Програма „Развитие на човешките ресурсиДата18.06.2018
Размер31.49 Kb.
#74434

ПРОЕКТ BG051PO001-4.1.05-0173

Eтника - училище без граници

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюзЕТНИКА – УЧИЛИЩЕ БЕЗ ГРАНИЦИ

В Основно училище „Св. Климент Охридски” – град Павликени се провеждат дейности в 18 клуба по интереси, сформирани по проект „Етника – училище без граници”. Дейностите се изпълняват в партньорство с НЧ „Братство – 1884” град Павликени.

Проектното предложение е на стойност 84993,94 лева и се финансира по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Проектът дава шанс на всяко дете за изява в различни области на литературата, изкуствата и културата.

Първи стъпки в журналистиката направиха участниците от Клуб за литература, изкуство и култура «ЛИК», разпределени в 2 екипа. С подкрепата на учителите г-жа Мария Петкова и г-жа Ваня Стоянова младите журналисти се запознаха с особеностите на медийните жанрове – статия, репортаж, интервю. Резултатите от творческите си търсения те публикуваха в първия брой на електронния вестник с наименование «Училище без граници».

В света на приложното изкуство се потопиха 34 ученици. Използвайки различни материали и техники за работа те изработиха мозайки от природни материали, накити от метално фолио, моделираха фигури от пластелин. За създаване на истинска творческа среда се грижат ръководителите г-жа Нели Славчева и г-жа Сашка Александрова.

В 3 клубни ателиета по рисуване са разпределени 51 ученици с афинитет към изобразителното изкуство. Своите мисли, мечти и виждания за света децата претворяват върху белия лист и се раждат красиви, многоцветни картини. Първокласниците рисуват със своята учителка г-жа Румяна Недкова, а по-големите ученици овладяват техниките на изкуството в Народно читалище «Братство-1884» в ателието на художника Мартин Петров.

Във фотографското студио г-н Юлий Юлиев разкрива пред учениците тайните на фотографията и изкуството да запечаташ невидимото.

В заниманията на клуб „Етносвят” г-жа Анка Атанасова съвместно с учениците извършват събирателска и изследователска дейност на предмети и словесно творчество, свързано с бита, културата и традициите на различните етноси.

Децата и учениците от вокалните групи разучават песни от българския фолклор и текстове със съвременно звучене. Най-малките вокални изпълнители овладяват ритъма с помощта на г-жа Мая Страшилова, а по-големите изработват детайлите под ръководството на музикалния педагог г-жа Виолета Петрова.

Върху партитурите и либретото на детската оперета «Който не работи, не трябва да яде» са се концентрирали участниците от театралния и театрално-оперетния състав. Ролите са разпределени и се работи върху разучаването и затвърждаването на текста и партиите на персонажите. В салона на Народно читалище «Братство-1884» кипи усилена подготовка под вещите напътствия на г-жа Даринка Митева и г-жа Виолета Петрова.

В ритмите на Самба, Джайв, Румба и Ча-ча-ча танцуват учениците от клуба по Спортни танци. Основни стъпки, завъртания и движения изпълняват учениците следвайки внимателно указанията на г-н Светозар Найденов.

С разучаване на танцовите движения на «Свищовско хоро» заниманията започнаха и учениците от четирите групи за народни танци, а правилното изпълнение на екзерсис, с който започва всяко занимание е строго следено от хореографа г-н Георги Филипов.

В процеса на провеждане на дейностите на сформираните клубни форми се предвижда да се реализират познавателни мероприятия – посещения на изложби, музеи, спектакли, театрални постановки, състезания, участия в пленери, провеждане на летни лагери. А идеята е на децата и учениците да бъде осигурена творческа среда, чрез която да осъзнаят своята идентичност и да се почувстват значими.

Защото училището е институцията, която трябва да даде шанс на всяко дете за изява!

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. ОУ “Св. Климент Охридски” гр. Павликени носи цялата отговорност за съдържанието и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерство на образованието и науката.

Емилия Цветанова – ръководител на проекта


Инвестира във вашето бъдеще!


Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница