Програма на бки прага за месец юли 2013 водите. Течащите води. Изложба на художниците Анна Цоловска, Бисера Вълева, Десислава Денева, Лилия Баева и Щефан МайзълДата15.10.2018
Размер33.5 Kb.
#87532
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец юли 2013

ВОДИТЕ. ТЕЧАЩИТЕ ВОДИ. Изложба на художниците Анна Цоловска, Бисера Вълева, Десислава Денева, Лилия Баева и Щефан Майзъл.

3.7.2013, 18.30 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. „Климентска“ 6, Прага 1

Водите. Течащите води“ е проект на петима художници – българките Анна Цоловска, Бисера Вълева, Десислава Денева, Лилия Баева и немецът Щефан Майзъл. Всеки от тях използва различни техники: колажи с темперни бои, акварел и пастели, CGD print върху ръчна хартия, литографии.Според една от участничките „форматното и сюжетното разнообразие е еквивалентно на динамиката на реката – на голямото й тяло и малки извивки, на началото, на развитието… Символиката на водата обединява сътворението, наказанието, пречистването… Течащата вода е като живота.“

Водата е общата тема, която обединява женския и мъжкия поглед, събира автори от различни култури.

Изложбата ще продължи до 16.7.2013 г.ДЯДО ВАДИ РЯПА. Весел спектакъл за малки и големи. Куклен театър на театралната къща „Мариета и Марионета“. За деца между три и седем години, и всички по-големи деца.

6.7.2013, 10.30 часа, Галерията на БКИ-Прага

Сговорна дружина...планина повдига...даже ряпата изважда!” - ни учи народната приказка със своята мъдрост и неподправен наивитет.Драматизация и постановка - Мариета Ангелова. Кукли - Юлия Зорова. На сцената - Мариета Ангелова-МАРИОНЕТА и Красимир Василев.

Театралната къща „Мариета и Марионета“ е създадена още през 1992г., а „Мечо Пух“ е нейната първа постановка. Днес театралната къща е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери...

БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ РЕАЛНОТО И ИЗВЪН НЕГО. Изложба на Георги Петров

18.7.2013, 18.30 часа, Галерията на БКИ-Прага

Работите с масло на Георги Петров са лишени от маниерност и не се заиграват с абстрактността. Една от най-честите оценки за тях ги определя като живи картини: те редуват пастелно меките и наситени цветове с техните светлосенки, заличават границата между близкото и далечното.

Георги Петров е роден през 1978 г. в Добрич, където е собственик на авторска галерия. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Живее и работи в София.

Изложбата ще продължи до 2.08.2013 г.КИНОКЛУБ БКИ: „ЙО ХО ХО“. Български игрален филм (1981, цветен 98 минути).

24.7.2013, 18.00 часа, Галерията на БКИ-Прага

През 2013 г. сценаристът на „Йо хо хо“ – писателят Валери Петров, получи Наградата за европейски гражданин от Европейския парламент, която се присъжда за принос към националната култура и разбирателство между нациите.

В болницата малкият Леонид (Виткор Чучков) се сприятелява с един актьор (Кирил Варийски), обездвижен след тежък инцидент при снимане на филм. Актьорът разказва на Леонид измислената история за пирати, която постепенно заменя реалността. Фантазията на детето превръща болничната стая в декор на пиратската история, а болните – в страшни разбойници и благородни пирати.

Режисьор: Зако Хеския


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница