Програма на бки-прага за май 2014 Г. Продължава изложбата „безцветна сянка“ на димитър петровДата09.09.2016
Размер53.28 Kb.
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА МАЙ 2014 Г.

ПРОДЪЛЖАВА ИЗЛОЖБАТА „БЕЗЦВЕТНА СЯНКА“ НА ДИМИТЪР ПЕТРОВ

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

„Димитър Петров е артист, който работи и се развива в сложна социокултурна ситуация. В последните години нашето изкуство се колебае между експеримента и занаята, между почтения търговски успех и недотам почтен флирт със съвременните форми, между украшателство и съдържателност. … Картините му представляват своеобразни отворени врати към един свят, който може да поеме в себе си най-различен тип зрител: умозрителен и инстиктивен, мисловен и сетивен, поетичен и повествувателен. В това се състои универсалността на тази живопис, нейната отвореност към съвремието, нейната актуалност и съдържателност.“ (проф. Димитър Грозданов, изкуствовед)

Изложбата продължава до 7.5.2014 г.

СТАБАТ МАТЕР“ НА АНТОНИН ДВОРЖАК В ДЕНЯ НА ЕВРОПАПетък, 9.5.2014 г., 19.30 часа

Зала „Дворжак“, Рудолфинум, Алшово набржежи 12, Прага 1

Българският културен институт в Прага е медиен партньор на празничния концерт, организиран от „Варна Интернешънъл“. Събитието е част от програмата на Представителството на Европейската комисия в Чехия по случай Деня на Европа 9 май. На концерта ще бъде изпълнено едно от най-известните произведения на Антонин Дворжак, кантатата „Стабат Матер“. Творбата ще представят музикантите от университета в Аризона (САЩ) – The Arizona Choir, UA Symphonic Choir и Симфоничния оркестър в Тюскон (The Tucson Symphony Orchestra Chorus) под диригентството на Брус Чембърлейн. Солисти са Алисия Джаюрба (сопран), Станислава Ирку (мецосопран), Руси Ников (тенор) и Кевин Ханран (бас).

„Стабат Матер“ е произведение за солисти, хор и оркестър, композирано от А. Дворжак на основата на църковния химн „Stabat Mater“, което заедно с едноименните творби на Бах, Хендел и Хайдн е едно от върховите достижения на ораторията в историята на симфоничната музика. Ораторията е разделена на две половини и се състои от десет части, като типично за почерка на А. Дворжак и работата му с гласовете е редуването на хора и солистите с партиите на оркестъра във всяка от частите на музикалното произведение.

РИСУНКАТА. УТВЪРДЕНИ СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИОткриване на изложба на 17 от най-утвърдените български художници

Сряда, 14.5.2014, 18 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Изложбата „Рисунката. Утвърдени съвременни български художници” се организира от  Министерство на културата – галерия "Средец", БКИ-Прага и софийската галерия "Финес". В експозицията със свои творби участват: акад. Светлин Русев, проф. Станислав Памукчиев, проф. Греди Асса, проф. Николай Майсторов, Захари Каменов, проф. Любомир Каралеев, Иван Нинов, Андрей Янев, доц. Димо Колибаров, Атанас Атанасов, Петринел Гочев, Стоимен Стоилов, Надежда Кутева, Явора Петрова, Долорес Дилова, проф. Десислава Минчева, Емануела Ковач.

Експозицията съдържа над 45 рисунки (застъпени в цялото си многообразие: акварелни, цветни, черно-бели), повечето от които творците са рисували специално за тази изложба.

Идеята на проекта е рисунките да бъдат показани в пространствата на Българския културен институт в Прага, където пражката културна общественост и българската общност ще могат да се докоснат до майсторството на 17 от най-утвърдените съвременни български художници, отдавна известни със своите творби в пределите на родината ни и извън нея.

Изложбата продължава до 6.6.2014 г.

ПЕТА МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПРЕПОДАВАНЕТО НА ЮЖНОСЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ И ЛИТЕРАТУРИ В СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА“

Четвъртък, 15.5.2014 – Петък, 16.5.2014

Философски факултет на Масариковия университет в Бърно, сграда С, ул. Арне Новака 1, Бърно

Българският културен институт в Прага подкрепя Петата международна конференция на преподавателите на южнославянски езици и литератури, която отново събира хуманитаристи от различни европейски университети и академични центрове. Намерението на научния форум е да представи постиженията и трудностите, свързани с академичното преподаване на чешки, словашки и всички южно славянски езици и литератури в чужд културен контекст. През 2013 г. конференцията премина под знака на 1150 годишнината от Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий. През 2014 г. ще бъде обособена тематична секция, посветена на сръбския преводач и фолклорист Вук Караджич – издател на първия сборник с български народни песни.

Традиционно участие в събитието вземат български хуманитаристи, преподаватели в различни специалности на няколко университета в България. Конференцията се откроява като събитие, което ежегодно поставя на преден план българската проблематика. Още първото издание през 2010 г. започна като конференция, която събра преподавателите по български език и литература в европейските университети.

ЛИТЕРАТУРНО КАФЕНЕ. СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА НА ПАНАИРА НА КНИГАТА 2014

Петък, 16.5.2014 г., 18.00 часа

Изложбената палата Холешовице, Литературното кафене на 1 етаж

Българският културен институт в Прага представя съвременната българска литература на Панаира на книгата 2014. Събитието включва литературно четене на откъси от наскоро издадения чешки превод на романа „Адриана“ на Теодора Димова. Гости на литературното кафене са преводачът на книгата Давид Бернщейн и нейният издател Петър Щенгъл.

Втората част на литературната вечер е посветена на тематичния български брой, подготвен и издаден в чешкото литературно списание „Плав“ със съдействието на Българския културен институт. Гост на събитието е младият писател и преводач Алекс Севрук, който ще представи авторите и преводачите в българския брой.

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Четвъртък, 22.5.2014 г., 18.00 часа

Посолство на Република България в Чехия, ул. Краковска 6, Прага 1

На празника, организиран от Посолството на Република България в Чехия и БКИ, ще прозвучат изпълненията на хор „Славянски звуци“ с диригент Милен Иванов. Хорът пристига в Прага специално за Деня на българската култура и славянската писменост. Репертоарът на хора включва средновековна музика, вокални пиеси от епохата на Романтизма, Класицизма, Барока и Ренесанса, църковно-славянски песнопения, класически хорови творби, съвременна музика. Голяма част от хористите са преминали през школата на детския хор „Бодра смяна“, детския хор на БНР, академичния хор „Ангел Манолов“, а някои хористи са студенти във висшите музикални и театрални академии. Хорът е носител на множество национални и международни награди в цяла Европа (Гърция, Холандия, Македония, Турция, Испания, Молдова).

Празникът ще продължи с награждаването на най-добрите млади преводачи на българска литература. През 2014 г. в конкурса са поканени да участват студенти, изучаващи български език в три чешки университета – Карловия университет в Прага, Масариковия университет в Бърно и университета в Пардубице. Участниците в конкурса ще преведат стихове от Георги Рупчев и разкази от най-новата книга на Георги Господинов. Инициатор на проявата е лекторката по български език в Карловия университет в Прага д-р Гинка Бакърджиева.

УЛИТАФЕСТ 2014, БАЛКАНИТЕ „НА БАЛКАНА“

Събота, 24.5.2014, от 14 до 22 часа

Младежкият дом в Прага 3, улица „На Балкане“ 17а, Прага 3

Фестивалът се провежда под открито небе, в градината на Младежкия дом в Прага 3, и в парка „Крейцарек“. През 2014 г. организаторите свързват названието на улицата, на която се намира Домът, с балканската култура, обичаи и кухня, в частност – с българската.Седмица по-рано в пространството на Младежкия дом на Прага 3 ще бъдат изложени плакатите от проекта „АБ=BG“. Изложбата разкрива кирилицата през погледа на 30 плакатисти от цял свят. По време на празника ще се прожектират документални филми за красотата на българската природа и богатото културно-историческо наследство на страната ни. Ще звучи българска музика.

Българският художник Румен Саздов ще води пърформанс за деца. Импровизацията е в основата на пърформанса, а неговото предназначение е участието на всички малки жители на Жижков и гости на празненството.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница