Програма от фасадни цветове в Европа Най-общо за цветовете и техните системиДата24.02.2017
Размер88.6 Kb.
#15646
ТипПрограма
Баумит Life® - № 1 програма от фасадни цветове в Европа
Най-общо за цветовете и техните системи

В Австрия и Германия, при направено допитване между собственици на еднофамилни къщи, повече от 80% обявяват, че биха искали да има повече цветност при оформлението на фасадите и вътрешните помещения. Цветовете и структурите безспорно играят важна роля в нашия живот. Цветът е визуално възприятие, което се довежда в човешкото око чрез светлината. Видимите цветове не са нищо друго освен електромагнитни вълни с определена дължина в диапазона 400 – 750 nm (От 380 – 430 nm възприемаме виолетовия цвят, 430 – 470 nm са за синия, от 470 до 500 nm е палитрата на небесносиния до синьо-зелен цвят, диапазонът на 500 – 530 nm е за зелените нюанси, от 530 до 560 nm е царството на жълто – зеления цвят, жълтото се намира между 560 – 590 nm, и от 590 – 620 nm прелива в оранжево, за да достигне зоната 620 – 720 nm на червения цвят).


От физична гледна точка предметът има цвета на светлината, която се отразява от повърхността му. Възприятието на цвета зависи:

  • от осветлението;

  • от ъгъла на осветяване;

  • от ъгъла на наблюдение;

  • от свойствата на самия предмет (повърхност; степен на пропускане или излъчване на светлина);

  • от заобикалящата го среда (което води понякога до усещане за различен цвят);

  • от човешкото око.

Човешкото око може да различи над 9 милиона спектрални цветни тона. Чрез различните спектрални пропорции на въздействие върху окото, се получават повече от 15–20 милиона цветни тона. Интересен е фактът, че към различните цветове окото проявява различна чувствителност. Например, при жълтите цветове до 3,5 % отклонение от основния цвят не се възприема като нов цвят, докато наблюдавайки зеленото, дори 0,3% отклонение се възприема като нов цвят.


За практически цели цветовете се представят с помощта на числа. Създават се абстрактни модели, описващи всеки цвят чрез цветови координати. На всеки цвят съответстват точни координати и обратно, на всяка точка с определени координати съответства строго определен цвят. Цветовите координати на всеки модел дефинират неговото цветово пространство.
Още от 14-ти век са правени редица опити за създаване на системи за подредба на цветовете. С цветни модели са се занимавали гении като Леонардо Да Винчи, Гьоте, Мунсел и Оствалд, Итън и др. Някои най-често използвани цветови модели днес са:

  • CMYK

  • RGB

  • CIELab

  • NCS (Natural Colour System)

Моделът CMYK (C – Cyan - за циан, M – Magenta - за магента, Y – Yellow- за жълт и K – Key - за ключов (= черен) е основан на субтрактивно (на вещества) смесване на цветовете: смесване на трите мастила върху бяла хартия дава черния цвят. CMYK e стандартизиран цветови модел за печатащите устройства.


Цветовият модел RGB се основава на адитивно (светлинно) смесване на цветовете върху черна основа, като смесването на трите цвята (R – red – червено, G–green – зелено, B–blue – синьо) дава белия цвят. RGB e цветови модел за излъчващи обекти и намира приложение в тeхнически уреди, като монитори, дигитални камери, скенери и др.
И тъй като гореизброените цветови модели не удовлетворяват компютрите, се създават цветовото пространство CIELab, което отчита като важен компонент яркостта (lightness, brightness value) на цвета. Пространството има 3 координати:

- L: дефинира яркостта (наситеността /осветеността) – от черно към бяло

- (-а;+а): дефинира отношението на тона от зелено към червено

- (-b;+b): дефинира отношението на тона от синьо към жълто.

Тези три компоненти са важни при дигиталното обработване на изображения.


NCS означава съкратено Natural Color System. През 1948 г. екип от шведски професори дефинира системата от цветове NCS, която е основанa на теорията на немския физиолог Едуард Херинг. Моделът се базира върху 6 прости цвята, които не могат да се описват чрез останалите 5: бял, черен, зелен, червен, жълт и син. NCS цветовете имат 3 координати: потъмняване, насищане и нюанс. Цветът се изразява като: % потъмняване, % насищане и % съотношение на двата противостоящи цвята. Използва се в 19 страни, залегнала е като стандарт за определяне на цвета в Швеция, Норвегия и Испания. Тази система дефинира практически всеки цвят. Последната редакция на цветовия каталог съдържа 1950 цвята. NCS е основната система по която архитектите в Европа изучават цветовете. Именно тя е залегнала в основата при избора на цветове в новата концепция за фасада на Баумит.
Задачата беше поставена:
Цветът продава, но правилно подбраните цветове продават по-добре!
Баумит винаги е работил с поглед към бъдещето! Затова бе наложително досегашната Баумит-цветна колекция „colours of more emotion“ да бъде трансформирана с оглед на новите тенденции. Фасадният лидер трябва да притежава най-иновативната и богата цветова система за фасада.
Бяха създадени екипи от направленията „Изследвания и развитие”, „Маркетинг” и „Продуктов мениджмънт” със задачата да сътворят единствена по рода си цветова система, ориентирана към бъдещето.
Сформираните екипи на фирмения концерн работиха повече от 3 години, за да създадат съвсем нов продукт. Най-напред беше направено международно допитване, в което залегнаха въпросите за най-продаваните (Top-Seller) и най-търсените извънредни цветове. Детайлно бяха проучени особеностите и предпочитанията на съответните строителни пазари и цветовете, които предлагат конкурентните фирми. Анкетирани бяха архитекти, продуктови мениджъри и клиенти от отделните страни, в които присъства Баумит. Резултатите бяха изненадващи: Въпреки културните, икономическите и религиозните различия, въпреки различията в народопсихологията, цветовите предпочитания в Европа са почти идентични.

Бъдещите тенденции бяха оценени съвместно с международната асоциация CMG (Colour Marketing Grouр www.colormarketing.org), като част от творческия екип на Баумит са членове на CMG. Организацията е създадена през 1962 г. и обединява 1600 специалисти в областта на цветовете и модата от 20 страни.


Резултатът: - най-красивите 888 цвята на нашия живот

Кой може да победи емоциите? (сolours of more emotion – така се наричаше старата цветна система на Баумит). Този отговор търсеха маркетинг-експертите на Баумит. Не след дълго логичният отговор дойде сам: „Единствено самият живот”. Така се роди .


Цветовата система Life

Баумит е най-голямата система от цветове за фасада в Европа. Тя съдържа невероятни 888 цвята, базирани на 94 ярки, брилянтни основни тонове, всеки от който е представен с още 8 изсветлявания. Шест нюанса на бялото и 36 мозаични мазилки допълват колекцията от фасадни цветове. предлага повече интензивни, топли и пастелни цветове, както и повече тъмни цветове, подходящи за топлоизолационни системи.

BIG Life

http://www.baumitlife.com/bg/front_content.php?idart=128

BIG Life е името на изключителния цветови каталог в системата Life. Той е удобен да се ползва в офиса и е създаден за големите архитектурни бюра. Отличава се с качествена и здрава алуминиева обложка, която при отваряне атрактивно свети с логото на Баумит. Всички най-важни данни за цветовата система се съдържат в интегрирана USB-памет. Данните от нея могат да бъдат добавени към библиотеките на множество програми за архитектурно и цветово проектиране:


Adobe Color Swatch (ACO) Adobe ColorSwatch (Adobe Photoshop)

Adobe Swatch Exchange (ASE) Adobe Swatch Exchange (Adobe Photoshop and Adobe Illustrator)

AutoCAD Color Book (ACB) AutoCAD Color Book (AutoCAD)

Corel Palette (CPL) Corel Palette (Corel Draw)

Corel Palette (PAL) Corel Palette (Corel Draw)

Corel Palette (XML) Corel Palette (Corel Draw)

Gimp Palette (GPL) Gimp Palette (Gimp)

Google Sketchup Palette (ZIP, SKM) Sketchup Palette (Google Sketchup)

Nemetschek Allplan Palette (PAL) Nemetschek Allplan

Texturen / colour texture


Bitmap (ZIP, BMP) (bmp - Zip Archiv)

Jpeg (ZIP, JPG) (jpeg - Zip Archiv)

(AutoCad, Nemetschek и др.)

Очакват се и цветовете и за още две програми.
Последните версии за всички програми могат да се свалят директно от нашия микросайт Life,

http://www.baumitLife.com/bg/front_content.php

когато се кликне на Life разширения.


EASY Life
Цветовият каталог EASY Life предлага същото съдържание както „големия си брат” BIG Life на по-малко страници. „Малкият брат” е с практичен формат – по-тънък, по-лек и удобен за ползване и на строителния обект.
Какво означават номерата на цветовете?

Когато имаме номер на цвета например 0145, първите три цифри са номера на цветовата редица, а последната означава степента на изсветляване на основния цвят. Основните цветове, върху които е базирана системата Life, са 94 и се наричат Стайл. Техните номера завършват на 1 и след тях, с крайни цифри от 2 до 9 следват осемте по-светли тоналности.MOSAIK Life

Каталогът с мозайки е компактен и удобен за ползване. Той заменя досегашните големи папки с мозаични мостри, като са добавени 24 нови мозайки, съобразени с актуалните изисквания на архитектите. За първи път Баумит предлага и три едноцветни мозайки. В комбинациите са застъпени основни цветове – синьо, зелено, кафяво, сиво, черно, които позволяват комбиниране с всички основни групи цветове от каталога Life. Седемте вида структури на мазилките Баумит също са представени в естествен вид в този каталог.
Taste of Life - изборът на специалистите

http://www.baumitlife.com/bg/front_content.php?idart=130

Каталогът Taste of Life е разработен, с цел да даде професионални предложения за хармоничен избор от цветове. В него специалисти по цветовете са разработили 20 комбинации върху 10 типа къщи. Всички тези комбинации са създадени, отчитайки стила, психологията и интересите на клиента. В каталога са включени 88-те цвята, които са залегнали в комбинациите. Отделните стилове цветни съчетания носят очарователни имена като „спортен”, „елегантен”, „импулсивен”, „младежки” и т.н. Този каталог е своеобразен помощник на архитекта, за да може да предусети вкуса и предпочитанията на клиента и в зависимост от тях да създаде подходящо и неповторимо цветово решение. Той е и безценен помощник за търговците на строителни материали, които ще консултират своите клиенти, за да могат те лесно да се ориентират в морето от цветове.

Съответно в нашия микросайт, посветен на цветовете Life

http://www.baumitLife.com/bg/front_content.php

всеки би могъл да намери съответстващата му цветна комбинация, кликвайки на Life Check.http://www.baumitLife.com/bg/front_content.php?idart=142

Комуникация

Да правиш сделки без реклама е все едно да намигнеш на момиче в тъмното” (Stuart Britt)


За да бъде представена успешно новата концепция на сцената, маркетинговите експерти от Баумит разработиха набор от маркетингови инструменти, като рекламни визии, PR-събития, оформление на местата на продажба, спотове и приложения за новите медии.
Елегантният български Life TV-спот можете да видите тук:

http://www.youtube.com/watch?v=2BEUpy9YgD8&list=UUS6FO0ThvP5S_xp8qGN4FpQ&index=1&feature=plcp
Визиите, които са изработени за цветовата концепция, разкриват необятния свят от фантазии на Баумит.Мащабната рекламна кампания ще бъде допълнена от перфектен пакет услуги по отношение на цветовете, много съвети и новости за цветовите тенденции, както и полезни примери за практическо приложение на новата цветова концепция.Всички цветове са възможни!

Посредством on-line Color Search (Търсачка на цветове)http://www.baumitlife.com/ColorSearch/index.php

всеки посетител на микросайта Life би могъл да избере цвят, да получи предложения с най-близките до избрания тон цветове от каталога на Баумит. За целта трябва само да си инсталира Silver Light. Кликвайки върху предпочетения цвят от Баумит, той ще може и да види и как ще изглежда той върху различните мазилкови структури.Освен това, би могло по каталози на други производители да се намери и съответстващия от каталога на Баумит цвят.


В края на месец март на разположение на феновете на Baumit Life ще бъдат разработените -apps (приложения) за операционни системи iOS и Android, които ще могат да бъдат намерени в App Store на Apple.


Имаме толкова много неща!

Баумит България ви желае успех!
инж. Надя Начева

Маркетинг директор

на Баумит България ЕООД
Каталог: Produkti
Produkti -> Методологическо ръководство за разработване на модул за дистанционно обучение
Produkti -> Нашата сила : качество цена! Приемаме поръчки по телефона 7 дни – 24 часа
Produkti -> При Банка sg “Експресбанк” ад- клон Варна bic: ttbbbg22 iban: bg80ttbb94001515067942
Produkti -> Доклад за оценка за поуките от изпълнението на проект
Produkti -> Продуктите на флп в офталмологията
Produkti -> Газкомфорт еад газови системи инженеринг оод
Produkti -> Великденска промоция на цветни профили от "Чех-Пласт"оод


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница