Програма „за жените в наукатаДата03.04.2017
Размер38.21 Kb.
#18352

февруари 2017 г.
СЕДМА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Национални стипендии в рамките на международната стипендиантска програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 31 март 2017 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.
В стипендиантската програма за 2016 – 2017 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки.
Целта на програмата е чрез стипендиите да се подпомогне изследователската работа на младите жени в България и да ги поощри да продължат своята академична кариера. Подробна информация за програмата, включително и формулярите за кандидатстване са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.
Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 2530 жени от над 112 държави са били наградени досега в рамките на инициатива. В България програмата стартира през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

Кандидатурите се оценяват от високопрофесионално жури, което се състои от водещи специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на стипендиите от седмото издание на програмата ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през есента на 2017 г. в София.


Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“. Всяка година една от стипендиантките спечели и възможност да се бори за една от 15-те международни стипендии на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международната стипендия получават допълнителна субсидия, благодарение на която научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.


Обща информация за „За жените в науката” www.forwomeninscience.com
"За жените в науката" е уникална програма на L'Oréal и UNESCO, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. Всяка година „За жените в науката” окуражава младите момичета в университета да развиват научния си потенциал, подкрепя жените при реализирането на научните им проекти и отдава заслуженото на внимание на постигнатите високи резултати от жени в област, в която те са слабо представени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2530 жени учени в 112 държави. Днес програмата се състои от Награди „За жените в науката“, Международни стипендии и Национални и регионални стипендии.
Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България

Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за UNESCO в България и L'Oréal България. Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научно-изследователска кариера. От 2011 г. до 2013 г. програмата награждава по две жени учени в сферата на естествените науки със стипендии от по 5000 евро. От 2014 г. конкурсът предоставя още една стипендия и по този начин всяка година вече три българки учени получават средства, за да реализират своите научни проекти и амбиции да променят света.
Международни стипендии International Rising Talents на L'Oréal–UNESCO

Имаща за цел както да отличи постиженията на изтъкнати жени учени, така и да подкрепи научната кариера на млади и обещаващи изследователи, програмата на L'Oréal в партньорство с UNESCO създава Международните стипендии International Rising Talents, които се предоставят на 15 докторантки всяка година. Селектирани измежду всички 250 носителки на стипендиите, отпускани на национално ниво от L'Oréal и ЮНЕСКО по целия свят, тези млади изследователки са наистина бъдещето на науката. Талантливите носителки на международната стипендия получават допълнителна субсидия, благодарение на която научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.


Награди “За жените в науката


Всяка година, от 1998 г. насам, Наградите се присъждат на 5 талантливи жени учени за техните значими открития в областта на естествените науки. Учени от цял свят са канени да номинират кандидатките, като победителките (Лауреати) се избират от независимо жури, председателствано от Нобелов лауреат. Блестящите и ангажирани в най-конкурентните научно-изследователски сфери Лауреати са едновременно пример за подражание за бъдещите поколения и живо доказателство за впечатляващия принос, който жените могат да имат за науката.

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc., тел. 02/818 70 10, press@m3bg.com.
www.zajenitevnaukata.bg www.forwomeninscience.com facebook.com/forwomeninscience/ youtube.com/forwomeninscience/ twitter.com/4womeninscience/ discov-her.com/
Каталог: uploads -> site -> integrationNPD
site -> Българска телеграфна агенция
site -> Естествена разделителна способност 800 X 600 (svga)
site -> На кандидат-студенти в пу „паисий хилендарски” филиал-смолян за уч. 2015/2016 г. По входящ номер
site -> Алое вера за здрава и красива коса
site -> Алое вера и алергии
site -> Димитър Николов – Мениджър
site -> Дп рвд – в търсене на бъдещи „Ръководители на полети” през месец април в университетите на България
site -> У с л о в и я за участие на в открита процедура за възлагане на общестена поръчката с предмет
site -> Техническа оферта от „ ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница