Програма „Хоризонт 2020 Европейска нощ на учените 2018 по проект k-trio 3 Учените в триъгълника на знанияДата27.10.2018
Размер454.5 Kb.
#101696проект K-TRIO 3 „Учените в триъгълника на знания”, H2020-MSCA-NIGHT-2018-818757, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“

Европейска нощ на учените 2018

по проект K-TRIO 3 Учените в триъгълника на знания
Проектът цели организирането на редица прояви в България за широко информиране на обществеността за приноса на науката и отделните учени за развитието на съвременното общество. Предвидените дейности се очаква да допринесат за повишаване на интереса на широката общественост към науката и привличане на млади таланти в науката и иновациите.

Проектът се реализира от консорциум с участници:  • Софийски университет „Св. Кл. Охридски” (координатор)

  • Българска академия на науките

  • Нов български университет

  • Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

  • Русенски университет „Ангел Кънчев“

  • Тракийския университет – Стара Загора,

  • Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна

През 2018 дейностите по проекта K-TRIO 3 са насочени към представяне на наука и иновации, допринасящи за запазване на културното наследство и развитие на културните и креативни индустриии. Специално внимание е отделено на честването на 130 годишнина на Софийски университет и приноса му за развитието на обществото и икономиката в България, вкл. въздействието върху интелигентната специализация. В програмата на Европейската нощ на учените участват изследователи и научни колективи от проекта УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото) за изграждане на Център за върхови постижения в Информационните и комуникационни технологии, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020.

Централно събитие е Европейската Нощ на учените, която ще се проведе на 28 септември 2018 г. в София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и други градове. Това ще бъде важен форум за включване на гражданите в диалог с учени и иноватори и стъпка към постигане на целите на Европейския съюз за Отворена наука и Отворени иновации.

Европейската Нощ в сградата на Ректората на Софийски университет е централно събитие на проекта и е включена в календара на Университета за честване на 130 години от създаването на Университета.
Програма на Софийски университет

28 септември 2018


Софийски университет, Ректорат


13:00 – 17:30

Ателие на младите таланти „По динозавърските стъпки”, Музей по палеонтология и исторична геология и в прилежащото фоайе

16:00 – 17:30

Национален конкурс на тема “По стъпките на учените в региона“, Аула

17:30 – 22:00

Европейски щанд, Централно фоайе

17:30 – 22:00

Изложба „Лица в науката”, посветена на 130 години СУ

17:30 – 22:00

Кабинети по любопитство, фоайета на Ректората

18:00

Официално откриване, Централно фоайе

18:30 – 20:30

Тематична обиколка: „Софийски университет като живо културно наследство”, начало: Централно фоайе

18:30 – 22:00

Дискусионни клубове, зали 21, 23, 137 и 148

19:00 – 21:00

Музикално-поетична вечер на талантливи учени, Аула

21:30

„Клуб на знаещите” – викторина и томбола с награди, Централно фоайе


Къде, кога, какво?
За деца и младежи
13.00 - 17.30, Музей по палеонтология и исторична геология и в прилежащото фоайе
Ателие на младите таланти: по „Динозавърските стъпки“


Игри в музея

Предизвикателства и игри в музея. Децата ще се запознаят с тайните сили на фосилите, ще научат повече за отминалите епохи, ще разберат как древните животни оживяват в митологията и как могат сами да измислят супер-герои за свои комикси и игри.

Ателиета за най-малките

Занимания за най-малките: да нарисуваме мамута, да открием стъпките и отпечатъците на древните животни, демонстрации и експерименти, как се открива динозавър?

Срещи с учени - Една професия – много кариери

Игри и задачи за децата, свързани с кариерата на учените. По време на цялото събитие, децата ще имат възможност да се срещнат и да зададат множество въпроси на различни учени. Какви скрити таланти и супер сили развива науката?


16:00 – 17:30, Аула

Национален конкурс на тема “По стъпките на учените в региона“ – презентации на победителите, модератори: доц. А.Асенова, гл. ас. К.Йотовска

за всички възрасти
Дискусионни клубове
18:30 – 21:00, зала 21


Повторните нови - бъдещи свръхнови тип Ia,
гл. ас. Антония Вълчева

Повторните нови са интересни обекти, които се характеризират с многократни периодични избухвания в двойни системи, съдържащи бяло джудже. Периодът на избухване се свързва с важни параметри на системата и колкото по-кратък е той, толкова по-скоро е възможно системата да избухне като свръхнова тип Ia – най-енергетичния взрив във Вселената. Ще разберем има ли такива обекти близо до нас и какво сме научили за тях.

Фини прахови частици в София,
доц. д-р Веселин Тончев

Ще научите за източниците на замърсяване в София и защо еколозите постоянно алармират за стойности, надвишаващи праговете. Кои частици наричаме фини прахови, откъде се вземат, кои са опасните метеорологични ситуации за повишени ФПЧ и как да следим актуалното състояние в София.

Геофизика на Марс - мисията Insight,
гл. ас. Милен Цеков

Ще научите за историята на изследванията на Марс, за това, което ни е известно, и което остава скрито за марсотресенията, марсианската тектоника и марсианското магнитно поле. Ще разберете какво представлява мисията InSight, която се очаква да даде безпрецедентна информация за вътрешната структура, топлинното поле, тектониката и сеизмичната активност на Марс.

Как изучаваме океана от космоса?,
докторант Ирина Ганчева

Ще научите за най-новите методи за мониторинг на океана и какви новости за океана научаваме от тях - програма Арго, глайдери, спътници.

Черноморският център за мониторинг и прогноза към програма Коперник,
доц. Елисавета Пенева

Черно море като част от Световния океан е обект на изучаване и наблюдение - всепризнат е проблемът за замърсяването и опазването на биологичните видове в него. В ежедневните човешки дейности е необходима информация за актуалното състояние на морето, както и за бъдещото развитие няколко дни напред. Как се прави това, с какви модели се прогнозира и как да достигнем до тази информация, за това ще стане дума в тази лекция.

Сеизмични изследвания в района на българската антарктическа база на остров Ливингстън,
гл. ас. Гергана Георгиева

Непознатата далечна Антарктида ще се приближи до вас: ще научите за две от българските експедиции на Антарктида, какви интересни явления се наблюдават и защо учените се интересуват от ледения континент. Ще видите и авторски снимки и ще чуете разказа на самия автор.


18:30 – 20:30, зала 148


Ханзейската лига - Марио Филипов

Ще научите за историята и функционирането на лигата - съюз на търговски градове и организации, често наричан първата международна корпорация и дори първообраз на ЕС, и как той променя историята на Европа.

Средиземноморската диета през античността - Бианка Василева

Ще научите за кулинарните постижения на древността и как тези традиции имат връзка с нашата кухня. Ще бъде предложена и дегустация на печива по рецепти от исторически източници.

Здравето през късната античност - Йордана Николова

Ще научите за различните процедури, използвани от тогавашните хора да се предпазват и справят с болестите, които са ги съпътствали. Освен това, ще бъдат показани находки на инструменти и рецепти за лекарства от този период.


18:30 – 20:30, зала 23

Трансфер на знания в Европа – какво научихме по време на мобилността в други държави и научни организации”, докторанти на СУ, модератор: проф. Мария Стойчева


Кабинети по любопитство
17:30 – 22:00 , фоайе пред Аулата


Какво е медовината, Здравко Пеев

Ще научите за историята и приготвянето на тази толкова ценена напитка. Ще бъде предложена и дегустация на медовина, приготвяна по автентични рецепти.

Бойните изкуства на европейския континент, Мирослав Лесичков, основател и инструктор в школа за средновековна фехтовка МОТУС

Ще научите за традициите на бойното изкуство от Средновековието, неговото развитие и връзка с европейската култура и реалност през този период. Ще се дискутират ръкописите,въз основа на които се развива дисциплината HEMA (Historical European Martial Arts), както и защо можем да говорим за европейска традиция. Презентацията включва представяне на реконструкции на хладно оръжие от средновековието и ранния ренесанс.

"Да видим невидимото", Мила Драгомирова, Никола Пеев, проф. Асен Пашов

Ще наблюдавате демонстрации на оптични илюзии и феномени. Ще поговорим за човешкото зрение и неговите възможности. Ще видите как трепти мембраната на барабан, как се върти перката на вентилатор, как се нагрява въздухът. Ще разберете как работят тези експерименти, как да ги направите сами и да измислите нови.

DIGITRANS Дигитализирай това“, Албена Антонова

Ще имате възможност да се запознаете с инструментите и подходите за дигитална трансформация по метода на ДИГИТРАНС, както и ще има демонстрации на място. ДИГИТРАНС е проект за подпомагане на дигиталната трансформация на малките и средни компании, който се разработва по програма ИНТЕРРЕГ в 7 държави в Дунавския регион.


17:30 – 22:00 Южно фоайе, Ректорат


Учебна игра-лабиринт „Асеневци”,
Валентина Тодорова Терзиева–Богойчева, д-р Елена Николаева Паунова-Хубенова

Асеневци (http://www.apogee.online/games.html) е демонстрационна учебна игра-лабиринт по средновековна история на България, генерирана с първия прототип платформата за генериране на сериозни игри за обучение по проект APOGEE. Лабиринтът има 4 зали: 1. Въвеждаща; 2. Въстание на Петър и Асен; 3. Цар Калоян; 4. Цар Иван Асен II. За да се стигне до последната зала, трябва да се премине през останалите три, като се решат задачите в залите и се отговори на въпросите за отключване на вратите. Играта приключва, след като се открият всички скрити в залите предмети.

Hands-on лаборатория по сглобяване на роботи,
ас. Траян Илиев, Михаил Пелтеков

Ще бъдат демонстрирани учебни роботи с Raspberry  Pi 3, видеокамери и сензори за препятствия и следене на линия. Ще бъде демонстрирано как можем да ги програмираме на Python и Java да изпълняват прости задачи. За ентусиастите ще има конкретни задачи и комплекти за сглобяване.

Демонстрации на Прогнозата за времето,
докторант Красимир Стоев

Заповядайте, за да разберете директно от "Кухнята за времето": Ще вали ли утре? Как се става синоптик? Как се прави прогнозата за времето - наука или хвърляне на зарчета?

Демонстрации на сеизмометър,
гл. ас. Гергана Георгиева

Как да си направим сеизмометър с подръчни средства- забавни демонстрации (подходящи за деца).

Направи си сам метеорологична станция:
докторант Ирина Ганчева

Със съвсем лесно откриваеми материали можем да направим уреди, които приличат на професионалните - термометър, ветромер (за деца с подръчни материали).

Полезни интернет ресурси за земетресения и описание на атмосферната обстановка,
гл. ас. Милен Цеков и доц. д-р Елисавета Пенева

Интернет дава все повече информация на професионалистите и на широката публика за състоянието на Земята, атмосферата и океана. Кои полезни сайтове да гледаме и как да интерпретираме показаната информация?


17:30 – 22:00 Северно фоайе, Ректорат


Ателиета за най-малките

Занимания за най-малките: да нарисуваме мамута, да открием стъпките и отпечатъците на древните животни, демонстрации и експерименти, как се открива динозавър?

Срещи с учени - Една професия – много кариери

Игри и задачи за децата, свързани с кариерата на учените. По време на цялото събитие, децата ще имат възможност да се срещнат и да зададат множество въпроси на различни учени. Какви скрити таланти и супер сили развива науката?

Забавни химични демострации, Корпус за бързо гърмене, доц. Лъчезар Христов, ФХФ

Зрителите ще видят как горят водата, камъните и пяната, как химиците могат да държат в голи ръце горящ огън и после да си ги измият в течен азот с температура минус 196 градуса, как може водата да се втвърди при стайна температура и много други чудесии; ще научат, как химията присъства и помага по безброй начини в цялото ни ежедневие.


Софийски университет, кампус Лозенец
16:00 – 17:30 Факултет по математика и инфоматика
Космическо сафари“, Е.Пелтекова

Експеримент за ученици 4-6 клас, деца на бежанци, предлагащ съвременни методи и средства за преподаване и учене на природни, технически, инженерни и математически науки чрез съчетаване на класически средства (звездни карти), изследователски подход на учене (DojoIBL система), виртуална реалност (Google Cardboard – очила за виртуална реалност), интерактивни методи и инструменти (интерактивна бяла дъска).


в ранния следобед, в Борисовата градина:
Тренировка на открито на школа за средновековна фехтовка МОТУС

Зрителите ще могат да се запознаят с упражнения и демонстрации, възстановени от школата на базата на исторически материали - средновековни ръкописи по фехтовка от западноевропейската традиция.


Проект УНИТе - Университети за наукаа, информатика и технологии в


е-обществото


Каталог: wp-content -> uploads -> 2018
2018 -> Монтанска област дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> И н т е р п р о д ж е к т e о о д
2018 -> С т а н о в и щ е от подп доц д-р инж. Станчо Георгиев Станчев
2018 -> Великден в малта директен полет от София 06. 04 – 09. 04. 2018
2018 -> O nastavnom programu za osmi razred osnovnog obrazovanja I vaspitanja
2018 -> Област Монтана Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> 1. Хомеостаза. Нервни и хуморални механизми на телесната хомеостаза. Видове регулаторни системи
2018 -> Почивка в кампания 2018 Бая Домиция, Неапол Giulivo 4
2018 -> Конкурс за детска рисунка 17. 30, Народно читалище „Съгласие 1862" фоайе Вечерен бал с маски 19. 00, зала „Съвременност" в Културно-информационен център „Безистен"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница