Програма „Асистенти на хора с увреждания. Определени бяха 7 социални асистенти, които обгрижват 21 души с трайни уврежданияДата19.10.2018
Размер64 Kb.
#91486
ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА
През 2007 година продължи дейността на Фондация „Съпричастие” по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”. Определени бяха 7 социални асистенти, които обгрижват 21 души с трайни увреждания.

През януари 2007 година за пръв път Фондация „Съпричастие” започна предоставянето на социалната услуга „Социален асистент на деца с увреждания, посещаващи масови детски градини и училища”. Програмата се финансира изцяло от Община Варна. Бяха назначени 21 социални асистенти на деца от детските градини и училища.

По проект в град Силистра бе разкрита Маршрутна служба за хора с увреждания. Проектът е финансово подкрепен от Програма Матра кап на Посолството на Кралство Холандия. Осигурен е лек автомобил, назначени и обучени са диспечер, шофьор и социален работник.

По Социалната програма на Община Варна бяха изпълнени два малки проекта:  • „Есперанто – подходящо средство за културна интеграция” – бяха осигурени такси за участие в 73-ия Международен конгрес на слепите есперантисти за 15 варненски незрящи есперантисти. Конгресът се проведе в Курортен комплекс „Албена”, като за всички 112 участници от 12 страни беше осигурена фолклорна програма от Варна и еднодневна екскурзия до Варна с посещения на Парка-Музей Владислав Варненчик, прабългарското селище „Фанагория” и Катедралния Храм „Свето Успение Богородично”.

  • „Дами за интеграция” – 15 дами с и без увреждания основаха

На територията на Район „Младост” Дамски клуб „Интеграция”, в който практикуват различни изкуства и художествени занаяти без значение на увреждането. На 21 септември те организираха изложба с изработени от тях сувенири и художествени изделия.

От 2007 година Фондация „Съпричастие” е доставчик на социалната услуга в общността „Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение”. Центърът функционира от юли до декември. В него участваха 40 незрящи, разпределени в 5 групи по интереси:Участниците в групите подготвиха и изнесоха концерт в град Силистра послучай 13 ноември – Международният ден на образованието и културата на слепите. В края на годината беше организирано Коледно тържество.

Послучай патронния празник на Училището за деца с нарушено зрение бяха поднесени традиционните награди на Фондация „Съпричастие” за учител и ученик на годината. За учител на 2007 година бе отличена Недка Димитрова, а за ученик на годината – Станислава Георгиева.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница