Програма за развитие на културата за периода 2014 2020г



страница1/2
Дата14.03.2018
Размер378.39 Kb.
#63204
ТипПрограма
  1   2
Анализ на дейността в направление „Култура”
Настоящият анализ е етап от процеса на разработване на Програма за развитие на културата за периода 2014 - 2020г.

Анализът отчита моментното състояние на културните институции, дейностите в направление „Култура”, както и други фактори, които оформят културната среда в Асеновград. Посочва постигнатите успехи, работещи практики и механизми, проблеми в тяхната работа и препоръки. Настоящият анализ ще определи основните насоки, върху които следва да се изгражда моделът на културната политика на Община Асеновград в периода 2014-2020г., така че да се създадат условия за съхранение, развитие и обогатяване на всички направления в сферата на културата като фактори за устойчивост на културната памет и историческото наследство, като източник на духовна принадлежност и самочуствие.


Основните функции на дейност ”Култура” са свързани със съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на общината, подпомагане на културните институции, организации и творци, организация на културни събития от местния и национален културен календар с цел съхраняване на националните и местни традиции и идентичност.
Обхват на дейността на дейност „Култура”

Основната цел на дейност „Култура” е удовлетворяване в максимална степен на духовните потребности и изискванията на населението чрез:



  • Оптимизиране на административния процес чрез адекватни, целесъобразни и ефективни действия, съобразени с изискванията на граждани, организации и творци на изкуството и културата

  • Точно, добросъвестно и безпристрастно изпълнение на служебните задължения от страна на служителите в съотвествие с действащите законови и нормативни изисквания

  • Ефективно и целесъобразно планиране, разпределение и разходване на ресурсите

  • Реализиране на инвестиционни проекти за подобряване на материално - техническата база на институциите и звената в сферата на културата

  • Организация на културни събития и координиране на дейността на отделните звена

  1. Недвижими културни ценности в Асеновград и общината

Единичното деклариране на недвижимото културно наследство в общината започва от 1940г., а системно - от 1969г. съвместно с Историческия музей и специалисти от НИНКН. До 1983г. в изпълнение на държавни планови задачи са декларирани обекти на територията на града, манастирите, Асенова крепост, а в Горни Воден - няколко къщи и крепостта при параклиса „Св. Димитър”. На няколко пъти е извършвана актуализация на списъците. Последната актуализация 2009 г. /протокол № 16/24.07.2008г. от заседание на Експертния съвет на НИНКН / е инициирана от Общината и ИМ и включва пълно актуализиране на недвижимите културни ценности в гр. Асеновград без кв. Горни и Долни Воден. Според тези списъци недвижимите културни ценности в града са 105 бр., като някои от тях са част от групови комплекси. От тях 5 са с национално значение, а останалите – от местно значение и за сведение. Археологическите обекти Асенова крепост и Беланташ са със статут „национално значение”. Направени са охранителни зони за груповите и археологическите комплекси. Недвижимите културни ценности в селата /предимно църкви, училища, обществени сгради от нач. на ХХ век/ не са декларирани, въпреки че някои от тях имат неоспорими художествени и архитектурни достойнства. Извън последната актуализация поради липса на кадастрални планове са останали обектите в кв. Горни и Долни Воден, въпреки че има готова документация за това. Там е много наложителна актуализация на археологическите обекти и определяне на охранителни зони около тях.

Недостатък на този актуализиран списък е, че не включва недвижимите културни ценности на територията на цялата община. Никога експерти на НИНКН не са правили обходи на селски църкви и параклиси и те не са декларирани. Наложително е в общината да има архитект, който да движи всички въпроси, свързани с недвижимото архитектурно наследство.


Исторически ценности:

Асенова крепост е най-известния ни обект от национално значение. В момента на крепостта се реализира проект „Асеновград - свещената порта на Родопите” по ОП „Регионално развитие”, финансиран от ЕФ за регионално развитие и от държавния бюджет на РБ. Основните дейности на проекта са насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Проектът предвижда реставрация и консервация на паметника на културата, както и подобряване на инфраструктурата около него: разширяване на съществуващия паркинг и изграждане на голям информационен център, монтиране на парапети, осветление. Дейностите по проекта включват мерки за цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс, социализация на кпиптата на крепостната църква, подобряване на подхода към крепостта, изграждане на дребномащабна и поддържаща туристическа инфраструктура и разработване на географска информационна система. През 2011 г. се проведоха археологически разкопки , финансирани от МК.До тогава разкопките се финансираха от бюджета на ИМ.

Беланташ е другия ни обект от национално значение, който все още не е отдаден на община Асеновград за стопанисване. Това трябва да бъде насоката, по която да се работи в следващите години, за да може и това древно светилище да се превърне в посещавана туристическа атракция. Това е обект, по който може да се търсят начини за финансиране по европейски проекти
Препоръки:

Налага се да се инициира експертна комисия от НИНКН и да се извършат следните действия:

1. Да се преактуализира списъка с обектите в Асеновград, като изключи компрометираните и самосрутени сгради.

2. Да се направи обход в селата, за да се изготви списък с предложение за деклариране на недвижимите културни ценности.

3.Да се довърши актуализацията на обектите в кв. Долни Воден

4.Да се подготви проектна документация за цялостна реставрация на най-застрашените обекти, която да бъде одобрена от НИНКН. За целта е нужно официално писмо до директора на НИНКН, осигуряване на средства за екип и пълно съдействие от техническите служби в общината и ИМ.

5. Да се работи в насока художествено осветление на емблематични за града сгради и места.
6.Съществуващите културни и исторически обекти да се интегрират с културни мероприятия и атракциони с цел представянето им в един модерен и атрактивен начин.

7.Всяка асеновградска забележителност да има специализирана страница и да бъде представена в социалните мрежи.

8.Редовно да се актуализира археологическата карта на общината. Общината да подкрепя и финансира археологическите проучвания на значими обекти.

9.Да се предприемат необходимите действия за актуване и прехвърляне за управление към общината на всички значими археологически обекти.

10.Да се предприемат действия с партньорството на висши училища и институти за привличане на чужди или смесени археологически експедиции на територията на общината.

11. Да се включат главните местни забележителности във всички справочници и гидове в страната.

12.Да се разработи рекламно - маркетингова програма за по- важните обекти на територията на общината

II. Кратка характеристика на културните институти в Община Асеновград

А. Делегирани от държавата дейности:
1. Исторически музей Асеноврад
1.1.Статут на институцията:

Исторически музей – Асеновград е културна и научна организация, включена в Регистъра на МК с Удостоверение № 73/131/ от 12.03. 2008г. Той е самостоятелно юридическо лице, второстепенен разпоредител на бюджетни кредити към Община Асеновград. Общината дофинансира дейността на ИМ при необходимост.


1.2.Сграден фонд:
Музеят стопанисва следните сгради: на пл. „Акад.Николай Хайтов”№1 /общоисторическа експозиция/, на ул. „Станимака”№34 / експозиция „Представителен градски бит”/, на ул. „Св. Георги №15 / старинно училище „Св. Георги/, павилион на НПК „Асенова крепост”. Сградите с експозиции са недвижими културни ценности – собственост на Община Асеновград. Не са отдадени за стопанисване и управление от Исторически музей, което е нарушение на чл. 25, ал. 2 на ЗКН.

Проблемите тук са следните:



  • Централната сграда има много добро местоположение от гледна точка на туристопотока, но другите две експозиции се нуждаят от реклама и социализация.

  • Музейният сграден фонд е с морално остарели и енергийно неефективни системи за отопление и осветление.

  • Липса на фондохранилище, с което става практически невъзможна част от работата на специалистите.

  • Липса на достъпна среда в музея за хора в неравностойно положение.

  • Липса на музеен магазин, кафенета и др. рекреационни зони, макар че и трите сгради имат възможности за това.

  • Невъзможност за осъществяване на превантивни консервационни дейности - мониторинг и контрол на условията за съхранение и представяне на движимите културни ценности.

За решаването на тези проблеми е нужна изключителната подкрепа на Общината и включването на музея в инвестиционни програми и различни проекти.

Препоръки:

Добре е да се помисли за цялостното преместване на музея в по-голяма и удобна за целите му сграда.


1.3.Числен състав:
Личният състав на музея е 7 щата: директор, трима уредници, екскурзовод, счетоводител, чистач.

Проблеми: Липсва кадрова обезпеченост за всички отдели, както и фондохранител и отдел „Връзки с обществеността”. Към музея може да се разклие отдел „Изкуство” и да се направи картинна експозиция.



1.4.Основна дейност:

Дейността на музея е обособена в пет направления: научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа. Уредниците, които са по един в отдел, се занимават с всичко – проучване, документиране, научна обработка и експониране на културните ценности. В резултат на тяхната дейност е постигнато следното:



  • Във фондовете са включени над 20 000 движими културни ценности, от които около 1500 са представени в експозиции.

  • Експозиционни площи на трите сгради са приблизително 1 100кв. м

От 2005г. редовно се провеждат разкопки на Асенова крепост. През 2011г. музеят взе участие в разкопките на Беланташ. Правят се системни обходи на територията на общината.

  • Годишно се представят 15-17 временни и тематични изложби, включително гостуващи в други музеи.

  • Научните публикации на уредниците са средно 5 за година.

  • Организират се 1-2 научни форума за година – конференции, кръгли маси и др.

  • Извършва се реставрация и консервация на застрашени културни ценности със средства, осигурени по проекти.

  • Музеят е публикувал три специализирани издания – сборник от научна конференция, каталог на мобилна изложба и исторически очерк за Асенова крепост. Отпечатани са дипляни за безплатно разпространение.

  • Музейните специалисти провеждат 2 образователни програми с ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.


Проблеми:


  • Липса на законова уредба, регламентираща размера на средствата, предвидени за финансиране на дейностите по опазване на движими културни ценности в държавния и общинския бюджет

  • Липса на Общински фонд „Култура”.


1.5. Финансиране

Музеят получава делегирана субсидия за седем щата, а издържа осем. Тази сума, освен заплатите, покрива цялостната музейна дейност. В резултат на това проблемите тук са най-много:



  • Финансирането на основните музейни дейности - издирване (вкл. теренни проучвания), изследване и опазване (документиране, консервация/реставрация, проучване и публикации), представяне и популяризиране на движимото културно наследство е крайно ограничено.

  • Липса на средства за ремонт и усъвършенстване на музейната инфраструктура.

  • Липса на средства за обновяване на музейните експозиции и специализираното оборудване /витрини, осветление, инсталации и др./.

  • Поради недостиг на финансови средства музеят от години не прави откупки на движими културни ценности.

  • Липса на система за допълнително финансово стимулиране на музейните специалисти при изготвяне и реализиране на проекти с външно финансиране.

  • Липсата на ясни критерии и показатели при определянето на бюджета на музея, съобразени с обема и спецификата на стопанисвания сграден фонд на практика блокират музейните дейности.

  • Недостатъчните средства в музея за превантивна консервационна и реставрационна дейност и за осигуряване на подходящи условия за съхранение и представяне на експонатите води до влошаване на тяхното състояние.


Препоръки:

  • Осигуряване на целево финансиране за развитие на материалната база в сферата на опазване на културното наследство

  • изграждане на нови и модернизиране на съществуващите експозиции

  • осигуряване на музейно оборудване за мониторинг и контрол на условията за съхранение на движимите културни ценности в експозиционните зали

  • Изграждане на фондохранилище.

  • Осигуряване на бюджет за финансиране на проектен принцип за мобилни изложби, образователни програми и експозиции за различни таргет групи /хора в неравностойно положение, детска публика, малцинства и др./.

  • Участие на общинската власт при осигуряване на допълнително финансиране на музеите чрез подготовка и реализиране на проекти.


1.6. Човешки ресурси:

Всички специалисти в музея са с академично образование, като по-голямата част от тях са млади хора.

Проблемите тук са:


  • Изключително ниско заплащане на работещите, липса на възможности за професионално израстване.

  • Щатната численост е под критичния минимум, което налага музейните специалисти да изпълняват повече от една длъжности и да работят в извънработно време без това да влияе на заплащането им и същевременно влошава качеството на извършената работа.

  • Липса на програми и финансиране за повишаване на професионалната квалификация, профилирани обучения и специализации на служителите в музея.

  • Липсва допълнителна квалификация на музейните специалисти за работа със специализиран софтуер и иновативни технологии, което води до недостатъчен опит в използването и прилагането на съвременни методи, технически средства и информационни системи, както и в подготвянето и управлението на проекти.



Препоръки:


  • Усъвършенстване на нормативната уредба с цел изясняване статута на работещите в музейната мрежа специалисти и гарантиране на адекватното им заплащане.

  • Назначаване на специалисти с различна професионална квалификация /за управление на проекти, музейни педагози, дизайн, маркетинг, реклама, връзки с обществеността и др./

  • Развитие на научния потенциал, следдипломна квалификация, обмяна на опит и добри практики, образователни програми. Организиране на специализирани обучения за служителите в музея.

  • Изработване и въвеждане на нови типови длъжностни характеристики за различните музейни специалисти, които да са съобразени със специфичния характер на музейните професии, необходимата квалификация, сложността на труда, отговорностите и др., обвързани с финансови стимули.


1.7. Музейни дейности и културен продукт:

Музеят разполага с богати фондове във всички отдели. Извършва се сериозна научно-изследователска дейност, правят се археологически разкопки. От трите експозиции едната е нова /училище „Св. Георги”/, едната е реновирана /общоисторическата/, а етнографската е от 1989г. Специалистите нееднократно са разработвали и участвали в различни проекти. Вложени са немалко усилия за осигуряване на средства по проекти за реставрация. За привличане на нови публики музеят залага на образователните програми и временните изложби. В последно време се направи много за рекламата на музея, включително и в Интернет.



Проблеми :



  • Поради липса на фондохранилище и технология не е направено нужното за документиране и съхраняване на фондовата документация. Изискуемото по закон цифровизиране на фондовете тук се оказва практически невъзможно.

  • Липсват средства за превантивна консервация и реставрация на движимите културни ценности.

  • Въпреки реновацията си, общоисторическата експозиция е статична, което я прави неатрактивна.

  • Проблем за организирането на временни и мобилни изложби е липсата на реквизит.

  • Липса на качествени музейни сувенири и рекламни материали, които са собствен продукт.


2. Читалища

2.1. Статут

Читалищата са юридически лица с нестопанска цел.Те се финансират като делегирани от държавата дейност на база субсидирана численост- 173 280 лв за 2012г. при база за субсидирана бройка 5776 на година. Общината не ги дофинансира.



2.2. Сграден фонд

Всички читалища се помещават в сгради публична общинска собственост. Сградите не са с отстъпено безвъзмездно право на ползване, каквото е изискването на ЗНЧ. Някои читалища са ползвали земеделски земи. През 2008 г. е изтекъл десетгодишния договор на читалищата за ползването на земеделски земи от общината, но след тази дата договорът не е подновен от читалищата. Въпреки това няколко читалища продължават да ползват земи по силата на изтеклия вече договор.



2.3.Основна дейност

Читалищата са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения, които следва да извършват следните дейности:



  • Уреждане и поддържане на библиотеки, читални, фото-, фоно-, филмо- и видеотеки, както и създаване и поддържане на електронни информационни мрежи

  • Развиване и подпомагане на любителското художествено творчество

  • Организиране на школи, кръжоци, курсове,клубове,кино- и видеопоказ, празненства, концерти и чествания и младежки дейности

  • Събиране и разпространяване на знания за родния край

  • Създаване и съхраняване на музейни колекции съгласно ЗКН

  • Предоставяне на компютърни и интернет услуги

В Община Асеновград до тази година има 20 читалища с 30 щата/ от 2012г. /:

Читалищата с половин щатна бройка са 10: в с. Избегли, Конуш, Стоево, Козаново, Нови Извор, Долнослав, Златовръх, Патриарх Евтимово, Леново, Бачково:



НЧ „ Просвета – 1926 г.”, с. Бачково - 340 жители, 19 деца, 260 пенсионери, няма учебни заведения, няма интернет

НЧ „ Н. Й. Вапцаров – 1938 г.”, с. Козаново - 700 жители, 70 деца, 400 пенсионери, детска градина, няма художествено- твроческиформи, няма периодично издание.

НЧ „ Звезда– 1928 г.”, с. Леново - 37- жители, 32 деца, 210 пенсионери, има група за изворен фолклор

НЧ „ Христо Ботев – 1919 г.”, с. Избегли- 850 човека, има детска градина, няма художествено- творчески форми,няма периодично издание

НЧ „ Светлина – 1929 г.”, с. Златовръх - 608 жители, 37 деца, 243 пенсионери, има училище - няма художествено - тврочески форми, абонамент има

НЧ „ Селска пробуда – 1884 г.” с. Патриарх Евтимово- 320 жители, няма учебно заведение, , няма художествено- творчески колективи

НЧ „ Иван Вазов – 1929 г.” с. Долнослав - 320 жители , 18 деца, 200 пенсионери, 3 клуба с 20 участника, няма абонирано периодично издание

НЧ „ Просвета – 1918 г.” с. Нови извор- 360 жители, 25 деца , 120 пенсионера,има забавачка, 2 клуба

НЧ „ Пробуда – 1930 г.” с. Стоево - 750 жители, 150 деца,130 пенсионери, само детска градина, няма художествено- тврочески форми, 1 периодично издание

НЧ „ Развитие – 1968 г.” с. Конуш - 700 жители,272 пенсионери , няма училище , има детска градина, няма художествено- творчески форми, 1 периодично издание

В изброените села с половин щатна бройка назначеният човек изпълнява длъжността секретар и библиотекар.

В повечето от тези села библиотекарката - секретар е със средно образование, а на едно място и основно. Читалищата с половин щатна бройка основно обслужват библиотеките. Там почти не се развива художествено-творческа дейност. Няма компютри, интернет. Сградният фонд е амортизиран и се нуждае от основен ремонт.

Читалищата с по една щатна бройка са в с. Мулдава, Боянци, Горни Воден, Нареченски бани, Червен, Новаково. В тях назначеният служител основно обслужва библиотеката. В селата Червен и Новаково има по 1 щатна бройка при население колкото на селата с половин бройка.

Всички изброени дотук читалища нямат компютри и интернет.

НЧ”Никола Вапцаров- 1932г, с.Мулдава-1700 жители, 240 деца, 380 пенсионери, 3 художествено- тврочески колектива

НЧ”Никола онков Вапцаров - 1936г.”, с.Боянци- 1300 жители, 200деца, има училище, няма периодика, няма художествено- творчески форми

НЧ”Св.св.Кирил и Методий - 1935г.”, кв. Горни Воден- 1400 жители, 250 деца,има училище, 350 пенсионери, 3 броя периодични изания, 192 читатели, 3 художествени групи

НЧ”Христо Ботев - 1945г., с. Нареченски бани-866 жители, 73 деца, 290 пенсионери, 1 периодично издание, няма художествено - творчески форми-

НЧ”Христо Ботев- 1926г.”, с. Червен - 740 жители, 104 ученици, 240 пенсионера, няма учебни заведения, няма художествено - творчески форми, 5 клуба, няма периодично издание.

НЧ”Христо Ботев- 1928г.”с. Новаково - 578 жители, 38 деца, 410 пенсионери, няма учебни заведения, група за изворен фолклор, 3 печатни издания.

От изброените данни става ясно, че на практика вменените от ЗНЧ дейности не се покриват в необходимата степен от читалищата в общината.



Читалище с повече щатове:

НЧ „ Родолюбие – 1873 г.”, Асеновград - 10 щата - 1 хореограф, 1 преподавател по език, останалите са технически и организационни: 1 секретар, 2 организатори, 2 счетоводители, 2 чистачки, 1 поддръжка. 3 постоянно действащи худ.състава, школи по изобразително, приложно изкуство, пиано, курсове английски, 2 клуба.

НЧ „ Св. Преп. Паисий Хилендарски – 1997 г.”, Асеновград- 3,5 щата: секретар, организатор, хореограф, чистачка. Заявени са 3 постоянно действащи състава, школи по изкуства, езици и кръжоци. От тези 3,5 щата - 1 е за худ-творческа дейност - хореограф, другите са за секретар, организатор и чистачка.

НЧ „ Н. Й. Вапцаров – 1894 г.”, с. Тополово - 2 щата, 3100 човека, деца 300, има училище и детска градина, пенсионери 1000, има училище и детска градина, 3 периодични издания, няма художествени форми

НЧ „ Христо Ботев – 1928 г.”, кн. Долни Воден - 6500 жители, има училище, заявили са 5 постоянни художествено-творчески форми форми, 5 клуба, 3 периодични издания.

  • 3,5 щата - 6500 човека, има училище, 5 худ. форми, 5 клуба, 3 периодични издания.

Слабости: Липса на инициатива, недостатъчна компетентност и съвременно мислене у много читалищни дейци, както и незаинтересованост за възможностите за участие в програми и проекти за външно финансиране. Селските читалище са със затихващи функции въпреки съвременните изисквания за превръщането им не само в културни, но и в информационни центрове за малките населени места.

Каталог: userfiles -> file -> docs2
docs2 -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет
docs2 -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов” №9
docs2 -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов” №9
docs2 -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов” №9
docs2 -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов” №9
docs2 -> За лица подали заявления да гласуват по настоящ адрес към 09. 05. 2014 Г
docs2 -> За избиране на народни представители на 12 май 2013 Г. За лица подали заявления да гласуват по настоящ адрес към 22. 04. 2013 Г
docs2 -> За избиране на общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 Г. (по чл. 54, ал. 4 от Изборния кодекс) област: пловдив община: асеновград
docs2 -> Решение №506/12. 09. 2012г на Общински съвет Асеновград. Изменен и допълнен с Решение №936/22. 05. 2013г на Общински съвет Асеновград


Сподели с приятели:
  1   2




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница