Програма на София Филм Фест във Варна‘15 Откриването традиционно ще се състои в зала 1 на фк в 18: 00ч със специална прожекция наДата24.07.2016
Размер97.33 Kb.
ТипПрограмаПрограма на София Филм Фест във Варна‘15

Откриването традиционно ще се състои в зала 1 на ФК в 18:00ч. със специална прожекция на арменския документален филм „Безкрайно бягство, вечно завръщане”. Специален гост ще бъде самият режисьор, сценарист и продуцент на лентата – Харутюн Хачатрян. Авторът сам е изразил желание да гостува във Варна, заради сплотеността на арменската общност в града и живата памет, която тя пази за арменския геноцид. Именно под знака на това историческо събитие, от което се навършват 100 години, ще премине първият фестивален ден.

През 1988-1989 режисьорът Харутюн Хачтарян започва болезненото си проучване на отчуждението сред арменските общности, живеещи в изгнание. Оттогава, в продължение на 20 години, той успява да заснеме огромен архив, проследяващ развитието на арменците през този период, като се концентрира върху личните истории на няколко арменски творци.

Този шедьовър на документалното начинание заслужено печели наградите на Национални Кинонагради на Армения Айак ’13 за Най- добър режисьор и Най- добър документален филм.

По-късно следва втората за деня на откриването прожекция, отново посветена на Армения. Филмът носи болезненото заглавие „Раната” . Режисьор е Фатих Акин от Турция, който пише сценария заедно с Мардик Мартин. Музиката е дело на Александър Хаке.

„Раната“ е лента, която отново препраща зрителя към историята на арменския народ в ретроспективен план. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи.

Фатих Акин казва за филма; „Раната е епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Действието се развива преди 100 години, но историята е съвсем актуална: разказва за война и изселване, представя властта на любовта и надеждата, които ни дават сили да постигнем невъзможното. Представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно и нарочно, и показва тънката линия, разделяща доброто от злото. Раната стана много личен филм. Тематично изследва съвестта ми, а формално представя страстта ми към киното.”

Раната е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита. Филмът е лична реакция към трагична част от световната история и е изключително напрегнат, красив и величествен. За мен е много ценен филм в различни аспекти.” – споделя за лентата самият Мартин Скорсезе.Вторият ден от гостуващия фест ще започне в 16:15 с „Пророкът” (The Prophet). Анимацията е краен продукт от съвместно вдъхновение на САЩ, Канада, Ливан и Катар.

Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран е един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в анимацията „Пророкът”, която събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване. Музиката в „Пророкът” печели за филма Номинация за композитор на годината (Габриел Яред) на Световните награди за саундтрак ’14.Втората прожекция за 14 март стартира в 18:00ч. и е дългоочакваната от българските киномани лента „Все още Алис” (Still Alice) с режисьори Ричард Глацър и Уош Уестморленд.

Филмът, за който Джулиан Мур преди дни отнесе Оскар за главна женска роля, разказва за необикновената история на една успяла жена, която бавно започва да предава мислите и спомените си на мъчителна болест, само за да открие, че всеки следващ ден е зареден с нов начин да живее и обича. Алис Хаулънд, щастливо омъжена, с три пораснали деца и къща в Кейп Код, е на върха на кариерата си като уважаван професор в Харвард, когато забелязва, че все по-често започва да забравя. Объркана, със замъглен ум и влошаваща се памет, тя получава съкрушителна диагноза: рано настъпила болест на Алцхаймер.

Все още Алис” се превръща в истински звезден успех, печелейки редица награди и номинации: Оскар ’15 – за най-добра актриса (Джулиан Мур); БАФТА ’15 – за най-добра актриса (Джулиан Мур); Златен глобус ’15 – „Златен глобус” за най-добра актриса в игрален филм (драма) (Джулиан Мур); Награди Готам ’14 – Най-добра актриса (Джулиан Мур); Независим дух ’15 – за най-добра актриса (Джулиан Мур); Сателит ’14 – Номинация за най-добра актриса (Джулиан Мур); Награда на Кръга на жените кинокритици ’14 за най-добър филм, посветен на жени, и за най-добра актриса (Джулиан Мур), Специален диплом (Джулиан Мур) и награда за актьорски кураж (Джулиан Мур).

Вторият фестивален ден ще завърши с късна прожекция в 20:00 на аржентино-испанската продукция „Дивашки разкази” (Wild Tales). Режисьор на драматичната комедия е Дамиан Шифрон, а сценарист е Дамиан Шифрон.

„Дивашки истории” е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях.

Wild Tales е номиниран за Оскар ’15 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм. Печели още и награди на аржентинската Академия на филмовите изкуства и науки ’14.

Началото на неделните прожекции ще постави „Солта на земята” (The Salt of the Earth) в 16:15. Режисьори на лентата са Жулиано Рибейро Салгадо и Вим Вендерс, а сценаристи – Вим Вендерс, Жулиано Рибейро Салгадо, Давид Росие и Камий Делафон. Музиката е на Лоран Петиган.

Солта на земята“ е завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо. Във филма Вендерс разказва за активната позиция на известния фотограф по отношение на екологията, за мисията му по възстановяване на горите в родната му Бразилия. Благодарение на съвместната работа и подкрепата на Жулиано Салгадо, сърежисьор в проекта, Вендерс успява да покаже човека, стоящ зад фотоапарата. А пред погледа на зрителя се сменят като в магнетичен пъзел черно-бели с цветни кинокадри.

Солта на земята” печели специална награда на журито, наградата на Екуменическото жури и номинация за наградата „Особен поглед” (Кан ’14); номинация за най-добър документален филм (Осло ’14 ); Награда на публиката (Сан Себастиан ’14); номинация за най- добър документален филм (Оскар ’15). Вим Вендерс бе удостоен с почетна "Златна мечка" на 65-ия кинофестивал в Берлин за изключителния му принос в киноизкуството.

Втората лента на 15 март е „Два дни и една нощ” с начален час 18:00. Филмът е драма, режисирана от Люк Дарден и Жан-Пиер Дарден.

Марион Котияр, номинирана за Оскар за главна женска роля, прави най-силното си и неподправено изпълнение в социалнореалистичната драма.

Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената. Профсъюзният представител се опитва да й помогне, като убеждава началството да организира второ гласуване в понеделник сутринта, но Сандра ще трябва да спечели поне шестима от колегите си на своя страна. Не е лесно да поискаш от някого да се откаже от значителна сума заради теб, особено в тези тежки времена, а крехкото психично състояние на Сандра прави задачата й още по-тежка. Междувременно грабващата драма повдига изключително уместни въпроси за солидарността, саможертвата и самоуважението.

Два дни и една нощ” печели голямата награда на годишните награди на Международното общество на киноманите ’14, става най-добър филм за Сидни’14 и е номиниран за „Златна плама” (Кан ’14), „Златно острие” (Валядолид ’14) и други.

Последният филм в неделя е носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев. Прожекцията е с начален час 20:00.

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - руският филмов шедьовър ще зарадва и варненската фестивална публика.

Приетата със смесени чувства в родината си творба на Андрей Звягинцев е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс.На 16 март от 18:00 ще се прожектира „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието“. Продукцията е съвместна между Швеция, Германия, Норвегия и Франция. Комедията е по сценарий и режисирана от Рой Андершон. Филмът печели „Златен лъв” (Венеция ’14).

Най-специфичният шведски режисьор от Ингмар Бергман насам, Рой Андершон се завръща с абсурдна, сюрреалистична и шокиращо черна комедия, която свободно преминава от кошмар към фантазия и хумор, докато размишлява над вечната човешка безчовечност. Смесица от абсурд, черен хумор, шок и абсолютен ужас, „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието”, представя серия мрачни и комични скици, организирани в две сюжетни линии.

Последната лента за 16 март е „Зимен сън”. Излъчването на филма стартира в 20:00.

Зимен сън” е дълбока и съзерцателна камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона. Филмът проследява местната знаменитост Айдън (Халюк Билгинер) – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, негови наематели.

Зимен сън” е номиниран през 2014 за най-добър филм и режисура (Азия Пасифик ’14). В Кан ’14 печели „Златна палма” и награда на ФИПРЕССИ. Европейските филмови награди ’14 носят на Winter Sleep номинация за най-добър филм, режисура и сценарий.

Аферим” (Aferim) е първата прожекция за 17 март, която е с начален час 18:00. Филмът е дело на коуъркинг между Румъния, България, Чехия, Франция., 2015, 108 мин, драма, черно-бял

Режисьор на черно-белият филм е Раду Жуде, сценаристи са Форин Лазареску и Раду Жуде, а драмата се подсилва от музиката на Дана Бунеску.

Филмът разказва една история от Влашко през ХІХ век: местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб циганин. Филмът поставя под въпрос т. нар. обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как “духът на времето” и манталитетът създават реалността, как днешните въпроси и проблеми в нашия балкански регион са резултат от действия и постъпки, състояли се в миналото.

Аферим” печели награда за най- добър режисьор (Берлин ’15).Вторникът завършва с прожекцията „Моята разходка в дивото” или познат от нощта на Оскарите като „Wild”. Начален час 20:00.

Лентата е своеобразна хроника за експедиция, предприета от Черил (Рийз Уидърспуун), за да се излекува от собствения си развод, да превъзмогне смъртта на майка си, да забрави за годините на безразсъдно, разрушително поведение и да възстанови баланса в живота си. „Моята разходка в дивото” разкрива по впечатляващ начин страховете и удоволствията й в пътешествие, което я побърква, дава й сили и в крайна сметка я възстановява.

Филмът има богато фолио от номинации, голяма част от които са за най-добра актриса. „Моята разходка в дивото” е номинирана за Оскар`15 и Златен глобус ’15.

Сръбската лента „Травелатор” ще се излъчи на шестия ден от филмовия фестивал. Прожекцията започва в 18:00. Драмата е под режисурата на Душан Милич. Сценарият е също негово дело. Авторът ще представи лично филма си пред варненска публика, придружен от Стефан Китанов - директор на София Филм Фест.

Травелатор” разказва за 18-годишния запален геймър Слав, нает от сръбската мафия за професионален убиец. Бежанец от войната, младежът има рядката възможност да пътува до САЩ, без нужда от виза. Затова приема да отиде в Лас Вегас и да отстрани сръбски криминален тип, който е в програмата за защита на свидетелите.

Прочутият сръбски актьор Никола Ракочевич (в главните роли на Travelator) бе удостоен с награда за Изгряваща звезда на Берлинале 2014. От своя страна „Травелатор” печели награда за иновация (Монреал’ 14).

На 18 март от 20:00 стартира прожекцията „Племето”. Създаден с въображение и изобретателност, филмът на Мирослав Слабошпицки предлага на зрителите един радикален кинопоглед – „Племето” е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Актьорите са непрофесионалисти и пресъздават историята без думи, без диалог или дублаж, само с езика на жестовете.

Сюжетът на филма ни отвежда към тийнейджърът Сергей (Григорий Фесенко), който е новият в училището и се сблъсква с обичайните предизвикателства на първоначалната интеграция. Той бързо се окопитва при навлизането си в един свят на престъпност и проституция, и успява да намери своето място, като усвоява тънкостите на обирите и сбиванията, на подкупите и секса. И точно, когато се изкачва във вътрешната „йерархията”, се оказва влюбен в едно от момичетата, практикуващи най-древния занаят – Ана (Яна Новикова)

Племето”, удостоен с Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан’14, носител на Европейската филмова награда за Откритие на 2014, както и на приза за най-добър сценарий от фестивала в Сан Пауло’14, за най-добър режисьор от МФФ Солун’14 и още 9 награди от различни филмови форуми по света е сред най-коментираните творби на отминалата 2014.

Последният ден от София Филм Фест – Варна ще стартира прожекция „Тяло” (Body) в 18:00. Полската продукция е под режисурата на Малгожата Шумовска. Сценаристи на трилъра са Малгожата Шумовска и Михал Енглерт

„Тяло” е разказ за за взаимоотношенията между баща и дъщеря. Той е следовател, който всеки ден се сблъсква с жестоки престъпления и умее да намира общ език с престъпници, но изобщо не може да разбере дъщеря си. Тя е момиче в края на детството, попаднало в капана на анорексията и изживяващо тежко смъртта на майка си отпреди няколко години. Режисьорската работа изследва зависимостите между тялото и душата в християнската религия, съвременността и окултното.

Тяло” печели „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор и номинация за „ Златна мечка” (Берлин ’15).

Досието Петров” е последната прожекция от 7-дневното потапяне във филмовия рай на София Филм Фест – Варна. Филмът ще се излъчи на 19 март от 20:00. Лентата ще бъде представена пред зрителите от своите автори.„Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир.

Варна 9000, ул. „Шипка” 5 тел.: +359 (52) 614 833, факс:: +359 (52) 601 693 office@artinvision.bg; www.artinvision.bg


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница