Програма за развитие на сектор „Рибарство за програмен период 2007 2013 гДата18.01.2017
Размер284.52 Kb.
#12971
ТипПрограма
Новини за общините

13. 06. 2014 г.
Darik news

Сливен отбелязва 180 години текстилна индустрия

13 юни 2014 09:42 | Дарик Сливен


180 години от създаването на първата текстилна фабрика на Балканите, на Добри Желязков се отбелязва тази година в Сливен.
Проявите започват днес - Деня на леката промишленост с кръгла маса под надслов „Образование, квалификация и реализация в текстилната индустрия“. Тя ще се проведе от 10.30 ч. в зала „Май“ .
Ще бъдат направени няколко презентации от водещи специалисти в Министерство на икономиката и енергетиката, Българската стопанска камара, „Факултет и Колеж“ - Сливен и ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен.
На същия ден от 13.30 ч. на ще бъде открита паметна плоча на Добри Желязков в родната му къща.
От 15.00 ч. пред паметника на Добри Желязков ще бъде открита мобилната изложба „Добри Желязков – Фабрикаджията – първият български предприемач“.
Проявите се организират от областна администрация Сливен, община Сливен, Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост, Браншовия съюз на производителите на текстил и Националния музей на текстилната индустрия – Сливен.
Кулминацията на честванията ще бъде на 26 октомври – Празника на Сливен.

Darik news

Ресен посреща 11-тия празник на рибата

13 юни 2014 09:29 | Дарик Велико Търново


Великотърновското село Ресен ще посрещне тази събота единадесетия празник на рибата. Той се организира по проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в Община Велико Търново”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ за програмен период 2007 – 2013 г.
Празникът на рибата на 14 юни ще се открие в 10,00 часа и ще продължи до 15,00 часа.

Мотото на инициативата е „Вкусна рибка за златен живот“. Празникът ще бъде наситен с много песни и танци, представени от местни фолклорни групи, индивидуални изпълнения, танцов състав, както и добре познати на национално ниво изпълнители.


Водещ на програмата ще бъде популярният Боби Шоу, а участие ще вземат Група за изворен фолклор „Зелен бръшлян” при Народно читалище „Народна просвета 1874” в Ресен, Група за стари градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”, Детска фолклорна група „Ресненче”, Танцов фолклорен клуб "Балканика" от Горна Оряховица, както и дует Шик - Виолета и Красимир Гюлмезови, едни от най-популярните и обичани български изпълнители.
Организаторите са подготвили много състезания, викторини, конкурси за големи и малки, награди, забавления и дегустации.

Darik news

Протест пред джамията в Дупница

13 юни 2014 08:41 | Маргарита Петрова


"Няма доказателства, че в Дупница е имало действаща Джамия. Справедливо е ние да браним своята собственост". Това коментира Иван Бучов, юрист ,представител на община Дупница по делото заведено от Мюсюлманското вероизповедание за придобиване на Джамията в града. Днес в часа, в който започва делото, 11.30 в Софийски апелативен съд, в Дупница започва протест пред Джамията. Сградата обявена за паметник на културата ще бъде обвита в цветовете на българското знаме. Очаква се стотици дупничани да се включат в протеста и да развеят българското знаме. В инициативата се включва и отец Георги Паликарски. Протести се очакват и в други градове в страната.
Darik news

Избират изпълнител на частична реконструкция на водопроводната мрежа в с. Водица

13 юни 2014 08:35

Насрочен е търг за избор на изпълнител на частичната реконструкция на водопроводната мрежа в поповското село Водица. Фондация „Помощ за благотворителността в България" (ФПББ), действаща от името на КАФ Америка, фонд „Хелън Л. Райкър Ашли", обявява поредната процедура за избор на изпълнител на дейности в селото, съобщиха от фондацията.
Поканата е за строителни дейности за реконструкция на част от водопроводната мрежа. Проектът е разработен след поръчано от ФПББ проучване на мрежата от началото на 2014 г., според което загубите на вода в селото са 79 на сто годишно. Едновременно с това почти 70 процента от тръбите трябва да бъдат подменени.
Проучването е завършило с идеен проект за цялостно реновиране на водопроводната мрежа, предоставен на Община Попово и на „ВиК"- дружеството в Разград, което се е ангажирало с изпълнение на следващите фази, допълват от фондацията.
Изработеният работен проект за частична реконструкция засяга определените при проучването участъци с най-големи загуби, при които подмяната би имала най-голям ефект. Става дума за общо 1690 метра тръби и 46 сградни отклонения.
Darik news

Протест срещу връщането на джамията в Кюстендил и други имоти на Главното мюфтийство

13 юни 2014 08:34


Кметът Петър Паунов е в София, за да защитава правата на община Кюстендил и да участва в протест преди обяд пред Съдебната палата. Софийският апелативен съд ще заседава по искането на Мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на мюсюлманските вероизповедни общини в България, от началото на 20 век. На първа инстанция претенциите им бяха отхвърлени.
Делото е ключово, защото от изхода му зависят десетки други дела, с които Мюсюлманското вероизповедание иска възстановяване на собствеността върху хиляди имоти в цялата страна, в това число и джамията Фетих Мехмед в Кюстендил.
В края на 2012 година мюсюлманското вероизповедание у нас заведе дело за възстановяване на собствеността върху сградата.
Това от своя страна породи недоволство, като кюстендилци протестираха през пролетта на миналата година.
Джамията не е действаща от десетилетия. Обявена е за паметник на културата, което автоматично я прави държавна собственост.
Darik news

37 точки в дневния ред на сесията, откриват две нови детски градини

13 юни 2014 08:09 | Дарик Стара Загора


Общинският съвет на Стара Загора ще заседава на 19 юни, а в дневния ред са предвидени 37 точки.
Предстои да бъдат гласувани годишните финансови отчети на общинските търговски дружества за 2013 година. Тези, които са в сферата на производството и услугите, са реализирали общо почти 6 млн. лева приходи. Увеличаване отчитат от „Ученическо хранене" ЕООД, „Автосервиз на здравни заведения" ЕООД и „Мересев" ЕООД.
На заседанието през юни, старозагорските старейшини ще гласуват и откриването на две детски заведения в града - новопостроената целодневна детска градина „Камбанка", която е на мястото на бившата Вечерна гимназия и ДГ „Мечо Пух", която се намира на ул. „Подполковник Калитин" 28.
В дневния ред е предвидено за разглеждане и одобряването на проект за изменение на План за регулация, чрез който ще се удължи ул. „Св. Княз Борис" I на изток, през Дом на строителя, за да се свърже с бул. „Св. Патриарх Евтимий".
За второ четене влиза Наредба за допълнение и изменение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора.
Предвидена е забрана на движението на каруци по общинските пътища и по уличната мрежа на територията на Стара Загора.
Darik news

Гимнастички от 19 клуба и 4 държави на "Кюстендилско лято 2014"

13 юни 2014 07:54 | Влади Владимиров


34- то издание на Международния турнир по художествена гимнастика "Кюстендилско лято 2014" е тази събота, на 14 юни. Очакват се гимнастички от Орландо- Флорида / САЩ /, Кишинев / Молдова /, Тузла / Босна и Херцеговина /, както и от цяла България. Участие са потвърдили 19 клуба, сред тях- силните софийски клубове, с Левски и ЦСКА в името си, както и тези от Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, ВИП- Раднево, "Олимпик"- Кюстендил и разбира се домакините от "Велбъжд"- Кюстендил.

Организатори на "Кюстендилско лято 2014" са Спортен клуб по гимнастика "Велбъжд", Община Кюстендил и Българската федерация по художествена гимнастика.

Турнирът започва в 09, 45 часа, а официалното откриване е в 12,00 ч., след което ще бъдат наградени децата от първите две възрасти- деца до 8 г. и деца до 10 години. След 14 ч. е битката при девойки младша, девойки старша възраст и жени. Отново ще има международно и републиканско класиране.

Главен съдия на турнира ще бъде Красимира Филипова, едно от златните момичета на България, която е и е председател на Съдийската комисия към БФХГ. Секретар ще е главният секретар на федерацията Ели Докузанова, а арбитър ще е кюстендилката и майстор на спорта Красимира Василева, каза за Дарик президентът на "Велбъжд" Блага Шишкова.


Darik news

Преустановяване на движението по ул. „Лиляна“ на 13 и 16 юни

13 юни 2014 01:04

Габрово
Във връзка с предстоящо асфалтиране на ул. „Лиляна“, улицата ще бъде затворена за движение в рамките на работните дни на 13 и 16 юни. Умоляваме водачите на моторни превозни средства да не паркират колите си по пътното платно в посочения период.
Община Габрово се извинява за причиненото неудобство.
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на околната среда и водите.
“Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма Околна среда 2007 - 2013”
Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu.
Darik news

С овации бе посрещната юбилейната постановка на Драматичния театър

13 юни 2014 10:22 | Валентина Добринчева


Драматичен театър Добрич отбеляза своята 85-а годишнина с премиерата на постановката „Албена" от Йордан Йовков, под режисурата на Пламен Панев. Бурни овации от препълнената зала получиха театралите след изпълнението. „С тази премиера добричкият театър отбелязва своята 85-годишнина", каза от сцената директорът Иван Мандев.
Той припомни, че театърът е създаден през далечната 1928 година като „театър-студия" и е бил единственото място в града, където в тогавашната обстановка на румънска окупация, се е говорело на български. През 1939 г. властта прекратява дейността му, но след Крайовската спогодба и Възвръщането на Южна Добруджа км България в 1940-а, театърът отново е открит. „Живее дълго като общински и държавен институт, до 1997 г., когато е позорно закрит", каза директорът, припомняйки за театралната реформа, с която Добричкият театър бе превърнат в „приемаща сцена" без средства за собствена продукция. „Изживя дълъг период, за да се стигне до това тук", завърши през сълзи Мандев, „след дълги реформации, от март тази година, Драматичен театър „Й.Йовков" Добрич отново е държавен репертоарен театър", каза той, посочвайки с гордост към колегите до себе си, участници в „Албена" - дебютантката Камелия Тодорова, Пламен Маринов, Владимир Цветков, Красимир Демиров, Радомир Андонов, Петър Петков, Бистра Боева, Валери Марков, Владимир Трендафилов, Ема Георгиева, Соня Георгиева, Любов Николова, Татяна Василева, Георги Калчев.
Цветя добричките театрали получиха от кмета на община Добрич, от кмета на община Генерал Тошево, от Куклен театър „Дора Габе", Драматичния театър в Русе, ПП ГЕРБ. Имаше много поздравителни адреси. Букет цветя получи и дебютантката Камелия Тодорова, която играе ролята на Албена.
Кметът Детелина Николова припомни историята на Драматичния театър и подчерта голямата заслуга за развитието му на неговия създател Атанас Попов - „Толкова са силни обаянието, магията, всеотдайността, любовта и авторитета му, че добричкият театър се превръща в притегателен център и школа за поколения актьори - мощен трамплин, пратил звезди на българския театрален небосклон". Николова обърна внимание и на заслугата на публиката и на драматургията: „Театърът обаче сме и ние от залата - чаровната добруджанска публика, взряла се в съдбата на героите. Театърът е и репертоар, който през тези 85 години е толкова отворен към световната драматургия, че имаме всякакво основание за самочувствие на жители на един европейски град" - отбеляза тя като приложи и цитат от есе на Петър Увалиев от 1996 г., в което интелектуалецът говори за английските пиеси, поставяни в Добрич.
Бурни аплодисменти изпратиха трупата и режисьора Пламен Панев, който също получи специални благодарности за това, че работи с добричките актьори.
Чуйте в аудиото думите на директора Иван Мандев.
БНР

Отмениха финансова корекция за милион и половина лева на община Кричим

публикувано на 13.06.14 в 10:15


Управляващият орган на оперативна програма „Околна среда” отмени финансова корекция за милион и половина лева, която беше наложена на Община Кричим. По този начин се очаква да бъдат възобновени и междинните плащания, които се правят за изпълнение на проекта за изграждане на канализация и пречиствателна станция в района.
„Ние решихме да се защитаваме докрай и с това доказваме, че всички процедури сме ги провели по най-прозрачния начин”, коментира кметът на община Кричим Атанас Калчев.
В момента общината решава един от основните инфраструктурни проблеми на Кричим – липсата на канализация в две трети от домакинствата, както и остарелия водопровод. Септичните ями и естествения наклон на терена допълнително са водили до замърсяване на подпочвените води. С подписан договор на 3 април 2012 година между Община Кричим и екоминистерството, започват процедури по избор на изпълнители. На 23 юли миналата година стартират и същинските строителни дейности.
„Една година сме били в процес на процедури и обжалвания, за да спазим закона”, подчерта кметът.
Той припомни, че пред Комисията за защита на конкуренцията е обжалвано решението за избор на изпълнител на ВиК мрежа и пречиствателна станция. КЗК не е уважило мотивите на жалбоподателите и потвърждава решението на кмета като законосъобразно. Решението се потвърждава и от Върховния административен съд.
Въпреки това на 15 април тази година в Община Кричим са били неприятно изненадани с писмо от управляващия орган на ОП „Околна среда”, с което са били известени, че във връзка с повторния преглед на договори, Община Кричим е попаднала с извадка на проекти, с които има налагане на финансови корекции, като в писмото са цитирани двата договора за изпълнение, по които се налага финансова корекция от 5% за всеки или общо се удържа сумата от 1 милион и 500 хиляди лева. Тогава спират и междинните плащания към общината, като по този начин стават невъзможни и разплащанията с изпълнителите, които въпреки това не спират работа по изграждането на канализацията и пречиствателната станция.
„Община Кричим реагира светкавично и се възползва от правото си на възражение, като представи конкретни доказателства в подкрепа на тезата си, че управляващият орган няма право да налага финансова корекция, тъй като процедурата е проверявана многократно – имало е предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки, последващ контрол в междинното звено на оперативната програма, в КЗК и във ВАС”, подчерта още Калчев. Заради прозрачните процедури и представените аргументи управляващият орган на програмата отмени на 100% наложената финансова корекция от 1 милион и половина лева.
В момента работата по изграждането на канализация и пречиствателна станция на територията на целия Кричим продължава.
БНР

Посланикът на кралство Мароко ще бъде гост на откриването на фотоизложба в Перник

публикувано на 13.06.14 в 10:14


Посланикът на кралство Мароко Латифа Ахарбаш ще бъде днес гост на откриването на фотоизложба в Перник. Изложбата е озаглавена „Мароко – една перла от света” и е на пернишкия богослов д-р Виктор Банов. Фотографиите са от негово пътуване от месец април тази година. Познатият на перничани със своите пилигримски пътешествия по света богослов е пропътувал 2 500 км от океана до пустинята за 10 дни. Преди това той е бил на свети места в Атласките планини във връзка с изследователската си работа, посветена на капуцински орден. Фотографиите в изложбата са подредени в раздели и пресъздават както красотите и богатствата на Мароко, така и пазарите и хората на тази дивна страна. Организатори на изложбата са Община Перник и Клубът на дейците на културата. Преди откриването й посланикът на Мароко ще се срещне с кмета Росица Янакиева.
БНР

Цената на такса смет ще бъде драстично повишена от 1 януари догодина

публикувано на 13.06.14 в 10:09


За това съобщава dnevnik.bg. Според изданието, разчетите показват до тройно покачване на цената на услугата за най-разпространените жилища - двустайни панелни апартаменти, в които живеят трима или четирима души в домакинство.

Според доклад на финансовия министър Петър Чобанов, който е внесен за съгласуване в Министерския съвет, гражданите и част от фирмите ще плащат в пъти по-висока цена на услугата, независимо коя от възможните нови методики ще замени сегашната, която е на базата на данъчната оценка на имота.

В документа на Чобанов, с който "Дневник" разполага, всяка община ще може да избере между няколко нови начина на изчисление с възможност да ги комбинира - например в зависимост от спецификите на кварталите в големите градове. Вариантите са три. Срокът за приемането на новите правила от Министерския съвет е 30 юни. След това трябва да бъде променен и Законът за местните данъци и такси. В края на миналата година мнозинството в парламента вече промени Закона и заложи срок за приемането на нова методика - средата на 2014 г. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.


БНР

На 13 и 14 юни Варна ще е домакин на много и различни културни прояви

публикувано на 13.06.14 в 10:03


На 13 и 14 юни Варна ще е домакин на много и различни културни прояви. Като част от активностите на Варна за кандидатурата и за Европейска столица на културата 2019 Община Варна организира специално събитие под наслов „Варна и региона посрещат Италия“. Гости на Община Варна ще са представители на италианските градове, които продължават в надпреварата. На специално изградена сцена на входа на Морската градина ще има богата концертна програма.

БНР

Община Благоевград ще отбележи 158 години от рождението на Димитър Благоев

публикувано на 13.06.14 в 09:52


Благоевградската общественост ще отбележи 158 години от рождението на Димитър Благоев. Тържественият ритуал по полагане на венци и цветя ще се състои в събота от 11.00 часа пред паметника на Дядото на пл. "Георги Измирлиев". Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Димитър Благоев е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Умира на 7 май 1924 г. в София. През 1950 година името на Димитър Благоев става патрон на Горна Джумая и градът се преименува на Благоевград.
БНР

Мандолини огласят Пазарджик

публикувано на 13.06.14 в 08:35


За шести пореден път Пазарджик е домакин на Международния мандолинен фестивал “VIVA TREMOLO”. Музикалният форум се открива днес и ще продължи три дни в парк-остров “Свобода”. Във фестивала ще участват шест български мандолинни състава – два от Пазарджик и по един от Благоевград, Петрич, Сандански и София.
Гост от чужбина е мандолинният оркестър на град Свети Николе, Македония. Официалното откриване е от 20 часа довечера. Традиционно, фестивалът ще завърши с композиция Валс №2 на Дмитрий Шостакович, изпълнена от всички оркестри под диригентството на Илия Митрев.
Съпътстваща фестивална програма ще бъде мандолинен уъркшоп на тема „Мандолинни техники. Техники за придобиване на увереност при сценични изяви”. Музикалната проява се финансира изцяло от Община Пазарджик.
БНР

Детски панаир ще радва врачанчетата през уикенда

публикувано на 13.06.14 в 10:16


Детски панаир с над 40 арт ателиета ще зарадва децата на Враца на 14 и 15 юни. Събитието събра много почитатели на първото си издание, което беше през миналото лято. Проявата се организира от Община Враца, Фондация "Изиарт" и Програмата за патриотично възпитание. Ателиетата, в които всички игри и забавления ще са напълно безплатни, ще бъдат разположени на площад "Христо Ботев" и в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. Децата ще могат да се занимават с приложни изкуства, с различни техники на рисуване, моделиране, спорт. Ще има също работилница за маски, бижута и стенопис. Програмата включва Цирк на науката, Детска архитектурна работилница, занятия по забавна математика, танци, йога, шах. Талантите на Враца ще могат да покажат своите певчески, танцувални и актьорски способности на открита сцена. Истински пожарен автомобил ще бъде паркиран на площада. Малчуганите ще могат да се качват на него и да влязат в ролята на пожарникари.
Участие в Детския панаир ще вземат също Младежкият дом, Младежки български червен кръст, Център за работа, Мемориален комплекс "Ботев път", Регионален исторически музей, Регионална библиотека "Христо Ботев". Детският панаир се финансира от Фондация "Америка за България" и се осъществява с подкрепата на Община Враца.
Списък на всички ателиета:
Цирк на науката;

Забавна математика;

Рисунка на асфалт;

Пискел арт;

Търсачи на съкровища;

Шах;


Плъсти;

Енкаустика;

Ебру;

Детски играчки;Мода;

Фотография;

Стенопис;

Спорт;


Детска архитектурна работилница;

Урбанистична игра;

Грънчарско ателие;

Цветя от салфетки;

Стъклопис;

Макиаж;


Брейк;

Йога;


Бижута;

Пясъчни рисунки;

Сапунена работилница;

Фокуси и жонглиране;

Декупаж;

Ветрила;


Животни от картон;

Пожарна кола;

Отпечатъци;

Маски;


Гривни;

Тубиъм;


Зумба;

Народни танци;

Катапулт;

Образователни игри Тинкъл старс;

Magic Nudles;

Тъкане на стан;

Изработка на кукли;

Стрелба с лък;

Изработка на хляб от лимец;

Забележителностите на България с издателство "Камея".


БНР

Пикник на свободата в Борисовата градина

публикувано на 13.06.14 в 10:23


В лятната сцена на Борисовата градина в събота ще се проведе международният „Пикник на Свободата“ по повод 25 г. от падането на режимите в Източна Европа.

Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. Посолствата на тези държави и техните културни институти в България съвместно със сдружение „София Поетики“ и Столична община организират първия по рода си „Пикник на Свободата“.

Празникът започва точно в 17.00 часа с музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Продължава на главната алея под езерото с лилиите с пикник под открито небе, придружено със светлинно парти с DJ, където до 22.00 ч., настроението ще поддържат колоритни банди като Sarakina от Полша, Krch-off Band от Чехия, „andagainandagain“ от Сърбия, The Bedlam Club от Франция, Шотландия, Русия, към тях ще се присъединят визуалният гръцки артист Янис Исидору и Васко Кръпката бенд.

Любителите на поезията ще могат да се насладят на четенията на 25 от българските поети, представители на три литературни поколения.


Медиа пул

Такса смет поскъпва драстично за бита и намалява за бизнеса

Общините са против новата методика, фирми я подкрепят, финансовото министерство мълчи


Такса смет поскъпва драстично за бита, но намалява за бизнеса. Това предвижда новата методика за изчисляване, подготвена от Министерството на финансите. Ако бъде одобрена от правителството, тя ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Общини се обявиха срещу новия начин на изчисляване на таксата смет, която в момента се определя от данъчната оценка на жилището. Моделът обаче беше подкрепен от Българската стопанска камара. Министерството на финансите, което е отговорно за новата наредба и трябваше да я представи до 6 юни, до момента мълчи. От ведомството на министър Петър Чобанов заявиха пред Mediapool, че ще публикуват наредбата за публично обсъждане в понеделник.

Три варианта за такса смет

Наредбата, подготвена от финансовото министерство, дава възможност общините да избират между три варианта за изчисляване на такса смет, съобщи Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси на София.

Единият е такса смет да се пресмята на принципа "замърсителят плаща", като за база се взима количеството изразходвана вода, ток или торби за смет от едно домакинство.

Ако Столична община избере варианта такса смет да се плаща на база използваната вода, то тогава средното увеличение за софиянци ще бъде 88.5%, но за фирмите ще падне с 61%, показват разчетите. Сметките са направени на база подадената информация от концесионера "Софийска вода" за използваната вода от столичани.

В момента столичани плащат за такса смет 60 млн. лева годишно. С новата методика за вода сметката ще скочи на 113 млн. лева, защото физическите лица изразходват повече вода от фирмите. Бизнесът плащат за смет 87 млн. лева годишно сега, а с новата методика сметката му ще падне на близо 34 млн. лв., сочат сметките на Столичната община.

Столичани са използвали 80.4 куб. м вода през 2013 г., от която 61.8 куб. м са от физически лица и 18.5 куб. м - от бюджетни и търговски потребители. План-сметката на Столичната община за сметоизвозване, зимно и лятно почистване на града е 147 млн. лв. Това означава, че на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1.83 лв.

Ако средно едно четиричленно семейство ползва 10 кубика вода месечно, то такса смет ще му бъде около 220 лв. годишно.

Около една трета от фирмите също ще плащат драстично по-скъпа такса смет, ако се избере варианта по изразходваната вода. Това ще бъдат компаниите, които произвеждат минерална вода, безалкохолни напитки или бира.

Друг вариант е на база изхвърлен боклук, както е в Швейцария и Германия. Принципът е гражданите си купуват торбичка от пет или десет литра боклук и по този начин плащат таксата.

Вторият вариант е такса смет да се изчислява на ползвател. Така средно един столичанин ще плаща по 77.40 лева годишно, сочат сметките на общината.

Сметката е направена на база, че по постоянен адрес в София живеят 1.4 млн. души, а още 580 хиляди работят във фирми. Така се получава общо близо 2 млн. души ползватели. Сумата от 77 лв. се получава като се раздели 147 млн. лв. на 2 млн. души, обясни Барбалов.

Така, ако сега за двустаен панелен апартамент с четирима души средната такса смет за първа зона е 106 лв. годишно, а за втора - 85 лв., с новата методика такова семейство ще плаща по 310 лв. годишно независимо къде живее в София. Така за живеещи в центъра на София такса смет ще намалее, докато за тези в крайните квартали ще скочи тройно.

Третият вариант за изчисляване на такса смет е смесен между първите два, но методиката не е много ясна, смята Дончо Барбалов.

Новите правила факт до края на юни

Правителството трябва да одобри новата наредба за такса смет до края на юни. След това трябва да бъде променен и Законът за местните данъци и такси.

В края на миналата година парламентът реши от 1 януари 2015 г. такса смет да се определя по нов по-справедлив начин на принципа "замърсителят плаща".

Работата по новата наредба обаче започна в края на май, преди изборите за европарламент, след като премиерът Пламен Орешарски сформира работна група от 12 членове, която да напише правилата за изчисляване на такса смет. В групата влизат четирима представители на местната власт, експерти от Министерството на финансите и на околната среда и представители на бизнес организациите.

Работната група проведе две заседания, на които членовете са се изпокарали. Всички предложения на бизнеса и експертите на финансовото министерство са били отхвърлени от представителите на местната власт. В същото време те не са дали предложение как да се смята такса смет.24 часа

Огромна дупка едва не погълна кола в столичен квартал

13.06.2014 07:34; 24 часа онлайн


Огромна дупка се появи в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тя се е образувала на улица „Резбарска", която свързва квартала с центъра на София. За нея сигнализира зрител на bTV пред телевизията.
Опасната дупка за малко да погълне минаваща кола, разказват хора от квартала. Като по чудо обаче пострадали няма.
„Снощи към 7.30-8.00 вечерта. Някаква кола е минала. Получила се е някаква малка дупчица и после един от управителите на автомивката е видял как пропада земята надолу и е станала тази дупка”, обяснява Петко Ненов – автомонтьор.
Причините за пропадането на асфалта не са ясни. „Предполагам, че е от валежите. Отдолу има колектори. Преди 30 и кусур години са слагани. Много големи колектори, може да има дупка, не знам”, допълва мъжът.
Въпреки че дупката е широка само метър и петдесет, тя въобще не е за подценяване. Жителите на „Хаджи Димитър” бързо я кръщават. Гръмките „Гигантът” и „Кратерът” са само част от многото й имена.
Мястото веднага е обезопасено от полицията и екипи на столична община, а дупката беше запълнена пред камерата на bTV.
Фокус__Жителите_на_село_Маринка,_община_Бургас,_излизат_на_протест'>Фокус__С_разнообразна_програма_отбелязват_130_години_от_основаването_на_великотърновското_ловно-рибарско_дружество_„Сокол_1884”'>Фокус

С разнообразна програма отбелязват 130 години от основаването на великотърновското ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”

13 Юни 2014 | 11:17 | Агенция "Фокус"


Велико Търново. Тази година се навършват 130 години от създаването на великотърновското ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”. По този повод се организират редица мероприятия като кулминацията на тържествата ще се състои на 13 и 14 юни във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Също така се честват и 130 години от организираното ловно движение в България като това е съвместна инициатива на Община Велико Търново, Националния ловно-рибарски съюз и „Сокол 1884” и е в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. На 13 юни от 18.00 часа ще се състои парад на ловните знамена от цялата страна. „Това е възстановяване на една традиция, която беше прекъсната за много години. Първият парад на ловните знамена е бил през 1922 година на Първия национален събор във Варна и се е извършвал като са поставяни и венци и цветя на паметници за почитане на загиналите във войните ловци”, посочи Димитър Йорданов, председател на УС на Ловно рибарско дружество „Сокол 1884”. Парадът ще започне от паметника „Майка България” и ще завърши на площада пред крепостта Царевец, като по пътя ще бъдат положени цветя на всеки от паметниците, намиращ се по маршрута на парада. Той ще бъде под съпровода на военния духов оркестър. Ще бъдат включени и 31 знамена на дружините . На площад „Цар Асен Първи” ще бъдат осветени знамената, ще се състои тържествена програма и ще се проведе аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. На 13 юни кметът на община Велико Търново Даниел Панов и председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков ще наградят заслужилите деятели на ловното движение. На 13 юни от 17 часа в изложбени зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита изложбена композиция в три части. Първата част е историческа изложба на ловното движение в България във фотоси и документи, втората част е фотоизложба на диви животни и третата част е съвместно с РИМ-В.Търново и „Сокол 1884” – ще бъдат показани оригинални предмети, знамена, пушки и снимки. На 14 юни в местността „Къпиновски манастир” се организира традиционен за ловците в страната събор, чието откриване ще бъде от 11.00 часа. Там отново ще бъде проведена тържествена програма, ще се състои и награждаване на членове на великотърновското ловно дружество „Сокол 1884” отново за заслуги към ловното движение и дружеството. Очаква се събитията да бъдат посетени от 80-90 дружества от общо 138 в страната. В Националната ловна организация членуват 138 дружества със 125 хил. членове, като само в „Сокол 1884” те 1100 от община В.Търново, 25 от които са жени, организирани в 31 ловно-рибарски дружини. В цялата област дружествата са 8 с над 400 членове. Част от програмата ще бъде и състезание на деца-риболовци и състезание по спортна и ловна стрелба, ще се проведе и традиционно соколарство - ще участват две птици от Клуба на соколарите. „Ловно-рибарския съюз е най-голяма неправителствена организация, също и въоръжена. Инцидентите с ловци са много по-малко от инцидентите с оръжия на полицаи”, посочи още Димитър Йорданов. В рамките на честването бе и откриването паметната плоча на 14 май върху фасадата на Ловния дом в старата столица, която припомня факта, че организираното ловно движение е основано от родолюбиви търновци и чехи, живеещи във Велико Търново.
Фокус__Зам.-кметът_на_Столичната_община_Ирина_Савина_ще_представи_Програмата_за_модернизация_на_общинската_образователна_инфраструктура-2014_г.'>Фокус__Забранява_се_брането_на_липов_цвят_от_дървета_на_обществени_места_в_Казанлък'>Фокус__Стара_Загора:_Автобусите_и_тролейбусите_от_квартал_„Железник”_ще_тръгват_от_едно_и_също_място'>Фокус

Жителите на село Маринка, община Бургас, излизат на протест

13 Юни 2014 | 11:15 | Агенция "Фокус"


Бургас. Жителите на село Маринка, община Бургас, излизат на протест. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Лъчезар Колев, кмет на селото. Протестът е насрочен за 18.00 часа пред кметството, от където ще тръгне протестното шествие. Причината за недоволството на хората е изграждането на каменна кариера в близост до селището. „Строежът е законосъобразен, но не е справедлив, защото е близо до селото. Ще замърси цялото село с вредни емисии, шум. В близост имаме инвестиционен проект, който е в разрез с изграждането на кариера”, обясни Колев. Към протеста на местните жителите се присъединяват и от бургаското ловно-рибарско дружество „Лебед”.

Фокус

Сапьори от военното поделение в Благоевград изнесоха бомбата, открита в градския парк в Симитли

13 Юни 2014 | 11:13 | Агенция "Фокус"

Симитли. Сапьори от военното поделение в Благоевград изнесоха бомбата, открита в градския парк в Симитли, съобщиха от пресцентъра на общината. Към 10.00 часа невзривената бомба бе изнесена от парка и транспортирана на стрелбището на бившето военно поделение в града. Очаква се днес взривното устройство да бъде обезвредено от специалисти. Предстои да се изясни от кога е бомбата, като по разкази на стари хора от Симитли, по време на Втората световна война английските войски са бомбардирали гарата в Симитли и предположенията са, че взривното устройство е от тогава. Напомняме, багер изкопа бомбата в градския парк в Симитли. Снарядът бе открит на около метър под земята по време на изкопни работи на старта на проект за ремонт и реконструкция на градския парк. Общината реализира проект за над 500 000 лева. Финансирането е от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и предстои да бъде изграден спортно-развлекателен комплекс в градския парк в Симитли, който включва „въжена градина”, детски кътове, игрища за тенис и пейтбол. Планирано е и изграждането на мини футболно игрище и спортна площадка.
Фокус

Община Казанлък обявява обществено обсъждане на общ устройствен план на “Долината на тракийските владетели“

13 Юни 2014 | 11:02 | Агенция "Фокус"


Казанлък. Община Казанлък на основание чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията съобщава, че е изработен Общ устройствен план на територията с изявено културно-историческо наследство „Долината на тракийските владетели“, включващ по–голяма част от територията на общината, съобщиха от пресцентъра на общината. Обявява се обществено обсъждане, което ще се проведе на 23 юни от 17.00 часа в Инфоцентъра на улица “Искра“ 4. До датата на обсъждането материалите могат да бъдат разгледани в сайта на Община Казанлък и в Дирекция „УТТ“ стая №16 на Общината. В едномесечен срок от публикуване на обявата могат да бъдат внасяни писмени предложения, становища и възражения на гише №5 в Информационния център на община Казанлък.

Фокус

Стара Загора: Автобусите и тролейбусите от квартал „Железник” ще тръгват от едно и също място
13 Юни 2014 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. От 16 от автобусите и тролейбусите, които тръгват от кв. „Железник“ в Стара Загора, ще го правят от една и съща начална спирка, съобщиха от пресцентъра на общината. Във връзка с подобряване на качеството и достъпността на градския обществен транспорт, от понеделник, 16-ти юни, маршрутите на градските автобусни и тролейбусни линии ще бъдат обслужвани от начална спирка „Железник” обръщало. Автобусите от градските автобусни линии ще се обслужват от южната страна на спирка „Железник” обръщало, а тролейбусите - от северната страна на спирка „Железник” - обръщало.
Фокус

Забранява се брането на липов цвят от дървета на обществени места в Казанлък

13 Юни 2014 | 10:49 | Агенция "Фокус"


Казанлък. Кметът на Община Казанлък издаде Заповед № 1138/12.06.2014 г., с която се забранява чупенето на клоните на всички видове декоративни и плодни дървета, намиращи се на площите за широко обществено ползване в населените места в община Казанлък, както и брането на липов цвят от общинските озеленени площи, паркове, от дърветата по улиците, алеите, площадите и други пешеходни пространства, съобщиха от пресцентъра на общината. Целта е да се предотврати увреждането на дървесната растителност, както и да се ограничи събирането на билки /липов цвят/ от райони, подложени на въздействието на автомобилния транспорт и антропогенната дейност в населените места. На нарушителите ще бъдат налагани глоби от звено „Екоконтрол“ към Община Казанлък, пъдарите по населени места и служителите на Районно управление „Полиция” - Казанлък по реда на Наредба №2 на Общински съвет – Казанлък. За нанесени щети виновните лица заплащат и обезщетение съгласно чл.34 и чл.37 от Наредба №1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност от 10 март 1993 г.

Фокус

Зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина ще представи Програмата за модернизация на общинската образователна инфраструктура-2014 г.

13 Юни 2014 | 07:20 | Агенция "Фокус"


София. Зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина ще представи Програмата за модернизация на общинската образователна инфраструктура 2014 г., съобщиха от пресцентъра на Столична община. Журналистите ще получат информация за предстоящите ремонтни дейности в детските градини и училища и направената организация по районни за осигуряване на места в детски заведения през летния период.

Пресконференцията ще се състои в Зала официална в 11:00 часа.Фокус

Кметът на село Ключ Христо Марков: Заместник-областният управител на Благоевград се намесва в работата на кметските наместници в община Петрич

13 Юни 2014 | 13:07 | Агенция "Фокус"


Петрич. Заместник-областният управител се намесва в работата на кметските наместници в община Петрич. Това каза за Радио „Фокус”- Пирин Христо Марков, кмет на село Ключ. „Ние, кметските наместници трябваше да изготвим списък с имена на кандидати по програма „Сигурност”. Направихме подбор на лицата, които могат да изпълняват такава дейност. Съобразихме се с изискването, кандидатите да не бъдат осъждани”, разказва кметът на село Ключ Христо Марков. Кандидатите са извадили свидетелства за съдимост, с което доказват чистото си минало. Събраните документи са изпратени. „В последствие се получи някакво разминаване, а хората са дали пари за нужните документи”, каза Христо Марков. Според него подаденият списък от община Петрич е подменен. Кметовете не желаят спорът да придобие по големи размери, а мирно да бъде решен възникналият проблем. Според него след като кметовете ще носят отговорност за дейността на тези лица, те трябва да ги познават, а не да се назначават хора избрани и познати на областният управител Димитър Капитанов. По думите на Марков, някои от одобрените кандидати са хващани с наркотични вещества. „Аз съм кмет на село Ключ и познавам жителите на населеното място, като знам кой може да се справи с поверените му задължения”, коментира още Марков.
Фокус

Община Созопол започна дейностите по проектно предложение “Опазване на културно- историческото наследство - обща европейска цел”

13 Юни 2014 | 12:30 | Агенция "Фокус"


Созопол. Община Созопол започна изпълнението на дейностите по проектно предложение “Опазване на културно-историческото наследство - обща европейска цел”, съобщиха от общината. Договорът се изпълнява в партньорство с Регионален музей – град Одрин. Проектът за трансгранично сътрудничество ще бъде финансирано по линията на новата цел „Европейско териториално сътрудничество”, чрез средства по ИПП и съфинансиране от държавните бюджети на Република България и Република Турция. Основната цел е популяризиране на културното наследство и създаване на условия за устойчиво развитие на туризма. Територията на община Созопол носи следите на всички исторически епохи. Тракийско, елинско, византийско, възрожденско и съвременно присъствие са напластявали култура и ценности. Високата културно-историческа и познавателна стойност на уникални паметници от античната и средновековната българска епоха, превръщат Созопол в поле за изследвания, база за туристически продукти, „културен гръбнак” на настоящите поколения и „мост” за прехвърляне на ценности към бъдещите. Обявяването на Старинен Созопол за архитектурен и археологически резерват е признание за националното му значение. Именно старият гр. Созопол съхранява най-ценните, експонирани и атрактивни обекти. Атмосферата на богато културно напластяване се формира от неповторимите архитектурни ансамбли от възрожденски къщи (103 бр.), множество параклиси, църкви и още много археологически обекти. Частично реставрирани и консервирани са останките от крепостните стени (VI-XIV в.), напомнящи за съществуването на стария град през вековете на разцвет. В резервата са запазени и реставрирани около 60 архитектурни и археологични паметници. Водещият партньор по проекта е община Созопол.


Фокус

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Призоваваме Мюсюлманското вероизповедание да престане с опитите да всява етническо противопоставяне

13 Юни 2014 | 12:33 | Агенция "Фокус"


София. Тук сме със своето мълчаливо присъствие ясно да дадем знак, че няма да оставим нещата да се развият по начин, по който Мюсюлманското вероизповедание са си намислили. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод организирания протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамията в Кюстендил и други имоти на Главното мюфтийство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Събрали сме се отново да призовем да престанат с провокациите по отношение на тези толерантни етнически райони, където абсолютно всичко е спокойно и това са символите на толерантността – местата, където са спасявани българските евреи, като Кюстендил, като Карлово и всички символи на етническа толерантност в България, да престанат с опитите да бъде всявано етническо противопоставяне”, допълни още Петър Паунов.

По думите на Петър Паунов, в Кюстендилска област има 11 души, които 2011 година на преброяването са се самоопределили като мюсюлмани и имайки предвид това искането Главното мюфтийство към две джамии в Кюстендил и „градинката - паметник на освободителя на града Ильо Войвода” е абсолютно неоснователно.Софийски апелативен съд заседава по искане на Мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на мюсюлманските вероизповедни общини в България от началото на 20 в. На първа инстанция искът бе отхвърлен.

„След като им бяха отхвърлени претенциите се готви ново посегателство върху културата и историята на България. Когато загубиха битката първоначално на съдебния терен, се опитаха през парламента да прокарат законодателни промени, които да дадат възможност за нови претенции върху тези имоти и нов давностен срок. Не успяха благодарение на активната намеса на българската общественост. Сега отново заявяват претенциите си пред Апелативния съд. Аз съм убеден, че няма законодателни основания да бъде приета подобна претенция. Тук сме отново да ги призовем да престанат да оказват натиск, както върху парламента, така и върху Съдебната власт”, каза Паунов.
Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница