Програма за професионално образовани и обучение „Леонардо да ВинчиДата25.06.2017
Размер28.91 Kb.
ТипПрограма
Европейски проект за обща квалификационна рамка в сектор „Строителство”

SQF-CON

Камарата на строителите в България е партньор в третата фаза на проект SQF-CON, финансиран по програмата на ЕС за Учене през целия живот, секторна програма за професионално образовани и обучение „Леонардо да Винчи”.


Целта на проекта е разработване и въвеждане на секторна квалификационна рамка (СКР) за европейската строителна индустрия. Продължителността му е от 01.02.2008 г. до 31.01.2010 г. Проектът се изпълнява от социалните партньори в цяла Европа – браншовите работодателски организации и представители на обучаващи институции, посредством участие на експерти по професионална квалификация от различни центрове за професионално обучение.
Предвижда се разработване на общ документ „матрица” като рамка за компетенции или референтна рамка за професионални знания и умения в строителството, заедно с философията, структурата и съдържанието на съществуващата европейска квалификационна рамка, както и спецификите на работа на строителните обекти. Това ще позволи на участниците в процеса – строителните камари и обучителните организации да свържат националните стандарти в областта на професионалната квалификация и обучение, държавни образователни изисквания и издаваните удостоверения в отделните държави-членки в обща законодателна рамка. Крайната цел е да се подобри прозрачността между националните системи за професионално обучение, сравнимостта на резултатите от професионалната квалификация, чрез прилагане на подход, основан на резултатите от ученето, тоест какво знае обучаемия и какво е способен да прави, независимо от това къде и как това е научено и каква е продължителността на обучителния процес.
Партньорската мрежа по проекта включва организации от Германия - Изследователски институт, Бремен (BAQ), BFW – Институт за професионална квалификация в строителството към Федерацията на строителната индустрия Северен Рейн-Вестфалия, BZB Институт за професионална квалификация в строителството в към Занаятчийската камара и Института за професионална квалификация в строителството в Ерфурт, Румъния – Професионалната къща на строителя (СМС), Италия - Formedil и Холандия - GOA Infra.
По проекта са разработени основните параметри на СКР в строителството, описваща следните елементи: знания, умения и компетенции на определено квалификационно ниво за определен етап на работния процес. Това е т. нар. „матрица” за квалификационни нива 2, 3, 3a, 4 и 5 и следните работни фази или етапи на строителния процес: Планиране и организиране на работата; Организация на строителната площадка; Надзор; Производство – изграждане на обекта; Измерване и приемане на свършената работа (актуване).
Пример от сфера на отговорност ІІ-4 „Геодезист”, квалификационно ниво 4

ЗНАНИЯ

УМЕНИЯ

СФЕРА НА ОТГОВОРНОСТ

ЕКР

(Европейска квалификационна рамка)

Дефиниция


ТЕОРЕТИЧНИ И ПРАКТИЧЕСКИ ЗНАНИЯ

ПОЗНАВАТЕЛНИ СПОСОБНОСТИ (НАПР. ЛОГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ) И ПРАКТИЧЕСКИ УМЕНИЯ (СРЪЧНОСТ, ПРИЛАГАНЕ НА МЕТОДИ, МАТЕРИАЛИ, ИНСТРУМЕНТИ)

ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ, САМОСТОЯТЕЛНОСТ

През месец януари т. г. в Брюксел в рамките на Комисията за професионална квалификация към FIEC се проведе първата европейска конференция, на която беше представен проекта и реализираните до момента дейности.За повече информация: Бьорн Мюлер, Институт за професионална квалификация на строителната индустрия, Офис Европейски проекти, гр. Керпен, Германия, телефон: 00 49 – 22 37-56 18 18, факс: 00 49 – 22 37-5 39 37, електронна поща: b.mueller@bauindustrie-nrw.de и Нина Георгиева, звено „Управление на проекти”, КСБКаталог: images -> stories -> proekti
stories -> За медитацията ошо въведение
stories -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
stories -> Закон за изменение на някои правила за държавната служба от 7 февруари 1995 г. Gvnw, стp. 102, наричан по-нататък «спорната разпоредба»
stories -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно
stories -> Конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина
stories -> Заглавие на доклада (на български) (14 pt Times New Roman, Style TitleA)
stories -> Наредба №2 от 15 март 2007 Г
proekti -> Наредба за проектиране, контрол при изпълнение и приемане на хидроизолации на сгради и съоръжения


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница