Програма за мир на ес. Именно тази работа по укрепването на мира в крайна сметка я въвежда в политикатаДата31.03.2018
Размер16.07 Kb.
ТипПрограма


Джейн Морис
Родом от Белфаст, през своята кариера Джейн Морис е работила в много области, свързани с големи предизвикателства. Бивш заместник-председател на първата Асамблея на Северна Ирландия, свикана след сключването на мирното споразумение, бивш ръководител на Бюрото на Европейската комисия в Северна Ирландия и бивша журналистка в Би Би Си в Белфаст, Джейн в момента изпълнява длъжността заместник-председател на Комисията за равенство в Северна Ирландия.
Журналистка по професия, тя започва кариерата си в информационната агенция „European Report“ (Europolitique) в Брюксел, където специализира по въпросите на отношенията на ЕС с Третия свят. През 1987 г. тя започва работа като журналистка в Би Би Си в Белфаст, където задачата ѝ е да отразява „размириците“ в Северна Ирландия.
През 1992 г. Джейн е назначена за ръководител на Бюрото на Европейската комисия в Северна Ирландия. Това се случва по време на примирията и тя става член на създадената от Жак Делор работна група, която учредява първата програма за мир на ЕС. Именно тази работа по укрепването на мира в крайна сметка я въвежда в политиката.
Тя участва в създаването на нова политическа партия – Коалицията на жените в Северна Ирландия, избрана е в новата Асамблея на Северна Ирландия и става заместник-председател през 2000 г. Работата ѝ включва изпълнение на мирното споразумение и председателство на често разгорещените и тежки заседания на Асамблеята.
Джейн беше назначена в ЕИСК през 2006 г. Тя е член на специализирани секции „Заетост, социални въпроси и гражданство“ и „Транспорт, енергетика, инфраструктури, информационно общество“, както и на Групата за комуникация. Предвид нейната кариера, тя насочва вниманието си в области, в които има специализирани познания и е била докладчик по две становища по собствена инициатива относно „Ролята на ЕС в мирния процес в Северна Ирландия“ и в други страни. През 2008 г. тя беше назначена на длъжност в Комисията за равенство в Северна Ирландия и в момента изпълнява своя втори мандат.
Джейн живее близо до Белфаст, владее перфектно френски език и се интересува от фотография, пътувания и музика.
_____________
BG

BG


CES2620-2013_00_00_TRA_WEB EN – VL-KP/ai

Каталог: resources -> docs
docs -> Bg европейски икономически и социален комитет
docs -> Bg европейски икономически и социален комитет
docs -> Награда на еиск за организираното гражданско общество за 2014 г. Отличие за изключителни постижения в инициативи на гражданското общество
docs -> Bg европейски икономически и социален комитет
docs -> „Гърция и Великите сили през Втората световна война
docs -> Bg rue Belliard/Belliardstraat 99 — 1040 Bruxelles/Brussel — belgique/belgië
docs -> Bg европейски икономически и социален комитет
docs -> Rue Belliard/Belliardstraat 99 — 1040 Bruxelles/Brussel — belgique/belgië
docs -> Bg европейски икономически и социален комитет
docs -> Януари 2012 г. Съдържание стр


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница