Програма „Асистенти на хора с увреждания. Общо 7 социални асистенти обгрижваха 14 души с различни увреждания по домоветеДата26.09.2018
Размер66 Kb.
ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2008 ГОДИНА.
През 2008 година Фондация „Съпричастие” продължи да предоставя социалната услуга „Социален асистент” по Национална Програма „Асистенти на хора с увреждания”. Общо 7 социални асистенти обгрижваха 14 души с различни увреждания по домовете.

През 2008 година Фондация „Съпричастие” продължи да предоставя социалната услуга в общността „Социални асистенти на деца с увреждания, посещаващи масови детски градини и училища”. Тази дейност се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна съвместно с Агенция за социално развитие „Вижън”. През 2008 година работиха 30 социални асистенти на деца предимно от детските градини. Те предоставят социална подкрепа на 30 деца с различни увреждания.

От месец август 2008 година Фондация „Съпричастие” е доставчик на социалната услуга в общността „Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение” на територията на Община Варна. Услугата е възложена с договор за 3 години като общинска делегирана дейност.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция предлага 7 социални дейности на своите потребители:

1. Индивидуална социална работа.

2. Дейности в групи по интереси.

3. Социокултурни дейности – социални контакти, осмисляне на свободното време, беседи, екскурзии, чествания на национални и религиозни празници, концерти и други творчески дейности.

4. Социално-правни консултации – информиране и консултиране за социални, трудови, осигурителни и административни права на хората с увреждания,

5. Обучение по народно и класическо пеене, народни музикални инструменти, художествено слово и международния език Есперанто,

6. Терапевтични дейности – трудотерапия, музикотерапия, кинезитерапия, медицинска рехабилитация,

7. Психотерапия – помощ за преодоляване състояние на тревожност, тренинги за формиране на позитивно мислене.

От месец септември 2008 година в град Силистра се откри социалната услуга в общността „Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания” като държавна делегирана дейност.През 2008 година реализирахме малък проект по Социалната програма на Община Варна с наименование „Обучение на социални асистенти за повишаване качеството на предоставяните услуги”. Над 60 действащи социални асистенти на възрастни и деца участваха в обучението. То премина през три учебни модула:

  • Социална рехабилитация и интеграция на хората с увреждания,

  • Социална медицина,

  • Позитивна психотерапия.

Беше издадено учебното помагало „Социална рехабилитация и интеграция на хората с увреждания” с автор Веселина Стоилова.

По случай патронния празник на Училището за деца с нарушено зрение бяха наградени за учител на годината Геновева Зашева и за ученик на годината – Ваня Добрева.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница