризираме един ресурс, твърде дълго останал незабелязан и подценяван. Виждали сме силата на библиотеките, когато дават на своите потребители информация, възможности, надежда. И вярваме, че като продължите работата си, започната през етапа на планиране, българските библиотеки ще успеят.

През изминалата година в „Глобални библиотеки” и фондацията анализирахме досегашната ни работа, за да преценим кое работи и кое не, и да предприемем нужните промени. Стигнахме до извода, че успешните библиотеки трябва да вършат три неща: 1. Да посрещат нуждите на потребителите;

 2. Да обучават служителите си;

 3. Да изграждат обществена подкрепа.

Открихме, че за да постигнат истинска промяна в живота на хората, успешните и устойчиви библиотеки предлагат полезно и актуално съдържание и услуги. Успешните библиотеки го правят по няколко начина:

 • Предлагат привлекателно обществено пространство, където хората да се чувстват на сигурно място и добре дошли;

 • Разполагат с опитни библиотекари, които да съдействат на потребителите при намиране и използване на информация и средства;

 • Изграждат обществена подкрепа за достъп чрез оценка и застъпничество;

 • Разполагат с културни и образователни програми за нуждите на всяка общност;

 • Стремят се хората в общността да бъдат добре обучени, компютърно грамотни и да имат достъп до разнообразни и авторитетни интернет източници;

 • И най-вече добрите библиотеки отговарят на нуждите на потребителите си. Те са наясно, че компютрите и достъпът до интернет не са достатъчни, затова предоставят подходящи книги, източници и обучение, за да задоволяват тези нужди. Разбират, че трябва да предлагат услуги и информация, които са от значение за техните общности и са в помощ на хората и децата им.

За да се случи всичко това, са ни необходими силни библиотеки, библиотечни служители и поддръжници.

УСПЕХ, УСТОЙЧИВОСТ, ПО-ДОБРО ФИНАНСИРАНЕ

След 33 години работа в обществена библиотека стигнах до извода, че успехът идва с много труд, страст, всеотдайност, както и с постоянно застъпничество. • Всеотдайност на екипа за най-добро обслужване на потребителите;

 • Всеотдайност за привличане и включване на хората при развитието на библиотечните услуги – да търсим мнението им, да ИЗСЛУШВАМЕ отговорите им и да усъвършенстваме начина си на работа;

 • Всеотдайност за постоянно застъпничество за библиотеките и разясняване на значимостта им пред донори, средства за осведомяване, пред наши потребители и потенциални партньори;

 • И всеотдайност за промяна – да се превърнем от складове за стари книги в процъфтяващи и живи организации с услуги, които отговарят на местните нужди, с програми, които обслужват хора от всички възрасти и езици, с добре обучени и уважавани служители, с представители на правителството, които съзнават, че дори при неблагоприятна икономическа ситуация библиотеката се нуждае от финансиране.

В България работим за всичко това – заедно. Това, което ще превърне усилията ни тук в успех, е огромното желание за изграждане на стабилни партньорства.

 • Българската библиотечно-информационна асоциация бе един от първите ни партньори и ни предостави ценна информация за местния контекст в началото на нашата работа. Тяхното търпение към нас, докато се запознавахме с България, включително с читалищната система, беше и е забележително;

 • Министерство на културата показа ангажираността си от първата ни среща;

 • Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Националното сдружение на общините и ПРООН допринесоха за това партньорство с ценните си гледни точки през етапа на планиране;

 • И нашите частни партньори, включително Майкрософт, бяха неоценими.

Не е достатъчно да бъдем просто добра библиотека. Жизнено важно е да се покаже на нашите партньори, поддръжници, дори на нашите опоненти, че обществените библиотеки имат важно, положително социално и икономическо влияние във всяка общност.

Наред с всичко останало това означава да се определят националните и местните приоритети и да се работи за адаптиране на нашите услуги, за да посрещнат установените нужди. За всички нас е важно да покажем, че това е добра и разумна инвестиция – като осигуряваме качествени услуги в библиотеките за отделните потребители и общности с много по-силен ефект от преди.

Но това няма да стане без усилената ни работа!

Трябва да се възползваме от всяка възможност да говорим за важната роля на библиотеките за развитие на нашите общности и за подкрепа на нашите потребители, така че да постигат успех в бързо променящия се свят.

Понякога това е трудно за библиотечните служители – не сме станали библиотекари, за да се занимаваме с политика. Но е важно всеки от нас да намери начин да говори със страст за библиотеките, да намери истории за разказване и слушатели за тях. Важното е да се говори защо имаме нужда от силни библиотеки!

Сега е нашето време. Това е нашата възможност. Не би трябвало да ни е трудно да го правим, когато съзнаваме, че нашата работа означава по-добър живот за милиони потребители по света.

Сега е нашето време, ако се научим на застъпничество, как да стигаме до хората и да популяризираме кои сме! Твърдя, че имаме моралното задължение да изпълним мисията си, докато напредваме в крак със света на информацията – или както обичам да казвам: „да вървим натам, накъдето върви информацията”.

Като библиотечни служители имаме възможността ТОЧНО СЕГА – стига да го искаме и да се осмелим да го направим – да погледнем какво се случва с обществените библиотеки, и да осъществим необходимите промени, за да отговорим на нуждите и потребностите на нашите общности и да останем актуални.

Въпреки че съм във фондацията само от девет месеца, знам, че сте извървели дълъг път – почти три години. Но всички стойностни начинания, предприети с идеята за устойчиво партньорство, както е в случая, изискват време.

Ние вярваме, че инвестираното време за подготовка ще осигури успеха на всяка бъдеща програма. Аз самата съм изградила много библиотеки, като материална база и библиотечни програми, променяйки ги едновременно с промените в света на разпространение на информацията. Всичко отне много време, но и всичко бе по-стабилно благодарение на българския модел – да се работи съвместно. Двама мои наставници са го изразили най-добре – единият е мой бивш мой, а другият е Пати Стоунсайфър, бивш изпълнителен директор на фондацията. Според моя кмет когато се събере добра общност, започват да се случват добри неща. А Пати съзря важните изводи и ги вля във философията на нашата фондация, като перифразира старата поговорка: „Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далече, върви с някого.”

Заедно ще постигнем това.

Моето пожелание към ВАС – продължавайте да вършите чудесната работа, която сте вършили досега, а след това опитайте и повече. Не се съмнявайте във възможностите си да промените вашата библиотека, вашата общност или вашия свят.Благодаря ви и помнете – силните библиотеки изграждат силни общности.


Каталог: kampanii1 -> nbs2009
kampanii1 -> Българска библиотечно-информационна асоциация национална кръгла маса „библиотеката – място за всеки, място за всички”
kampanii1 -> Библиотеките на 21-ви век: Предизвикателства и възможности Роберта Стивънс
kampanii1 -> Кабинет Тема Клас
kampanii1 -> Обръщение на българската библиотечно-информационна асоциация
nbs2009 -> Приветствие от г-жа Дебора Джейкъбс Официално откриване на Националната библиотечна седмица 11 май 2009 г., Гранд хотел „София”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница