Програма в мрежата ни казват къде е нужният ни специалистДата13.09.2016
Размер330.4 Kb.
#9374
Прес клипинг на тема: „Здравеопазване”
10.05.2014
Национални вестници


С програма в мрежата ни казват къде е нужният ни специалист

Карта с чип ни пази от фалшиви доктори

Медиците ще се легитимират с тях пред пациенти и работодатели

Силвия Николова

Монитор  стр. 2  

Електронни карти с чип ще ни пазят от фалшиви доктори. С тях ще бъдат снабдени всички членове на Българския лекарски съюз (БЛС). Това съобщиха от съсловната организация, която откри своя 60-и извънреден събор във Варна вчера. Така ще се знае, че човек, който се представя за лекар, но няма такава карта, не е медик или са му отнети правата да практикува по някаква причина, допълниха от там.

По смисъла на Закона за съсловните организации всички лекари трябва задължително да членуват в Българския лекарски съюз, за да могат да практикуват своята професия.

Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, каза за "Монитор" заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той.

Картата ще съдържа освен трите имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него. В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация. Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език. Тя ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана информацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател. Те ще могат да се легитимират с нея пред пациентите.

Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация.

До пълните данни от него ще имат достъп само хора от БЛС. Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим - какви специалности има, къде преглежда, дали има договор с НЗОК, кои са приемните му часове и дори каква е таксата за преглед в часовете за свободен прием.

Картата ще бъде представена пред участниците в събора на БЛС във Варна днес.


Спешни лекари в Кюстендил вземат колкото шивачки

Северина Иванова

Монитор  стр. 3  

Заплатата на лекар в Спешен център - Кюстендил се равнява на тази на шивачка, установи репортерска проверка на медията. Един лекар взима по около 700 лв., което е крайно ниско заплащане и нарежда медиците от спешната помощ на опашката по заплащане сред останалите заети в здравеопазването. Само за пример - фелдшерът получава 520 лв., а шофьорът на линейка - малко над минималната - 420 лв.

"Сами разбирате, че една болница може да се затвори, но без спешна медицинска помощ не може да се остави населението. Ние работим на терен и това често изисква дългогодишен опит и адекватна реакция при всеки един пациент1коментира директоснимка авторът рът на звеното д-р Анелия Георгиева.

Вече в продължение на месеци стоят вакантни и обявените работни места за 15 медици за спешен център в областта.

"Прекалено ниското заплащане води до липсата на кандидати за работа. Съгласете се, че младите медици искат адекватно заплащане, обикновено търсят работа в големите болници за повече пари. При нас в момента работят 11 екипа. Проблема е, че голяма част от колегите са в предпенсионна възраст. Какво ще се случи, като те напуснат системата и няма желаещи да работят", коментира още д-р Георгиева.

Проблем се оказва и остарелият автопарк. Общо автомобилите, с които разполагат медиците, са 15. Част от тях обаче са амортизирани. Има такива, които се ползват от 2007-2008 г.

В автопарка на Спешен център- Кюстендил има автомобили и на по 16-годишна възраст. Сред тях има уазки, които са единствените, достигащи до места с труднодостъпни пътища.
Кандидатките за медсестри по-малко от местата

Една се грижи за цяло отделение с 30 болни

Фани Серафимова

Монитор  стр. 3  

Местата за медицински сестри в колежите се оказват в повече, отколкото кандидатките. Това опасение изрази Милка Василева вчера пред "Монитор" в навечерието на редовния конгрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Заради острия дефицит на такива кадри в страната Министерството на здравеопазването увеличи местата от 450 на 600, но трудно ще бъдат запълнени, защото няма интерес към тази професия заради ниските заплати и твърде натоварения труд поясни Василева.

Броят на тези кадри в нашето здравеопазване вече достига критичния минимум, не скриха от професионалната организация.

България е единствената страна в Европа, където една сестра не е помощник само на един лекар, а обслужва повече от един доктор.

Една сестра, вместо да се грижи за седем болни, както изискват стандартите в Европейския съюз, у нас тя трябва да насмогва на 30 болни, и то в тежки отделения, където лежат хора след операции, разказа Милка Василева.

По думите й оказва се по едно и също време една медицинска сестра трябва да мери температурата и дава лекарствата на 20-ина човека. Заради прекалената заетост тя не може да осъществи елементарен човешки контакт с пациента и да разговаря с него и се информира професионално за неговите здравословни проблеми в момента, което е задължителен елемент в нейната длъжностна характеристика.

480 лева е базовата заплата за медицинските сестри залегнала в колективните трудови договори. Василева разказа, че са единични случаите някои от тях с голям стаж, и то в тежки болнични отделения, да достигнат 850 лева месечно възнаграждение.

По тези причини медицинските ни сестри напускат страната. Средно по 1000 започват работа зад граница всяка година, посочи председателката на съсловната организация.

29 000 са те сега в България. По изчисления на съсловната им организация, за да се покрие дефицитът в болниците, е необходимо те да са поне 3800.

Около 360 момичета завършват тази специалност годишно в колежите у нас, но едва 30 на сто от тях започват работа в някоя болница, диагностично-консултативен център или при общопрактикуващ лекар. Останалите сменят професията или заминават в чужбина. Средно 1200 евро получават те месечно, и то в средно голяма болница в Германия. В последните две години те получават добри оферти още от Великобритания, Белгия и Швейцария.
Болниците вече работят с фиксирани бюджети

Йоана Петрова

Сега  стр. 3  

От началото на май болниците вече работят при твърди бюджети, които се определят месец за месец от Надзорния съвет на НЗОК и не са предварително известни на лечебните заведения. Очакваното въвеждане на твърди лимити за болниците вече е факт с постановление на правителството, прието на 24 април и обнародвано пет дни по-късно, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според организацията с въпросното постановление се спират надлимитните плащания за болнична помощ. Мярката е заради очертаващия се дефицит в бюджета на здравната каса в размер на около 250-300 млн. лв. Според Пенков подобна мярка неминуемо ще доведе до списък на чакащите в болниците.

Според експертите от центъра с въвеждането на твърдите бюджети ще се ограничи достъпът на пациентите до болнична помощ. Болните няма да имат право на избор и ще се пренасочват принудително към други лечебни заведения. Дълговете на болниците ще се увеличат, а в същото време качеството на предоставяната помощ ще се влоши. Пациентите ще доплащат повече, смятат още от организацията. В становището на центъра се предупреждава, че конкуренцията ще бъде ограничена и ще има отлив на инвестиции.

Българският лекарски съюз вече неколкократно заяви, че е категорично против идеята за твърдите лимити. Идеята болниците да работят с фиксирани бюджети и ако изхарчат повече от предвиденото, то да не им се заплати, е абсурдна, коментира д-р Райчинов. Според него не може да има твърди суми в здравеопазването, независимо дали са месечни или годишни. От лекарския съюз смятат, че промяната ще доведе и до риск за здравето и живота на пациентите.


295 млн. евро за борба с бедността планира кабинетът за 7 г.

Вместо да се приближава, България се отдалечава от социалните цели, които трябва да изпълни до 2020 г.

Десислава КОЛЕВА

Сега  стр. 3  

За седем години в рамките на програмния период 2014-2020 г. страната ни планира да вложи 295 млн. евро в мерки за борба с бедността и всяка форма на дискриминация. Сумата включва европейските средства по ОП "Развитие на човешките ресурси" и националното съфинансиране и е над 1/3 от целия бюджет на програмата - близо 1 млрд. евро. Вчера работният вариант на оперативната програма бе публикуван за обществено обсъждане, като за първи път се появиха официално и парите по приоритетни оси. Очаква се страната ни да подпише Споразумението за партньорство с ЕК в средата на годината. Специално за "Човешки ресурси" социалното министерство има намерение да пусне някои от мерките предсрочно.

Към 2020 г. бедните българи трябва да са с 260 хил. по-малко. Друга основна цел пред страната е дотогава не по-малко от 76% от хората между 20 и 64 г. да са заети. Затова 56 на сто от целия бюджет на програмата ще бъдат насочени към мерки за заетост. И за двете основни цели страната трябва "да положи значителни усилия", пише в документа. Основанието за това е, че европейските инвестиции през изминалите 7 години от първия програмен период не са помогнали за смекчаване на регионалните различия у нас, а напротив - задълбочили са ги. "Териториалните различия и социално-икономическите неравенства са причинно-следствен фактор, пораждащ бедност. Териториалните контрасти се задълбочават от общото неравномерно разпределение на инвестициите и като цяло те продължават да задържат общия икономически растеж на страната", пише в документа.

Към момента половината от населението у нас живее в риск от бедност или социално изключване, като най-тежко е положението на хората от Югоизточния район - 56.3% от тях са в това положение. Нивото на заетост е намаляло, вместо да се увеличи, и страната ни изостава значително от заложеното като цел. Нивото на заетост сред хората между 20 г. и 64 г. сега е под 64% при цел от 76% към края на 2013 г. През 2008-2010 г. хората в бедност са се увеличили с над 41 хил. За последните пет години (трето тримесечие на 2013 г. към трето тримесечие на 2008 г.) броят на заетите между 20- и 64-годишна възраст е намалял с над 370 хиляди души, а равнището на безработица се е увеличило над два пъти - от 5.1% до 12.0%.

Картата на бедността очертава драстични различия в териториален план. През 2010 г. най-висок размер на линията на бедност има столицата - 451 лв., с равнище на бедност 18.8%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Търговище - 183 лв., където равнището на бедност е 17.3%. Продължителното запазване на високото равнище на дълготрайна безработица в Северозападния район се превръща в остър социален проблем, се посочва в проекта.

ОБХВАТ

"Човешки ресурси" ще насочи усилия и към здравния сектор, защото картината и там е драматична. По данни на Българския лекарски съюз средно по 500 лекари напускат страната годишно, а 80% от младите лекари в България изявяват готовност да работят в чужбина. Половината от работещите специалисти у нас са на възраст между 45 г. и 60 г. Намалява и броят на заетите места за специализация на младите лекари. За 2011 г. незаетите са били 656, за година са се удвоили, а през 2013 г. вече са скочили до 1857. "Специалности, в които не е възможно да се сключи договор с НЗОК, т.е. няма финансови стимули за работа, каквито например са спешната и съдебната медицина, са с остър недостиг на специалисти", пише в документа.Жена ражда в София, лекарят й в Плевен

Теодора СТОЕВА

Телеграф  стр. 8  

Плевенски гинеколог обещал да изроди пациентка от София, но в решителния момент не се появил.

Д-р Тодор Димитров не си вдигнал телефона на нито едно от близо 30-те позвънявания от страна на притеснената родилка Силвия Стоимчева и близките й.

"Продължавай да звъниш на доктора, аз спя. Ако не искаш, отивай в "Майчин дом", при когото се паднеш" - това ме посъветва акушерката от частния кабинет на лекаря, разказа пред "Телеграф" Силвия. В крайна сметка тя родила в "Шейново" без гинеколога си, на когото била платила над 700 лв. за прегледи.

Водите на 26-годишната жена изтичат в София три дни преди уговорената с д-р Димитров дата за секцио. Той навил пациентката си да роди в частна клиника в Плевен, където работи, въпреки че жената е от столицата. "Докторът беше с изключително натоварен график и беше трудно да се свържеш с него. Въпреки това започнах да го посещавам от зачеването на бебето", разказва Силвия. Още през първите месеци младото семейство забелязва, че таксите на задължителните прегледи постоянно варират и за едно и също те плащат различни суми - от 50 до 70 лв. Отделно плащат по 40 лв. за мерене на тоновете. Д-р Димитров ги убеждава да отидат в Плевен за раждането, като изтъква, че частната клиника предлага добри условия, а и не е толкова далеч. Дава и алтернатива - "Майчин дом" в София, но срещу двойна сума. Бъдещата майка се съгласява на варианта за планирано раждане в Плевен. На въпрос какво ще правят, ако раждането започне по-рано, д-р Димитров отговаря: "Звъниш ми. Аз разстоянието София Плевен го взимам за 45 минути.

С наближаването на термина бъдещите мама и татко започват да разпитват за сумата, която ще трябва да съберат за раждането. Таксата обаче се променя след всяко следващо ходене. Първоначално стартира с 800 лв., а при последното посещение докторът ги предупреждава да са готови с 1200 лв. На финалния преглед се уговарят Силвия да постъпи на 20 ноември в болницата в Плевен за цезарово сечение. За изненада на всички в ранните сутрешни часове на 17 ноември водите й изтичат и семейството започва трескаво да звъни на д-р Димитров. След около 30 неуспешни опита да го чуят взимат решение да отидат в "Шейново". Около 11 ч докторът все пак връща обаждане на стресираното семейство и след като се информира за случващото се, им иска обяснение защо са нарушили уговорката за раждане при него на 20 ноември. В края на разговора поема ангажимент да се свърже с болницата и да се информира за състоянието на майката и новороденото, но това остава последният път, в който говорят.

Д-р Димитров има частен кабинет в столичния кв. "Южен парк", бл. 91, вх. Г, където ходи само в събота и неделя. През останалото време е в плевенската клиника. Пред "Телеграф" той категорично отрече да приема бъдещи родилки както в София, така и в Плевен, тъй като изражданията не му били "таргет" повече от 3 години. "Никой не израждам аз вече. Трябва да са ми приятели само", обясни той и допълни, че се бил насочил към онкогинекологията. На въпрос за конкретния случай със Силвия Стоимчева д-р Димитров коментира: "Това са глупости, аз държа на думата си. Това е бразилски сериал. Сега ще звънна на акушерката, тя ги помни всички пациентки.

Въпреки преживения кошмар Стоимчева не подала официална жалба срещу гинеколога. Има и други случаи, при които родилки остават излъгани от докторите си, но обикновено се оплакват само тези, при които са настъпили здравословни проблеми, коментират столични доктори.

"Безотговорно е да се пътува, когато случаят е спешен. Най-важното е да се намери най-близкото лечебно заведение, за да се окаже нужната помощ на майката и плода", посъветва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
Ученик на проф. Чирков в екипа на МБАЛ "Софиямед"

Д-р Димитър Марков става завеждащ на отделението по съдова хирургия

Телеграф  стр. 9  

Д-р Марков завършва медицина през 1992 г. в МУ-София. След конкурс е назначен за асистентхирург в "Св. Екатерина", където работи 14-години. 1 година е бил част от кардиохирургичният екип на болницата, а следващите 13 работи в клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Чирков. Придобил е две специалности - по обща и съдова хирургия. През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема "Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход." Присъдена му е научна степен Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия. От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на "Токуда болница София". Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ "Александровска" и към момента.

Столичната многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед" открива отделение по съдова хирургия. Негов завеждащ ще бъде д-р Димитър Марков, д.м., който има над 20 годишен опит като съдов хирург. 14 от тях той е в екипа на проф. Александър Чирков в УСБАЛССЗ "Света Екатерина".

Екипът на отделението, който той оглавява, както и високо технологичната апаратура, с която то разполага гарантира, че болница "Софиямед" ще предложи на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт. Там се извършват в пълен обем цялата гама съдово хирургични интервенции включително и интервенции на сънните артерии, както и ендоваскуларни процедури и то от доказани специалисти в областта. Отделението разполага и с всички съвременни средства за диагностика и лечение, като в диагностичен план в него ще се извършват всички ултразвукови неинвазивни методи за диагностика. Апаратурата е най-висок клас ултразвукова техника за цветно дуплекс доплер скениране. "Ще предложим на пациентите си и уникалната възможност за мултимодал но мозъчно мониториране при интервенции върху каротидните артерии. Подобен метод се използва само в още едно друго лечебно заведение на територията на страната, което бе въведено от мен. Повечето методи, които следят състоянието на мозъка по време на каротидна операция се базират на степента на интраоперативната мозъчна перфузия (кръвоснабдяването) на мозъка по време на операцията. Методът който ще прилагаме в МБАЛ "Софиямед" ни позволява да получим възможно най-пълна представа за състоянието на мозъчната хемодинамика, адекватността на авторегулаторните механизми, както и за метаболизма (кислородната консумация)на мозъка в условията на клампаж на сънната артерия. По този начин гарантираме най-добрия изход от оперативното лечение", коментира д-р Марков.

В отделението по съдова хирургия ще се прилагат както стандартните, така и най-новите методите на лечение и целия спектър хирургични процедури, както и ендоваскуларни процедури. Рутинно ще бъдат използвани и съвременни методики за повлияване на хроничните и спешни съдови състояния като минимално инвазивни интервенции, както и хибридни интервенции, които съчетават предимствата на минимално инвазивните техники с пълната гама на класическата отворена хирургия, когато това е необходимо.

Д-р Марков коментира, че сред най-честите заболявания, които са обект на работата на съдовите хирурзи е хроничната артериална недостатъчност на крайниците."Тя се причинява от стеснение и запушване на периферните съдове в резултат на естествения прогрес на артеросклерозата. Друго направление, в което ще работим в новото отделение заедно с моя екип е венозната хирургия. 1/3 от населението на Земята страда от венозни заболявания. Това е така поради факта, че венозната система при човека се е оказала анатомично несъвършена във връзка с изправения стоеж. Нито един бозайник който ходи на 4 крака не страда от венозни заболявания, докато статистиката показва, че всеки 3-ти човек страда от него", допълва д-р Марков.

Специалистът обръща внимание и на последната актуална статистика:

"За съжаление България се позиционира на едно от водещите места сред страните в света с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови инциденти. Така например ние се нареждаме на 3-то място в Европа (след Румъния и Естония) по смъртност от мозъчен инсулт. У нас мозъчносъдовата болест е първа по честота причина за смърт като изпреварва с 1,5% смъртността от иехемичната болест на сърцето. В тази връзка очаквам с колегите кардиолози и невролози да имаме особено добра колаборация, тъй като лекуваме едно и също заболяване артеросклерозата. Сама по себе си артеросклерозата има мултифокална клинична изява и ангажира едновременно или по отделно коронарните, каротидните, висцералните и периферните артерии. Коронарните артерии са в обсега на работата на колегите кардиолози, докато останалите съдове са от компетенцията на съдовите хирурзи".


Огнище на тиф се събуди

Спешно пращат експерти да спрат заразата

Полина ТОДОРОВА

Телеграф  стр. 5  

Огнище на коремен тиф се събуди в Шумен. Болестта е повалила 38-годишен строител, научи "Телеграф".

Състоянието му е стабилно, мъжът е настанен в инфекциозното отделение на болницата в града, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Това е третият случай на коремен тиф от началото на годината.

"В Шумен има едно старо огнище, което от време на време се обажда. Взели сме мерки. На място ще бъде изпратен екип от Центъра по паразитни болести, както и експерти от Министерство на здравеопазването, за да намалим риска от разпространението на болестта,,, коментира за "Телеграф,, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той увери, че всички хора, които са контактували с болния, се изследват и се провежда профилактика.

"Тъй като е трети пореден случай, считаме, че трябва да се вземат по-комплексни мерки и по-задълбочено изследване. Ще търсим вероятно ползване на нерегламентирани водоизточници или други евентуални източници на замърсяване", допълни той.

Коремният тиф е остро инфекциозно заболяване, засягащо най-вече стомашно-чревния тракт. Болестта се разпространява по контактно-битов път, като източници на заразата може да бъдат водата, хранителни продукти, лоша лична хигиена. В последните години заразата е засечена в Шуменско. През 2013 имаше 4-ма болни. "В нашата област периодично има изолирани случаи. Ще предприемем необходимите мерки, за да разберем кой е източникът на заразата,,, посочи и д-р Марко Марков от РЗИ-Шумен.

Относно слуховете, че у нас се е появила и друга опасна болест - полиомиелит или т. нар. детски паралич, д-р Ангел Кунчев заяви: "Няма такова нещо. В резултат на засиления контрол, който осъществихме в бежанските лагери, сме засекли три деца с полиомиелитен вирус. Изследвали сме го и се доказа, че той е с ваксинален произход, което означава, че децата са ваксинирани,,. По повод очертаващия се дефицит за т. нар. петвалентна ваксина, която е и срещу детски паралич, националният консултант посочи, че за момента в страната ни все още има налични количества от препарата. Наскоро стана ясно, че количествата от ваксината са пред изчерпване заради проблем с фирмите вносителки. Д-р Кунчев увери, че ако няма кандидати за доставка, здравните власти ще подсигурят вноса на шествалетна ваксина, която ще е и срещу хепатит В.


Надзорът на касата ще решава за надлимитните плащания на болниците

Пациентска организация прогнозира листи на чакащи, от МЗ обясняват промяната с подобряване на контрола

Дума  стр. 5  

От началото на май болниците работят при твърди бюджети, които се определят ежемесечно от Надзорния съвет на НЗОК и не са предварително известни на лечебните заведения. За това алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

От неправителствената организация поясняват, че с постановление на Министерския съвет 94 от 24 април, обнародвано в "Държавен вестник", се спират надлимитните плащания за болнична помощ. В чл. 17, ал. 13 към Приложение 2Б на постановлението се посочват основанията за отказ от плащане.

"В чл. 22, ал. 4 все пак е оставена "дупчица", според която надлимитната дейност може да се заплати на някои болници с решение на Надзорния съвет на НЗОК, ако не се надхвърля общият бюджет на касата. Това действително е малка дупчица за плащане, но голяма врата за корупция, защото критерии, по които Надзорният съвет ще решава на кого може и на кого не може да плаща надлимитно, не се посочват", коментират от ЦЗПЗ. Според пациентската организация в тази част ПМС 94 е незаконосъобразно, тъй като, от една страна, Министерският съвет е излязъл от делегацията на закона и е превишил правомощията си, от друга, въведеното ограничение противоречи на няколко закона и на конституцията.

От ЦЗПЗ са категорични, че има няколко практически последици за здравната система, сред които ще бъде ограничен достъпът на пациенти до болнична помощ и ще се появят листи на чакащи, ще бъде ограничено правото на избор на пациента, ще се увеличат дълговете на болниците. Вследствие на ограничението ще се увеличат парите, плащани от пациента в момента на получаване на услугата, и ще се влоши качеството на болничната медицинска помощ, прогнозират от ЦЗПЗ. Оттам смятат, че промяната ще доведе и до ограничаване на конкуренцията и отлив на инвестиции в сектора. "НЗОК вероятно ще се вмести в рамките на планирания си бюджет", смятат от ЦЗПЗ.

Не се спира плащането на надлимитната дейност на болнични заведения, категорични са от МЗ в отговор на въпрос на ДУМА дали промяната цели това. От ведомството на Таня Андреева обясниха, че промяната цели единствено по-добър контрол и рационално изразходване на средствата за болнична помощ от бюджета на НЗОК. От МЗ са категорични, че промяната в никакъв случай не е предпоставка за доплащане от пациенти или за поява на листи на чакащите.


КЗД се жалва от качеството на медицински услуги

Аида ОВАНЕС

Дума  стр. 5  

Петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание по преписка, образувана по жалба на Т.К. от Велико Търново. Жалбоподателят твърди, че на съпругата му (с онкологично заболяване, вече починала) не е оказана необходимата помощ в спешното отделение УМБАЛ "Александровска". Той обвинява в бездействие екипа на отделението, определил състоянието на жената като "пациент в терминално състояние, подлежащ на палиативни грижи". По този начин тя била лишена от възможността за пренасочване към друго лечебно заведение, където да й бъде оказана медицинска помощ, съответстваща на болестта й. Жалбоподателят прави сравнение с друг пациент, който бил пренасочен към друго лечебно заведение. Според ответната страна - Александровска болница, пренасочването на пациентите е част от практиката на всяко спешно отделение, но е установено, че съпругата на жалбоподателя не е подлежала на активно лечение, а терапевтичните възможности на отделението дали основание на екипа да предложи на жената престой в отделението с цел стабилизиране на състоянието й. Нито жалбоподателят, нито пациентката били изявили желание за пренасочване. Твърденията на Т.К. се определят като неоснователни и недоказани.

Здравно защитени навсякъде

Или какви са възможностите за застраховка, която да покрие разходите ви за лечение в чужбина

Мария Иванова

Кaпитал  стр. 43  

Един от "любимите" парадокси на българските застрахователи е това, че ако трябва да избират, клиентите на местния пазар все още биха предпочели да защитят колата си, отколкото дома, живота или здравето си. Дори и без да се отчита задължителната автомобилна "Гражданска отговорност", полиците "Автокаско" са много по-често срещани от застраховките "Имущество" или "Живот". Специализираните застраховки за здравна защита пък са още по-рядко явление, въпреки че биха могли да спестят на потребителите време, средства и напрежение. Аргументът е особено валиден, ако се замислите за проблемите в родната здравна система и за възможностите за лечение както в страната, така и в чужбина.

Разбира се, никой не обича да мисли за заболявания и в това число се включват дори и застрахователните брокери, които засега не са много активни в предлагането на здравни полици. На пазара обаче има и такива възможности и те биха били облекчение за потребителите поне от логистична и финансова гледна точка в случай на подобно събитие.

Голям нов свят

На практика местният пазар на застрахователни продукти за лечение в чужбина все още прохождa. В сегмента обаче се забелязва раздвижване, породено от прелицензирането на частните здравни фондове като животозастрахователи през миналата година.

Засега подобни възможности се предлагат основно от най-големите играчи на пазара - "Алианц България Живот", "Булстрад Живот Виена иншурънс груп" и "Уника Живот". По-малките играчи - както животозастрахователите, които решиха да навлязат и в здравния сегмент, така и прелицензираните частни здравни фондове - за момента се фокусират върху продукти, чието покритие е ограничено предимно до територията на България.

Иначе между наличните на пазара оферти има много сходни черти. Една от тях е, че клиентите могат да комбинират плановете на покритие с различни рискове и различен географски обхват. Така например в основния си вариант предлаганата от "Алианц България Живот" застраховка "Алианц Здраве голд" покрива разходите по болнично лечение на застрахованите лица, като може да се добавят допълнителни планове за извънболнична и профилактична помощ, дентални услуги и покриване на разходи по време на бременност и майчинство. Лимитите на покритие варират в зависимост от избраните планове, като за най-ниския лимитът е размер 500 хил. евро, а за най-високия - 2.25 млн. евро. Във всички варианти полицата покрива всички страни по света с изключение на САЩ. Изключението е заради по-високата стойност на медицинските услуги там, която би оскъпила полицата, но при желание клиентът може да избере зона на покритие цял свят, обяснява изпълнителният директор на компанията Андрей Александров.

В предложението на "Уника Живот", което се казва Международна здравна застраховка "Здраве & Ценност", вариантите за избор са между европейски и световен тарифен план. В първия са включени всички страни в Европа, в това число и азиатската част на Турция и Русия, а по втория - всички страни по света без изключения. И по двата плана застрахователят покрива разходи по болнично, извънболнично и стоматологично лечение, офталмология, рехабилитация и престой в балнеосанаториум и др. Клиентите могат сами да избират здравните заведения, в които да се лекуват, между заведенията в страните, включени в съответния тарифен план. Лимитите на покритие по двата плана са съответно 2.177 млн. и 2.721 млн. евро за една застрахователна година.

Предлаганата от "Булстрад Живот" застраховка PREMIUM пък дава възможност за избор както на териториален обхват, така и на ниво на здравна защита. В първия вариант за териториален обхват са включени страните от Европа. Следват опции за целия свят без изключения или с някои изключения - или без Северна Америка, Китай, Хонконг и Сингапур, или само без Северна Америка. Вариантите за покритие пък са базово, сребърно, златно и платинено, като по всяко от тях са покрити различни рискове при съответно различни по размер лимити. При базовото покритие застрахователят възстановява медицински разходи на стойност до 150 хил. евро за болничен престой, трансплантация на органи, радио-, физио-, химиотерапия и онкология, усложнения при раждане, евакуация и репатриране и др. С надграждането на избраното от клиента ниво на здравна защита в покритието се включват и разходи за извънболнично лечение, хронични състояния, алтернативно лечение (например кинезитерапия, хомеопатия, акупунктура и т.н.), стоматологично лечение, профилактика, психиатрична грижа, домашни грижи и др. Лимитите на покритие на разходите по следващите три нива на защита са съответно до 750 хил. евро, 1.5 млн. евро и 2 млн. евро на година.Цената на сигурността

По правило при сключването на здравна застраховка условието на застрахователите е лицето, сключващо полицата, да е здраво. Възможни са обаче и изключения - например може да се сключи полица, при която от покритието да се изключат някои заболявания. Друг вариант е, ако клиентът има някакво заболяване, но иска то също да бъде покрито, това да стане, но при съответно по-висока цена на полицата. Като цяло заради по-широкото си териториално покритие тези полици са и по-скъпи, но компаниите дават възможност за плащане на вноски, като предлагат и различни отстъпки от премията при застраховане на по-голям брой лица.

Стойността на самите застраховки се определя основно от възрастта на клиентите, като обикновено компаниите залагат и известни ограничения в това отношение. Така например по "Алианц Здраве голд" могат да се застраховат лица на възраст от 18 до 70 г., но дружеството дава възможност по полицата да бъдат включвани и свързани лица (деца на възраст до 23 г., съпруг/а или партньор). Възможността за сключване на семейни или групови застраховки също е сред практиките на пазара. При PREMIUM на "Булстрад Живот" и "Здраве & Ценност" на "Уника Живот" няма минимална възраст за сключване, а максималната е 64 г., като от "Булстрад" дават възможност при групови договори да се застраховат и клиенти до 74-годишна възраст. Според наблюденията на застрахователите обаче най-често полиците се сключват от лица на възраст около 30-40 години.

Така например за лице на възраст 30 г., което желае да се застрахова по тарифа "Европейски здравен план" и да плати премията по полицата на 12 вноски, месечната премия ще бъде 130.54 евро, посочват от "УНИКА Живот".

Клиент на възраст около 40 години, който реши да се застрахова по полицата "Алианц България Живот" пък, би платил около 1300 евро за година. При включване и на допълнителното покритие за извънболнична помощ средната цена общо е от порядъка на 2500 евро за година, обяснява Андрей Александров, като допълва, че при сключването на някои от допълнителните пакети се изисква и известно самоучастие.

Индивидуална застраховка при базово покритие на клиент на тази възраст в "Булстрад" например би струвала от 700-800 евро до около 1800-2000 евро за година, а при аналогична семейна полица на двойка на тази с едно дете цената би била от около 2000 евро до над 5000 евро общо за семейството. Крайната сума ще зависи и от избрания териториален обхват на полицата, както и от конкретната възраст на всеки от застрахованите.ВАЖНО РЕШЕНИЕ

Друг специализиран продукт за лечение в чужбина е застраховката Allianz Best Doctors, предлагана от "Алианц България Живот" и американската организация Best Doctors. Тя покрива разходите за лечение на тежки заболявания и хирургични интервенции като ракови образувания, трансплантации на органи и тъкани от живи донори, неврохирургия, мозъчни операции и др. При диагностициране с някое от заболяванията членуващите в Best Doctors над 50 хил. лекари от цял свят посочват кои са най-добрите специалисти в областта и на клиента се предлага избор между три най-подходящи медицински заведения в Европа и САЩ. В покритието са включени разходите по транспорт, болничният престой, лечението и оперативната намеса, включително и за транспорт и настаняване на придружител. Лимитът на покритието е 1 млн. евро за календарна година и общо 2 млн. евро за целия период на действие на полицата. Могат да се застраховат лица на възраст до 65 г., като се предлага и клауза за автоматично удължаване на срока на действие, който може да се подновява до 85-годишна възраст. Месечната премия е 7.07 евро за лица до 18 г., 17.81 евро за клиенти между 19 и 64 г. и 28.8 евро за лица от 65 до 85 г.
Удрят рамо на родители на деца с таласемия

Новинар  стр. 4  

Мотивационен тренинг ще даде насоки на родителите на деца до 8-годишна възраст, които страдат от Таласемия майор, как да се справят с трудностите при лечението на заболяването. Такова събитие се организира за пръв път у нас, съобщи за "Новинар" Драгомир Славев от Организацията на таласемиците в България. През септември миналата година е правено подобно обучение, но с възрастни пациенти, и резултатите са били изключителни.

"Искахме да разширим полето на подкрепа в психологичен план", коментира психологът Красимира Иванова, която ще води тренинга. Този път неговият фокус е върху родителите на хлапета с такова генетично заболяване. Целта е семействата да получат психологическа подкрепа при работа в група, като се използват различни игрови методи. Експертът на място ще прецени какви са потребностите на родителите, като ще се стреми да мотивира родителите да дават възможност на децата си да бъдат по-самостоятелни, както и да ги възпитават като "равноправни и неразлични от останалите".

Според специалиста е много важно децата да открият силните си страни, а в същото време партньорските двойки да заздравят взаимоотношенията си, които могат да бъдат разклатени заради травмиращата ситуация. Тренингът ще се проведе от 16 до 18 май в Хисаря.

В България от Таласемия майор страдат 262 души, които имат нужда от кръвопреливане на всеки 20 дни, обясни Славев. Все още е проблем снабдяването с кръв, макар нуждите на болните да варират в различните сезони. Ако в Европа дарителите са средно 40 на 1000, то у нас са двойно по-малко - около 20 на 1000, допълва той. Най-сериозен е проблемът с редките кръвни групи като нулева отрицателна. Обичайно те се използват при катастрофи, когато за пострадалия не може да се намери точната кръвна група. Оказва се, че недостигът на кръв се усеща най-остро при пациентите, които са претърпели трансплантации, както и с различни онкологични заболявания или с анемии.


Жена на 101 г. прогледна след операция

Милена МИХОВА

Преса  стр. 7  

101-годишна жена прогледна след уникална операция на очите в Хасково. Интервенцията бе извършена вчера в хасковската болница. Д-р Теню Тянков е направил лазерна интервенция за премахване на вътрешно перде от дясното око и поставил леща. Лявото око било необратимо увредено от десетилетия. "Препоръчах на роднините да не се надяват много", разказа д-р Тянков. За огромно изумление на всички зад пердето окото било здраво. Така след операцията Василка Костова успя да види своята 6-годишна пра-правнучка.


09.05.2014
Национални телевизии

Световен учен в областта на ин витрото за първи път у нас

bTV  Новини в 19.00 часа

Световен учен в областта на ин витрото за първи път у нас. Проф. Робърт Уинстън поставя въпроса за етиката в асистираната репродукция. Има ли я – позицията на професора в интервюто му пред Мария Савкова.

През 70-те проф. Робърт Уинстън допринася за развитието на асистираната репродукция и лечението на безплодие. Пионер е в диагностицирането на ембрион на двойки с тежки генетични заболявания. В последните години е притеснен от възможностите, които технологиите на репродукцията дават.

Репортер: Застрашено ли е човечеството от поръчването и дизайна на бебета?

Проф. Робърт Уинстън: Един от рисковете, пред които сме изправени, е селектирането или подобряването на качествата на човешките същества чрез методите на репродуктивните технологии. И това не е научна фантастика. Тогава ще има богати хора, които ще искат да подобрят качествата на децата си, а това ще увеличи неравенството. И ако бъде създадена раса суперчовеци, свещеността на човешкия живот изчезва.

Репортер: Оспорвате някои от модерните теории на безплодието, например доколкото знам не препоръчвате на жените да жертват личния си живот или кариера, за да имат деца възможно най-рано.

Проф. Робърт Уинстън: Важно е жените да са еднакво образовани, еднакво способни и еднакво значими в работната среда. Разбира се, трябва да получават свободно време извън работата. Но идеята, че трябва да предприемат тази важна стъпка в началото на кариерата си, е задушаваща. Имам предвид – защо? Факт е, че жената на 38 е вероятно по-стабилна, финансово по-сигурна, по-мъдра, по-успешна в емоционалните си връзки. Това са факти, които не бива да забравяме.

Професорът е у нас за Софийския фестивал на науката по покана на Британския съвет.


Антибиотиците губят действието си, алармират от СЗО

bTV  Новини в 19.00 часа

Антибиотиците губят действието си, алармират от СЗО. На пръв поглед безобидна, тази заплаха за здравето ни е по-страшна дори от СПИН, допълват световните лекари в специален свой доклад.

Добър вечер. Намираме се в една столична микробиологична лаборатория. Както можете да видите и в момента зад гърба ми, всеки ден тук се правят десетки изследвания на различни видове бактериални проби, необходими на лекарите да прецизират диагнозите си. А иначе, годишно само в Европа 25 хиляди души стават жертва на отслабеното действие на антибиотиците, известно още като антибактериална резистентност. Каква е причината? Продължителната и прекомерна употреба на антибиотиците е довела до това определени болестотворни организми да мутират и да не могат да се повлияят от действието на антимикробните препарати. Защо обаче това е опасно за нашето здраве? Лекарите обясняват, че при такава резистентност към действието на антибиотиците на пръв поглед безобидни заболявания или напълно лечими такива, като ваденето на зъб, пневмонията, унифекциите или пък салмонелозата, могат да се превърнат в заплаха за нашия живот. Защо – ето подробностите.

Откритието на антибиотиците през миналия век слага началото на нова ера в медицината. Днес – 70 години по-късно, прекомерната им употреба се превръща в бич за здравето. Професорът по фармакология Николай Данчев обяснява, че често лекарите предписват антибиотици без необходимите изследвания.Проф. Николай Данчев: Не се прави т.нар. антибиотикограма за определяне на чувствителността на микроба - да се определи антибиотикът, който е най-чувствителен срещу тези бактерии.

Изписването на неподходящ антибиотик е в опасна комбинация със самолечението, което е на почит у нас. Прекомерната употреба на антимикробни препарати през последните две десетилетия е довело до опасна мутация на някои от причинителите на болести. Стига се до куриози.Доц. Цветан Велинов: В лабораторията имаме такива изолати – бактериални щамове, които са резистентни на абсолютно всичките антибиотици, регистрирани в България.

Антибиотиците срещат едни от най-яростните си противници в лицето на майките. Като Велика Цонкова, която не би лекувала 2-годишния си син Димитър и 7-годишната си дъщеря Димана с антимикробен препарат.Велика Цонкова: Чувала съм недобри неща, в моето семейство има лош случай с употреба или злоупотреба с антибиотик. Тъй че до последно – да не дава господ – бих се сдържала за това.

Изследване показва, че 40% от българите не пият правилно антибиотици.

И на финала още веднъж да напомним – не се самолекувайте. Лекарите казват, че при настинка или грип в никакъв случай не бива да започваме да пием антибиотик, който сами сме си предписали, доза, която сами сме си преценили, че би помогнала за нашето оздравяване. Антибиотиците не въздействат на вирусите и в много от случаите всъщност можем да влошим състоянието си вместо да оздравеем.
101-годишна сляпа жена от Родопите прогледна след успешна операция в хасковската болница

bTV  Новини в 17.00 часа

101-годишна сляпа жена от Родопите прогледна след успешна операция в хасковската болница. Има ли нещо, което все още не е видяла една столетница – отговора в следващия репортаж.Репортер: На 101 Василка Гогова прави първите си крачки сама. Жената от години е напълно сляпа и днес сякаш открива света отново.

Василка Гогова: Сега там има, нали има телевизор.

- Да.


Василка Гогова: Видео мурата.

- Браво.


Репортер: Възрастната жена никога не е боледувала, затова трудно се решава на операцията, която въпреки, че е рутинна все пак крие риск заради възрастта и.

Д-р Теню Тянков: И наистина съм много щастлив, че експеримента излезе много сполучлив. Понеже вчера не знаехме за лещата, която беше презряла, какво и е състоянието. Даже светлината не усещаше. А днес, просто на операционната маса прогледна окото.

Репортер: Само за 25мин. слепотата е излекувана.

Д-р Теню Тянков: Така виждаш пръстчетата нали?

Василка Гогова: Виждам ги. Пет пръста.

Д-р Теню Тянков: Пет пръста, браво. А мене виждаш ли ме?

Василка Гогова: Виждам те.

Д-р Теню Тянков: Тук имам ли нещо отпред?

Василка Гогова: Имаш, имаш очила.

Д-р Теню Тянков: Очилата виждаш, браво.

Репортер: А роднините се чудят защо са чакали толкова много години.

- Най-хубавото нещо, то не може да се каже, а да се види усмивката, изражението на лицето, че вижда.Репортер: А столетницата, която е видяла почти всичко в своя дълъг живот сега иска само едно.

Василка Гогова: Най-първо искам да си видя внучките.

Репортер: 7-те внучки се заричат да направят курбан за здравето на баба си. Още следващия месец тя ще може да ги види всички заедно.

Почти 3 випуска от медицинските ни университети са напуснали вече България

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа

Почти 3 випуска от медицинските ни университети са напуснали вече България. У нас вече има и осезаема липса на съдебни лекари, анестезиолози, педиатри, микробиолози и на хирурзи. Къде отиват лекарите ни и защо масово решават да се реализират другаде? Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев потърсиха отговорите в Германия, където работят 1 300 български лекари.Репортер: В университетската болница в град Бохум се реализират седем млади българи с различни специалности. Срещаме се с тях, за да ни разкажат мотивите си.

Десислава Пищалова: За да стане човек добър хирург трябва често да оперира, а в България на младите лекари освен да гледа или някакви малки операции да извършват друга възможност не се предоставя.

Владимир Иванов: Еди кой си си пази хляба тук не съществува, защото държавата има интерес да се обучават млади специалисти. Те имат интерес да ни обучават, те получават пари за това.

Десислава Пищалова: Тук се опитват по всякакъв начин да ни стимулират това да се развиваш.

- Причината да работя тук е по-добрата възможност за специализация, възможността да работя медицина на съвременно ниво във всичките и аспекти.

- Цялата схема в България е много объркана.

Репортер: Парите на кое място са в причините, за да напуснете България?

- На последно може би.Десислава Пищалова: Не става въпрос само за пари. Става въпрос за издигане в професията, за придобиване на умения, за истинска медицина. В България на нас това не ни се предоставя.

- Прекалено много авторитети има в България.

- Сега ще правим операция на панкреас. Колегите вече работят. Сега и аз ще се присъединя към тях.

Орлин Беляев: Орлин Беляев се казвам, на 37 съм и съм (..), тоест главен лекар в клиниката по хирургия в (..) в Бохум, с шеф проф.Ул, който в момента оперира. По времето, когато аз бях специализант в България за младите лекари беше изключително трудно. Специализацията беше платена, тоест човек трябваше да работи без да получава заплата. В същото време трябваше да плаща и такса за това, че има право да работи. Това немците и до ден днешен не могат да го разберат.

- Във вашата страна, за да се развиваш трябва да имаш връзки, а това е голям проблем.Десислава Пищалова: След месец взимам специалност. Имам възможност за издигане нагоре, което в България едва ли ще се случи.

Репортер: Лекари зад граница. Гледайте тази неделя след новините в Темата на Нова.
Национални радиа

Извънреден събор на Българския лекарски съюз се провежда днес и утре във Варна

БНР  

Извънредният събор на Българския лекарски съюз, който се провежда днес и утре във Варна, ще вземе решение каква да е формата на протестите на медиците и колко дълго ще продължат те. Председател на БЛС д-р Цветан Райчинов обясни, че ситуацията с хроничното недофинансиране на системата, може да доведе до колапс в болниците.Д-р Цветан Райчинов: Това, което се очертава тази година е по-страшно от 2010-а, много по-страшно е. Дефицитът в Касата се очертава да е огромен, което практически означава последните месеци едва ли не въобще да няма пари за медицински дейности. Това е нещото, което се случва в момента и въпреки нашия натиск, искания да се заемат спешни мерки, към момента реакции няма.

Водещ: На 15ти май лекарите ще се включат в общоевропейския ден на лекарски протести.
Расте броят на пациентите с ракови заболявания

БНР  

Расте броят на пациентите с ракови заболявания, алармират специалисти от Университетската болница „Доктор Георги Старнски“ в Плевен. За последните две гпдини онкоболните, лекувани в Плевенската болница, са се увеличили с близо 1 000. Само от Ловешка област новорегистрираните с ракови заболявания са нараснали два пъти и половина. Новата апаратура ще помага за диагностицирането и лечението годипно на 40 – 45 000 души от Северозападния район. В помощ на пациентите вече работи втори робот, който освен в онкогинекологията, помага и в урологията, коремната хириргия за отстраняването на тумори.

С оборудването с модерната апаратура отчитаме полезно похарчени европейски средства, категоричен е д-р Наташа Манева, директор на болницата.

За да бъде изцяло завършено лечението на болните, е необходим и линеен ускорител. Той е включен в проекта, но засега прогнозите са за доставката на апарата едва във втората половина на следващата година. Проектът е на стойност над 10 000 лева и се финансира от ОП „Регионално развитие”.Бенките, които имаме по рождение са предвестници на най-тежкото злокачествено заболяване на кожата – меланома

Дарик радио  

Бенките, които имаме по рождение са предвестници на най-тежкото злокачествено заболяване на кожата – меланома, и трябва да бъдат отстранени по оперативен път още в най-ранна детска възраст. Огромен рисков фактор, който на по-късен етап в живота може да причини рак на кожата е слънчевото изгаряне на детската кожа, което води до появата на мехури. Това са най-новите схващания на медицината, разказа пред Дарик един от най-добрите дерматолози в България – д-р Антон Стоименов. В интервю за предаването Най-добрите лекари специалиста, който практикува в столичната Александровска болница посъветва родителите да пазят децата си от жарките лъчи на слънцето през лятото. Дерматолога уточни, че преди влиянието на ултравиолетовите лъчи отговорност за появата на кожен рак се оказва генетичната ни предразположеност, която при всеки от нас е строго индивидуална.Репортер: При всяко дете в първите 2 десетилетия от живота се появяват няколко или повече бенки. Те се развиват на първо място в следствие на излагането на слънце, уточни д-р Стоименов. На тях трябва да обърнем внимание, ако започнат да променят своята големина или форма, или пък да кървят. Има обаче и друг тип бенки, които се появяват преди раждането.

д-р Антон Стоименов: Вродените нервосили, т.нар. бенки, тоест тези, които се появява още от самото раждане са не само рисков фактор, но те се разглеждат като предвестници на меланомата и това е много важно да се знае, че такива образования, които могат да имат от най-миниатюрна до най-големи размери, които доста притесняват родителите на тези малки деца, трябва да бъдат още в най-ранна възраст оперативно премахнати. Това е съвременното схващане за тези предвестници на това тежко заболяване.

Репортер: Детската кожа е изключително чувствителна на ултравиолетови лъчи, а те от своя страна са основен причинител на кожен рак.

д-р Антон Стоименов: Внезапното слънчево изгаряне при малките деца, с появата на реакция върху кожата или появата на мехури, е една от най-рисковите причини за понататъшната поява на това сериозно заболяване.

Репортер: Дерматолога добави, че има и други причинители н кожен рак. В такива могат да се превърнат рентгеновите лъчи , както и кожни изгаряния с различни химикали или с вряла вода. Според последните проучвания татуировките нямат вредно влияние върху кожата. При липса на стерилност на инструментите, с които се рисува по тялото обаче може да се стигне до инфекция с хепатит Б или Цветанов, и с ХИВ.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница