Програма на чешкия център април 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)Дата23.09.2016
Размер152.16 Kb.
ТипПрограма
! Please see the English version of the programme below.

ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР АПРИЛ 2011
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz


ПРОДЪЛЖАВАТ ИЗЛОЖБИТЕ:
НИКОЛА ИВАНОВ – „АНОНИМНИТЕ ЗОНИ”

Чернобелите фотографии на Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на ФАМУ в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на започващия 21 век. Заснети от 2008 г. в покрайнините на различни европейски градове, тяхната точна локализация е невъзможна заради анонимността им.Изложбата ще продължи до 27.4.2011 г. в Галерията на ЧЦ.
ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР В ГРАД СЛИВЕН

Изложбата ще продължи до 20.4.2011 г. в ХГ „Димитър Добрович” - гр. Сливен.


ОТ БАРОКА ДО НАСТОЯЩЕТО – Вечер на класическата китара


Композиции за две електрически китари в изпълнение на Владислав Петрашек и съпровод на

Мариан Павлас.


В програмата са включени творби от: Йохан Себастиан Бах, Фернандо Сор, Бела Барток, Владислав Петрашек (мотиви от Й. Брамс и Й. Щраус и др.)
Владислав Петрашек (р. 1965 г.) е чешки китарист и педагог, един от утвърдилите се

изпълнители на класическа китара в Чешката република. Завършва Консерваторията в Жилина в класа на Ян Лабант, след което се усъвършенства в майсторски класове на известни чешки и чужди китаристи и педагози. От 1991 г. преподава в Народната консерватория в гр. Острава, специалност „Китара” и се занимава със солова и камерна концертна дейност. Освен оригинални произведения за китара, изпълнява и собствени транскрипции (Б. Барток, Л. Яначек, Й. С. Бах и др.).

От 1996 г. организира фестивал „Дни на класическата китара” в крепоста Хуквалди.

Освен представянето си в Чешкия център в София, Владислав Петрашек ще вземе участие, като член на журито, в Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов” в Кюстендил.5.4., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

6-9.4., гр. Кюстендил - XV Международен конкурс за класическа китара (http://www.guitar.bratstvokn.org/)

We, You, They on Wednesday представя ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ

През месец април любителите на популярната поредица ще могат да видят преглед от филми, посветени на чехи дали своя принос за развитието на следосвобожденска България.

Традицията в чешко-българските отношения датира още от далечното минало, но най-изразени са те в края на 19 век – след Освобождението на България от Османско владичество. В началото на 20 век редица чешки интелектуалци помагат на младата българска държава във всички области от обществения, културния и икономическия живот. За някои от тези личности днес за заснети любопитни документални филми.Програма на филмовите прожекции (Вход свободен):

6.4., 18.00 ч., „Пратениците на Чехия”/ Poslové z Čech

13.4., 18.00 ч., „Зеленият вълшебник”

20.4., 18.00 ч., „Братята, влюбени в България”

27.4., 18.00 ч., „Срещи с Иречек”


ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ – „ПРАТЕНИЦИТЕ НА ЧЕХИЯ”/ POSLOVÉ Z ČECH

реж. Константин Карагеоргиев, документален филм на ЧТ, 2009 г., 57 мин.

Константин Карагеоргиев е по произход българин, възпитаник на пражката филмова академия FAMU. Във филма си „Пратениците на Чехия” обръща внимание на традиционните чешко-български отношения, като отбелязва ролята на чешката интелигенция в България в периода след Освобождението на България от Османско владичество. Чешки специалисти активно се включват в областта на културата, просвещението, икономиката, взимат участие при изграждането на модерно образование, съдебната система, културни институции и др. В документалната лента се споменават имена като Карел и Херменегилд Шкорпил – създателите на българската археология, Константин (Йозеф) Иречек – първият български министър на образованието, Йозеф Шмаха – директор и режисьор на Народния театър в София, Антонин Новак – създател на Морската градина във Варна, посочват се и музикантите Томаш Кулхави и Франтишек Свобода и редица други.


До днес тези чехи са почитани личности, за които се говори с уважение и благодарност в България, но в Чехия те са напълно забравени.

6.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

АННА ПЕТРОВА: ПРАГА - МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА

Анна Петрова започва да свири на пиано на шестгодишна възраст. Завършва Музикалната академия в класа на проф. Люба Енчева. По-късно работи в майсторския клас на Луи Хилтбран в Женева, както и при Хуберт Хери в Люцерн.
Анна Петрова се изявява като солист и камерен изпълнител. Концертни турнета с „Музика от Локенхаус” я водят в Ню Йорк, Чикаго, Париж и Далечния изток. С Гидон Кремер, Татяна Гриндеко и камерния европейски оркестър тя свири във Виена, както и в турне по Италия. Понастоящем живее в Швейцария, където в продължение на 10 години е артистичен ръководител на концертната серия „Geheimtipp am Mittag” в Цюрих.

www.annapetrova.com
Програма:

Я. К. Ванхал (1739-1813), Tема с вариации върху чешка народна песен

Даниел Щайбелт (1765-1823), Соната оп.4, до минор

Allegro non troppo con espressione

Cantique. Allegretto

Етюди оп.78, Nr. 3,32,50, 24, 22

Соната оп.82, ре мажор

Allegro con brioAndante affettuoso

Rondo allegretto. Cosaque

К.Черни (1791-1857), Ноктюрн оп.604, ла минор

А. Кленгел (1783-1852), Романс ла мажор

Романс оп.34, ла мажорВ. Капралова (1915-1940), Тема с вариации, инспирирана от камбанния звън на църквата Saint-Etienne-du-Mont оп.16
В продължение на няколко столетия Прага привлича артисти и музиканти - както от Чехия, така и от цяла Европа. Ако за такива гениални посетители като Моцарт и Бетовен се говори често, за много други се споменава много рядко. Така е и с композиторите от тази програма, които са прекарали част от живота си или са концертирали тук.

Чехът Ян Крщител Ванхал (1739-1813) е един от първите композитори на свободна практика в Европа. Роден като крепостен селянин, благодарение на своята упоритост и трудолюбие той успява да извоюва свободата си, да се изучи в Италия и да стане един от най-известните музиканти на своето време.

Истински феномен в историята на клавирната музика на края на 18, началото на 19

век е Даниел Щайбелт (1765-1823). Макар че днешните музиковеди обикновено го представят като „шарлатанин”, неговите съвременници са го аплодирали с възхищение като един от първите пътуващи виртуози. И в дневниците им ще намерим подобни спомени: ”Щайбелт и Лист – двамата романтици и пианисти, които ме впечатлиха най-много през моя живот”...пише Лор Д’Абрантес в своята книга.

Кой ли, свирил на пиано, не познава името на Карл Черни (1791-1857)?! Почти от 200 години насам малки и големи, начинаещи и напреднали пианисти учат неговите етюди, които са в задължителната програма на музикалните училища по света. Но етюдите съставят само една трета от неговото творчество! Другата, по-голямата част лежи забравена в различни библиотеки. А Черни се е надявал да бъде запомнен именно с тези забравени произведения - сонати, ноктюрни, симфонии...

Немецът Александър Кленгел (1783-1852) днес е напълно непознат не само на широката публика, но и на повечето музиканти. Неговият жизнен път е любопитен – един от първите ранни композитори-романтици, в средата на живота си той изведнъж се обръща към бароковия стил и към Бах. Той е един от първите, изнесъл рецитал от Бахови творби – още през 1814 година.

Макар и много кратък, животът на Витезслава Капралова (1915-1940) е наситен с музика. Тя оставя ярка следа в музикалната история на Чехия. Творчеството й включва произведения за оркестър, камерна музика, песни , както и няколко пиеси за пиано.

12.4., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ – „ЗЕЛЕНИЯТ ВЪЛШЕБНИК”

Документалният филм “Зеленият вълшебник” е реализиран от творческия екип на РТЦ-Варна с подкрепата на Община Варна по програма "Творчески проекти". Автор и сценарист на филма е Бистра Варнева, режисьор Августина Стефанова, оператор Димитър Дермански. Продуцент: Българска национална телевизия.Името на чеха Антон Новак се свързва с Морската градина във Варна. Младият паркостроител пристига в България през 1892 г. и започва да работи във Велико Търново, като по-късно, по покана на Карел Шкорпил, се премества във Варна. С голям ентусиазъм облагородява мястото на бившата кланица и сметището на морския град, което превръща в приморски парк. Растителните видове, които използва, са набавяни от цяла България , от Средиземноморието и от Цариград. Скоро Морската градина си спечелва славата на най-красивия парк на Балканите.

Освен във Варна, голяма част от филма е заснет в Чехия, където Бистра Варнева отива с един от внуците на Антон Новак, носещ неговото име, където той за пръв път вижда родното място на своя дядо.

13.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ВЛАДИМИР КРШИВАНЕК - Есенна сянка на любовта

Избрани стихове от поезията на Владимир Кршиванек, в превод на Димитър Стефанов.Вла­ди­мир Крши­ва­нек е ро­ден на 7 май 1951 г. в Ко­лин над Ел­ба. Част от дет­с­т­во­то си пре­кар­ва в Пе­кин, а от юно­шес­т­во­то си – в Ха­ва­на, къ­де­то ба­ща му е пред­с­та­ви­тел на род­ни про­миш­ле­ни обе­ди­не­ния. За­вър­ш­ва Пе­да­го­ги­чес­кия фа­кул­тет на Кар­ло­вия уни­вер­си­тет, Пра­га. От 1990 г. е пре­по­да­ва­тел по чеш­ка ли­те­ра­ту­ра в ре­ди­ца вис­ши учеб­ни за­ве­де­ния. Ра­бо­ти в Ин­с­ти­ту­та за чеш­ка ли­те­ра­ту­ра към Ака­де­ми­я­та на на­у­ки­те в Пра­га. Председател е на чешкото Сдружение на писателите.

Ав­тор е на сти­хос­бир­ки­те „Пус­на­ти гъ­лъ­би­ци“ (1982), „Го­ли дър­ве­та“ (1985), „Ка­мъ­ни на пес­ни­те“ (1990), „За­ве­ща­ния“ (1999), „Пей­заж с тор­со­ве“ (2001), „Ри­сун­ки с туш“ (2003), „На­тюр­морт с лан­с­ки оре­хи“ (2004) и „Ал­ко­хо­ли­ци на ме­лан­хо­ли­я­та“ (2009).

Из­дал е ре­ди­ца ли­те­ра­тур­но-ис­то­ри­чес­ки кни­ги – мо­ног­ра­фиите „Ян Не­ру­да“ (1983) и „Ка­рел Хи­нек Ма­ха“ (1986), из­б­ра­ни­те ста­тии и есе­та „Да си по­ет в Че­хия“ (1999), „Кол­ко въз­мож­нос­ти има сти­хот­во­ре­ни­е­то“ (2007) и „Вла­ди­мир Хо­лан по­е­тът“ (2009).

Сти­хос­бир­ка­та му „За­ве­ща­ния“ из­ли­за у нас през 1997 г. под заг­ла­вие „Тес­та­мен­ти“ в пре­вод на Жор­же­та Чо­ла­ко­ва.Със сти­хо­ве­те бо­ра­вя ка­то кри­тик, ис­то­рик и пре­по­да­ва­тел по ли­те­ра­ту­ра, из­да­тел и най-сък­ро­ве­но ка­то те­хен ав­тор. Зная раз­лич­ни де­фи­ни­ции на по­е­зи­я­та, но не мо­га да оп­ре­де­ля как­во е сти­хот­во­ре­ние. Пред ре­ал­ност­та на ис­тин­с­ко­то сти­хот­во­ре­ние ви­на­ги зас­та­вам в сми­ре­ние; сму­тен от тай­на­та на пос­ле­до­ва­тел­но изя­вя­ва­щи­те се зна­че­ния, от­да­ден на спо­де­ле­но­то чув­с­т­во, по­не­сен от въл­ни­те на ри­тъ­ма, ме­ло­ди­я­та и ин­то­на­ци­я­та, по­ра­зен от вну­ше­ни­е­то на об­ра­за. Все­ки по­ет има раз­лич­на пред­с­та­ва за по­е­зи­я­та, а вся­ко сти­хот­во­ре­ние, един са­мо­би­тен свят, из­т­ръг­нат от обик­но­ве­ни­те за­ко­но­мер­нос­ти на вре­ме­то, оп­ре­де­ля един­с­т­ве­но са­мо­то се­бе си…/ Вла­ди­мир Крши­ва­нек /

14.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


КАМЕРЕН КОНЦЕРТ – РОБЕРТ ПАЦОУРЕК (кларнет) И МИХАЛ РЕЗЕК (пиано)

В програмата ще прозвучат творби на Я.Кр. Вахнал, Дариус Мийо, Зденек Фибих, П.М.Дюбоа, Я.В.Каливода.
Роберт Пацоурек (р. 1967 г., Страконице) започва да свири на кларнет на деветгодишна възраст в класа на Б. Закостолецки в Основното училище по изкуствата в родния си град. След гимназията е приет в Държавната консерватория в Прага в класа на Иржи Старек , която завършва през 1993 година. По време на следването си се занимава с преподавателска дейност и работи със симфоничния оркестър "Bohemia" в Подебради. През 1994 г. основава камерно трио "Musici Bohemiense" (пиано, кларнет, виолончело), с което осъществява редица концерти и реализира записи за Чешкото радио. От 1995 до 1996 г. активно участва в музикалните курсове Deutsche Mozart-Gesellschaft в баварския град Аугсбург. Освен на класическия жанр обръща голямо внимание и на народното и фолклорно звучене. В периода 1999 – 2004 г. Роберт Пацоурек свири съвместно с клавириста Карел Прокоп – преподавател в пражката Консерватория, с когото реализират много концерти както в Прага, така и в други региони на Чешката република. Резултат от това сътрудничество е дискът „Klarinetový recitál“, излязъл през 2001 г., съдържащ известни творби за кларнет от 19 и 20 век. В създаването на CD-то участва и сопранистката Ивана Торокова. От пролетта на 2004 г. Р. Пацоурек работи с клавириста Даниел Вайснер, с когото свирят в Чехия, България (София), Унгария (Будапеща). Заедно с агенцията ŠP Production през летните месеци прави цикъл от концерти „Po jihočeských zámcích“ (Из южночешките замъци). През май 2007 г. издава своя втори албум „Кларнетът на 19 и 20 век”, в който са включени известни творби за кларнет и пиано от епохата на Романтизма (Р. Шуман, Й. Брамс), Импресионизма (Кл. Дебюси) и музиката на 20 век (Й. Паленичек, М. Арнолд). През юни 2009 г. заедно с клавириста Михал Резек гостуват на Чешкия център в Париж, като концертът им е включен в проекта Martinů revisited и фестивала Aprés ´89.  

Понастоящем Р. Пацоурек се занимава с преподавателска и концертна дейност и работи успешно с редица известни чешки музиканти.Михал Резек е роден на 28.3.1965 г. в Краслице, произхожда от семейство на музиканти. От осемгодишен учи цигулка и пиано в Основното училище по изкуствата „Б. Сметана” в Пилзен. Продължава обучението си в Консерваторията в същия град при Антонин Брейха. През 1986 г. е приет в Академията по изящни изкуства (AMU) в класа на Петър Топерцер. Освен награди на местни конкурси в Чехия има и много международни успехи (Словакия, Италия). Представя AMU на Международната седмица на Висшите музикални училища в австрийския град Грац. При дипломирането си получава наградата „Надежда Сажинова - Похлебинова”, която се връчва на най- заслужилите студенти от специалност „Клавишни инструменти”, както и наградата на декана на музикалния факултет. В периода 1990-1992 Михал Резек учи в майсторския клас при Клаус Шилде във Висшето музикално училище в Мюнхен. След 1990 г. се занимава интензивно с концертна дейност в Чехия и в чужбина. Като солист, камерен музикант и солист на оркестри осъществява повече от 1100 концерта в различни страни – Германия, Австрия, Словакия, Русия, Япония, Италия, Испания, Франция, Швейцария, Дания, Швеция, България и Люксембург. От 1994 г. е преподавател по соло пиано в пражката Консерватория.

18.4., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

19.4., 18.00 ч., ХГ „Владимир Димитров - Майстора” - гр. Кюстендил

Концертът е организиран съвместно с Музикално сдружение „Марин Големинов” и отдел „Култура и духовно развитие” на Община Кюстендил.

ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ – „БРАТЯТА, ВЛЮБЕНИ В БЪЛГАРИЯ”

реж. Атанас Джидров, продуцент: „Интернешънъл Филм Сървиз – София”, 2010 г., 48’

сценарий: Елена Димитрова и Мариета Ангелова, оператор: Славчо Димитров, монтаж: Мирослав Хайдошик, тон режисьор: Цветелина Цветкова, музикален оформител: Мариана Вълканова

участват актьорите: Руси Чанев и Симеон Владов

Документалният филм е осъществен с подкрепата на програма „Култура” на Столична община.

Във филма са включени архивни кадри от Българската национална филмотека, от архивния фонд на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, от личните архиви на семейство Пипеви, Елена Димитрова, Вера Дворжакова.

През 2010 г. се навършиха 105 години от смъртта и на двамата братя Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек - едни от строителите на съвременна София и България. Филмът възражда и осветлява неизвестни и малко известни факти от делото на двамата братя и на цялата им фамилия, приела България като своя втора родина. Вземат участие в създаването на териториално-градоустройствения план на столицата. Построяват първата Софийска печатница, първата фабрика за тухли, Орлов мост, Лъвов мост, първата софийска жп гара, както и първата бирена фабрика на София.

20.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)
АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ 5 & ЧЕШКИЯТ ЦЕНТЪР представят ВИОЛОН ПРОФОН” – липсващото звено между консерваторията и клоунадата

Това невероятно chamber-freak дуо за глас и виолончело възниква малко преди да навлезем в новото хилядолетие – в Лил, Франция – и за близо 13-годишната си история е обиколило доста свят – главно Европа и Канада, но това пак си е доста свят, нали? Тони Виолон и Джери Профон, както са известни двамата бащи-основатели на „Виолон Профон”, подобно на други групи, които сме представяли и ще представяме на „Аларма Пънк Джаз” („Два” от Чехия, „Виалка” от Франция, нашенците „Котки под коли” и т.н.) са свързани до гроб с театралната ъндърграунд-сцена, което оказва видимо влияние в музиката им. Самата им музика е микс от авторски парчета и кабаретно-комедиен препрочит на световната хардрок класика (Deep Purple, AC/DC). Сценичното им присъствие напомня по нещо това на турбо-готик финландците Alamaailman Vasarat, което ви гарантира поне час и половина пълноценно забавление.

За петото пълнометражно издание на „Аларма Пънк Джаз”, което ще се проведе от 18 до 22 април в Първо студио на БНР, Чешкия център, рок бар „Фенс” и RBF, „Виолон Профон” са подготвили по-камерна програма – т.е. когато свирят на големи стадиони те могат да звучат и като рок банда, а когато са в малък салон – тихично-психеделично-прецизно в духа на жанра hardcore chamber music, както са го дефинирали Кох, Шутц и Щудер. Концертът, както си му е редът, ще се излъчва пряко по програма „Христо Ботев” на БНР (92,9 ФМ) от 21,30ч.

www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.czechcentres.cz/sofia

www.bnr.bg

20.4, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход: 7 лв.)


КОНЦЕРТ НА ФУМИЕ ФУКУИ (ЯПОНИЯ)


Концертът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Антонин Дворжак.

Известната японска пианистка е завършила музикология, пиано и естетика в университета “Тохо” в Токио. Специализирала e пиано във Виенската консерватория, а от 2005 до 2007 г. при проф. Жени Захариева в София. Освен в Япония концертира в САЩ, Великобритания и цяла Европа.26.4., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ – „СРЕЩИ С ИРЕЧЕК”

сценаристи и режисьори - Юли Стоянов и Асен Владимиров, 2009 г., 78 мин.

композитор - Кирил Дончев, консултант - проф. д-р Никола Георгиев, диктор и водещ – Ицко Финци.

Продуцент - “Про Филм” със съдействието на Националния филмов център.

На Константин Иречек са наречени улици, училища, две села, един връх в Рила. Но всъщност, онова което знаем за него се изчерпва с урока в училище по повод знаменитото гостуване на Бай Ганьо.

Срещи с Иречек” е нов, пълнометражен документален филм за живота на чешкия професор по история, наричан често с клишето “приятел на България”.Но е и филм за българите, през погледа на един чужденец.

Нарекох София Боклукополис”, пише Константин Иречек в дневника си няколко дни след пристигането си в столицата през 1879 г. Нелицеприятни записки като тази не са рядкост в него. За съжаление много от оценките на Иречек в дневника са актуални и днес. И може би именно заради това, той е един истински приятел на България, с когото трябва да се срещаме по-често.27.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

АНОНИМНИТЕ ЗОНИ” НА НИКОЛА ИВАНОВ гостуват на ФОДАР 2011

Биенале “ФОДАР” е мащабен фотографски проект в България, включващ в програмата си международен фотоконкурс, журиран от компетентно жури с международно участие, съпътстващи изложби на български и чуждестранни автори и теоретичен семинар.

Темата на 7-то поред издание на форума е „Съвременни митове”.http://www.fodar.dir.bg/

29.04 - 03.06.2011 г., гр. Плевен

PROGRAMME APRIL
Until 27.4. Nikola Ivanov: Anonymous Zones

Czech Centre Gallery

Featuring black and white photographs by Nіkola Ivanov (1990, student of Photography Department at FAMU, Film and TV school of Academy of Performing Arts in Prague). Anonymous Zones is a series of night depictions of the greyness existing at the periphery of cities in the beginning of 21st century. These photographs, starting in 2008, are of the outskirts of various European cities. It is virtually impossible to locate these places exactly due to their anonymous and unific nature.Until 20.4. Pavel Piekar's Orpheus Exhibition in Sliven

Art Gallery Dimitar Dobrovich, Sliven

This exhibition of graphic works shows Pavel Piekar's modern interpretation of the story of Orpheus and his love for Eurydice. Sketches from the legend are complemented by depictions of antique landscapes as well as portraits of artists and writers who were also influenced by the Orpheus cult. Pavel Piekar uses a multi-colour linocut technique, in which each colour has its own linoleum print and the final effect is attained by layering all the separate prints together.

The exhibition takes place in cooperation with Art Gallery Dimitar Dobrovich in Sliven and lasts until 20th April.www.pavelpiekar.cz

5.4. 19h. From baroque to present: Music for two electric guitars.

Purple Lounge, Czech centre

Performed by:

Vladislav Petrášek (solo guitar)

Marián Pawlas (accompanying guitar)


Vladislav Petrášek (born 1965) is a Czech guitar player, pedagogue, and leading personality of classical guitar in the Czech Republic.

During his stay in Bulgaria, he will also be a jury member at the International classical guitar competition hosted by „M. Goleminov Academy“ in Kyustendil.


Programme:

J. S. Bach/V. Petrášek: Sarabande (from partita No. 1 in H minor for solo violin)

F. Sor/V.Petrášek: Three Etudes: Andante, No. 15, op. 44, orig. D dur (rock style)

Cantabile, No. 10, op. 31 (baroque aria)

Alegretto moderato, No. 3, op. 31 (rock style)
B. Bartók: Two compositions– Major and minor, Pentatonic melody (from Microcosmos) V. Petrášek: Three Dances: Dance of the Ear of Štramberk The Dirty Tango

Hungarian capriccio (with czardas from J. Brahms´ Hungarian Dance No. 5)

V. Petrášek: Waltz for Lady I. (with waltz from J. Strauss´ operetta The Bat)

L. Pjetrul/V. Petrášek: Etude Orientrock (Instrumental Art Metal style)6.4. 18h. Czechs in Bulgaria: Messengers from Czech lands (CR 2009, 57 min., dir. by Konstantin Karageorgiev)

Purple Lounge, Czech centre
This is the first from the series of documentaries portraying famous Czech intellectuals who were coming to Bulgaria to help their Slavic friends develop their new independent country. Shot for Czech Television by a Prague-based Bulgarian director, Konstantin Karageorgiev, the documentary is a straight-forward summary of the most important names, historian Konstantin Jireček, archaeologist brothers Karel and Hermenegold Škorpil, and painter Jan Václav Mrkvička, to less known personalities of music (Tomáš Kulhavý, František Svoboda) and theatre (Josef Šmaha).


12.4. 19h. PIANO CONCERT: Musical Centre of Europe

Purple Lounge, Czech centre
Pianist Anna Petrova graduated from Music Academy in Sofia and studied at the master classes of Luis Hiltbrandt in Geneva and Hubert Harry in Luzern. She lives in Switzerland and, along with solo and chamber activities, works as an art director of concert cycle Geheimtipp am Mittag.
Programme:

J.K.Vaňhal (1739-1813): Themes and variations on Czech folk music

Daniel Steibelt (1765-1823): Sonata op. 4, C minor

Etudes op. 78, No. 3,32,50,24,22

Sonata op. 82, D major

K. Czerny (1791-1857): Nocturno op. 604, A minor

A.Klengel (1783-1852): Romance A major

Romance op. 34, A major


V. Kaprálová (1915-1940): Variations on church bells of St. Etienne du Mont, for piano, op. 16
13.4. 18h. Czechs in Bulgaria: The Green Magician

Purple Lounge, Czech centre
A portrait of the famous Czech garden architect, Anton Novak, creator of probably the most beautiful park on the Balkans – Varna's Sea garden. The documentary was filmed in 2010 by journalist Bistra Varneva for the regional television centre in Varna, with the support of the Varna municipality.

14.4. 18h. Vladimír Křivánek: The Autumn Shadow of Love

Purple Lounge, Czech centre

Presentation of and reading from the poetry collection by the Czech poet Vladimír Křivánek. Bulgarian translation by Dimitar Stefanov.18.4. 19h. Czech centre &

19.4. 18h. Art Gallery “Vladimir Dimitrov-Maistora”, Kyustendil

CONCERT: Robert Pacourek (clarinet) & Michal Rezek (piano)
Robert Pacourek (born in 1967 in Strakonice) started playing the clarinet at the age of 9. He graduated in 1993 from the National Conservatoire in Prague, with Professor J. Starek. He started teaching during his studies. In 1994 he founded the chamber trio "Musici Bohemiense" (piano, clarinet, and violoncello) which gave a number of concerts and also made recordings for Czech Radio. He does not focus on classical music genres alone but also devotes time to folk music. He published his second album in May 2007 “A Clarinet of the 19th and 20th Centuries". It consists of important clarinet and piano pieces from the romantic period. Recently Pacourek has concentrated on his pedagogic and concert work.

www.robertpacourek.cz


Michal Rezek was born into a musical family in Kraslice in 1965. From the age of 8 he learned to play violin and piano and graduated from the conservatory in Plzeň; Prof. Antonín Brejcha's class. In 1990-1992 Michal Rezek studied in the master class at the Music University in München with Prof. Klaus Schilde. Since 1990 Michal Rezek has been engaged in extensive concert activities both at home and abroad. He has performed at more than 1100 concerts in Germany, Austria, Slovakia, Russia, Japan, Italy, Spain, France, Switzerland, Denmark, Sweden, Bulgaria, and Luxembourg as a soloist, chamber player, and a soloist for orchestra. His recording activities for radio and publishing firms are also extensive. Since 1994 Michal Rezek has been working as a professor of solo piano at the Prague Conservatory.

www.volny.cz/m.rezek


Programme:

J. Kř. Vaňhal (1739 – 1813) – Sonata No.3 E# Major (clarinet and piano)

Darius Milhaud (1892 – 1974) – Duo Concertante (clarinet and piano)

Zdeněk Fibich (1850 – 1900) – Selanka op. 16 (clarinet and piano)

Pierre Max Dubios (1930 – 1995) - Sonata Breve (solo clarinet)

Bedřich Smetana (1824 – 1884) – Concert Fantasies on Czech Folk Songs for Piano Solo

Jan Václav Kalliwoda (1801-1886) – Morceau de salon op. 229 (clarinet and piano)
20.4. 18h. Czechs in Bulgaria: Brothers with Love for Bulgaria, BG 2010, 48 min., dir. By Slavcho Dimitrov

Purple Lounge, Czech centre
This documentary talks about contributions of the brothers Prošek, Jiří and Bohdan, to the development of the independent Bulgaria. Jiří is best known for his technical achievements in the railways industry and his brother, Bohdan, gave rise to the first Sofia brewery.

20.4. 21h. Czech centre & Alarma Punk jazz present: Violon Profond (France)

Purple Lounge, Czech centre
The concert of the French chamber-freak duo Tony Violon and Jerry Profond (violoncello – vocals) is a part of the 5th Alarma Punk Jazz festival. As always, streamed live on BNR´s Hristo Botev (92,2FM)!
www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.czechcentres.cz/sofiawww.bnr.bg


26.4. 19h. PIANO CONCERT: Fumie Fukui

Purple Lounge, Czech centre
The Japanese pianist will pay homage to Antonín Dvořák, in the year of his 170th birth anniversary.
Programme: compositions by Antonín Dvořák, Zdeněch Fibich, Josef Suk, Sergei Rachmaninoff and Frederic Chopin

27.4. 18h. Czechs in Bulgaria: Meeting Jireček

Purple Lounge, Czech centre
The April documentary series of famous Czechs' missions in Bulgaria will be completed with a portrait of the historian Konstantin Jireček.

29.4.-03.6. Nikola Ivanov's "Anonymous Zones" at PHODAR Biennale of Photography in Pleven
Phodar Biennial is a large-scale photography project in Bulgaria, which encompasses an international photo competition (judged by an international panel), exhibitions by Bulgarian and international photographers, and a theoretical seminar. The topic of the forthcoming in 2011 seventh edition of Phodar Biennial is “Contemporary Myths”.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница