Програма на бки-прага за октомври 2013 architecture week прага 2013, 7-ми международен фестивал на архитектурата и урбанизма 23 20. 10. 2013Дата09.08.2018
Размер56.59 Kb.
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА ОКТОМВРИ 2013

ARCHITECTURE WEEK ПРАГА 2013, 7-ми международен фестивал на архитектурата и урбанизма

23.9.-20.10.2013

Манастир на св. Иржи, Храдчани
За поредна година българското участие на фестивала се реализира от Българския културен институт, в сътрудничество с проекта „България на длан“ и община Несебър.

Изложбата „Световното наследство на ЮНЕСКО“ включва и малко познати обекти от списъка на ЮНЕСКО (общо 745 паметника от 157 страни). България представя умаленото копие на храма Христос Пантократор в Несебър. Макетът е част от проекта „България на длан“, изработен е ръчно от 3600 малки камъчета. Храмът Христос Пантократор е построен в периода 13-14 век и е един от най-представителните и най-добре запазените паметници на средновековната архитектура у нас.www.architectureweek.cz

БЪЛГАРСКАТА АРХИТЕКТУРА ОТ ВРЕМЕТО НА ВЪЗРАЖДАНЕТО. Изложба на Тодор Нанчев, част от програма на ARCHITECTURE WEEK ПРАГА 2013

2.10.2013, от 18.00 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1
Ръчно изработените модели не са копия на съществуващи сгради, а авторски произведения на изкуството. Част от тях са конструирани като макети на съборени или полусрутени жилищни сгради в Пловдив. Цел на изложбата е да възкреси атмосферата, духа на времето, а така също да представи и отделните регионални школи в българската градска архитектура. Моделите демонстрират различията в топографията на отделните региони на България, в конструкцията и архитектоничната композиция, илюстрират различни подходи към симетрията.

Изложбата продължава до 1.11.2013ИЗЛОЖБАТА „ВЕРДИ. 200 ГОДИНИ“ В ДЪРЖАВНАТА ОПЕРА

3 - 31.10.2013

Държавната опера, ул. Вилсонова 4, Прага 1

Класическата опера се допълва от съвременния сценичен плакат. Уникалната комбинация от плакати, посветени на Джузепе Верди, е съставена по повод 200 годишния юбилей от неговото рождение. Сътрудничеството на БКИ-Прага с Народния театър в Прага прави изложбата достъпна за музикалната публика, именно там, където звучи безсмъртното творчество на композитора. След успеха на изложбата в БКИ-Прага и интересът към нея в Нощта на музеите в Прага на 14.9., плакатите ще бъдат изложени и в Държавната опера.DESIGNBLOK ´13, 15-то издание на Седмицата на дизайна и модата

7.- 13.10.2013

БКИ-Прага за първи път участва в Designblok – седмицата на дизайна и модата, най-значимото събитие в областта на дизайна, модата и бижутата в Чехия.


МОДНО РЕВЮ DIPLOMA SELECTION

12.10.2013, от 15 часа

Църквата на св. Шимон и Юда, ул. Душни, Прага 1
Ежегодно Designblok подпомага млади дизайнери и наскоро завършили дипломанти. Тази година инициативата прерасна в избор на най-добрите чуждестранни дипломанти в специалностите Дизайн, Бижута и Мода на престижни чуждестранни университети – Designblok Diploma Selection. Ревюто ще покаже само четирима млади дизайнери – от Германия, Холандия и България. Страната ни е представена с проекта Catharsis на Кирил Буховски. Младият дизайнер претворява множество литературни и музикални влияния в колекцията от работи, освободени от всички излишни детайли в името на свободното движение на тялото.

www.designblok.cz/


ЕВРОПА ОТБЛИЗО

16.10.2013, от 10 до 17 часа

Домът за връзки с чужбина, ул. На Поржичи 1035/4, Прага 1

БКИ-Прага участва за първи път в националната кампания, която си поставя за цел да запознае широката общественост с европейските езици. Съвместно с Дома за връзки с чужбина към чешкото министерство на образованието и Националната агенция за европейски образователни програми.ГРАНИЦАТА КАТО БАРИЕРА, представяне на нов научно-изследователски проект

17.10.2013, от 18 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Представяне на проекта „Европа – общо културно наследство: примери от Балканите“, насочен към изучаването на идентичния исторически опит на България и Чехия, към нов поглед на историческото наследство на Балканите. Авторите на изследването ни запознават с новите подходи и дебатите за трансграничните региони, възможностите и стратегиите за мислене на общи наследства и туристически дестинации, преоткриват региона през фотографския обектив отпреди един век.

Темите на отделните презентации:

Доц. д-р Магдалена Елчинова (НБУ – София): Граница, наследство, развитие – съвременни дебати;

Доц. д-р Ангел Янков (РЕМ – Пловдив) По южната граница преди 100 лета – из архивите на фотографа Крум Савов (мултимедийна презентация);

Доц. д-р Ирена Бокова (НБУ – София): Границата - туристическа дестинация (южна граница / северна граница: българо-гръцки паралели)

Доц. д-р Валентина Ганева-Райчева (ИЕФЕМ при БАН – София) Тракия – споделени наследства

СУТРИНТА НА КАРТОИГРАЧА“, премиера на книгата на КРИСТИН ДИМИТРОВА22.10.2013, 19.00 часа

Домът на владетелите от Кунщат – кафене „Тройка“ ул.Доминиканска 9, Бърно

Премиерата на първата „чешка“ книга на поетесата Кристин Димитрова в Бърно събира в едно литературно четене трима писатели. Едно от литературните събития на октомври е авторското четене, в което участват Кристин Димитрова и словенските писатели Сузана Тратник и Дамиан Шинигой.

Домакин е издателството за чешка и преводна литература Větrné mlýny, Бърно.

СУТРИНТА НА КАРТОИГРАЧА“, премиера на книгата на КРИСТИН ДИМИТРОВА23.10.2013, в 19.00 часа

Кафене „Красни страти“, ул. Напръсткова 10, Прага 1

БКИ-Прага, съвместно с издателството за чешка и преводна литература Větrné mlýny, организира премиерата на чешката книга на поетесата Кристин Димитрова.

Авторски текстове на български език ще чете Кристин Димитрова, чешките преводи ще чете техният преводач Ондржей Заяц.

Преподавателят по българска литература в Карловия университет д-р Марцел Черни ще представи книгата.Кристин Димитрова е поетеса, прозаичка, преводачка, авторка на десет стихосбирки, романа „Сабазий“ и два сборника с разкази, едно от водещите имена в българската литература за последните две десетилетия, носителка на престижни литературни награди, чиито книги са преведени на двайсет езика.

Чешкото издание е озаглавено „Сутринта на картоиграча“ по едноименната стихосбирка на Кристин Димитрова от 2008 г. В книгата са включени стихотворения от различни години, а подборът и чешкият превод са на поета и преводача Ондржей Заяц.

КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ ЕВРОПЕЕЦЪТ, документален филм, 2009, 75 мин.

31.10.2013, в 18.00 часа

Залата на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Българският културен институт в Прага отбелязва Деня на будителите с прожекцията на документалния филм, посветен на Константин Величков. Съсценаристи и режисьори са Илия Костов и Татяна Пандурска.

Филмът представя живота на общественика Константин Величков, като използва неизвестни досега факти от неговата интересна биография. Документален филм, допълнен с игрални възстановки, с участието на актьорите Калоян Паргов и Стефан Попов.

Константин Величков (1855-1907) е български писател и политик. По време на Руско-Турската освободителна война (1877-1878) е преводач на руските войски, а след това до 1885 г. е народен представител в Областното събрание на Източна Румелия.

Заедно с Иван Вазов К. Величков е съставител на „Българска христоматия“ (1884) – антологията, която запознава българските читатели с шедьоврите на европейските литератури. В Цариград пише цикъла „Цариградски сонети“, превежда на български език произведения на Шекспир и Данте, по-късно основава списание „Училищен преглед“ (1896). Създател е на закона за задължителното депозиране на екземпляри от всички печатни произведения в Народните библиотеки в София и Пловдив.

БКИ-Прага си запазва правото на промени в програмата.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница