Програма за профилактика и контрол на хив/спин и Национална програма за профилактика на хроничните незаразни заболяванияДата23.07.2016
Размер21.19 Kb.
#1589
ТипПрограма
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ЛОВЕЧ

МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2015 ГОДИНА
Национална антиспин кампания ІІ-РИ ЕТАП

14 февруари, ден на влюбените
ИНФОРМАЦИОННа КАМПАНИЯ

ЗА Борба с алкохолА
През м.февруари тази година, експерти на РЗИ – Ловеч проведоха на регионално ниво две образователни кампании, свързани с Национална програма за профилактика и контрол на ХИВ/СПИН и Национална програма за профилактика на хроничните незаразни заболявания.

Регионалната кампания по повод 14 февруари - Деня на влюбените, протече под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя”. Основен акцент на кампанията е здравно-сексуално образование под формата на лекции с дискусии.Проведоха се изследвания за ХИВ с индивидуални консултации с обхват: учащи млади хора, рискови групи от населението, доброволци и работещи.

Реализираните инициативи включват:  • Анкетиране на 197 ученика от 6 училища на гр. Ловеч. Ученици от 7 клас отговориха на 15 въпроса от тест за определяне на знания относно ХИВ/СПИН.

  • Обучителна кампания сред анкетираните ученици в ОУ “Христо Никифоров”, ОУ „Проф. Димитър Димов”, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ „Тодор Кирков”, СОУ „Св. Климент Охридски” и СОУ „Панайот Пипков”. По тема “ХИВ/СПИН. Профилактика” са проведени презентации с дискусии, с които са обхванати 171 ученици.

  • Обучения в Професионални гимназии на гр. Ловеч (ПГИТУ и ПГКОХТ) и гр. Троян (ПГМЕТ) – обучени 66 млади хора на възраст 17-18 г. по темата.

  • Интерактивно обучение по темата с доброволци от Сдружение „Екомисия 21 век” гр.Ловеч, включени в акция за разпространение на кондоми (предоставени от РЗИ) и изработени от тях сърчица и валентинки в училищата на гр.Ловеч и „улични акции”.

  • Анонимно и доброволно изследване с бърз тест за ХИВ и консултации на общо 70 лица – учащи и рискови групи млади хора, принадлежащи към етническите малцинства в гр. Ловеч и гр. Троян.

Разпространени в хода на кампанията 1608 бр. кондоми сред целевите групи.


През м.февруари се проведе и традиционната информационна кампания, насочена към популяризиране на вредата от алкохол и спиртни напитки при млади хора и работещи.

По време на кампанията експерти на РЗИ проведоха 12 обучения на ученици от 7 училища в гр. Ловеч (ОУ “Проф. Димитър Димов”, ОУ “Христо Никифоров”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, СОУ “Св.Климент Охридски”, ПГИТУ и ПГКОХТ) и СОУ “Бачо Киро” гр.Летница, където бяха обучени 300 ученици на възраст 15 – 18 години.Работещи млади хора бяха обучавани в четиридневен курс, проведен в последната седмица на м.февруари в „Златна Панега цимент”АД с. Златна Панега, с 223 обучени лица на теми: „Алкохол. Общи ефекти върху здравето” и „СПИН. Профилактика”. Изследвани за ХИВ и консултирани са 34 работещи млади хора.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница