Програма на събитията в осмото издание „Нощ на музеите и галериите- пловдив 2012" в програмата "Дата01.03.2017
Размер22.55 Kb.
#16000
ТипПрограма


Подробна програма на събитията в осмото издание „Нощ на музеите и галериите– Пловдив 2012”

В програмата “Музеи и галерии” ще участват 23 частни и регионални музеи и галерии. Посетителите могат да научат повече за живота и традициите на бесарабските българи от изложбата “Дългото платно на живота“ на Татяна и Кирил Дукови (Украйна – Бесарабия) в Регионален етнографски музей – Пловдив. В Регионален исторически музей – Пловдив ще има “Нощ на ретро фотографията в музея”, където старо фотоателие от началото на ХХ в. ще “възкръсне” пред погледа на посетителите.

Експозицията “Звезди във Венеция“ в Градската галерия включва 88 портретни фотографии на знаменити личности. Ще могат да се видят фотографиите на София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Хъмфри Богарт, Лорън Бекол, Мик Джагър или Салвадор Дали. Изключително високото качество на широкоформатните репродукции е дело на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван – един от основателите на архива Аркивио Камерафото Епоке, който съхранява над триста хиляди фотографии, в по-голямата си част непубликувани.

Програмата “Култура и клуб” съдържа 42 проекта на културни институти, ателиета, клубове, книжарници, театрални и филмови студиа и др. Сред тях са спектакълът “Дворцов бал на Лир“ и фотоизложбата на Георги Вачев “Крал Лир” на Драматичен театър – Пловдив. В клуб “Мария Луиза” ще се състои изложбата Jazz-N-Project, съпроводена от концерт на джаз квартета “Без граници” - Чад Левковиц-Браун – сакс (NY), Милен Кукошаров - пиано, Мартин Дойкин – бас (NY), Димитър Димитров – барабани и прожекцията на филма на Блага Димитрова “Без граници”. Програмата разказва за пътуването и завръщането на българските музиканти извън България.

В известния пловдивски клуб “Найлона” ще се пускат найлонски блусове и балади, пак там е груповата изложба “All that music”.

В книжарница “Хеликон” поетите Петър Чухов (китара) и Иван Христов (кавал), основатели на групата за етно рок поезия “Гологан“, ще свирят и ще четат свои стихове – от дълги поеми до кратки хайку, от София и Бдин до Лас Вегас и други места.

Два уъркшопа, спектакъл и изложба ще представят студентите от Нов български университет – Пловдив. Концерт на Биг Бенд Пловдив “Jazz radio night” с диригент Николай Гешев ще прозвучи в Радио Пловдив – Културен център.

Третата програма “Град и публични пространства” по време на осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” е компилирана от две части – индивидуални програми и специалната програма на фондация “Отворени изкуства“. В първата част това са  архитектурните изложби “Кино Космос – място за култура“ и “Ще ми се да беше …”  на Архитектурен Форум 2012, които се занимават със сегашното състояние и бъдещето на кино Космос, Джумая Джамия и църквата “Св. Богородица” в града, интерактивната инсталация “Преди да умра“ на  Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България), която ще събере мечтите на пловдивчани и ще ги запише в книга и представи като  част от пътуващата по света изложба ”Before I Die___” (Преди да умра...).Фестивалът “Град и публични пространства” стартира на 17 септември и ще продължи до 22 септември. Той ще представи в програмата на Нощта проектите на Музео Аеро Солар (интернационален), Демокрация (Мадрид), Рихард Лоскот (Усти над Лабен), Янек Симон (Краков), Иво Димчев (Амстердам), Димитър Солаков (София), Стефания Батоева (Лондон), Лубри (София), Хор на Оплакванията (интернационален), Хера Буюкташчиян (Истанбул), Мари Мазиоти (Питсбърг), Ариел Райхман (Берлин), Мартин Пенев (Стара Загора), Зорница Халачева (Стара Загора).Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница