Проф д-р светла калудова-станиловаДата23.07.2016
Размер22.33 Kb.
#2880

Проф. д-р СВЕТЛА КАЛУДОВА-СТАНИЛОВА
Светла Калудова-Станилова е родена в Асеновград. Наследила таланта на своя баща, тя от малка е на изпълнителската сцена. Възпитаничка е на НУМТИ “Добрин Петков” в Пловдив. През 1980 г. завършва АМТИИ с две специалности: “Народни инструменти и народно пеене” и “Музикална педагогика” със следдипломна квалификация. Учи народно пеене в класа на проф. Ас. Диамандиев и проф. А. Кушлева. Има записи в БНР и БНТ.

Днес тя е професор по народно пеене и дирижиране на народен хор в АМТИИ – Пловдив. През 2004 г. защитава дисертация на тема: “Вокално-изпълнителските способности на народния певец – формиране и развитие” и получава образователната и научна степен “Доктор по Музикознание и музикално изкуство”, през 2006 г. конкурс за доцент, а през 2013 г. – конкурс за професор. От 2000 г. до днес активно участва в организирането и провеждането на учебния процес в АМТИИ: автор е на редица учебни програми по водещи дисциплини, преподава в специалностите “Изпълнителско изкуство – фолклор”, “Дирижиране на народни състави”, “Педагогика на обучението по музика” и “Департамент за следдипломна квалификация” по дисциплините “Народно пеене”, “Методика на обучението по народно пеене”, “Постановка на глас”, “Обучение по народно пеене на чуждестранни студенти” от САЩ, Австралия, Дания, Македония, Швеция, Финландия, Гърция и др. Ежегодно е научен ръководител или рецензент на докторанти. От работата и като вокален педагог и диригент в АМТИИ са се дипломирали 21 випуска народни певици и певци и 9 випуска диригенти на народен хор. Голяма част от нейните възпитаници са изявени изпълнители, вокални педагози и диригенти.

Тя е автор на: сборник “30 песни за народен хор” (1997 г.), монография “Живот и песен” (2002 г.), теренно изследване “За традиционното народно-песенно изпълнителство” (2006 г.), монографическо изследване “Огреяло ясно слънце” (2006 г.), монография “Непресъхващ извор с. Тополидол – Пазарджишко” (2009 г.), сборник “Солови народни песни с клавирен съпровод” (2009 г.), “Методика на обучението по народно пеене” (2011 г.), “Вокалното изкуство в Родопите – традиция и съвременност” (2012 г.) и множество научни публикации в специализирани издания, рецензии на научни трудове и дисертации.

В периода 2008-2011 г. доц. д-р Станилова заема длъжността ръководител на катедра “Музикален фолклор”, а от 2012 г. е декан на факултет “Музикален фолклор и хореография”. Дейността и има и високо обществено признание: Член е на СБМТД, на секция “Музиколози” към СБК, на Съюза на учените в България, ежегодно участва в жури на Национални конкурси за фолклорни изкуства. Носител е на следните лични награди: Почетен знак на град Пловдив (по случай 30 г. творческа дейност), 2010 г., Златна лира на СБМТД (по случай 30 г. творческа дейност), Златен медал като диригент (1984 г.), Диплом за високи постижения във вокалната педагогика – Международен конкурс “Фолклор без граници”, Албена’2005, Награда на Ректора – за активно участие в провеждането на учебния процес в АМТИИ’2007, 2010 г., Грамота за принос в развитието на Академичен народен хор “30 години АНХ”, 2010 г., Почетна грамота от БНР – програма “Хоризонт” и “конкурс Рано в неделя” за високи постижения като вокален педагог (2011 г.); Диплом за високи постижения като вокален педагог от “Национален конкурс Дико Илиев – Враца”, 2011 г.

www.folklore.bg

Каталог: website -> w1267 -> file -> repository
repository -> Роден съм на 07. 05. 1963 г в гр. Варна. От ранна детска възраст проявявах интерес към народната музика
repository -> Dear ladies and gentlemen, dear children
repository -> Развитието на селския туризъм, предпоставка за съхранението на българските традиции и бит
repository -> Развитието на селския туризъм, предпоставка за съхранението на българските традиции и бит
repository -> Доц д-р антон андонов
repository -> Академик красимир петров
repository -> Никола колев


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница