Приветствие от името на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България поднася г-жа Анна-Мария ВиламовскаДата02.01.2018
Размер18.16 Kb.
#40035
Международната година на светлината и светлинните технологии (International Year of Light and Light-based Technologies – IYL 2015) бе официално открита днес, 20 януари 2015 г., в Българската академия на науките. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който е председател на Националния организационен комитет, даде старт на международната инициатива в България и отбеляза, че през последните години се наблюдава изключителен прогрес в развитието на науката и технологиите, свързани с наноматериалите, който се отразява благоприятно на научните направления, свързани с различните свойства и проявления на светлината.

В изказването си акад. Воденичаров посочи, че Българската академия на науките, която е национален научен и експертен център, поема ролята на обединител на учените и специалистите в България, работещи в областите на науката, образованието и технологиите, свързани със светлина, да организира тези събития през цялата година с ясното съзнание, че успех може да има само чрез единство на техните усилия и хармония на техните интереси.

Международната година на светлината и светлинните технологии се провежда под патронажа на Президента Росен Плевнелиев. В сформирания Национален организационен комитет с председател акад. Стефан Воденичаров участват членове – представители на научни и образователни среди, съвместно с българската светлотехническа промишленост. Медиен партньор е  Националното издателство за образование и наука “Аз Буки“.

Приветствие от името на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България поднася г-жа Анна-Мария Виламовска.Приветствие от името на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО поднася г-жа Мария Донска.По време на официалното откриване в БАН бяха поднесени приветствия от името на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България, г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, проф. Георги Михов, ректор на ТУ – София, чл.-кор. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, Федерацията на научно–техническите съюзи и др. Акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН отправи приветствие към гостите и участниците в инициативата.

Идеята за Международната година на светлината и светлинните технологии и цялостната програма за нейното осъществяване в България през 2015 година представи акад. Александър Петров. Изготвената Национална програма включва две подпрограми „Оптиката и науката за светлината в годината на светлината” и „Светлинни технологии и приложна светотехника”. Предстоящите събития, включени в подпрограмите са 36. Проф. Иван Лалов и проф. Христо Василев представиха инициативите. По време на откриването проф. Евгения Вълчева изнесе публична лекция „Сините светодоиди: Нобеловата награда по физика за 2014 г.“.
Каталог: upb -> IYL2015
IYL2015 -> Европейска нощ на учените 2015 25 септември 2015 Г. (Петък) Българска академия на науките
IYL2015 -> Проф. Д-р асен златаров
upb -> Съюз на физиците в българия министерство на образованието и науката
IYL2015 -> Книга за оптиката Китаб ал-Маназир по време на Златния век за исляма, с която поставя началото на нов клон от науката, довел до революционни промени в обществото
IYL2015 -> Програмата "Светлинни технологиии и приложна светотехника"
IYL2015 -> Програма за честванията, към която сфб ще се включи със следната подпрограма
IYL2015 -> Програма 14. 00 14. 15 Разглеждане на фотоизложбата „Светлинни явления в природата 14. 15 14. 30 Откриване
IYL2015 -> Конкурс за есе и фотография посветен на: 450 години от рождението на Галилео Галилей
IYL2015 -> Програма за честване на Международната година на светлината и светлинните технологии


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница