Програма на бки прага за месец април 2012 Продължава изложбата "Български традиционни накити"Дата13.09.2016
Размер53.11 Kb.
#9215
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец април 2012
Продължава изложбата "Български традиционни накити" – оригинали от 19 и 20 век от чешки и български сбирки.

Място: Национален етнографски музей, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5


Регионалният етнографски музей – Пловдив е поканен от Националния исторически музей на Чехия по инициатива и в партньорство с Българския културен институт в Прага да реализира през 2012 г. изложбата „Български традиционни накити” в залите на Националния етнографски музей към Националния исторически музей на Чехия.
От българска и чешка страна ще бъдат показани общо 120 оригинални, уникални накита от 19 и 20 век (много от тях сребърни и позлатени) и традиционни български носии от различните етнографски области, обкичени с накити. Към изложбата има каталог, информационни пана и документален филм.
Подобна изложба не е имало в Чехия от близо 60 години. Предишните две български етнографски изложби в Прага (1938 и 1956 г.) се считат за феноменален успех, защото са били приети с огромен интерес от страна на публиката и са били едни от най-успешните изложби на музея въобще. Вярваме, че подобна изложба ще допринесе за утвърждаването на богатите традиции на българо-чешките културни взаимоотношения и ще бъде извънредно успешна и полезна за имиджа на съвременна България.

2.4.2012, 12,30 ч.

Проект “България в чешките университети“


Лекция на тема „Българската популярна музика - тогава и сега“. Лектор: Иван Иванов. Аудио и видео-записи. Дискусия.
Място: Карлов университет, U Kříže 8, Praha 5 – Jinonice, učebna číslo J2083
Лекция на главен редактор на списание Rock & Pop Иван Иванов, която е фокусирана върху историята на българската рок и поп музика от средата на 60те години до наши дни. Предлага по-дълбок поглед към света на този стил музика и я разглежда като социално явление. Аудиторията ще има възможност да види и чуе оригинални записи на много от известните изпълнители на българската музикална сцена, както и откъси от различни концерти и фестивали.
Иван Иванов е чешки музикален журналист от български произход, роден във Варна. След като се дипломира тромбон и пиано в Държавното музикално училище в родното си място, продължава обучението си във Висшето училище по музикална педагогика в Пловдив, а през 1988 г. се прехвърля специалност музикология в Карловия университет, Прага. Още във Варна, като петнадесет годишен публикува в местни вестници първата си музикална статия. Младият ученик използва пътуванията си до Унгария (страната, откъдето произхожда баба му) и опознава местната рок сцена. В Чехия пише за Lidové noviny, Rock & Pop и др. През 1998 г. става професионален сътрудник в Supraphon и редактор в Rock & Pop. Главен редактор е в издателската къща Muzikus, а от 2011 г. е главен редактор на Rock & Pop.

Иванов не губи връзката с България. През 2007 г. организира концерт на една от най-популярните българи рок-групи – “Щурците” в “Палас Акрополис” в Прага.
11.4.2012, 18 ч.

Откриване на изложба живопис, рисунка и скулптура на Панайот Панайотов - Пането


Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha
Панайот Панайотов - Пането е потомствен художник, син на един от ректорите на Художествената академия. Завършил стенопис в класа на проф. Богданов. Една година учи в Чехия, но прекъсва заради събитията от 1968 г. Работи в областта на живописта, стенописа, керамиката и рисунката. Негови творби са притежание на частни и обществени колекции в България и в чужбина. Професор в Националната художествена академия.
16.4.2012, 12,30 ч.

Проект “България в чешките университети“


Лекция на тема „Българското малцинство в контекста на чешко-българските взаимоотношения“. Лектор: Светлана Лазарова. Прожекция на документален филм. Дискусия.
Място: Карлов университет, U Kříže 8, Praha 5 – Jinonice, učebna číslo J2083
Дългогодишната история на чешко-българските отношения е резултат от факта, че между двете страни се преплитат културни и научни знания, както и форми на тяхното разпространение.

Много чехи са помагали при създаването на новата българска държава през деветнадесети век.

Немалко българи са заслужили признание в чешкото общество чрез упоритото си трудолюбие, талант и приятелска солидарност.

По пътя към познанието често е било нужно да се преодоляват различията в националния манталитет. Постепенно в съзнанието на чехите и на българите се е формирал образа на другия народ като той не винаги е бил "братски", така както ни учиха по време на социализма.
Светлана Лазарова е утвърден чешки режисьор на документални филми от български произход. Завършила е чешката филмова академия FAMU през 1991 г. От 1996 г. работи като автор и режисьор в проекти на Чешката държавна телевизия, TV Prima, MGB, Fontis TV, The World Circle Foundation, Herafilm. Основно работи в областта на документалното кино. Автор е на поезия и на сценарии за игрални филми. Член е на професионалния съюз на режисьорите и сценаристите в Чехия – ARAS. От 2004 г. преподава филмово изкуство в чешки филмови училища.

Светлана Лазарова има дълготраен интерес към въпроси, отнасящи се до българското малцинство и официално го представлява в Съвета по малцинствата към правителството на Чехия.


18.-21.04.2012

Международен пътуващ семинар „Съвременни измерения на европейското образователно и научно пространство. Българо-чешки културни общувания”. Съвместно с УниБИТ.


Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) провежда традиционен международен научен семинар в различни европейски държави. Неговата цел е обмен на информация с колеги и водещи специалисти, посещение на основни културни институции, свързани с естеството на образователна и научната дейност на висшето училище. След семинари в Италия, Австрия и Франция през 2012 г. ще се проведе подобен по рода си форум и в Чехия. Основните цели на пражкия семинар са да осъвършенства знания, професионални умения и компетенции на академичния състав и да бъдат установени институционални контакти с цел бъдеща академична мобилност и взаимно сътрудничество. В партньорство с Народната библиотека на Чехия и Института по информационни изследвания и библиотекознание към Карловия университет.
20.4.2012, 18 ч.

Проект “Български филми от вчера и днес“


Дом на националните мацинства, Radnická 8, Бърно
Проектът на БКИ-Прага “Български филми от вчера и днес“ цели запознаване на публиката и на българската диаспора в големия моравски град Бърно с български игрални и документални филми. Една от основните линиите на проекта е чешко-българските отношения, отразени в кино-продукцията от вчера и днес. Проектът се провежда съвместно със сдружението на местните българи “БКОС”.
23.4.2012, 12,30 ч.

Проект “България в чешките университети“


Лекция на тема „ Българският опит в сферата на лобирането “. Лектор: Ивка Цакова, доц. д-р в катедра “Политология”, факултет “Международна икономика и политика”, УНСС, София
Място: Карлов университет, U Kříže 8, Praha 5 – Jinonice, učebna číslo J2083
Лекцията ще разгледа следните теми: Лобирането – нов феномен за България в периода след 1989 г. Ще има ли Закон за публичност на лобизма след 5 различни законопроекта? Каква е нормативната регулация на лобистките дейности чрез други закони? Шансове пред българския лобизъм след еврочленството (2007). Приложим ли е европейския модел на лобиране – лобиране чрез консултиране между държавни институции и организации на гражданското общество?

Ивка Цакова е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (катедра “Политология”, Факултет “Международна икономика и политика”), София и гостуващ лектор в Нов български университет, София. Тя е доцент, доктор по политология.Университетските й лекционни курсове включват: Лобиране, Лобиране в Европа, Законодателен процес и парламентарно поведение, Гражданско общество, Глобализация и Въведение в политологията.

Член е на Българската асоциация по политически науки, Европейския консорциум за политически изследвания и Европейската асоциация за изследване на юношите.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница