Програма на бки-прага за м. Май 2015 Г. ● Продължава изложбата „дневниците на константин на Димо КолибаровДата24.08.2017
Размер31.16 Kb.
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА М. МАЙ 2015 Г.

Продължава изложбата „ДНЕВНИЦИТЕ НА КОНСТАНТИН” на Димо КолибаровГалерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Творбите от серията „Дневниците на Константин” на известния график Димо Колибаров ни пренасят в паралелна вселена, по оригинален начин интрепретират съвременния свят през погледа на дете и нареждат цикъла от изложбата сред най-значимите произведения в съвременната българска графика. Графичните офорти, акватинти и литографии от цикъла са вдъхновени от малкия син на художника – Константин, но изложбата носи по-дълбоко послание.Димо Колибаров е сред най-изтъкнатите български графици. Роден е през 1969 г. в Поморие. Завършва Националната художествена академия през 1996 г., а от 2003 г. е доцент в катедра Графика”. Член е на Съюза на българските художници. Има над 30 самостоятелни изложби в Белгия, Германия, Шотландия, Италия, България и др. Участник в редица международни графични конкурси, биеналета и триеналета. Негови произведения са отличени на най-престижни подиуми у нас и в чужбина – Китай, Македония, Италия, Чехия, Литва, Япония, Русия и др.

Изложбата продължава до 07.05.2015 г.
ДЕН НА ЕВРОПА С ФЕСТИВАЛ ПОД ОТКРИТО НЕБЕ

07.05.2015 г. (четвъртък), 13:00 – 19:00 ч.

Стршелецки остров, Прага 1

Празникът на Европа през 2015 г. по традиция ще бъде отбелязан с фестивал под открито небе. Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага ще се включат в събитието с щанд, който представя националната културна идентичност и интегрирането й в многообразието на обединена Европа. За участниците в тазгодишния фестивал БКИ-Прага подготви специално издание на популярната в Чехия игра пексесо, което разкрива българското културно-историческото наследство, архитектурни паметници и традиционни празници и обичаи.


● „ГРАДИНИ, БРЕГОВЕ, МОРЕ”. ИЗБРАНИ ТВОРБИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ДАРИК РАДИО

13.05.2015г. (сряда), 18:00 ч.

Галерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

С откриването на изложбата „Градини, брегове, море” – избрани произведения от колекцията на Дарик радио, започват честванията на празника на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

Експозицията ще представи богатството и пъстротата на съвременната българска живопис. В чешката столица ще бъдат изложени близо 40 творби (живопис, рисунки и графики) на 28 съвременни български автори, специално подбрани от внушителната сбирка на Дарик радио. Сред тях личат имената на Андрей Даниел, Кольо Карамфилов, Магда Абазова, Вихрони Попнеделев, Явора Петрова и др.

Колекцията на Дарик радио е резултат от единствения, организиран от българска медия, ежегоден пленер „Звук и цвят” и съдържа над 400 работи на около 150 автора. Без да претендира за изчерпателност, сбирката показва най-доброто и стойностното в изобразителното ни изкуство от последните 15 години.Изложбата продължава до 05.06.2015 г.

● „ПО СТЪПКИТЕ НА БРАТЯ ШКОРПИЛ” – представяне на едноименната книга и документален филм за Карел и Херменегилд Шкорпил28.05.2015 г. (четвъртък), 18:00 ч.

Галерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт представят книгата „По стъпките на братя Шкорпил”. Преди 30 години по пътя на братя Шкорпил, основоположници на българската археология, се отправя разнородна компания – Йозеф Млика, икономист, Ян Хавел, директор на градската библиотека във Високе Мито, Ян Клима, гимназиален учител, Иржи Яреш, фотограф. Дневниците, записките и бележките, които си води всеки от тях, по-късно се превръщат в хомогенно книжно издание – „По стъпките на братя Шкорпил”. В галерията на БКИ-Прага книгата ще представят лично четиримата участници в експедицията.

Акцентът в книгата е поставен върху житейския път и делото на братя Шкорпил в България. Същевременно изданието представлява невероятно съчетание от биографичен текст, исторически справочник, ценен документален разказ за времето, през което се провежда експедицията, и четиво за пътешественици, богато илюстрирано със снимков материал.

Документалният филм „Братята от Високе Мито” на режисьора Константин Карагеоргиев ще въведе аудиторията в тематиката и ще допълни и обогати представата за братя Шкорпил. Филмът е на чешки език, с продължителност 21 мин.Българският културен институт-Прага си запазва правото на промени в програмата.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница