Програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанствоДата23.07.2016
Размер25.98 Kb.
#1957
ТипПрограма
16 ОКТОМВРИ, СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕХРАНАТА

Световният ден на прехраната се чества всяка година в целия свят на 16-ти октомври, в чест на датата на основаването на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации през 1945 г. Денят се чества и от много други организации, занимаващи се със сигурността на прехраната, включително Световната програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанство.


Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Под заплахата от глада вече се намират повече от 10 страни, главно в районите на тропическа Африка. Заради глада и свързаните с него последици всяка година умират 5 милиона деца преди навършване на 5-годишна възраст. Недохранването е причина за забавеното физическо и интелектуално развитие и по-високата заболяемост при децата. Според прогнозите изменението на климата ще изостри проблема с глада и това ще е причина за нови от 40 до 300 милиона гладуващи до 2060 г. Тъй като децата се нуждаят от 3 до 4 пъти повече храна за единица маса, отколкото възрастните, по-голямата част на това гладуващо население ще бъде детско.Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието за развитие, за изкореняване на крайната бедност до 2015 г.

Сигурността на прехраната, селското стопанство и развитието на селските райони заемат централно място в помощта на Европейския съюз за развиващите се страни, като Евросъюзът предоставя бърза и мащабна подкрепа за справяне с нарастващия брой гладуващи по света. Участието на Европейския съюз в тазгодишната инициатива за сигурност на световната прехрана от Акуила е конкретен резултат от това. Евросъюзът ще предостави 2.7 млрд. евро за тази инициатива, като по този начин ще стане най-големият участник във финансирането. Вече са отпуснати 85% от сумата от 1 млрд. евро от Инструмента за прехрана, което доказва постоянния и силен ангажимент на Европейския съюз за подобряване на условията за живот на най-бедните по света и факта, че Евросъюзът спазва обещанията си.В България националната здравна политика в областта на храните и храненето на населението е свързана с подобряване здравето, храненето и намаляване риска от различни заболявания.Препоръчително е спазването на няколко основни правила, за да бъдем по-дълго здрави:


 • разнообразие при избора на хранителни продукти;

 • прием на по-малко количества храна, но по-често;

 • консумация на достатъчно белтъчини;

 • ограничаване на мазнини и пържени храни;

 • ограничаване на захарта и захарните изделия;

 • ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;

 • намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;

 • прием на достатъчно вода и течности за деня;

 • избягване употребата на алкохол;

 • правилна обработка на храната;

 • поддържане на здравословно тегло и физическа активност всеки ден.

Каталог: novini -> novni
novni -> Разпространение на маларията (вид), риск за заразяване и препоръки за химиопрофилактика
novni -> Спин – истина и реалност някои от най-популярните митове
novni -> Амбулаторна карта № Болница
novni -> Натурални минерални води, които не следва да се предлагат ежедневно на деца до 7 годишна възраст
novni -> Януари месец на радона заедно можем да спасим живота от радон- индуциран рак на белия дроб
novni -> Програма за превенция и контрол на хив и сексуално предавани инфекции в Република България 2008 2015г и тестове за доказване на хламидийна инфекция
novni -> Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" през IV то тримесечие на 2016 г в област Разград
novni -> Токсоплазмоза


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница