Програма на общината, съгласно одобреният ипгвр на гр. Видин по оп „Региони в растеж за периода 2014-2020 г Уважаеми дами и господаДата15.10.2018
Размер97.5 Kb.
#88293
ТипПрограма

ОБЩИНА ВИДИН


Видин 3700, пл.“Бдинци”№ 2, тел. 094 609 416;

факс 094/601 132; e-mail: kmet@vidin.bg


Отговор на Община Видин на писмо от Камарата на строителите

До: Камара на строителите в България

Регионална колегия – град Видин
Относно: Писмо N9200-12608/25.02.2016 г.на КСБ до Кмета на гр. Видин за сътрудничество по реализацията на обектите, предвидени в инвестиционната програма на общината, съгласно одобреният ИПГВР на гр. Видин по ОП „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 г
Уважаеми дами и господа,
Поздравявам вашата загриженост за бъдещето на гр. Видин, за превръщането му в международен туристически център и по-добро място за живеене. За постигането на тази висока цел, една от най-важните задачи, която трябва съвместно да решим, е своевременно да се погрижим за опазване на наличните културни ценности, които от своя страна представляват естествен притегателен център за посетителите на нашия древен град.

Водени от тази основна мисъл, при разработката и реализацията на ИПГВР на гр. Видин, общинското ръководство и съответните проектанти сме се ръководили именно от това – да запазим в максимална степен нашето културно наследство за бъдещите поколения. Точно поради тази причина са избрани за реставририране и реновиране знакови сгради за нашия град, а именно сградите на Общинския театър, Художествената галерия, СОУ „Цар Симеон Велики“, Конака и Централната пешеходна зона, в която са разположени всичките тези знакови сгради.

Проектите са одобрени по съответния надлежен ред, съгласувани са от МРРБ - Управляващ орган по програмите на ЕС за България, което означава, че тяхното изпълнение е гарантирано със съответното финансиране, точно в рамките на определената с проекта индикативна стойност на СМР. След определяне на точната финансова рамка, промени в проекта са невъзможни, защото те ще променят и финансовата рамка.

Всички проекти по европейски и други програми, съгласно изискванията, са обсъждани и всеки един видински гражданин е имал възможността да изкаже своето мнение, включително и професионалните организации, каквато е КСБ.

За да бъда по-конкретен, прилагам кратко описание на съдържанието и целите на проекта за „Основна реконструкция на централна пешеходна зона на гр. Видин”, към който вие правите няколко предложения за промени, които за съжаление не могат да бъдат реализирани поради горепосочените причини.

Проектът „Основна реконструкция на централна пешеходна зона на гр. Видин”, обхваща зоната от Театъра и река Дунав до кръстовището на ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Широка”, пред сградата на полицията. Поради голямата дължина на пешеходната зона, проектът е разделен на 5 самостоятелни етапа, които могат да се изпълняват независимо един от друг.Всеки самостоятелен етап съдържа всички проектни части, както следва: Архитектурна, Конструктивна, ЕЛ, ВиК, Паркоустройство и благоустройство, ПБЗ, ПУСО, Пожарна безопастност. Геодезия, Вертикална планировка, Част обществена сигурност с денонощно видеонаблюдение на цялата пешеходна зона.

Едновременно с проекта е направена и актуализация на кадастралната карта на ЦГЧ и привеждането й в съответствие с плана за регулация на зоната. Съгласно обобщените данни от обществените обсъждания и анкетните карти, преобладаващо е мнението на хората за цялостна подмяна на старата, крайно неподходяща за външни условия, амортизирана и хлъзгаща се настилка от мрамор, гранит и дребни павета, с нова, от каменни плочи термо-лющен гранит, с много голяма трайност и специална обработка за постигане на максимална противохлъзгаща се повърхност. Освен това гражданите не одобряват категорично отделни акценти от пешеходната зона, като фонтана със скулптурната група „Вида, Гъмза и Кула”, както и Ротондата пред театъра, която освен това е и незаконно поставена. Ще бъдат уважени идеите на видинчани за поставяне на градски часовник, за монтаж на фонтанки за пиене на вода, както е било преди години, за възстановяване на четирите пилона със стоящи фенери, разположени в началото на градската градина, пред площада на театъра, монтаж на електронно информационно табло, ново енергоспестяващо LED осветление и нови модерни осветителни тела, осъществяване денонощно видео наблюдение за опазване на обществения ред, стилно, унифицирано подвижно обзавеждане – пейки, информационни колони, кошчета за боклук и други, както и търсене на единство на детайла по цялата дължина на пешеходната зона. В момента такова единство не съществува. Демонтираните при реконструкцията настилки и други материали ще се използват вторично по предназначение там, където е необходимо, в други части на града. От утилитарна гледна точка обаче, за всеки видински гражданин е ясно, че настилката, хубава или не, вече е тотално амортизирана, деформирана, изживяла времето си и както преди, така и сега, е крайно нефункционална при експлоатация – хлъзга се при мокро време, дори и като нова е била неравна и неудобна за движение на детски колички и дамски обувки, налице са масово счупени плочи, водосъбирателни елементи и решетки, както и пропадане на места на бетоновата основа, вследствие на подземни течове от водопровод или канализация. Срокът на годност на настилките вече безвъзвратно е изтекъл и е нужна подмяна.Реконструкцията на пешеходната зона е тотална. За подмяна е предвидена цялата подземна инфраструктура - водопровод, канализация, електрификация, видеонаблюдение, оптични кабели и други, след което ще се положи новата настилка. Запазват се всички основни акценти на пешеходната зона, които са предвидени и реализирани по стария проект, а именно фонтани, цветни партери и други. Предвидена е цялостна реновация на фонтаните, като се подменя изцяло ВиК системата, ЕЛ оборудването и автоматиката.

В подкрепа на гореизложеното и за ваша по-добра информация към настоящето писмо прилагам пълна справка за всички мероприятия, проведени от общинското ръководство по подготовката и реализацията на мащабния проект по изготвянето ИПГВР на гр. Видин и последващата реализация на проектите, предвидени в него.
С уважение:
инж. Огнян Ценков

/кмет на Община Видин/
Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница