Програма за действие за 2011 г ще бъде добавен втори ангажимент за 23,5 млн. Eur за преодоляване на предизвикателствата, свързани с трудовата заетост и участието на младите хора в обществотоДата04.01.2018
Размер27.96 Kb.
ТипПрограма

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Нова помощ от ЕС за културното наследство и транспортния сектор в Алжир

Брюксел, 17 август 2011 г. — Днес Европейската комисия прие годишната програма за действие за 2011 г. за сумата от 34,5 млн. EUR в полза на Алжир. Тези програми ще позволят да се засили партньорството между Европейския съюз и Алжир. По-конкретно, първият проект ще бъде насочен към подобряване на защитата и популяризирането на алжирското културно наследство, а именно чрез подпомагане на приоритетните дейности, свързани с неговото дефиниране и познаване (инвентаризация), опазване (средства за защита) и експлоатация (средства за управление и пилотни проекти), чрез предоставяне на методологични инструменти, оборудване и обучение. Чрез този подход с проекта се цели и разкриването на професионални възможности за млади хора без квалификация, а именно чрез стажове и проекти за социално приобщаване чрез работа.

Вторият проект ще бъде в подкрепа на въвеждането на новата транспортна стратегия в Алжир, включително модернизация на министерството на транспорта, подкрепа за актуализиране на законовите и подзаконовите разпоредби, подпомагане на институциите, отговарящи за безопасността на транспорта, както и професионализиране на дейностите в областта на транспорта.

Комисарят по разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле заяви: „Със своята помощ Европейската комисия подкрепя волята на Алжир за постигане на напредък в областта на културното наследство и на транспорта. Алжир притежава многобройни исторически забележителности и новата помощ ще бъде насочена към опазването на това ценно наследство. Както в областта на културното наследство, така и в сектора на транспорта акцентът на нашата подкрепа ще бъде поставен върху важността на обучението и професионалните възможности за младите хора.“

По-късно към годишната програма за действие за 2011 г. ще бъде добавен втори ангажимент за 23,5 млн. EUR за преодоляване на предизвикателствата, свързани с трудовата заетост и участието на младите хора в обществото.

Комисията прие следните две дейности:  • Програма за подкрепа на защитата и популяризирането на културно наследство в Алжир (21,5 млн. EUR)

Чрез тази програма ще се подпомогне използването на културното наследство като средство за икономическо и човешко развитие в Алжир. Подходът на действие обхваща всички участници и сектори, засегнати от културното наследство. Те участват в изграждането на познания, защитата, управлението и популяризирането на наследството. Проекти за социално приобщаване чрез работа се организират в пилотни обекти.

  • Програма за подкрепа в сектора на транспорта („Транспорт II“) (13 млн. EUR)

Европейската комисия подпомага сектора на транспорта от 2006 г. „Транспорт II“ продължава подкрепата за секторната стратегия на страната, въвеждането на правото на ЕС в областта на безопасността, регламентирането и укрепването на института по метеорология за целите на авиацията и корабоплаването.

В рамките на Споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2005 г., Алжир се ползва от общ пакет в размер на 172 млн. EUR за периода 2011—2013 г., финансиран чрез Европейския инструмент за партньорство и съседство.За повече информация:

ЕС—Алжир:http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/algeria/algeria_en.htm

Европейска политика за съседство:http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm

За контакти:

Michael Mann (+32 2 299 97 80)Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)IP/11/965

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница