Програма за астрономически изследвания. Повече за историята на телескопа, инициативата и програмата eso, както и проекта за бъдещия телескоп alma ще можете да проследите в увлекателния разказ за европейския принос към астрономиятаДата05.02.2018
Размер19.02 Kb.
ТипПрограма
Филмов маратон
Секция „Астрономия и физика”
1. „Телескопът Хъбъл, 15 години в космоса, 2005”, 45 мин.

английски език


Филмът е посветен на 15тата годишнина от стартирането на работа на телескопа Хъбъл, и представя по неповторим начин мистериите на звездите. Освен реални снимки от телескопа, във филма са включени и анимации и симулации на различни космически обекти и явления. Много въпроси са представени и разкрити като например: как се раждат звездите и как звездите умират, как са се образували галактиките, снимки на обекти от слънчевата система и други. Невероятната визия на филма се допълва от интервюта с водещи университетски преподаватели и изследователи от цял свят, снимки от космоса и коментари на водещи учени.
2. „Европа достига звездите - 40 години ESO” – 51 мин. английски език
Историята на проекта ESO - European Southern Observatory, продължаваща повече от 40 години се разказва на фона на постиженията и откритията на европейските астрономи. Най-големият земен телескоп в света e разположен в пустинята Атакама, Чили, като част от Европейската програма за астрономически изследвания. Повече за историята на телескопа, инициативата и програмата ESO, както и проекта за бъдещия телескоп ALMA ще можете да проследите в увлекателния разказ за европейския принос към астрономията.

3. „Елегантната Вселена” - 53 min. английски език


Увлекателен разказ за теорията на относителността, за Нютон и Айнщайн, за гравитацията и светлината, за времето и пространството. Може ли едно уравнение да обедини теорията на физиката и астрономията, миналото и бъдещето, известното и неизвестното? Въпросите, които си задават физиците и астрономите на фона на визуални ефекти и възстановки, разчупват границите на реалното и нереалното и помагат да се разкрият неподозирани светове отвъд фантазията.
4. Нано- следващата размерност- 27 мин., Субтитри на български език
Популярен документален филм за новите технологии с наноразмери. В него водещи учени - физици обсъждат същността и развитието на нанотехнологията и нейните приложения. Сред представените учени има и двама нобелови лауреати. Филмът разглежда широк спектър от „нано”-приложения, от защита на повърхности до използване в медицината, като разкрива необятните възможности на тези технологии.

5. Нанотехнология - 25 мин., английски език.


Какво представляват Нанотехнологиите? Филмът ни показва двама студенти, търсещи отговор на този обширен въпрос, докато подготвят презентация за нанотехнологиите. За да изпълнят поставената задача, студентите интервюират учени и обикалят различни лаборатории, за да се запознаят с множеството приложения на нанотехнологията. Увлекателното действие на филма се допълва и от визията, с добавени интересни анимации.
Филмите са направени по поръчка на Европейската комисия.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница