Програма yes (Oбменна програма в Съединените щати) От 09. 2017 г. Стартира кандидатстването по програмаДата11.01.2018
Размер27.23 Kb.
#43672

Стипендиантска програма YES

(Oбменна програма в Съединените щати)

От 1.09.2017 г. Стартира кандидатстването по програма YES, предоставяща стипендии за български ученици, които да прекарат една учебна година в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас и се финансира от държавния департамент на САЩ.

Какво представлява програмата YES?

Обменната програма за ученици Кенеди Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси(ECA) и предоставя стипендии на гимназисти от страни със значим процент мюсюлманско население, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за Американското общество и неговите ценности, придобиват лидерски умения и помагат на американците да научат за техните страни и култури. Учениците с увреждания са поканени за участие в конкурса.  Около 15 ученика с увреждания са поканени да участват в програмата в САЩ всяка година. Избраните ученици с увреждания отговарят на същите критерии като останалите участници в програмата.

Кандидатстване


Кандидатстването за програма YES започна в началото на септември 2017. Заинтересованите кандидати, които отговарят на критериите за допустимост за участие, са поканени да попълнят предварителна форма за кандидатстване онлайн https://ais.americancouncils.org/yes до 31 Октомври 2017! Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември 2017. Полуфиналистите е получат по-дълга форма за кандидатсване, която да попълнят, ще преминат през тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и ще бъдат интервюирани лично от представител на Американски съвет. Кандидатите могат да подадат само една електронна кандидатура и могат да участват само в едно интервю.

За повече информация обадете се на телефон +359 87 7333013 и +359879930228 или пишете на sofia@americancouncilssee.orgКой може да кандидатства за програмата?

В съответствие с финансираните от американското правителство инициативи, посветени на насърчаването на по-доброто разбирателство между страните, кандидатстването за стипендии YES е базирано на качествата на учениците и е отворено без такси за кандидатстване при определените по-долу условия.

Според настоящите правила, кандидатите за сесията на кандидатстване през есента на 2017 г. допустими и съответно за  обменна учебна 2018/2019 година трябва да:


  1. са родени между 01 януари 2001 и 15 юли 2003 г.;

  2. са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2017г.;

  3. имат добър или по-висок успех;

  4. са изучавали английски език и демонстрират добро владеене на езика по време на регистрацията;

  5. отговарят на изискванията за издаване на американска виза;

  6. могат да получат международен паспорт в страната, от която кандидатстват за програмата.

Ученици с увреждания могат да участват, ако са записани в среден курс на образование през есента на 2017 и са родени между 15 февруари 2000 и 15 юли 2003.

Какво осигурява стипендията?

Стипендията YES покрива следните разходи:


• Двупосочен билет за международно и вътрешно пътуване (от дома до САЩ и обратно)
Месечна издръжка, която позволява на учениците да участват в училищни събития и за персонални нужди
• Настаняване в приемно американско семейство за една година
• Записване в Американско средно училище
• Дейности, свързани с ориентация в програмата, включващи подготовка преди заминаване, ориентация в САЩ и подготовка за реинтеграция
• Дейности по програмата в местната американска общност
Медицинска застраховка, изключваща предхождащи медицински състояния и зъболекарска грижа

Какво НЕ осигурява стипендията?

Стипендията YES НЕ покрива следните разходи:
• Разходи, свързани с издаване на международен паспорт
• Лични разходи, непокрити от месечната издръжка
• Разходи за свръхбагаж
• Телефонни разговори и интернет, включително достъп до електронна пощаСподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница