Програма „ нумизматика. Експертиза и оценка на културно исторически ценностистраница1/5
Дата28.02.2022
Размер493.57 Kb.
#113310
ТипПрограма
  1   2   3   4   5
Курсова работа-доц. М.Пискова

ЮЗУ „НЕОФИТ РИЛСКИ“ – БЛАГОЕВГРАД
ПРАВНО – ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „НУМИЗМАТИКА. ЕКСПЕРТИЗА И ОЦЕНКА НА КУЛТУРНО – ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ“

КУРСОВА РАБОТА


на Биляна Димитрова Карадакова, фак. № 19100845006

Идентификация на документ по задание

Дисциплина:
„Експертиза в областта на книжовно – документалното наследство“

Преподавател:


Доц. д-р Марияна Пискова

20. 04. 2021 г.


Благоевград

Увод
Заданието на настоящата курсова работа е да се направи идентификация на архивен документ – писмо с личен характер от Елисавета Багряна до Владимир Василев от Париж, 3 октомври 1928 г.1 Ръкописът е 2 страници, в цялост на листата и текста, датиран и подписан. Идентификацията е научно-изследователски процес от експертизата на даден артефакт, който цели определяне на неговата автентичност, материална и информационна същност и културна, научна и / или финансова стойност. От контекста се разбира, че най-голяма стойност носи оригиналът. Той е носител на автентична историческа и културна стойност.
Автентификацията е първият етап, който обуславя смисъла и стойността на изследвания предмет. В същото време, разкриването на автентичността е обвързано с проучване на историческия контекст, създал и съпътстващ артефакта.
Изследването на физическите белези и контекста съставляват същността на експертната идентификация. В изложението по-долу се следват стъпките на този процес, резултатът от който е определяне стойността на предмета.
Проблемът за стойността на артефактите е особено актуална, сложна и многоаспектна тема, който изисква комплексно изследване. Тук се обръща внимание на проблема за финансовото остойностяване на културните ценности при слабо развит пазар на такива в България след 1989 г. Насоката следва действащото законодателството и практиката, прилагана от музеи и архиви. Вътрешният пазар на артефакти е спъван от неприложими и ограничаващи пазарната свобода мерки, в резултат на което избуяват престъпленията срещу културното наследство от всякакъв характер и вид.2 Проблемът може да се реши само с адекватно законодателство и прилагане на професионалната експертиза.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница