Програма декември 2010/ януари 2011



Дата23.07.2016
Размер228.6 Kb.
#2430


Месечна програма декември 2010/ януари 2011


1, сряда

18 ч., Полски институт

Съвместно с Издателство „Колибри”


  • Представяне книгата на Анджей Вайда „Киното и останалият свят” и „Двоен поглед” (Превод – Силвия Борисова и Пламена Баженова). Книгата и автора ще представи проф. Владислав Икономов. Книгата излиза в престижната поредица „Амаркорд”.

Анджей Вайда (род. 1926)филмов и театрален режисьор, сценарист и сценограф, един от най-изтъкнатите творци в историята на световното кино, отличен през 2000 г. с наградата на Американската филмова академия Оскар за цялостен принос. В повечето от филмите си той се стреми да усети смисъла и същността на националните традиции, а в полската история търси ключа към настоящето.

Дебютира с филма „Поколение” (1954), разказ за съдбата на младежите от варшавските предградия по време на фашистката окупация. По-късно заснема „Канал” (1957) и „Пепел и диамант” по едноименната творба на Йежи Анджейевски (1958). Тези два филма издигат Вайда до ранга на един от най-значимите европейски режисьори от новото поколение. Те полагат началото на известното течение, наричано полска филмова школа, започнало дебата за националната мартирологична традиция и романтичния героизъм.

Вайда заснема няколко десетки филми, повечето от тях значими или забележителни постижения в полското кино, отличаващи се с невероятно стилистично и тематично разнообразие. С еднакъв успех той създава богати откъм визия творби, с епичен размах, както и аскетични, камерни и лирични филми. Филмография: Пепелища (Popioły, 1965), Брезова горичка (Brzezina, 1970), Пейзаж след битка (Krajobraz po bitwie, 1970), Обетована земя (Ziemia obiecana, 1974), Човекът от мрамор (Człowiek z marmuru, 1976), Човекът от желязо (Człowiek z żelaza, 1981), Пан Тадеуш (Pan Tadeusz, 1999), Отмъщение (Zemsta, 2002), Катин (Katyń, 2007), Сладка тръпка (Tatarak, 2009).
Анджей Вайда: Киното и останалият свят

Книга, за която се говори и чието излизане съвпада с награждаването на режисьора с Оскар за цялостен принос към киното. Защо Вайда е станал режисьор и какво е влиянието на времето върху този избор? Поради каква причина се стига до разкриването на „тайнствения Х”? Какво представлява феноменът Збишек Цибулски? Всичко за кулисите на полското кино и професията режисьор.


Анджей Вайда: Двоен поглед

Вайда ни разказва своята история, започваща в годините на неговата младост – 1949, когато прекъсва следването си в Академията за изящни изкуства за да пробва силите си в киното, и продължава този свой път като филмов и театрален режисьор вече повече от 60 години. Откровено и с чувство за хумор той разказва за наученото през всичките тези години, когато от „наивно малко момче” се превръща в професионален кинаджия. Тази книга е необикновена „филмова кухня”, в която крачка по крачка опознаваме всички етапи на заснемането на един филм, като започнем от идеята, написването на сценария, подбора на актьори и целия филмов екип и приключим с премиерата. Това е майсторски разказ за теорията и практиката на киното, изпълнен с препратки към конкретни събития на филмовите площадки на полски филми и анекдоти за известни актьори.



Проф. Владислав Икономов – филмов режисьор, класик на българското кино, автор на книги, преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. През 1957-1963 следва режисура в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз в класа на проф. Антони Бохджевич. Асистира при заснемането на филмите на такива полски майстори като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Кутц, Тадеуш Конвицки и др. От 1964 г. до днес е заснел над 30 пълнометражни филми – 10 игрални, 17 телевизионни и 6 пълнометражни документални филма. Филмите му са многократно награждавани на национални и международни фестивали.

Той е член на научния съвет на БАН, издал е 4 белетристични книги, автор е на многобройни научни публикации, посветени на важни и интересни явления в полското кино. От много години е свързан с Полския институт в София, където е изнасял лекции за полското кино. Автор е на превода на драмата „Нощта на Хелвер” на Ингмар Вилкист и инициатор на поставянето на пиесата на сцената на Народния театър „Иван Вазов” през 2002 г. По негова инициатива и със съдействието на Полския институт в София през последните години в България се състояха прожекциии на най-интересните творби на полското кино с участието на изтъкнати полски режисьори.




2, четвъртък

18 ч., Полски институт



  • Изложба сатирични рисунки „Усмивката на Шопен” от Музея на карикатурата във Варшава с участието на уредника Елжбета Ласковска.

Изложбата е резултат от международния конкурс за сатирично-хумористична рисунка със същото заглавие. От 1413 изпратени работи на 552 автори от 52 страни международното жури избира 268 рисунки на 186 автори от 33 страни. Оказва се, че погледът на творците от различни страни към личността на най-великия полски композитор и неговото творчество не съвпада задължително с полската представа за него.

Конкурсът и изложбата са оригинален начин за отбелязване на Годината на Шопен в Полша и чужбина. Така личността на композитора и неговото творчество се популяризират в цял свят с посредничеството на карикатурата и сатиричната рисунка.



Изложбата продължава до 25 януари.

ДАРИУШ ЛАБЕНДЗКИ (Полша)

Есенна соната за балетни палци и диригентска палка



Гран При
6, понеделник

18 ч., Полски институт

Под почетния патронаж на Н.Пр. Посланика на Република Полша в България г-н Лешек Хенсел


  • Поетичен Никулден 2010, посветен на Николай Кънчев и Збигнев Херберт. Стихове на Николай Кънчев и Збигнев Херберт ще изпълни актьорът Милен Миланов. Изложба на Маргарита Горанова „Рисунки с туш” по стихотворения на Николай Кънчев.

Водещи на вечерта - Федя Филкова и Милен Миланов.

Поетичният Никулден 2010 ще се състои за четвърти път в рамките на Панаира на книгата. Под мотото Но един ден и ние ще танцуваме за поетите и поезията, за поетичния превод ще говорят Войчех Галонска, Михаил Неделчев и Светлозар Игов, а в поетичния диалог ще се включат поетите Екатерина Йосифова, Първан Стефанов, Иван Цанев, Божана Апостолова, Пламен Александров, Рада Александрова, Валентин Дишев, Силвия Чолева, Палми Ранчев, Едвин Сугарев, Кристин Димитрова, Георги Господинов, Георги Борисов, Мирела Иванова, Марин Бодаков, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Николай Бойков, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Петър Чухов, Бети Файон, Яница Радева, Марица Колчева, Стефан Иванов, Антоанета Николова, Иван Ланджев.

Поетичната вечер се организира от съпругата на поета Николай Кънчев с любезното съдействие и подкрепа на Полския институт София.



Хасково

6 декември, 17.30 ч.

Изложбена зала „Лицо”


  • Откриване на изложба „Полска графика и рисунка” на 19 полски творци от Европейската академия за изкуство в рамките на коледните и новогодишни прояви, организирани от Община Хасково и Сдружение „Хасково джаз”.

Изложбата продължава до 20 декември

8, сряда

19 ч., Кино „Люмиер”

В рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК


  • Концерт на Motion Trio (акордеони) - Януш Войтарович, Павел Баранек, Марчин Галажин.

В програмата – творби на Майкъл Ниймън, Фридерик Шопен, Войчех Килар и авторски композиции и аранжименти на членовете на триото.

Motion Trio съществува от 1996 и е явление на европейската и световна музикална сцена. Музикантите, които са на най-високо световно равнище, използват всички известни възможности на инструмента (те свирят на Pigini Sirius Millenium, смятан за най-добрия акордеон в света) и продължават да откриват все още неизвестни, като променят облика на акордеона. Техните концерти са музикални спектакли, притежаващи действие и драматургия.

Те са лауреати на престижни награди, в т.ч. Grand Prix на IV Международен конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки” - 2000; Deutsche Schallplatten Kritik; Grand Prix на полската музикална индустрия (за диска "Pictures from The Street"); Best Polish Recording 2000; най-добър дебют 2000 в Полша (Jazzi Magazine); "Gus Viseur" в категорията "Музикално откритие на годината" във Франция (2005). Участват в множество фестивали и музикални събития. През 2008 триото е прието с огромен ентусиазъм в нюйоркската зала Карнеги хол, където представя музиката на К. Пендерецки, а през 2009 е осъществен първият концерт „Майкъл Ниймън бенд и Motion Trio” в лондонския Barbican Centre.



Motion Trio работи с Кшищоф Пендерецки, Войчех Килар, Майкъл Ниймън бенд, WDR Rundfunkorchester Köln , Боби Макферин и много други известни музиканти. Изнасяли са концерти на 6 континента в 33 страни.

www.motiontrio.com/pl
Покани в Полския институт от 1 декември

Отзиви

Джо Завинул:  "Музиката ви е изумителна”.

Кшищоф Пендерецки  "Tова акордеонно трио е изключително".

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: "Триото свири майсторски, като използва сугестивно звучене (...)"

LIBERATION: " Тези, които смятаха акордеона за старомоден, но присъстваха на концерта на Motion Trio, нямаха друг избор, освен да се замислят върху осъдителното си отношение преди концерта (...) "

LE MONDE: "Триото полски акордеонисти се надсмива над всякакви навици и традиционни начини на свирене на акордеон и пренася инструмента в бъдещето без каквито и да било електронни ефекти (...)"

ALL ABOUT JAZZ пише: "Никога не сте чували такова свирене на акордеон (...)”



10, петък

19 ч., НДК – Зала № 6, покани в Полския институт от 1 декември

Под почетния патронаж на Н.Пр. Посланика на Република Полша в България г-н Лешек Хенсел

Официално закриване на Годината на Шопен в България


  • Шопенов концерт на проф. Атанас Куртев и неговите ученициРостислав Йовчев, Радослав Николов, Гърма Ефрашеуа (Етиопия), Анелия Господинова.

Награждаване на партньори с най-голям принос в отбелязването на Годината на Шопен в България.

Проф. Атанас Куртев изучава пиано при Саша Ламбрева-Куртева, Лили Атанасова, Павел Серебряков, Едуардо дел Пуейо, Ивон Лефебюр, Дьорд Шебьок. Изнасял е концерти в 19 страни в Европа и Азия с над 950 изпълнения, сред които 150 с оркестър, в най-престижните европейски зали, включително в голямата зала на Берлинската филхармония. В сценичния му репертоар изпъква серията от над 30 различни монографични стилни рецитали от Моцарт и Бетовен до Франк, Скрябин и Барток, концертният цикъл „Клавирната фантазия през вековете“, както и редица ансамблови изяви с партньори като Ю. Башмет, Е.Нестеренко, Й. Радионов, А. Кръстев, Ал. Милчева и др.

Атанас Куртев има издадени три грамофонни плочи и четири компактдиска, както и студийни аудиозаписи на около 100 творби за пиано за БНР, сред които около 20 премиерни за страната. По негова инициатива е създадено Шопеновото дружество в България. Член на журито на 7 международни конкурса за пианисти в чужбина, води майсторски класове за пианисти в Русия, Холандия, Полша, Финландия, Гърция и др. Студeнтите му от НМА са спечелили над 70 лауреатски звания и награди от български и европейски конкурси. Съвместно с Полския институт в София той е съорганизатор на две национални издания на Конкурса за млади пианисти ,,Фридерик Шопен” (Варна 1997 и 1999), както и на последващите издания на конкурса, превърнал се в Международен конкурс за млади пианисти ,,Chopin in memoriam”. Тази година във Варна се проведе неговото VІ издание.

Атанас Куртев е носител на много национални и международни отличия и награди, в т.ч. на почетния знак „Заслужил за полската култура”. През 2005 Българското национално радио го обявява за „Музикант на годината“.


Ростислав Йовчев (р.1961) започва да учи пиано на 6- годишна възраст. През 1984 завършва Държавната музикална академия като студент на проф.Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. През 1992/1993 прави специализация в Кралската консерватория в Брюксел . През 2002-2004 е преподавател по пиано във Висшия музикален институт- град Сус, Тунис. Осъществява майсторски класове в България, Корея и Румъния. Ростислав Йовчев е доцент по пиано в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”-София, а от май 2008 – завеждащ катедра “Пиано” към Теоретично-композиторския и диригентски факултет към Музикалната академия. Бил е в клавирното жури на националните конкурси “Светослав Обретенов”,”Класика и съвременност”, “Лист-Барток”.

Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби от Бетовен, Чайковски, Албенис, почти всички солови творби от Барток и много български композиции. Пианистът активно концертира като солист и камерен изпълнител не само в България, но и в много европейски страни и в Тунис. Участва в най-престижни фестивали у нас и чужбина, в т.ч. “Салон на изкуствата”,”Софийски музикални седмици”,“Аполония”,”Филармоника” и “Музикален октомври в Картаген”(Тунис). Има записи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса, както и издадени компактдискове.

Ростислав Йовчев е лауреат на много наши и международни конкурси: І награда на националния конкурс “Светослав Обретенов”-1980; ІІІ награда на международния конкурс в Салерно, Италия-1981; І награда и наградата на СБК от националния конкурс “Карол Шимановски”-1982; ІІІ награда на Международния конкурс “Пилар Байона” (Испания, 1983).



Радослав Николов завършва обучението си с магистърска степен в НМА "П. Владигеров" в клавирния клас на проф. Атанас Куртев. По време на обучението си взима участие в редица майсторски класове, в т.ч. на проф. Имре Роман, проф. Дьорд Куртаг, проф. Дьорд Шебок (Ернен, Швейцария), проф. Брус Вогт (София), проф.Сашко Гаврилов (Монтепулчиано, Италия). В момента преподава пиано в НМА, асистент на проф.Куртев, аспирант.

Радослав Николов е носител на награди от национални и международни конкурси. Между тях са II награда от "Virtuosi per musica di pianoforte" (Чехия), Абсолютна I награда и награда "YAMAHA" - " Citta di Stresa " (Италия), I награда и златен медал - конкурс " Ференц Лист" – Лука (Италия), награда "Проф. Камен Попдимитров" и мн. други.

Пианистьт е изнасял концерти в много европейски страни, Турция и Япония.

Има записи за БНР, БНТ, телевизия "7 дни", " FM - Classic ", радио "Експрес", НОВА Телевизия. Бил е солист на оркестър "Симфониета" на БНР, на филхармониите във Видин, Бургас, Шумен, щатния оркестър на ДМА, Академичния симфоничен оркестър, Нов симфоничен оркестьр. През 2009 получава наградата „Златна муза”.





Гърма Ефрашеуа (Етиопия) e роден в Адис Абеба, Етиопия. Заниманията си с музика започва със свирене на кирар, традиционен струнен африкански инструмент. На 16 години започва обучението си по пиано в Yared School of Music в Адис Абеба, която завършва с диплома при Валентина Семьонова. Печели правителствена стипендия и заминава за България, където учи в Националната музикална академия при проф. Атанас Куртев.

Завръща се в родината си през 1995 г. и започва работа като учител по пиано в Yared School of Music. Работи там до 2001 г. През 2007 се обучава в Кралската музикална академия в Лондон, а през 1999 – във Висшето училище за музика и театър „Ф.М.Бартолди” в Лайпциг. Понастоящем Гърма Ефрашеуа представя етиопска и класическа музика в цял свят, в свободното си време дава частни уроци. Най-добрите му постижения са в областта на романтичния и импресионистичен репертоар – Шуман, Шуберт, Шопен и Дебюси.

Гърма Ефрашеуа е канен да изнесе многобройни концерти в редица африкански страни. В Европа има концерти във Франция, Германия, Великобритания, България, Италия. Концертирал е в Австралия и САЩ. През 2005 г. по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Етиопия и Германия той изнася концерт с Лайпцигския младежки симфоничен оркестър, включващ Концерт за пиано № 2 на Бетовен и негови авторски композиции. Изпълнението му е посрещнато с бурни овации в Германия и Адис Абеба.

През 2009 Гърма Ефрашеуа е поканен за участие в Международния симпозиум и фестивал „Африка среща Северна Америка” в Калифорнийския университет в Лос Анжелис (UCLA). Има издадени 3 албума – The Shepherd with the Flute (2001), Meleya Keleme (2003), Elilita (2005).






Анелия Господинова завършва НМА „Панчо Владигеров” при проф. Атанас Куртев.

Лауреат е на следните конкурси: „Светослав Обретенов”, „Flores Juventutis” Gent, „Фридерик Шопен”, „Виенска класика”, „Ф. Шуберт”, „Руска музика”, „Шуман-Брамс”, „Музиката и земята”. Има многобройни клавирни рецитали и участия в телевизионни програми. Понастоящем е преподавател по пиано в „Столичен център за работа с деца” и е асистент в катедра пиано в Теоретично-композиторския и диригентски факултет към Музикалната академия „П. Владигеров”.





20, понеделник

19 ч., Кино „Люмиер”, билети на касата на НДК

В рамките на Новогодишния музикален фестивал НДК

200 години от рождението на Шопен, Шуман и Лист



  • Клавирен рецитал на Анжела Тошева.

В програмата: Шуман, Фантазия до мажор, оп.17; Лист, Соната си минор; Шопен - Дванайсет етюда оп.10.

Календарът на честванията на 200-годишнините на Шопен и Шуман през 2010 неусетно ще прибави и името на Лист през 2011. Още една година на истинско пиршество за меломаните на романтична музика за пиано! Символичното преливане и почти сливане на годишнините на Шуман, Лист и Шопен на прага на новата 2011 се подсилва и от избора на три от най-емблематичните шедьовъра на всеки един от тях, които ще прозвучат в една и съща вечер. При това всяка една пиеса е посветена на един от тримата. Музика, в която всеки слушател може да намери нещо за себе си, независимо от степента на музикални интереси и познания и дистанцията от времето, по което е писана – преди повече от 150 години.

Многостранната личност на пианистката Анжела Тошева непрекъснато провокира своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения, постоянно разширявайки представата за съвременния свободен пианист – само през 2010 тя инициира и изпълни блестящо българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, а годишнините на Шопен и Шуман не отбеляза само с концертиране, а и като издателка на книгите от Андре Букурещлиев, посветени на двамата пианисти и композитори-романтици. Проектът „Шуман-оракул” на ръководената от нея музикална къща „Ориндж фактори” и композитора Михаил Големинов бе награден на Салона на изкуствата 2010.

Още от времето на своето следване в ДМА „Панчо Владигеров”, когато получава първа награда на първото издание на конкурса „Лист-Барток” в София, Анжела Тошева е убедена привърженичка на унгарската и полската клавирни традиции, и наред с традиционния клавирен репертоар от Лист и Шопен, тя натрупва значителен опит в представянето на редица съвременни полски композитори като Шимански, Куленти, Микетин, Курилевич, Бергер, Краузе, Барток, Куртаг, Лигети. Концертира ежегодно в Унгария, през 2004 води майсторски клас по пиано в Шиофок и същата година записва диск изцяло с творби от Барток, оценен високо от унгарската и американската официална критика.

През март 2011 Анжела Тошева ще бъде солистка на словашката премиера на концерта за пиано и оркестър от Марин Големинов с оркестъра на Братиславското радио под диригентството на Леош Сваровски.

Фот. Василка Балевска

Януари 2011
Пловдив

27 януари 2011

18 ч., Библиотека „Иван Вазов”


  • Представяне на книгата на Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов. Спомени на преводача“. (Издателство „Валентин Траянов“). Книгата ще представи ст.н.с. І ст. д-р Агоп Гарабедян.

„От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първановса спомени на най-дългогодишния държавен и правителствен преводач от полски език в България (а може би и в Европа) – Божко Божков. По един увлекателен, типичен за него начин на разказване, авторът ни описва своето израстване като преводач и специалист по полски език и многобройните си контакти с поляци както в България, така и по време на двата мандата на работа в Българския културен център във Варшава.

Книгата дава представа и за развитието на полско-българските отношения в продължение на 48 години – от 1962, когато авторът още като студент втори курс за първи път е преводач на полска делегация, до 2010. Богатият снимков материал, характерното за Божко Божков чувство за хумор и ирония правят тези спомени една изключително интересна и приятна книга.



Божко Божков – полонист, завършил полска филология в СУ „Климент Охридски”, прекрасен преводач на полска проза и поезия, правителствен преводач. Член на Съюза на българските преводачи и Съюза на българските журналисти. В негов превод излизат от печат: 5 пиеси на Тадеуш Ружевич, 2 пиеси на Славомир Мрожек, „Братът на нашия бог” на Карол Войтила. Издава стихосбирка с превод на стихове на млади полски поети, Полско-български разговорник и др. Превежда стихове на Едвард Стахура, Збигнев Йоахимяк, Винценти Ружански и др. В периода 1968-1971 е зам.-директор на Българския културен център във Варшава. От 1964 г. работи в тясно сътрудничество с Полския институт в София. Притежава най-дълъг стаж като преподавател по полски език на курсовете по полски език и култура, организирани от Полския институт в София – от 1971 г. За заслуги в развитието на полско-българското сътрудничество е отличен със знака „Заслужил за полската култура” (1979) и с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша (2000).

Ст.н.с.І ст. д-р Агоп Гарабедян работи в Института по балканистика при БАН и е преподавател по „Геополитика на Балканите” в СУ „Св. Климент Охридски” и ПУ „Паисий Хилендарски”. Д-р Гарабедян е председател на българската част на Българо-полската историческа комисия, която се занимава с разработването на съвместни проекти, изследващи формирането на нациите и политическото развитие на държавите в Средна и Югоизточна Европа.



"Краковски ясли"- 68-и конкурс за най-красива краковска ясла

Краков, 02.12.-05.12.2010

www.mmkrakow.pl

www.mhk.pl
Конкурсът за краковски ясли се провежда ежегодно в първия четвъртък на декември. Негов организатор е Историческия музей в Краков със седалище в Двореца Кшищофори. Участниците излагат своите работи при паметника на Адам Мицкевич на централния градски площад Ринек Глувни. Освен старите майстори, постоянни участници в конкурса, в състезанието за наградите тази година ще се включат много деца и ученици. След сигнала от кулата на Мариацката катедрала с пъстроцветно шествие яслите ще бъдат пренесени в Историческия музей. Няколко часа по-късно ще започне работата на журито. Всяка ясла ще бъде оценявана съгласно утвърдени от традицията критерии (декоративност, багри, фигурки, архитектура, подвижни елементи, традиционност, новаторство и цялостен художествен облик). Авторите на най-красивите ясли ще бъдат отличени с награди в няколко възрастови групи. Три дни след това, на 5 декември, неделя, точно в 12 часа в Залата на Балтазар Фонтана (италиански скулптор и декоратор, работил в Полша през ХVІІ в.) в Двореца Кшищофори директорът на Историческия музей тържествено ще обяви резултатите от конкурса, ще връчи наградите на победителите и ще открие изложбата след конкурса. Поканените ще гледат традиционното представление, подготвено от сем. Малик, което вече няколко поколения култивира традициите, свързани с яслите.

Коледните ясли се появяват в Краков в средата на ХІХ в. До ден днешен те се радват на нестихващ интерес. Първият конкурс за най-красива краковска ясла се провежда през 1937 г. по инициатива на директора на Историческия музей Йежи Добжицки. Вече много години в създаването на коледни ясли са ангажирани цели родове дърводелци, предаващи опита си от поколение на поколение. Традицията продължават и хора от други професии, в т.ч. и архитекти. Краковските ясли се отличават с разкошна украса и характерна архитектура, която обединява в едно хармонично цяло елементи от краковските забележителности. Кулите на Мариацката катедрала, куполът на параклиса на Зигмунт от Вавелската катедрала, Флорианската порта, покрития пазар Сукеннице и Барбаканът са най-честите елементи, използвани от участниците в конкурса.





28 Международен фестивал за младежки филми „Какво кино!”

Познан, 06.12.-12.12.2010

www.alekino.com
Един от най-старите фестивали в Полша, посветен на филмите за деца и юноши.

По време на фестивала зрителите ще видят над 100 продукции от 34 страни. Сред тях пълнометражни и късометражни филми, илюстриращи разнообразието на детско и юношеско кино. Фестивалът е изключителна възможност да се гледат филми, които в по-голямата си част няма да попаднат в дистрибуторската мрежа, и възможност за среща с техните създатели.

Най-важната точка от фестивала е конкурсът. Тази година над 70 филма ще се борят за наградата „Златни козлета”. Сред тях филми с участие в международни фестивали, в т.ч. „До мозъка на костите” реж. Дебра Граник, награден с Гран при в Сънданс, "Когато искам да свиря ще свиря" реж. Флорин Шербан спечелил Сребърна мечка на Берлинале, "Разгневеният човек" реж. Клод Пиното, награден на Международния фестивал за анимационни филми в Анеси. В конкурсната програма са включени и полските филми „Майка Тереза от котките” (Matka Teresa od kotów) на Павел Сала, и 10 късометражни филми, в т.ч. "Кинематограф" (Kinematograf) на Томаш Багински и "Дани бой" (Danny Boy) на Марек Скробецки.

Тази година отделно жури ще оценява анимационните и игралните филми. Членове на журито са Вик Сарин, режисьор на филма "Блясъкът на дъгата", отличен миналата година от Детското жури, както и номинираният за Оскар Мачек Шчербовски ("Мадам Ала-бала" - "Madame Tutli-Putli"). Журито ще присъди наградата Златни козлета в четири категории: за най-добър игрален филм за деца, за най-добър игрален филм за юноши, най-добър анимационен филм за деца и най-добър анимационен филм за юноши. Филмите ще бъдат оценявани и от Юношеско и Детско жури, а участниците във фестивала ще изберат най-добрия филм в допитването към юношеската аудитория. По време на тазгодишното издание организаторите на 28 международен фестивал за младежки филми ще връчат три специални награди на фестивала – Платинени козлета. Тези награди ще получат TВ Студио за анимационни филми в Познан, филмът „Вълшебното дърво” (Magiczne drzewo) на режисьора Анджей Малешка (прожектиран със съдействието на Полския институт през м. ноември в рамките на Киномания), и чешкият режисьор Вацлав Ворличек, автор и на сериала "Aрабела".




Пета литературна награда на Централна Европа „Angelus 2010”

Вроцлав, 4.12.2010

www.angelus.com
Журито на литературната награда "Angelus 2010", в състава на което влизат изтъкнати познавачи на литературата под председателството на руската поетеса Наталия Горбаневска обяви списъка на книгите-финалисти. За участие в петото издание на конкурса бяха представени 42 книги. За първи път в историята на конкурса до финала стигат цели 4 книги от полски автори, 2 румънски заглавия и едно унгарско.

Седмината финалисти са: Войчех Албински с "Achtung! Banditen!", Яцек Дукай с "Wroniec", Збигнев Крушински с "Ostatni raport" , Антони Либера с "Godot i jego cień", Норман Манеа с "Powrót chuligana", Еджиналд Шлатнер с "Fortepian we mgle" и Дьорд Шпиро с "Mesjasze".

Литературната награда на Централна Европа „Angelus” се присъжда ежегодно на писатели от Централна Европа, които разглеждат в творчеството си най-актуалните за времето си теми, карат ни да се замислим, обогатяват знанията ни за чуждите култури. От миналата година се присъжда награда и на преводача на наградената проза.

Тазгодишното обявяване на лауреата ще стане на 4 декември 2010 по време на тържествена церемония в театър „Капитол” във Вроцлав. Досега голямата награда на конкурса – чек за 150 000 злоти (ок. 75 000 лв.) са печелили Юрий Андрухович, Мартин Полак, Петер Естерхази и Йозеф Шкворецки.







19 Финал на Големия празничен оркестър

Варшава, 09.01.2011

www.wosp.org.pl

www.nomek.pl

Съгласно традицията във втората неделя на януари (9.01.2011) за деветнадесети път ще се проведе Финалът на Големия празничен оркестър. Хиляди доброволци ще излязат на улицата, за да съберат пари този път за закупуването на най-модерна медицинска апаратура, с която ще се диагностицират и лекуват деца със урологични и нефрологични заболявания.

Новост в XIX Финал на Оркестъра е, че в него ще „свирят” 124 фризьорски салона „Kemon” в цяла Полша. Фризьорите, работещи на 9 януари, ще предадат всички заработени пари за целите на финала.

Символ и талисман на 19 Финал на Големия празничен оркестър ще бъде НОМЕК момченце, държащо сърчицето, символ на оркестъра. През 2009 г. Оркестърът събира над 21 млн. лева за деца с онкологични заболявания. По време на всеки Финал има момент, който всички очакват – Светлинка към небето. Идеята за огромното количество фойерверки в небето е в едновременното им изстрелване от всички места, където Оркестърът „свири”, към Добрите ангели, те да бъдат винаги с участниците, да бдят над Оркестъра и неговите доброволци, благодарение на които се събират толкова много средства.



Предметите, предназначени за събиране на средства, могат да бъдат включени в традиционния търг на сайта www.aukcje.wosp.org.pl.

Венец на деня на Финала ще бъде моментът, когато представител на фризьорите връчва в светлината на светкавиците големия чек с изписаната сума на събраните от дарения и търгове пари на Юрек Овшяк.





Научен център Коперник във Варшава

На 5 ноември 2010 със зрелище, режисирано от Петър Гринуей и Саския Бодеке, озаглавено ГОЛЯМОТО ИЗБУХВАНЕ, разказващо историята на Вселената, изградена върху седем мита, в т.ч. от Гърция, Китай и Южна Америка, във Варшава бе открит Научният център „Коперник”. Идеята за създаване на Научен център се осъществява благодарение на споразумението, сключено на 1 юни 2005 между кмета на Варшава, министъра на науката и информатиката на Република Полша и министъра на националното образование на Полша. Научният център „Коперник” е най-модерният и най-големият научен център в Полша и един от големите в Европа.

Точно край Висла възниква изключителна институция. Място, интересно както за децата, така и за всеки, който не е изгубил естественото си, присъщо на децата любопитство към света и и потребността от експериментиране. Научният център „Коперник”, съгласно замисъла, е културна институция от ново поколение, чиято цел е да разпространява постиженията на науката и техниката и по-точно да разкрива естеството на заобикалящите човека явления и процеси с помощта на научни средства, интерактивни изложби, даващи възможност явленията да бъдат „усетени”, а не илюстрирани чрез излагане на експонати с историческо значение. В „Коперник” не гледаме, а усещаме земетресението и торнадото, управляваме симулация на хирургическа операция, усещаме подемната сила, слагайки на ръката си профил на самолетно крило, самостоятелно конструираме и управляваме роботи, строейки модел на купола на Пантеона проверяваме разпределението на напрежението. Това ни дава възможност по-добре да опознаем явленията, да разберем съвременната наука и техника и влиянието им върху живота ни.

Засега е отворен модул А, в който се намират пет тематични експозиции. Първата е озаглавена „Корените на цивилизацията” и разказва за изобретенията, променили света, големите постижения и преломни дати в човешката история. Изложбата „Човекът и околната среда” дава възможност да усетим как работи нашето тяло, изследва неговия строеж и разкрива тайната на сетивата. „Бъззз” е експозиция, подготвена за най-малките откриватели. На синьо хълмче, в короната на дърво, сред облаци и в подземни скривалища малчуганите могат да откриват следи от животни и да наблюдават живота на природата. Друга изложба – „Зоната на светлината” е мястото, в което се сблъскват светлината и тъмнината и върви детективска история за илюзиите, оптиката и електромагнитното лъчение. Последната експозиция „Светът в движение” разкрива тайните на космоса и микросвета, влияещи върху ежедневния ни живот. Обяснява законите на физиката и подсказва, как да ги използваме в ежедневието си.


През декември 2010 ще бъде открит Театър на роботите - сцена, на която актьори ще бъдат роботи с човешки ръст, а известни актьори ще им отстъпят гласовете си. Театърът на роботите ще представя два спектакъла – по прозата на Станислав Лем и Едвин Абът.
През 2011 ще бъдат открити: галерия Ре:генерация, лаборатории – физическа, химическа, биологическа и за роботи, Планетариум, Парк на откривателите с творби на изкуството и интерактивни експонати за експерименти под открито небе, както и градина на покрива.

След откриването на всички експозиции на „Коперник” неговите посетители ще могат да експериментират с 450 експонати. Сградата на Научния център „Коперник” заема три етажа с площ почти 20 хиляди кв.м. Оценките са, че годишно той ще бъде посетен от половин милион посетители.

Повече информация на сайта: http://www.kopernik.org.pl/


Нови книги в библиотеката
Jarosław Iwaszkiewicz – Dzienniki 1956-1963.

Drugi tom trzytomowej edycji „Dzienników” Jarosława Iwaszkiewicza (1894-1980) to interesująca kontynuacja wielu wątków z tomu poprzedniego. W swoich zapiskach pisarz coraz więcej uwagi poświęca wydarzeniom politycznym m.in. polskiemu Październikowi 1956 r.


Jarosław Iwaszkiewicz – Listy do córek.

Korespondencja Jarosława Iwaszkiewicza z jego córkami uzupełnia portret twórcy o nieznane, nierzadko zaskakujące rysy, poszerza w znacznej mierze dotychczasową wiedzę o relacjach rodzinnych pisarza. Listy pochodzą z okresu międzywojennego, lat okupacji i PRL-u. Nie brakuje w nich ani żartów, ani poważniejszej, nieraz lapidarnej, esencjonalnej refleksji.


Piotr Mitzner – Hania i Jarosław Iwaszkiewiczowie.

Poruszająca opowieść o życiu małżeństwa Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów, ukazująca w nowym oświetleniu dramatyczne losy tego związku, a zarazem trudną harmonię dwojga wybitnych indywidualności. Piotr Mitzner ujawnia niezwykły talent biografa, umiejętnie łącząc opowieść o życiu codziennym domu na Stawisku z nieznanymi dokumentami z archiwum pisarza.


Gustaw Herling-Grudziński – Dzieła zebrane tom.1. Recenzje, szkice, rozprawy literackie 1935-1946.

Pierwszy z 14 tomów "Dzieł zebranych" Herlinga-Grudzińskiego zawiera publicystykę z lat 1935-1946. Można w niej zaobserwować jak kształtowała się osobowość pisarza i jak rozwijało się jego zainteresowanie refleksją moralną i metafizyczną, które były fundamentem jego późniejszej twórczości. Nad wydaniem "Dzieł zebranych" Herlinga-Grudzińskiego czuwają najlepsi znawcy jego twórczości - m.in. Zdzisław Kudelski i Włodzimierz Bolecki.


Wolałbym nie. Antologia. Pod redakcją Grzegorza Jankowicza.

Antologia prezentuje teksty pisarzy urodzonych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku, w których autorzy na różne sposoby protestują przeciwko rozmaitym formom zniewolenia: politycznego, ideologicznego, cywilizacyjnego, kulturowego, instytucjonalnego, językowego czy egzystencjalnego.


Połów. Poetyckie debiuty 2010. Wybór i redakcja: Roman Honet.

"Poetyckie debiuty 2010" to pierwszy z almanachów, które w kolejnych latach będą ukazywać się nakładem Biura Literackiego. Publikacja prezentuje dziesięciu najlepiej rokujących polskich poetów, nie mających jeszcze na swoim koncie książki. Wyboru poetów dokonali: Karol Maliszewski i Romana Honeta.


Andrzej Bobkowski – Aniela Mieczysławska – Listy 1951-1961.

Korespondencja A. Bobkowskiego (1913-1961) - jednego z najwybitniejszych pisarzy polskich XX wieku z jego przyjaciółką A. Mieczysławską (1910-1998), wieloletnią współpracowniczką Jerzego Giedroycia. Listy pokazują Bobkowskiego zapalczywego i lirycznego, przenikliwego i dowcipnego, umiejącego w jednym celnym zdaniu zawrzeć syntezę epoki.


Simon Akstinat - Made in Poland. Jak nas widzą inni.

Simon Akstinat – austriacki dziennikarz zainteresowany losami ludzi, którzy opuścili swoją ojczyznę i zrobili karierę w innym kraju. Tym razem wybrał Polaków lub osoby o polskich korzeniach, które według jego osobistego i subiektywnego wyboru zasługują na uwagę.


Olga Katafiasz – Krzysztof Globisz. Notatki o skubaniu roli.

W rozmowie z Olgą Katafiasz jeden z najwybitniejszych polskich aktorów, Krzysztof Globisz, nie tylko mówi o pracy z wielkimi artystami, ale też dzieli się z czytelnikiem refleksją nad sensem swojego zawodu, nad szczęściem płynącym z jego wykonywania i ceną, jaką płaci się za uprawianie sztuki.


Andrzej Potocki – Legendy łemkowskiego Beskidu.

Zbiór „Legendy Łemkowskiego Beskidu” zawiera 175 legend i opowieści obejmujących cały Beskid Niski, od Uhorkich Wrót nad Radoszycami do Przełęczy Tylickiej. Opowieści z łemkowskiego Beskidu powstały, kiedy jeszcze w tej część Podkarpacia solą ziemi byli Łemkowie, ale także Dolinianie, Pogórzanie i Zamieszańcy. Z tej wielokulturowości powstała wielobarwna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, a z nią legendy i opowieści.


Józef Czapski – Wyrwane strony.

Publikacja zawiera obszerne fragmenty dzienników malarza, eseisty i pisarza Józefa Czapskiego (1896-1993) pisane w latach 1963-1979. Obecna edycja, przygotowana przez Barbarę Toruńczyk, powraca do pierwotnego tekstu Czapskiego na podstawie autorskich maszynopisów, odrzucając poprawki czy wcześniejsze skróty redakcyjne.


Jerzy Dobrowolski - Wspomnienia moich pamiętników.

Książka złożona jest z zachowanych fragmentów, które Jerzy Dobrowolski (1930-1987) – aktor, reżyser, radiowiec, satyryk i kabareciarz – opracował sam, z odkrytych jego notatek prowadzonych przez lata oraz różnych. Projekt graficzny książki, okładki oraz wybór ilustracji – Roman Dziewoński.


Marek Edelman: Bóg śpi.

Zapis rozmów, które Witold Bereś i Krzysztof Brunetko prowadzili z Markiem Edelmanem, przygotowując film „Dowódca Edelman” w reżyserii Artura Więcka Barona. Rozmowy autorów z Markiem Edelmanem wspomnieniami uzupełniają m.in. Szewach Weiss, Krystyna Zachwatowicz, Krzysztof Piesiewicz i Wisława Szymborska.


Irena Grudzińska-Gross. Miłosz i Brodski.

Książka poświęcona losom dwóch najwybitniejszych poetów XX wieku. Czesław Miłosz i Josif Brodski, obaj laureaci Nagrody Nobla, zostali ukazani poprzez swoje biografie, stosunek do historii i polityki oraz języka.



Ryszard Kapuściński – O książkach, ludziach i sztuce.

Tom zawiera teksty autora z lat 1973-2006, zarówno te już publikowane w książkach i czasopismach w kraju i zagranicą, jak i całkowicie nieznane, odnalezione w archiwum pisarza. Są wśród nich samodzielne eseje o literaturze, sztuce reportażu, historii i polityce.


Urszula Kozioł – Horrendum.

Najnowszy tom poetycki znanej polskiej poetki Urszuli Kozioł (ur.1931), autorki powieści i dramatów, felietonistki, laureatki nagród min. Fundacji Kościelskich i Pen Clubu. "Horrendum" to liryka refleksyjna najwyższej próby. Jest w niej i zachwyt nad życiem, i osłupienie świadomością bliskości i nieuchronności śmierci.

Aleksandra Ziółkowska-Boehm – Na tropach Wańkowicza. Po latach.

Pasjonująca książka poświęcona jednemu z najznakomitszych polskich pisarzy i reporterów Melchiorowi Wańkowiczowi (1892-1974). Autorka zastanawia się nad mitem powstałym wokół Wańkowicza, dzieli się własnymi spostrzeżeniami z pracy z autorem, ujawnia mało znane wątki z osobistego życia pisarza.


Marian Kociniak – Spełniony. Rozmawia Remigiusz Grzela.

W rozmowie z dziennikarzem Remigiuszem Grzelą znakomity polski aktor Marian Kociniak po raz pierwszy wyjawia tajemnice swojej biografii, opowiada o swojej pięćdziesięcioletniej pracy artystycznej i o swojej ucieczce do teatru.


Jerzy Krzyżanowski. Magda Krzyżanowska-Mierzewska – Według Ojca. Według córki. Historia rodu.

Treścią tego tomu są barwne dzieje dwóch rodów, żyjących niezależnie od siebie aż do połowy wieku, kiedy połączyło je małżeństwo dwóch, noszących to samo nazwisko osób, Jerzego Krzyżanowskiego i Olgi Krzyżanowskiej.


Teresa Kaczorowska – Dzieci Katynia.

Książka Teresy Kaczorowskiej zawiera dwadzieścia reportaży o losach dzieci zgładzonej polskiej inteligencji. Każdy z nich to osobny los dziecka polskiego oficera wziętego do sowieckiej niewoli, jeńca obozu w Kozielsku, Starobielsku lub Ostaszkowie.


Ewa Kofin – Ich słowa.

Zbiór wywiadów, które Ewa Kofin przeprowadziła z artystami muzykami na przestrzeni lat. Spośród wielu rozmów autorka wybrała te najstarsze chcąc upamiętnić dawne wypowiedzi wybitnych postaci z życia muzycznego w Polsce a także muzyków najbardziej zasłużonych dla Wrocławia m.in. Światosława Richtera, Witolda Lutosławskiego i Bernarda Ładysza.


Janusz Degler – Witkacego portret wielokrotny. Szkice i materiały do biografii (1918-1939)

Tom szkiców i artykułów prof. Janusza Deglera odsłania wizerunek Stanisława Ignacego Witkiewicza (1885-1939) - malarza, fotografa, pisarza, dramaturga i filozofa. Publikacja stanowi niezwykle wartościową pozycję, uzupełniającą zgromadzony dotychczas księgozbiór bibliograficzny czołowego reprezentanta dwudziestolecia międzywojennego.
Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница