Програма за превенция и контрол на хив и сексуално предавани инфекции в Република България 2008 2015г и тестове за доказване на хламидийна инфекцияДата02.06.2018
Размер45.89 Kb.
#71031
ТипПрограма
Министерство на здравеопазването предостави на РЗИ – Разград тестове за експресна диагностика на ХИВ в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2008 – 2015г.

Освен в лабораторията в сградата на РЗИ – Разград, могат да се извършват безплатни анонимни изследвания за ХИВ с тестове за експресна диагностика (резултатите стават известни в момента на изследването) и във временно разкрити кабинети на територията на област Разград, като за целта е необходимо да бъдат информирани лицата, желаещи да се изследват, да бъде създадена организация за събирането им в определен ден, за което да получим предварително информация за осъществяване на изследванията.

Лабораторията се намира в гр. Разград, ул. „Кирил и Методий” № 8, ет. 3, стая 301, тел. 084/611-144.

В същата лаборатория се извършват серологични изследвания ( с венозна кръв ) за ХИВ, вирусен хепатит тип B, вирусен хепатит тип С, сифилис ( Васерман ).В РЗИ–Разград са предоставени отскоро по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2008 – 2015г. и тестове за доказване на хламидийна инфекция (серумна проба за Ig G и Ig M – антитела). Изследванията се извършват чрез вземане на венозна кръв и са безплатни.

ХЛАМИДИЙНАТА ИНФЕКЦИЯ принадлежи към групата болести, предавани по полов път. У мъжете най-често протича като остър уретрит с признаци като сърбеж или болка по хода на уретрата, често с парене при уриниране, увеличен водно – слизест секрет, изтичащ от уретралния отвор. У жените най-често протича като уретрит и се усложнява с развитие на възпаление на външните полови органи, влагалището и шийката на матката. Заболелите жени се оплакват от генитален сърбеж, парене при уриниране, болка ниско в корема. Заболяването започва с уретрит, 10-15 дни след полов акт, с или без общи симптоми. По – късно се появява повишаване на телесната температура , конюнктивит, артрит. Наблюдават се кожни признаци – гнойни мехурчета или розово-червени люспи, които често са локализирани по дланите и стъпалата. Хламидиите се откриват чрез лабораторни тестове. При някои от тях се проверява урината, при други се взима секрет от пениса или влагалището, при трети – се вземат кръвни проби. Лечението се извършва с антибиотици.

ВИРУСЕН ХЕПАТИТ В се причинява от вирус, който се открива в кръвта. Инфекцията се предава при преливане на инфектирани кръв и кръвни продукти от болен или здрав вирусоносител на здрави лица, както и при употреба на замърсен с инфектирана кръв инструментариум. Много по-рядко заболяването се предава по полов път.различават се две основни болестни форми – с и без жълтеница. Най – честата форма е с поява на жълтеница. Периодът от инфектирането е дълъг – от 40 до 180 дни. В началото заболелите се оплакват от обща физическа отпадналост, занижен имунитет, гадене, тежест и болка в дясното подребрие. Рядко се установяват – главоболие, хрема, ставни и мускулни болки, както и нетипичен кожен обрив, придружен от слабо повишена телесна температура. Тежестта на заболяването е в зависимост от степента и продължителността на жълтеницата. Болните от вирусен хепатит В се лекуват на легло. Назначава се висококалорична и едновременно строго щадяща черния дроб диета. Строгото изпълнение на диетичния режим предпазва от хронифициране на болестта. Профилактиката чрез ваксинация заема важно място за ограничаване на заболяването.

ВИРУСНИЯТ ХЕПАТИТ С е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на паренхима на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на зараза са болният човек и вирусоносителите. Механизмът на предаване на инфекцията е като при вирусният хепатит В – чрез кръвопреливане и по-рядко чрез различни инструментални медицински манипулации, причинителят преминава в организма на здравия човек. Инкубационният период е между 30 и 80 дни. В началото оплакванията са подобни на тези при хепатит В, но изразени в по – слаба форма. По – чести са ставните болки и кожния обрив. С появата на жълтеница оплакванията стихват. Прогнозата е добра, но хронифициране на заболяването се наблюдава у голям брой от преболедувалите (26-34%).

Сифилисът е лечимо полово предавана инфекция (нарича се още големият имитатор). Инфектирането със сифилис увеличава от 3 до 5 пъти възможността за заразяване и предаване на ХИВ инфекцията. Сифилисът се причинява от микроорганизъм, наречен бледа тропонема. Основният начин за предаване е чрез сексуален контакт. Човек може да предава болестта на сексуалните партньори независимо дали в момента има прояви на болестта. Заболяването може да се предаде и по кръвен път, също и от майка на дете по време на бременност и при раждане, наречен още вроден сифилис. Сифилисът преминава през 3 стадия ( първичен,вторичен и късен третичен ). Първият стадий се характеризира с появата на неболезнени ранички в областта на половите органи. Тази проява е съпроводена с увеличени лимфни възли. Оставена без лечение раничката изчезва за няколко седмици, но заболяването преминава в следващия стадий. Вторичният сифилис се характеризира с появата на не сърбящ обрив по кожата и промени по лигавиците (поява на налепи). Проявите на третичния – късен сифилис могат да се наблюдават от 2 до над 30 години след заразяването. Характерно за този стадий е развитието на поражения, както по кожата така и по вътрешните органи, които могат да бъдат фатални за болния човек, най-често засягат очите, нервната система, костите и ставите. Изключително важно за поставянето на диагнозата сифилис е консултацията със специалист дерматолог. Във всички случаи поставянето на диагнозата става с кръвни тестове. Важно е тестуването за сифилис да се провежда при бременни жени в началото и края на бременността. Лечението е антибиотично и започва след проведена консултацияс дермато – венеролог. Сифилисът е заболяване, при което не се развива имунитет след преболедуване и е възможно човек отново да се зарази от нелекувания си партньор, след като е проведено веднъж успешно лечение.

СПИН – важно за предпазване от заразяване със СПИН е важно да се знае в кои тъкани на човешкото тяло се съдържа вирусът и по какъв начин заразата може да се да се предаде от инфектирано на здраво лице. Вирусологичните изследвания на много изследователски екипи показват, че ХИВ се съдържа и може да бъде изолиран от: кръв ( кръвен серум и кръвни клетки), сперма, секрет от влагалището на жената, гръбначномозъчна течност, урина, секрет от правото черво, мозъчна тъкан, слюнка, сълзи, майчино мляко. Това показва, че вирусът се съдържа в почти всички телесни течности и в много органи и тъкани. В много страни най-често предаването на заразата по кръвен път се осъществява при наркоманите, които използват венозни наркотици и употребяват замърсени с кръв игли и спринцовки. Риск от заразяване със СПИН има и при някои действия, свързани с обслужване на болния, при козметични манипулации (маникюр и педикюр), при бръснене и т.н., когато се използват замърсени инструменти. Макар и много рядко, но са описани единични случаи на заразяване от СПИН при дарителство на бъбрек. Заразяването може да стане чрез плацентата по време на вътреутробното развитие на детето или по време на раждане по кръвен път. За сега 2% от всички болни са деца, като ¾ от тях са заразени от майките си.

Първата крачка, която трябва да направиш е да научиш срещу какво си изправен!
Каталог: novini -> novni
novni -> Програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанство
novni -> Разпространение на маларията (вид), риск за заразяване и препоръки за химиопрофилактика
novni -> Спин – истина и реалност някои от най-популярните митове
novni -> Амбулаторна карта № Болница
novni -> Натурални минерални води, които не следва да се предлагат ежедневно на деца до 7 годишна възраст
novni -> Януари месец на радона заедно можем да спасим живота от радон- индуциран рак на белия дроб
novni -> Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" през IV то тримесечие на 2016 г в област Разград
novni -> Токсоплазмоза


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница