Програма за междурегионално сътрудничество интеррег іvс. Проект №0006R1 Сфера на дейност: местни политики за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източнициДата21.08.2018
Размер68.5 Kb.
ТипПрограма


MORE4NRG”

финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Европейската програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ІVС.

Проект № 0006R1
Сфера на дейност: местни политики за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Партньори: Водещ партньор е Провинция Флеволанд (Холандия), други партньори – Лацио и Абрузо (Италия), Марамурес (Румъния), Норботен (Швеция), Северен Брабанд (Холандия), Прахова (Румъния), Вастернорланд (Швеция), Валенсия (Испания), Западна Гърция и Фондация „Евро-перспективи” с фокус в Област Габрово

Начало: септември 2008г.

Край: септември 2011г.

Статус: текущ

Екип и експерти в България:

Велеслава Петрова Абаджиева

Камен Константинов Чипев

Манол Димов Манолов

Михаела Тихомирова Стоянова

Ралица Генкова Манолова

Стоян Валентинов Фълджийски

Тихомир Недялков Недялков


Регионите от Европа предприемат конкретни стъпки, за да се намалят ефектите от изменението на климата и да се подготвят за приключването на нефтената ера. Те насърчават използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в комбинация с мерки за енергийна ефективност (ЕЕ) като разработват и изпълняват съответни стратегии. 86 Европейски региона са подписали Декларацията на Европейските региони за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, инициирана от Асоциацията на Европейските региони (АЕР) и Европейската федерация на Агенциите по енергия и околна среда през 2006. Сред тях са 8 български общини: Свиленград, Минерални бани, Маджарово, Сливен, Карлово, Хасково, Чепеларе, Димитровград и Област Хасково. В светлината на тази Декларация 12 партньора обединиха усилилия в проекта MORE4NRG – АЕР и 11 Европейски региона.
Основните дейности по проекта включват:

 1. Стартираща среща

 2. 7 регионални събития за обмен на опит

 3. Разработване на специфични проучвания на добрите практики и законовата, институционална, пазарна и финансова рамка за развитие на ЕЕ и ВЕИ на регионално ниво.

 4. 5 посещения на представители на партньорите в рамките на методологията „рецензия на колегите” (като едното е в Габрово с участието на специалисти от регионите Валенсия, Испания; Вастернорланд, Швеция; Лацио, Италия и Западна Гърция)

 5. Разработване на 5 регионални плана за действие включително за Габрово

 6. Общ бюлетин на проекта

 7. Общ Интернет сайт на проекта, който е достъпен и на български език

 8. Брошура на проекта

 9. DVD

 10. Компилация от най-добрите практики

 11. Финална конференция


Извършено през 2009:

Стартът на изпълнението бе поставен през 2008, когато от 19 – 23 ноември се проведе първата среща на Управителния съвет по проекта в град Люлео, регион Норботен, Швеция за уточняване изпълнението и управлението на проекта, партньорската мрежа, видовете дейности и процедури, разработването на техническата и финансова документация, мониторинг и отчетност.

Представители на Евро-перспективи участваха във втория и третия семинари за обсъждане на сегашното състояние в Съндсвал, Швеция, а през месец май 2009 в заседанията на Съвета за управление и Съвета за наблюдение на изпълнението на проекта, проведени във Валенсия, Испания.

На 22 юни 2009 бе организирана и проведена Национална конференция на тема «Повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници в България и в област Габрово». На Конференцията присъстваха 70 участника от публични администрации, НПО и бизнес, 9 лектори представиха разработки по темата.

През септември 2009г. четирима представители на Евро-перспективи участваха в заседанието на Управителния съвет и на Съвета за наблюдение по проекта и тематичната конференция на Асамблеята на Европейските региони. Те се проведоха в град Съндсвал, Швеция. Изнесени бяха презентации по следните теми: промени в климата и влияние върху енергията: да превърнем една кауза в решение, добри практики за енергийна ефективност от регион Валенсия, интелигентна енергия на Север – кампания за промяна на поведението в обществения сектор, пасивните къщи, охлаждане чрез слънчевата енергия, политики за енергийна ефективност в регион Лацио и др. Предвидени бяха посещения на място на два обекта с уникални екологосъобразни и енергийноефективни мерки: завод, съчетаващ технологии за производство на топлоенергия чрез битови отпадъци и климатично съоръжение към областната болница за охлаждане чрез сняг.

От 9 до 12 ноември 2009г. в Габрово бе проведена международна среща с експерти по ЕЕ от партньорските региони в Гърция, Швеция, Италия и Испания. Целта на посещението бе да се направи оценка на потенциала за производство на електроенергия от ВЕИ, да се оценят нуждите от прилагане на енергоефективни мерки и набелязване на основните стъпки за разработването на Регионална енергийна стратегия. За целите на проекта и осъществяването на срещата бе изготвен доклад “Оценка на потенциала за производство на електроенергия и топлоенергия от енергията на слънцето в регион Габрово” както и анализ на законовата, институционална и пазарна рамка на сектора на ЕЕ и ВЕИ в България. В рамките на посещението на чуждестранните експерти бяха споделени десетки практики и примери за иновативни решения, приложени в Швеция, Италия, Гърция и Испания, както и в България, бяха обсъдени възможностите за привличане на потенциални инвеститори за реализация на инициативи за постигане на енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници. Акцент в програмата беше проведената Кръгла маса на тема: „Възможностите на област Габрово в сферата на енергийната ефективност (ЕЕ) и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)”.

В рамките на проекта бе разработена Интернет страница на български www.europerspectives.org/more4nrg и английски език www.more4nrg.eu с информация за всички събития и участници. На страницата редовно се публикуват всички материали, шестмесечните бюлетини и презентации, свързани с изпълнението на проекта, разработеният по проекта инструмент за инвеститори (investment tool), изключително полезен за стимулиране на инвестирането в ЕЕ и ВЕИ в Европа и особено в България, който продължава да се разработва и надгражда от партньорите.

Издадена е и разпространена информационна брошура с представянето на Фондация „Евро-перспективи”, на проекта и предвидените дейности. Повече от 20 материала в пресата и електронните медии са отразили проектните дейности.
Каталог: images -> stories
stories -> 3 Настоящ адрес: 4 Височина/тегло
stories -> За медитацията ошо въведение
stories -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
stories -> Закон за изменение на някои правила за държавната служба от 7 февруари 1995 г. Gvnw, стp. 102, наричан по-нататък «спорната разпоредба»
stories -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно
stories -> Конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина
stories -> Заглавие на доклада (на български) (14 pt Times New Roman, Style TitleA)
stories -> Наредба №2 от 15 март 2007 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница