Програма „Мария Кюри" на ес отпуска финансиране на своя 50-хиляден изследовател Програмата на Европейския съюз „Мария Кюри"Дата19.05.2017
Размер35.24 Kb.
#21575
ТипПрограма


IP/10/1690

Брюксел, 9 декември 2010 г.Програма „Мария Кюри“ на ЕС отпуска финансиране на своя 50-хиляден изследовател

Програмата на Европейския съюз „Мария Кюри“, която осигурява финансиране на някои от най-добрите в света млади изследователи, отбелязва днес с конференция в Брюксел много важно събитие — своя 50-хиляден бенефициер. Проявата бе открита от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, от председателя на Европейския парламент Йержи Бузек и от комисар Андрула Василиу, която носи главната отговорност за изпълнението на програмата „Мария Кюри“. От стартирането ѝ през 1996 г. досега програмата „Мария Кюри“ е финансирала обучението на изследователи от 100 различни националности, работещи в 70 държави.

Програмата „Мария Кюри“ формира блестящи изследователи, които играят ключова роля в основаната на знания икономика, към която се стреми Европа. Тя дава възможност на най-обещаващите ни изследователи да натрупат опит в чужбина — в Европа или извън нея, и ни позволява да привлечем най-добрите млади изследователи от страни извън ЕС, така че Европа да може да се възползва от техния талант“, заяви комисар Василиу.

От 50 000 изследователи, които до момента са получили безвъзмездна помощ по програма „Мария Кюри“, 40 % са били жени. От 2007 г. насам в програмата са взели участие приблизително 6300 университета, изследователски организации и дружества от цял свят, от които 5140 в ЕС. Бюджетът по програма „Мария Кюри“ за периода 2007—2013 г. възлиза на 4,7 милиарда EUR, като 80 % от средствата са отредени за обучение на изследователи на възраст под 35 години.

Държавите, които са приели най-голям брой изследователи по програмата „Мария Кюри“ от нейното стартиране досега, са Обединеното кралство, следвано от Германия, Франция, Испания, Нидерландия и Италия. Интересът към програмата придобива все по-големи измерения в Европа, като през последните три години общият брой на кандидатурите за безвъзмездна помощ е нараснал с 65 %, а до края на 2013 г. се очаква броят на изследователите по програма „Мария Кюри“ да достигне 90 000.

Редица носители на нобелови награди вземат активно участие в обучението на финансирани от ЕС изследователи. През последните пет години сред тях са били Франсоаз Баре-Синуси (нобелова награда за медицина за 2008 г.), Албер Фер и Петер Грюнберг (награда за физика за 2007 г.) и Жан-Мари Лен (награда за химия за 1987 г.). Редица изследователи, взели участие в настоящи или приключили наскоро проекти по програма „Мария Кюри“, получиха признания за своята работа.

Конференция „Действия по програма „Мария Кюри“ за иновативна Европа“

25 изследователи ще представят 50-хилядният стипендиант на програма „Мария Кюри“ на конференция в Брюксел, озаглавена „Действия по програма „Мария Кюри“ за иновативна Европа“, която ще се проведе на 9 и 10 декември в Autoworld, Parc du Cinquantenaire. Заедно с 250 други участници, в това число членове на Европейския парламент, създатели на политики, университетски представители, изследователски институции, големи дружества и МСП, те ще обсъдят някои от последните забележителни изследователски постижения на стипендианти на програма „Мария Кюри“ в области като онкологията, кардиологията, плодовитостта, климатичните промени, възобновяемата енергия, съхранението на произведения на изкуството, безопасността на транспортната инфраструктура и други.

Освен вниманието, което ще отделят на последните постижения, те ще обсъдят и кои са най-добрите начини за подобряване на програмата в бъдеще, по специално що се отнася до мобилността, обучението, развитието на уменията и професионалното развитие.

Как се избират бенефициерите?

За да постигне целта за Съюз, основан на иновации, Европа се нуждае от изследователи от световна класа, които да се справят с настоящите и бъдещите предизвикателства. Европейският съюз е поел ангажимент да вдъхновява, мотивира, обучава и запазва своите висококвалифицирани изследователи.

Кандидатурите за подпомагане по програма „Мария Кюри“ се оценяват от независимо жури, съставено от известни учени от Европа и извън нея. Оценката се основава на научните качества на проекта и вероятното му въздействие върху европейската конкурентоспособност, а така също и на потенциала за постигане на високи резултати на програмата за обучение, на приемащата институция и на изследователя. Финансират се единствено най-добрите проекти.

Стипендиантите по програма „Мария Кюри“ сключват трудови договори за период до три години, които предвиждат също социални осигуровки и пенсионно осигуряване в пълен размер.Предвижда се разкриването на 7000 нови работни места

Действията по програма „Мария Кюри“ са част от програмата „Хора“ в рамките на Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие. През 2011 г. за действията по програмата „Мария Кюри“ ще се разполага с бюджет от 772 милиона EUR и се очаква да се създадат 7000 нови работни места.Освен индивидуалните стипендии чрез действията по програмата „Мария Кюри“ се предвижда подкрепа за докторанти, за партньорства между академичните среди и бизнеса, краткосрочен обмен на кадри и повторно интегриране на изследователи, завръщащи се от чужбина.

За повече информация:

  • Информация за програмата „Мария Кюри“ по държави

  • Автобиографии на 25-мата изследователи

  • Списък на проектите по програма „Мария Кюри“, представени на конференцията

  • Действия по програма „Мария Кюри“


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница