Програма за на Наградата • поставиш свои цели и да отбелязваш напредъка си • оказваш положително влияние върху живота на другите чрез общественополезна дейностДата23.09.2017
Размер276.67 Kb.
#30848
ТипПрограма
Наръчник за участниците в Международната Награда на херцога на Единбург
Ниво -нивоБронз
Бележка от основателя на Наградата, негово кралско височество Херцога на Единбург:
Бъкингамски дворец
Сигурен съм, че ще постигнеш успех и ще завършиш своята Бронзовото ниво на твоята НаградатаБронз. Но не забравяй, че - но това е самопо-скоро удостоверяване напомняне зна твоя твоите успех постижения в придобиването на опит в: доброволческа дейност, развиването на дадено умение, участието ти във физически занимания и завършването на приключеснското пътуване.

Добре дошъл в твоята предизвикателството на Награда!та
Участието в Наградата не е лесно – то изисква поемане на дългосрочен ангажимент, . Нно не е никак трудно да започнеш, а след време, благодарение на положените усилия, ще имаш нещо специално, с което можеш да се гордееш.
Като участник в Наградата ще имаш възможност да:

• проектираш своя собствена програма за на Наградата

• поставиш свои цели и да отбелязваш напредъка си

• оказваш положително влияние върху живота на другите чрез общественополезна дейност

• усвоиш ценни практически и социални умения за бъдещата си кариера

• приемеш предизвикателството на едно приключенско пътуване

• се свържеш с други участници в Наградата, в твоята страна и в чужбина
Може да продължиш с дейностите, които вече така или иначе правиш, например спорт или доброволен труд и те ще ти помогнат да постигнеш Наградата. Но Наградата може да се окаже и възможност да опиташ нещо ново и да се запалиш по него.

Бронзовото ниво на Наградата е първата стъпка за включването ти в Международната награда на херцога на Единбург. След това може да продължиш като участваш в нивата Сребро и Злато.


Започни оттук!
Всъщност, структурата на Наградата е съвсем проста.

И така - решил си да тръгнеш по пътя на Наградатакъм ниво Бронз и трябва да се регистрираш в Онлайн системата на Наградата ORB. Добро начало! За да започнеш, избери дейност, с която ще се занимаваш във всяко от четирите направления. Може да започнеш нова дейност или да развиваш допълнително уменията си в дейности, с които вече си се занимавал.


Доброволчество

Предизвикай себе си да бъдеш отговорен, отговорен член на общността. Виж страници 10-11


Физически (активност)

Предизвикай самия себе си да подобриш своето здраве, физическо състояние и представяне. Виж страници 12-13


Умения

Предизвикай самия себе си да усъвършенстваш уменията си и да разшириш интересите си. Виж страници 14-15


Приключенско пътуване

Предизвикай самия себе си да пътуваш и да откриваш с широко отворени очи. Виж страници 16-17


Твоята програма в Наградата
Ти ще създадеш своя собствена програма, като избираш дейности за всяко направление на Наградата.
Ако имаш нужда от съвет, винаги може да попиташ своя Лидер вНаградата.
Това е твоята Награда и изцяло от теб зависи с какво се занимаваш във всяко направление. Важното е да си поставишцел и да се чувстваш прекрасно, когато виждаш как напредваш и постигаш целите си

Може да приемеш това като възможност да се заемеш с нещо, което винаги си искал, или да развиваш допълнително уменията си в дейности, с които вече се занимаваш. Наградата е твоя, изборът е твой!

Следващата стъпка е да намериш Ментор за всяко направление и да съгласуваш с него целите си за конкретната дейност. Този човек трябва да е запознат със съответната дейност или да е опитен в нея, и не бива да бъде твой роднина Твоят Лидер в Наградата ще потвърди дали Менторите ти са подходящи за избраните от теб дейности и са достатъчно информирани за ролята им като Ментори в Наградата.

Когато си готов, регистирай дейностите и целите си за всяко направление в Онлайн системата на Наградата (виж страници 6-7).


Времетраене

Може да стартираш в Награда за ниво Бронз, ако вече си навършил 14 години. Ще трябва да изпълняваш редовно дейностите си във всяко направление в продължение на съответния период, най-малко по един час седмично:

(Доброволчество, Умение, Физичееска Активност –минимум 3месеца

+ още 3 месеца в едно от трите направления)


Приключенско пътуване 2 дни + 1 нощиОбщественополезни дейности


Не забравяй редовно да вписваш дейностите си в Онлайн системата на Наградата (ORB). Виж страници 6-7.
Как да документираш своята Награда
Онлайн системата на Наградата е лесна за употреба онлайн система), в която ще записваш дейностите и постиженията си, докато полагаш услилия в постигането на своята цел.
Влез в Онлайн системата на Наградата

Ако четеш този наръчник, значи си попълнил регистрацията си. За достъп до Онлайн системата влез на http://intawardorb.com. А ако имаш смартфон или таблет, може да сканираш този QR код, за да отидеш направо там.

Регистрирай избраните дейности

Виж страници 10-17 за някои идеи за дейности, или измисли свои, а после говори със своя Лидер в Наградата, който трябва да потвърди избора ти. Не забравяй след това да въведеш информацията и целите си в Онлайн книгата за документиране.


Намери своите ментори-

Намери някого (не твой роднина),който е експерт в избраната от теб дейност (например треньор, учител, ръководител на спортен клуб). Твоят Лидер в Наградата трябва да се съгласи с избрания от теб Ментор за всяко направление. Може да запишеш данните на своите Ментори в Онлайн системата.


Действай по активностите за да постигаш на целите си

Извършвай дейностите си редовно в продължение на определения период от време. Записвай редовно дейностите си в профила си в онлайн системата и проследявай напредъка на специалната процентоваскала.


Доклади от Менторите

Когато постигнеш цел си в дадено направление, може да директно в системата можеш да генерираш автоматичен доклад за извършените от теб дейности и да го предоставиш на Ментора си, който да го провери и подпише. Този доклад ще послужи като допълнително доказателство за Лидера ти, че си завършил успешно дадената дейност.


Празнувай!

Щом завършиш и четирите направления, твоят Лидер в Наградата ще представи резултатите за одобрение на фондация „Международна награда на херцога на Единбург“(-Бълагария) и те официално ще удостоверят постигнатото от теб ниво Награда Бронз (в Наградата) - честито! Остава само да да се регистрираш за следващото ниво на Наградата – Сребро! в)Награда(та ниво)Сребро!


Онлайн система - Често задавани въпроси
Какво е потребителското ми име?

Твоето потребителско име ще бъде имейл адресът, с който си се регистрирал първоначално в Онлайн системата.


Потвърдил съм имейл адреса си, но въпреки това не мога да вляза в системата.

Твоят Лидер в Наградата трябва да одобри достъпа ти до Онлайн системата, затова провери дали вече той/тя го е направил.


Може ли да си сменя паролата?

Да. Премести курсора там, където пише „Добре дошъл, [твоето име]“, и ще се появи поле. Оттам може да сменяш паролата си, а също и личните си данни и профилната снимка.


Имам доказателства и материали, свързани с моите активности в Наградата, които искам да запазя – може ли да ги кача в Онлайн системата?

Да – може да качваш снимки, видеоклипове и сканирани документи в своята библиотека.


Помощ, забравил съм си паролата!

Кликни върху линка „Забравена парола“, и паролата, която си избрал, ще ти бъде изпратена по имейла.


Как са изчислени процентите за моя напредък в Наградата?

По направленията от наградата Умения, Физически активност и Доброволчество трябва да полагаш усилия и редовно отделяш време в продължение на определен период от време. В Онлайн системата всичко се записва на петнайсет минути, половин час и цял час. Общото изискване за Умения, Физически активност и доброволчесто е да се полагат редовни усилия чрез един час дейност седмично, или два часа за две седмици, и така нататък, в продължение на необходимото времетраене. Ако решиш да работиш по-интензивно, това няма да намали периода, който е задължителен за съответното ниво. За да постигнеш Нградата е важно както постоянството, така и продължителността на периода, в който работиш по целите си.Моят Ментор трябва да подпише дейностите, които съм въвел – как може да стане това?

Щом завършиш дадено направление, може да изтеглиш и да отпечаташ обобщен отчет на дейностите си. Твоят Ментор следва да го подпише, или да предостави друг вид доказателство, че целта ти е постигната. След това го сканираш или да го снимаш с телефона си го качиш в библиотеката си. Ако нямаш достъп до скенер, говори със своя Лидер в Наградата за други начини да включиш резюмето си в Онлайн системата.


Постигане на Наградата
Ще постигнеш своята Награда на ниво Бронз, когато:

• си извършвал дейностите си за всяко направление в продължение на минималния период време – 6 месеца;

• си записвал всичките си дейности и си качвал доказателства в Онлайн системата;

• Твоите Ментори са доволни от напредъка ти и са подписали доклада за извършените от теб дейности

Твоята информацията, свързана с Наградата автоматично ще бъде предадена от твоя Лидер чрез Онлайн Системата на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” за проверка. Ако всичко е наред, ще ти съобщят, че си постигнал своята Награда на ниво Бронз.
Честито!

Вече може да получиш грамотата и значката си. Попитай своя Лидер в Наградата къде и кога ще се състои церемонията за връчване на Наградата – това е възможност да празнуваш и да получиш от семейството и приятелите си признание за това постижение!


Когато завършиш своето ниво Бронз в Наградата, може да продължиш нататък на ниво Сребро. Ако преминеш от Бронз към Сребро, цялата ти информация в Онлайн системата ще остане непроменена и ще можеш да я ползваш.
Направленията
Следващите страници съдържат основна информация за всяко направление, което ще завършиш, за да получиш своята Международна Награда на херцога на Единбург - Бронз.

Ще ти дадем някои идеи за начало, докато се опитваш да прецениш с какво да се заемеш във всяко направление. Не забравяй, че това са само предложения за дейности, които други хора са извършвали.Използвай ги, за да ти помогнат да решиш към кои свои интереси би искал да се насочиш.


Доброволчество
Чрез направлението Доброволчество може да станеш доброволец в своята общност, да се запознаваш с хора и да видиш как твоята работа помага на хората около теб.
Доброволният труд в продължение на определен период от време ти дава възможност да общувашс хора в общността, с които иначе вероятно не би се свързал и да разбереш каква положителна промяна можеш да постигнеш в своята общност. Това може да ти помогне да усъвършенстваш както уменията си за работа в екип и комуникация, така и да ти даде повече самоувереност.
"Макар че всъщност работя на пълен работен ден, винаги намирам време за работа като доброволец всяка седмица в един кадетски корпус. Опитът благодарение на Наградата ми помогна да придобия нови познания, които бих могъл да предам на ново поколение участници.“

Руди Алън, Канада
Примерни идеи

Ето списък с някои идеи за доброволчество, с които може да се заемеш или да ги използваш като отправна точка, за да създадеш своя собствена програма.


В помощ на хора в общността

• Редовни посещения на нуждаещи се, например възрастни хора или хора с увреждания, за пазаруване, градинарство или друга помощ в домакинството, или просто за да им правиш компания;

• Доброволен труд в болници и центрове за специални грижи;

• Посещения на затвори или центрове за задържане под покровителството на съответните власти;

• Помощ в радио, вестник или блог към местната общност;

• Спортно треньорство или лидерство;

• Първа помощ – преминаване на курс, а после предоставяне на тези умения в полза на местната общност, например оказване на първа помощ на футболни мачове или танцови конкурси, и т.н.
Работа с младежи

• Изпълняване на лидерска роля в младежки клуб или младежка организация;

• Помощ при обучението на деца от по-долни класове в училище;
Обучение на общността и здравно образование

• Работа с опитни лица за образование на местната общност, на определени групи в нея, или по важни въпроси като предотвратяване на проказа или малария, борба с ХИВ/СПИН, основни познания за здравеопазване, имунизационни кампании, лекции/сесии с цел осведоменост за вредите оталкохола и наркотиците

• Да помогнеш на някого да се научи да чете и пише
Опазване на околната среда

• Участие в проект за опазване на околната среда, например разчистване на пустеещи места, почистване на река или грижи за застрашени диви животни или растения;

• Грижи за обществена или училищна градинка;

Осигуряване, поддръжка и насърчаване на разделно събиране на отпадъци;

• Грижи за животни;

• Участие в кампания за почистване;

• Популяризиране на устойчив начин на живеене и опазване околната среда;
Благотворителна дейност

• Набиране на средства с благотворителна цел;

• Създаване или поддръжка на благотворителен уебсайт или бюлетин
Аварийни служби

• Подпомагане на екип за аварийни служби, например пожарна, водно-спасителна, полиция, планински спасители или гражданска защита;

• Помощ в операции при местни или национални бедствия;
Физическа активност
Направлението Физическа актиеност те насърчава да подобриш здравето и физическата си форма, независимо от физическото ти състояние в което си в момента. Може да избереш отборен спорт, самостоятелен спорт или дейност, укрепваща здравето. Може да бъде нещо, което вече правиш редовно, опитвал си преди, или пък нещо напълно ново за теб.

Направлението Физическа активност ще ти помогне да се чувстваш здрав и щастлив, да изграждаш ценни екипни умения, да придобиваш самочувствие и увереност. А освен това е и страхотно забавление!


Снимка: Глен Маккрийт
"Полагам много усилия, за да стана такъв, какъвто искам. Крикетът промени живота ми и бих искал да стана професионален играч."

Зукисани Симанга, Южна Африка
Примерни идеи
Следва списък от идеи за направление Физическа Активност, с които може да се заемеш или да ги използваш като отправна точка, за да създадеш своя собствена програма.
Спортове с топка

• Футбол (всички видове – ръгби, европейски футбол, келтски, австралийски, американски)

• Волейбол

• Баскетбол

• Нетбол

• Хандбал

• Крикет

• Бейзбол

• Софтбол

• Хокей


• Тенис

• Скуош


• Тенис на маса

• Лакрос
Атлетика

• Бягане

• Скок (висок или дълъг)

• Хвърляне (на чук, копие), тласкане на гюле

• Биатлон, триатлон, хептатлон или декатлон


Водни спортове

• Кану


• Каяк

• Плуване

• Водно поло

• Ветроходство

• Сърфинг

• Уиндсърфинг

• Кайтбординг

• Водни ски

• Гмуркане

• Синхронно плуване

• Гребане

• Кану поло


Зимни спортове

• Ски


• Сноуборд

• Спортни шейни

• Бобслей

• Кънки на лед

• Хокей на лед

• Кърлинг


Бойни изкуства

• Карате


• Айкидо

• Джудо


• Кикбокс

• Бокс


• Тае куон до

• Кунг фу

• Фехтовка

• Кендо
Спортове с животни

• Конна езда

• Поло
Фитнес дейности

• Аеробика

• Тичане


• Скачане на въже

• Спортно ходене

• Тренировки с тежести
Приключенски спортове

• Скално катерене

• Алпинизъм

• Скачане с парашут

• Спелеотуризъм

• Делтапланеризъм

• Парапланеризъм

• Кайтсърфинг


Други

• Танци


Колоездене

• Гимнастика

• Вдигане на тежести

• Скачане от трамплин

• Борба

• Ролкови кънки• Скейтборд

• Ориентиране

• Бадминтон
Умения
Чрез направлението Умения може да развиеш личните си интереси, както и практически и социални умения.Може да избереш да усъвършенстваш умение, което вече си придобил, или да се заемеш с нещо ново. Важното е да се пробваш, да научиш нещо и да станеш по-добър в него – така ще се почувстваш удовлетворен, че си постигнал целите си. Колежите, университетите и работодателите оценяват не само академичната подготовка, но и житейските ти умения!
"Ако не беше предизвикателството на Наградата, все още щях да мия чинии. Днес очите ми са отворени за безкрайните възможности, които предлага животът. Наградата ми вдъхна увереност да се възползвам от възможностите, които имам.“

Вики Рой, професионален фотограф, Индия
Примерни идеи
Следва списък от идеи за направление Умения, с които може да се заемеш или да ги използваш като отправна точка, за да създадеш своя собствена програма.
Музика

• Свирене на инструмент

• Изучаване на музикална теория

• Пеене


• Организация на музикални събития
Свързани със спорта

• Съдействие при спортове

• Арбиртраж и съдийство

• Поддръжка на спортна екипировка

• Поддръжка на спортни игрища
Изкуства и занаяти

• Керамика

• Моделиране от глина

• Бродерия

• Изработка на облекла

• Рисуване върху стъкло

Изработка на бижута

• Калиграфия

• Рисуване

• История на изкуството

• Живопис

• Фотография

• Скулптура

• Графичен дизайн


Природа и околна среда

• Земеделие

• • Астрономия

• Отглеждане на пчели

• Наблюдение на птици

• Опазване на околната среда

• Обучение и отглеждане на кучета

• Риболов

• Лесовъдство

• Градинарство

• Отглеждане на коне и грижи за тях
Комуникации

• Снимане на филми и видеоклипове

• Киноведство

• Жестомимичен език

• Брайлово писмо

• Чужди езици

• Издаване на вестници и списания

• Четене


• Писане

• Умения за представяне

• Изнасяне на речи и провеждане на дебати

• Дигитални медии

• Журналистика

• Информационни технологии

• Разработка на уебсайтове
Игри

• Билярд


• Игри на карти

• Шах


• Морски шах

• Дартс


• Табла

• Други настолни игри


Житейски умения

• Управление на бизнес

• Финансова грамотност

Предприемачество

• Здравно съзнание
Технически и професионални умения

• Счетоводство

• Фризьорство

• Поддръжка на превозни средства

• Инженерство

• Мода


• Изработка на мебели

• Реставрация на мебели

• Обработка на метали

• Шиене


• Дърводелство

• Готварство


Сценични умения

• Драматични и театрални умения

• Циркови умения

• Кукловодство


Приключенско пътуване
За направлението Приключенско пътуване ще ти трябва усет за приключение и открития, тъй като ще се отправиш на екипно пътуване, експедиция или проучване.

..

Ще имаш възможността да научиш повече за природата, както и да развиеш самоувереността си, уменията си за работа в екип и да укрепиш здравето си. Предизвикателството е трудно и може да наруши донякъде зоната ти на комфорт, но ще си в безопасност с подходящо обучение и ръководство и със сигурност няма да съжаляваш!


"Завърших похода с усмивка - не само защото това означаваше, че ще завърша Наградата, но и защото усещах вътре в сърцето си, че съм постигнала нещо за себе си."

Джанис Мустофова, Република Ирландия
Примерни идеи
Следва списък с идеи за Приключенско пътуване, експедиция или проучване, от които да си избереш или да ги използваш като отправна точка, за да създадеш своя собствена програма.

Приключенско пътуване

• Изследване на природния свят: ледници, ерозия, геология, проучване на крайбрежия, речни долини, изследвания на растения, птици, животни или насекоми

• Историческо проучване за обработката на земята: праисторически хора, исторически периоди

• Изследване за оцеляването или изчезването на даден език

• Проучване на човешкото влияние: посетителски натиск в националните паркове, наблюдение на замърсяването, отчитане на броя хора, разхождащи се в отдалечени райони

• Провеждане на здравни проучвания или здравно образование в отдалечени райони

• Извършване на особено изискващ поход – пеш, с велосипед или с кану/каяк

• Плаване с каяк по цялата плавателна дължина на дадена река

• Следване на древен поклоннически път

• Велосипеден поход по древен път


Имаш ли въпроси?
Ако имаш някакви въпроси за програмата си , говори първо със своя Лидер в Наградата – неговата работа е да ти помага.

Ако имаш проблем, за който твоят Лидер в Наградата, нашият уебсайт и Онлайн системата нямат отговор, можеш да се свържеш с офиса на фондация „Международна награда на херцога на Единбург - България“:


Адрес Фондация

За нашата дейност

ФондацияМеждународна награда на херцога на Единбург - България Учредената в началото на 2014 г. фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” е организацията, официално лицензирана от Международната Фондация на Наградата да предоставя и координира Наградата в България.
Нашата мечта е всеки младеж в България на възраст от 14 до 24 години да има възможността, която имаш и ти – да участва в Наградата. Надяваме се, че тези преживявания ще ти харесат!

Не забравяй да ни уведомиш как вървят нещата и да споделяш своите истории и снимки!

Може да се свържеш с нас и чрез социалните медии:
Благодарности

Това издание е вдъхновено от работата на Международната награда на херцога на Единбург във Великобритания и тяхното издание “Наръчник за участниците в Наградата”. Фондацията иска да благодари на DofE – Великобритания за тяхното сътрудничество при съставянето на това международно издание.Пълният текст и снимки са собственост на Фондация Междунородна Награда на Херцога на Единбург - организация, регистрирана във Великобритания, чиято мисия е да подпомага Международната награда на херцога на Единбург, за да предоставя Наградата на младежите и да запазва качеството на Наградата по цял свят.
Каталог: app -> uploads -> 2016
2016 -> Изработка на интернет страница на Дип ето Предложения за избор на домейн Осигуряване на хостинг план
uploads -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 17 – 24 септември 2014 г
uploads -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 29 юли – 5 август 2015 г
uploads -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 15 – 22 април 2015 г
uploads -> Асоциация "Българска национална лидер мрежа"
uploads -> Сигурност всеки ден министерство на земеделието и храните
uploads -> Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания глава първа
2016 -> Любителският риболов през периода на забраната е разрешен в следните водни обекти на територията на страната
2016 -> Доклад №93-1016 от 29. 01. 2016 г на заместник-министъра на земеделието и храните н а р е ж д а м


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница