Програма на бки-варшава за юни 2010 ГДата09.02.2017
Размер41.47 Kb.
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БКИ-ВАРШАВА ЗА ЮНИ 2010 Г.

1 юни 2010 г. (вторник), 18,00 ч., Галерия „Сердика”, ул. „Швентокшиска” 32, Варшава
Откриване на изложба с акварели на

Ацо Филиповски

в рамките на цикъла на БКИ „Балканска история”.


Ацо Филиповски е роден през 1935 г. в село Никифорово, Гостиварско. През 1958 г. завършва класа по графика в Школата за приложни изкуства в Скопие. Работи като график в скопското издателство „Гоце Делчев”, а от 1968 г. е член на Съюза на художниците на Македония. През 1974 г. се дипломира в Педагогическата академия в Скопие със специалност изкуство. От 1991 г. е пенсионер и оттогава се посвещава изцяло на изкуствота – твори в областта на линогравюрата, акварела, температа и маслената живопис.

Има близо 90 самостоятелни и общи изложби в различни населени места в Р Македония, както и в Босна и Херцеговина, България, Германия, Сърбия, Хърватия и Русия. През октомври 1999 г. Музеят на град Скопие организира юбилейна изложба на Ацо Филиповски по случай 40-годишнината му творческа дейност.
Проявата се осъществява в сътрудничество с посолството на Република Македония във Варшава.

5 юни 2010 г. (събота), 16,00 ч., Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Откриване на изложба плакат

Буквите на България – азбуката на Европа”

(гост - Божидар Икономов, куратор на изложбата и участник в Международното биенале на плаката във Варшава)
Международната плакатна акция с изложба “Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художници от 20 страни (27 именити световни плакатисти плюс 3-ма български автори, единият от които дебютант) за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа.

Акцията на Международното триенале на сценичния плакат – София е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, който популяризира българската култура чрез една от нейните емблеми – буквите. Преди Полша изложбата е гостувала в няколко страни в Европа, Америка и Азия. Проявата се осъществява с любезното съдействие на Полския институт в София.


Божидар Икономов е роден през 1943 г. в София. Завършва Националната художествена академия специалност плакат. Участва със свои творби в десетки изложби на всички континенти и е носител на престижни международни награди. Икономов е сред инициаторите за създаването на Международното триенале на сценичния плакат в София и понастоящем е председател на организационния му комитет.

Изложбата е съпътстваща проява на Международното биенале на плаката – Варшава 2010. Създаденото през 1966 г. варшавско биенале на плаката е първото в света в тази област на изкуството. Привличайки най-изтъкнатите графици и критици от цял свят през всичките години на съществуването си, то винаги е било значимо и престижно муждународно артистично събитие.

http://www.postermuseum.pl/pl/page/show/biennale-history


11 юни 2010 г. (петък), 18,00 ч., Национален музей, „Алейе Йерозолимске” 3, Варшава

Откриване на международната изложбаARS HOMO EROTICA

Изложбата има едновременно съвременен и исторически, еротичен и политически характер. Названието й означава хомоеротично изкуство, свързано с нагона и любовта към същия пол. Ars Homo Erotica лежи в недрата на културната традиция, но е отправена и към актуалната политика за правата на малцинствата. Изложбата свързва митовете и историята на изкуството със съвременността и дебатите за състоянието на демокрацията; подхожда към философията на еротизма като опит, извеждащ до хуманистичната идея за радостта от живота и секса даже и под заплаха от репресии.

Експозицията включва експонати от колекцията на Националния музей във Варшава и работи на специално поканени творци от България, Германия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, САЩ, Чехия и Унгария,

България е представена на Ars Homo Erotica от младия творец Мирела Караджова, чието пребиваване във Варшава се осъществява със съдействието на БКИ. Изложбата ще бъде достъпна за посещение до 5 септември 2010 г.


17 юни 2010 г. (четвъртък), 18,00 ч., Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава

Прожекция на игралния филм

План за отмъщение”
План за отмъщение” – игрален филм, 2008 г, Режисьор: Константин Буров
Продуцент: БУЛФИЛМ, НФЦ, Сценарий: Константин Буров, Венцислав Василев,
Участват: Пенко Господинов, Георги Керменски, Пламен Сираков, Мария Статулова, Георги Кадурин, Диана Досева

Пацо и Смока имат план, да отмъстят на хората, провалили живота им. Намират адресите им и тръгват. Нещата обаче не се развиват по план...

Филмът е получил Наградата за дебют на името на Въло Радев и Награда на Съюза на Българските филмови дейци за обещаващ дебют.

30 юни 2010 г. (сряда), 18,00 ч., Словашки културен институт, ул. „Кшиве коло” 12/14, Варшава
Прожекция на документалния филм

Човек си отива” (Режисьор Мартин Сливка, Чехословакия, 1968, 26 мин.) и лекция на д-р Николай ПапучиевЕтнографски документален филм за българските обичаи, свързани със смъртта. Сливка е създал необикновено експресивен филм, в който си служи преди всичко със символи, метафори и знаци. Филмът е определен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. „Човек си отива” е смятан за един от 25-те най-забележителни филма на словашката кинематография.Проектът се осъществява в сътруднибество със Словашкия институт.

Николай Папучиев е завършил българска филология; има специализация по етнология през 1997 г. и по социология в рамките на международна програма със седалище гр. Лунд, Швеция през 2002 г.. Защищава докторска дисертация на тема за роднинските връзки у българските християни. Преподава в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, изнасял е лекции в университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин, а от 2009 г. е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски”. Интересите му са в областта на етнологията и политическата и социалната антропология.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница