Програма на чешкия центърДата17.09.2016
Размер110.4 Kb.
#9914
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ФЕВРУАРИ 2011
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz

ИВАНА СКАЛОВА – “УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СМАЗВАНЕТО НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ 1968”

Книгата е издадена от “Бохемия клуб” и издателство “Стигмати” в поредицата “Голяма чешка библиотека” в превод на Александра Трифонова.

Монографията на чешката историчка Ивана Скалова се основава върху проучването на българските и чешките архиви и пресата от периода около 1968 г., за да опише детайлно и последователно събитията около българското участие в Пражката пролет. Освен самите събития от 1968 г., книгата изследва и тяхната предистория, както и отзвукът им в българската среда. Едно плътно изследване, чието намерение е да събере цялата фактология по изследвания проблем.

Изданието посочва ролята на България в този исторически момент, като съдържанието ме е структурирано в четири основни теми:


  • Политическата дейност на българското партийно и държавно ръководство преди интервенцията в Чехословакия

  • Отзвукът от реформите в Чехословакия сред българското общество

  • Участието на българската армия в инвазията срещу ЧССР

  • Отзвукът от участието на България в интервенцията през август 1968 г. в българската среда

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Лъчезар Стоянов, с участието на преводачката Александра Трифонова.

1.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ПАВЕЛ ПИЕКАР – “ЕХОТО НА ОРФЕЙ”

Изложба на чешкия график Павел Пиекар, вдъхновена от култа към Орфей в България.

Цикълът графики “Ехото на Орфей” възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.

В изложбата, редувайки се, са показани както теми вдъхновени от този мит, така и пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, повлияни също от любовта между Орфей и Евридика – Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке. Всички творби са създадени чрез техниката цветна линогравюра – всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум.

Павел Пиекар е роден през 1960 г. в гр. Острава. Учи в строителния факултет на Пражката политехника (ČVUT) и след завършването му през 1983 г. намира място в изследователския отдел на проектантската и строителна фирма „Прумстав“. От 1990 г. работи в Националната галерия. В ателието си в квартала “Дейвице”, вече повече от 26 години, систематично се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Образецът или нейни части се копират върху отделни плочи- за всеки цвят е приготвена самостоятелна матрица – впоследствие резултатът от печата е цветна линогравюра. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, в ограничени количества, като образува отделните нюанси чрез смесване на печатарски и маслени бои.

От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата “Umělecká beseda” и “Hollar”.Откриване на 2.2., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 18.3.2011 г.)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя Васил Пармаков квартет

Васил Пармаков - пиано

Георги Корназов - тромбон

Димитър Карамфилов - бас

Атанас Попов - барабани3.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)

ЧЕШКИТЕ КОМПОЗИТОРИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДВОРОВЕ ПРЕЗ 18 ВЕК

Творби за клавир соло и за 4 ръце, изпълнявани от Василий Илисавски и Галина Драганова на автентични музикални инструменти – клавесин и хамерклавир модел "Антон Валтер". Клавирното дуо ще пренесе публиката в атмосферата на европейските дворове през 18 век: Иржи Антонин Бенда (Берлин), Леополд Кожелух (Виена), Ян Ладислав Дусик (Лондон).Василий Илисавский е петербургски музикант, живеещ в Холандия,които изпълнява своите концерти както на съвременно пиано, така и на старинни инструменти от 18 и 19 век. Негови учители са Олег Майзенберг, Екарт Зелхайм, Барт ван Оорт и Елена Шишко. Василий е постоянен гост в петербургските зали и солист на Петербургската филхармония. Изявява се и като чембалист заедно с ансамбъла за старинна музика “Ars consoni”. Лауреат е на конкурсите “Клара Шуман” в Дюселдорф и “Сергей Прокофиев” в Петербург. Прави записи за немските радиокомпании Bayerischer Rundfunk, NDR и SWR. Участва на фестивалите “Монтеверди” (Белгия), Оберстдорф (Германия) и Линсхотен (Холандия). Провежда лекции, концерти и семинари по старинно пиано в консерваториите в Осло, София, Москва и Санкт-Петербург и свири на фестивалите “Ёлимьюзик” (Петербург, Нижни Новгород), “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято”, “Аполония”, както и в родната къща на Шуман в Цвикау. http://ilisavsky.de
Галина Драганова е единственият изпълнител на хамерклавир в България. Завършва ДMA - София при проф. Димо Димов и магистърски степени по пиано във Висшето училище за музика в Щутгарт и по хамерклавир в Амстердамската консерватория при проф.Барт ван Оорт. Концертира в Белгия (Palais des Beaux–Arts - Брюксел, Фестивал „Клаудио Монтеверди”), Холандия (Фестивал за старинна музика в Утрехт) и Германия с репертоар от виенска класика и ранен романтизъм, представен на исторически съответствуващите модели пиано.

През 2005 г., за първи път в България, Галина изнася серия от концерти на хамерклавир на фестивалите “Софийски музикални седмици” и Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора като солистка на камерен ансамбъл “Софийски солисти”. Заедно с Василий Илисавский създават “Дуо Хамерклавир”, което изпълнява репертоара за четири ръце от 18 и 19 век. Галина е основател на Фондация “Старинна музика”, която провежда образователна програма в Държавна музикална академия с участието на водещи изпълнители на автентични инструменти. http://galina-fortepiano.com

8.2., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

We, You, They on Wednesday представя “Съпружески етюди” на режисьорката

Хелена Тршещикова (ЧР)
В три от средите на месец февруари българските зрители ще имат възможност да видят епизоди от нашумялата в Чехия документална поредица.

Цикълът “Съпружески етюди” е показан за първи път от Чехословашката телевизия през 1987 г., като отделните епизоди показват живота на шест млади съпружески двойки в период от шест години – от сватбата им през 1980 г. до 1986 година. По-късно Чешката телевизия и режисьорката Хелена Тршещикова решават да издирят семействата и да продължат проекта, заснемайки днешното им съществуване (1999 – 2005 г.). Резултатът е невероятна мозайка от истории, всяка от които разкрива откровена и лична изповед за един обикновен, но уникален живот. Заедно, филмите подават автентична информация за ценностите в брака, за жертвите и цената, която трябва да се плати. В рамките на три вечери ще бъдат представени историите на “Ивана и Вацлав” (9.2., 18.00 ч.), “Марцела и Иржи” (16.2., 18.00 ч.), “Ивана и Павел” (23.2., 18.00 ч.).

Филмът “Рене” на Хелена Тршещикова получи наградата за най-добър документален филм на 13-то издание на София Филм Фест през 2009 година.

Съпружески етюди - “Ивана и Вацлав”

реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 90 мин., с български субтитри


В първия епизод се запознаваме със студентите по архитектура Ивана и Вацлав, които сключват брак преди Коледата на 1980 г., а половин година по-късно се ражда и първото им дете – синът Ян. Семейството се радва на спокоен живот в наследеният от бабата апартамент, който те постепенно реконструират.

Прехвърляме се в 1999 г., когато семейството живее в прекрасна обширна къща в покрайнините на Прага и вече е станало седемчленно. Ивана и Вацлав са трудолюбиви и амбициозни хора, които прекарват ежедневието си в работа, но намират време и за децата. Държат голям магазин за мебели в пражкия квартал “Винохради” и изглеждат щастливи....

9.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя Отново" - авторска музика на Георги Корназов

Георги Корназов - тромбон

Росен Захариев-тромпет

Георги Дончев - бас

Атанас Попов-барабани10.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)

Съпружески етюди - МАРЦЕЛА И ИРЖИ

реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 106 мин., с български субтитри


Двадесетгодишна двойка – коневъдка и телефонен техник, женени по любов. Бракът им продължава само една година и приключва малко след раждането на дъщеричката Иванка. По-късно Марцела има нова връзка, плод на която е синът Томаш, но новият партньор не се интересува нито от семейството, нито от сина си. Безразличие проявява и бащата на Ивана Иржи, към когото има подозрение, че е насилвал сексуално детето.

В продължението разбираме, че Иржи изчезва както от живота на Марцела, така и от филма, и историята на тази двойка се променя в борба за съществуване на една самотна жена с нелека съдба. Лутайки се между отглеждането на недъгавия син и финансовите проблеми, Марцела има своите малки мечти за “един добър партньор в неволята”. Страданията й обаче нямат край - през ноември 2005 г. трагично загива дъщерята Ивана...

Историята предизвикала небивал интерес в Чехия, се превръща в пълнометражен документален филм със заглавие “Марцела”. И в това няма нищо чудно, защото става въпрос за съдба от която побиват тръпки.

16.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя Роко акустик квартет

Росен Захариев - тромпет

Георги Корназов - тромбон

Георги Дончев - бас

Атанас Попов-барабани17.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)

МУЗИКАЛНИ ИЗКУШЕНИЯ

Избрани пиеси от чешката и българска музика ще сглобят пъзела на една музикална игра с участието на млади таланти (ученици от класа на Александър Василенко) и техните преподаватели (Красимир Тасков и др.) от Музикалното училище и от НМА „Проф. П.Владигеров”.

Веселото и тъжното, смешното и гротескното ще определят градуса на емоцията тази вечер. В тази игра ще оживеят познати и непознати творби от класиката и съвремието, пресъздадени с усета на различни поколения музиканти.

Разнообразието от ритми и игра на въображението на избраните автори ще ни въведе в този вълнуващ свят от музикални изкушения.

Водещ: д-р Магдалена Манолова


22.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

Съпружески етюди - ЗУЗАНА И СТАНИСЛАВ

реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 92 мин., с български субтитри

Женят се много млади, защото чакат дете. Скоро става ясно, че дори раждането на малкия Хонзик не може да приобщи твърде различните характери на двамата. Въпреки това, бракът им просъществува 13 години, през което време на бял свят се появява дъщерята Зузана. Пет години преди заснемането на продължението на филма Зузана и Станислав се развеждат. Децата са пораснали и се преместват в Прага, а Зузана живее в малък град и работи като асистент в аптека, пазейки своя личен свят, в който място намират само децата и телевизионните сериали. Станислав е много активен – прави бизнес и се издържа като преводач, а с новата си съпруга строи своя екологичен дом...


23.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” ЧЕШКИЯТ ЦЕНТЪР И “Аларма Пънк Джаз” представят: Kayno Yesno Slonce & Vatzaryan Duo


Концертите от серията „Звуково изобразяване на града” на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” продължават в Лилавия салон и през 2011г. След изключително успешната за „Аларма” 2010-а, през която Чешкият център бе домакин на „Давид Проджект”, „Ша-Ша”, Юджийн Чадборн (САЩ) и невероятното чешко дуо „Два”, предавани пряко по програма „Христо Ботев” на БНР, завладяването на музикални територии продължава.

Kayno Yesno Slonce е ембиънт-авангард-фолк-трайбъл формация, създадена от Веселин Митев (кавал, гайда, дудук, китара, глас) преди десетина години и периодично „прераждаща се” с нови попълнения и концепции. От 2010г. насам в постоянния състав на групата влизат още Тони Хоро (тъпан, перкусии), който е и другият най-дългогодишен участник в проекта, и Петър Делчев (чело-тамбура, китара) и Владо Чифлиджанов (арменски дудук, кавал), с които Веско свири и в „Исихия” и „Зейра”. Към проекта Kayno Yesno Slonce често се включват и гост-музиканти като Хорхе (диджериду), Татяна Йосифова от „Давид Проджект” (клавишни) и др. Групата е представяна на „Аларма Пънк Джаз” преди две години, но в доста различен състав (заедно със струнната и ритъм секция на „Способ”).

Вечерта ще се открие от друга една емблематична за „Аларма Пънк Джаз” камерна формация – Vatzaryan Duo на Владо Чифлиджанов, родена на първия антирасистки фестивал у нас „Аларма срещу расизма и дискриминацията” и базирана на традиционен арменски фолклор и импровизации за арменски дудук и кларинет.Програма „Христо Ботев” 92.9 FM
http://www.myspace.com/kaynoyesnoslonce

http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

24.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 7 лв.)


ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ


Концерт камерна музика на студенти от НБУ.

И през 2011 г. ще продължат изявите на младите изпълнители от Департамент “Музика” на Нов български университет.28.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


PROGRAMME FEBRUARY
1.2. 18h. Book presentation: Bulgaria's Share in the Suppression of Prague Spring 1968

Purple Lounge, Czech centre

Ivana Skálová´s book will be presented by historians Iskra Baeva (Sofia University) and Lachezar Stoyanov (New Bulgarian University). Discussion will be in Bulgarian.2.2. 18h. OPENING NIGHT: Pavel Piekar – Orpheus' ECHOES

Czech centre's Gallery,

This exhibition of graphic works shows Pavel Piekar's modern interpretation of the story of Orpheus and his love for Eurydice. Sketches from the legend are complemented by depictions of antique landscapes as well as portraits of artists and writers who were also influenced by the Orpheus cult. Pavel Piekar uses a multi-colour linocut technique, in which each colour has its own linoleum print, and the final effect is attained by putting all the separate prints together.

The author will be present at the opening for discussions on both his themes and techniques.

The exhibition at Czech centre Sofia lasts until 18th March and will then travel to galleries in other Bulgarian towns.www.pavelpiekar.cz

3.2. 21h. Orange Thursdays in Purple Lounge

Purple Lounge, Czech centre

Popular series of jazz concerts continues into the New Year!

This Orange Thursday has:

Vassil Parmakov – piano

Georgi Kornazov - trombone

Dimitar Karamfilov - bass

Atanas Popov – drums

Entrance: 10Lv
8.2. 19h. Concert of Old Czech music

Purple Lounge, Czech centre

Piano duo "Hammerklavier", Vasily Ilisavsky and Galina Draganova, will transport listeners to the European royal courts of the 18th century, by means of a period musical instrument; a pianoforte modelled after an Anton Walter from 1795. The programme consists of compositions for piano solo for four hands, by Czech composers Jiří Antonín Benda (who composed at the Berlin court), Leopold Koželuh (Vienna) and Jan Ladislav Dusík (London).http://ilisavsky.de/

http://galina-fortepiano.com/pageen/inavl.html

9.2. 18h. We, you, they on Wednesday: Marriage Etudes/Marriage Etudes After Twenty Years – Ivana and Václav

dir. by Helena Třeštíková, CR 1987 and 2006, 30+60 min.

The series Manželské etudy was broadcasted by Czechoslovak Television in 1987 in single episodes showing the lives of six young married couples in a six-year period from their weddings (1980 – 1986).

Czech Television and the director, Helena Třeštíková, decided to continue the project and revisit the couples 20 years later to record their contemporary lives.

The accumulated material documents not only the human psyche and the dynamics of being a couple, but also the changes which were brought about by the fall of totalitarianism.


Ivana and Václav

Architecture students Ivana and Václav live happily in a small flat. They get their first child 6 months after their marriage and both finish their studies. Three years later another son is born and the first part of their story ends with another pregnancy.

A decade later, Ivana and Václav are still overachievers in everything they do. They have five children (18, 15, 13, 5 and 3 years) and are entrepreneurs. In the beginning of filming they are rebuilding an old block of flats in Vinohrady into “the biggest shop with chairs in Europe“; how grandiose an intention. But then the house is rebuilt and dreams become reality.

Ivana, apart from business, is concerned about the family and their large house which they have built in the periphery of Prague. Václav complains about the shrinking purchasing power of people and is afraid of instability.10.2. 21h. Orange Thursdays in Purple Lounge

Purple Lounge, Czech centre

This Orange Thursday has:

Georgi Kornazov – trombone

Rossen Zahariev – trumpet

Georgi Donchev – double bass

Atanas Popov - drums

Georgi Kornazov still in Bulgaria! This time, he plays his own compositions.

Entrance: 10Lv
16.2. 18h. We, you, they on Wednesday: Marriage Etudes – Marcela and Jiří

dir. by Helena Třeštíková, CR 1987 and 2006, 30+60 min.

Marcela married Jiří in 1980. She could not foresee that she would have problems with her flat and her mother-in-law, that she would give birth to a daughter or that, two years later, she would divorce. Unravelling before our eyes, hers is an authentic life of an ordinary woman in an inadequate social environment and a disintegrating relationship.

In 2000 Marcela is divorced and lives on her own with two children in a small, dark, and damp flat in the centre of Prague. Ivana (18) serves her apprenticeship as a gardener. Her father Jiří, who refused to be involved in the new shooting, hasn’t seen her for ten years. Marcela has a son Tomáš, from another unsuccessful relationship, a hyperactive child with a learning dysfunction. Marcela is quite poor, works in a school canteen, and her only joy is country music and an occasional music fest with friends. Marcela hopes that everything will get better soon; things can't get any worse. Yes they can...

17.2. 21h. Orange Thursdays in Purple Lounge present: Rocco Acoustic Quartet

Purple Lounge, Czech centre

This Orange Thursday has:

Rossen Zahariev - trumpet

Georgi Kornazov – trombone

Georgi Donchev – double bass

Atanas Popov – drums


Entrance: 10Lv
22.2. 18h. Musical Mosaics

Purple Lounge, Czech centre

Young talented musicians and their teachers from the Music Academy of P. Vladigerov and the L. Pipkov National Music School will create mosaics from selected compositions by Czech and Bulgarian composers. Accompanying words by Dr. Magdalena Manolova, graduate of the Janáček Academy of Music and Performing Art in Brno.23.2. 18h. We, you, they on Wednesday: Marriage Etudes – Zuzana and Stanislav

dir. by Helena Třeštíková, CR 1987 and 2006, 30+60 min.

Zuzana and Stanislav marry young, and the incompatibility of their characters starts showing all too soon after, even though they live apart.

20 years later Zuzana and Stanislav are divorced. Zuzana lives with their children Honza (18) and Zuzana (15) in a small town. She works as a helping hand in the pharmacy and protects her small world where there is only room for her children, work, and her soap-operas on television. Stanislav lives in Prague, has had several partners but has finally married again. Stanislav is very energetic and enterprising. He makes his living as a translator and builds an ecological house with his new wife. The children wander between these two models for living and gradually have to decide whether they should stay in the quiet of the small town or jump into the excitement, and difficulties, of a life in Prague.

24.2. 21h. Czech centre & Alarma Punk Jazz present: Kayno Yesno Slonce

Purple Lounge, Czech centre

The project called "Audio-Expression of the City" continues into 2011. It is organized by Radio "Hristo Botev", the cultural channel of the Bulgarial National Radio, and features broadcasts from the Bulgarian capital's significant cultural venues. As always, the concert will be streamed live!


Kayno Yesno Slonce is an ambient/avant-garde/folk/tribal formation, founded by Vesselin Mitev (caval, backpipes, duduk, guitar, and vocals) 10 years ago. Since 2010, after many changes of musicians and concept, he plays with Toni Horo (drums, percussion), Petar Delchev (cello tambura, guitar) and Vlado Chiflidzhanov (Armenian duduk, caval), and is sometimes accompanied by host musicians Jorge (didgeridoo) and Tatiana Jossifova (keyboard).

The evening will start with Vlado Chiflidzhanov and his Vatzaryan Duo, an emblematic chamber formation which came into being at the first anti-racism festival, "Alarma Against Racism and Discrimination", and will present traditional Armenian Folklore and improvisations with Armenian duduk and clarinet.

Entrance: 7Lv


http://www.myspace.com/kaynoyesnoslonce

www.bnr.bg

28.2. 18h. YOUTH ZONE

Purple Lounge, Czech centre

A chamber music concert with students from New Bulgarian University.
Каталог: files -> 2011
2011 -> Програма април 2011 Габрово 1, петък 17. 30 ч., Дом на хумора и сатирата, Залата на жирафите
2011 -> Chimimport invesrment and fertilaizer
2011 -> Полша, Андраш Шурани
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 24 26 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 27 29 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Българско сдружение по превантивна медицина трета национална конференция по превантивна медицина
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 16 18 октомври 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Цпквкк тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода
2011 -> Програма на чешкия център май 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)
2011 -> Програма на чешкия център април 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница