Проектът „4 стаи“ последен етап в БългарияДата06.07.2017
Размер39.65 Kb.
Проектът „4 стаи“ - последен етап в България

Една от най-интересните фигури на чешката художествена сцена Иржи Кованда ще гостува по покана на Института за съвременно изкуство (ИСИ) в София. Разговорът с него ще се състои на 30 ноември в 18 часа в Чешкия център. В рамките „4 стаи“ ще бъдат открити последните части от проекта – видеоинсталацията на Збинек Баладран „Socio-fiction “ на 1 декември от 18 часа в Института за съвременно изкуство в София и веднага след това в 19:30 часа в Чешкия център изложбата „За и против“ на чешката художествена група Рафани.

Изложбите са част от мащабен обменен проект, който представя няколко отличаващи се творци и групи от Чехия и България, като по този начин свързва двете художествени сцени. През март, като първа от проекта, в Чешкия център в София беше показана изложбата „Сестри, да се държим!“ на Вацлав Гирса. Последва я изложбата „Църкви и рисунки“ на тандема фотографи Лукаш Ясански и Мартин Полак в галерия „Ластици“ в Пловдив през април 2015 г. и едновременно с нея в Чешкия център инсталацията “All Tomorrow Exotic” на двамата български автори Лубри и Войн де Войн. По същото време премина и изложбата на Иржи Кованда "Nothing in the Middle" в галерия „Sariev Contemporary“ в Пловдив. Целият цикъл ще бъде завършен със „Socio-fiction “ на Збинек Баладран в Института за съвременно изкуство в София, изложбата на група Рафани в Чешкия център в София и дискусията с Иржи Кованда на същото място.Иржи Кованда (*1953, Прага) е един от най-експонираните чешки художници в международен мащаб. В момента е на едногодишна резиденция DAAD в Берлин. Въпреки това остава много важна фигура в рамките на чешката културна сцена, която е повлияла върху вижданията на няколко поколения творци. Ръководител е на ателие „Пърформанс“ във Факултета за изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем, но работи и като преподавател в ателие „Живопис II“ в Академията за изобразителни изкуства в Прага.

Работите на Иржи Кованда са представени в престижни световни институции и на международни прегледи, например в Museo Reina Sofía в Мадрид, Secession във Виена, Tate Modern London, São Paulo Biennial 2012, documenta 12 в Касел и др. Международният интерес към него се появява след актовете и интервенциите му през 70-те и 80-те години на миналия век, които стават част от големи проекти, отбелязващи и включващи изкуството на бившия Източен блок обратно в международен контекст (East Art Map, Body and the East, Parallel Actions).Иржи Кованда е представен от галериите gb agency в Париж, Krobath във Виена и Берлин, WALLSPACE в Ню Йорк и галерия SVIT в Прага. Българската общественост имаше възможност да се запознае с неговата изложба „Nothing in the Middle“, която беше показана в началото на тази година в галерия „Сариев“ в Пловдив.

За изложбата си Socio-fiction“ Збинек Баладран, заедно с куратора Едит Йержабкова от пражкото сдружение Are и куратора Яра Бубнова от ИСИ в София, е подготвил четири последователни видеоинсталации: „Нощ на земята“, „Socio-fiction“, „Предварителен доклад/ Казус“ и „Сближаване на безкрайните прогресии“, които представят неговата творба като времева и тематична приемственост. След значително опростяване работата на Баладран може да бъде вкарана в антропологичния и етнографически подход за изследване на обществото, което изкуството през последните десетилетия е успяло да овладее. От дълго време Збинек Баладран се занимава практически и теоретично с темите на художествения и културния архив и метафорите на археологията като творчески метод. Интересува се какъв образ на света ще създаде човечеството и в какви обществени системи и режими ще функционира. Работи с видео, текст и инсталация. Работите му могат да се характеризират като аналитично търсене на зависимостите между миналото и нейната конструкция в отношенията й към преобладаващите епистемологични модели. Той е един от първите чешки творци, които започват аналитично да разглежда формата на видеото във връзка с лявото наследство от миналото, препратките на авангардното и новата естетика при разпространяване на информация, лекциите и работната среда. Заедно с Ян Манчушка и Вит Хавранек изследва ризоматичните модели на функциониране на обществените структури. Въпреки съзнателния и аналитичния подход творбата на Баладран не е лишена от сетивни качества. Новата инсталация в ИСИ ще позволи на българските зрители за първи път да се срещнат с работата на този автор в пространство акцентирано от видеоинсталации и да ги запознае накъде води авторовата творба.Група „Рафани“ възниква през 2000 г. в Академията за изобразителни изкуства в Прага в период, когато в Чехия не се създават много художествени групи. От другите, които са основани през 90-те години, тази специално се отличава с това, че абсолютно демонстративно приема свои правила, методи на работа и ориентация и че успява да устои, въпреки всички обществени художествени промени наоколо и вътре в групата. В последно време „Рафаните“ най-много се интересуват от експериментиране със звук, видео и филмова реч. През 2011 г. реализират своя първи документален филм „31 края/ 31 начала“, а през 2012 г. за изложбата си „Дъх“ в Дома на изкуството в Бърно правят филмова гротеска, базирана на пърформанси от 60-те и 70-те години. За всяка своя изложба „Рафаните“ се стремят да направят нов филм или видео, а настоящото им желание е да реализират пълнометражен филм.

Рафани за проекта „За и против“: Цел, на голяма част от политическата практика на съвременното демократично общество, е обичайният преговор за правата и мястото на професионалните групи и отделните части на населението. Политиката се осъществява чрез коригиране на грешките и настояване за все по-малки и по-малки изисквания. Целта не е нищо друго, освен безкрайна справедливост. Заради детайла, често не виждаме цялото. Нашият проект е опит, изискване и модел, който до голяма степен е реторичен – позволява да се артикулира светът (цялото), позволява да има връзка с цялото, въпреки селективността и нетрайността. Проектът ни като цяло акцентира върху етиката като нещо, което днес в голяма степен отсъства в дискурса на съвременното изкуство. Повечето художници избягват етиката както дяволът кръста – разбираеми страхове за обвинение в морализиране. Но ние я избираме, защото вярваме, че етиката е висша политическа и съвременна тема. Тя е нещо, което пречи на автономията на изкуството и му помага да прекрачи себе си.
За повече информация:

http://www.zbynekbaladran.com

http://rafani.blogspot.cz/

http://sofia.czechcentres.cz/

http://www.ica-sofia.org/
Силвия Дерибеева, Чешки център София: 0886156172, deribeeva@czech.cz
Каталог: sys -> FileStorage -> download
download -> Книга 2015", ще представи в България новоизлязлата на български книга „Ракия" превод: Маргарита Кюркчиева, изд. „Ерго"
download -> София: поетики 2014 среща с полската поезия
download -> Късо съединение 2013 Дом на киното – Евро Синема
download -> Индржих щрайт: къде е моят дом ?
download -> Филма „Майка Ганга пътуване по свещената река Ганг” (с озвучаване на български език), посветена на празничния Фестивал „Ганга Сагар”
download -> Покана за участие
download -> Музеят на социалистическото изкуство и чешкият център в софия представят реконструкцията като трагедия и фарс pode Bal


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница