Програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Пп странджа стимулира интереса към българските занаятиДата27.08.2016
Размер173.24 Kb.
ТипПрограма
България бe почетен гост на туристическото изложение Tour Salon в Полша

България беше почетен гост на международно туристическо изложение Tour Salon , което се проведе от 20 до 23 октомври в Познан, Полша. България се представи с рекламен щанд от 80 кв.м. На него заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) участваха още 10 туристически компании, както и общините Созопол и Несебър. Като почетен гост България се представи с повече национални и традиционни кулинарни изделия, с дегустация на български вина, еко продукти и специален филм за археологическите открития в Созопол. Традиционно Tour Salon се посещава от множество полски туроператори и туристически агенции, затова е подходяща за фирмено договаряне. През 2009 г. България е била посетена от 268 624 полски туристи, което е със 71,2% повече спрямо 2008 г.

Български и румънски области ще развиват културен туризъм заедно

Добрич, Силистра и Русе и румънските области Констанца, Кълъраш и Гюргево са включени в проект за развитие на културния туризъм „Истър Понтика”, пише в. "Нова добруджанска трибуна”. Водещ партньор по проекта е сдружение Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА, с партньори музея за Национална история и археология Констанца и сдружение Европартньори от Добрич.

Участниците в проекта са отчели липсата на идентичност на района като дестинация за културен туризъм, липсата на обща стратегия и трансгранична структура, която да обедини усилията им за създаване на интегрирани туристически продукти. Целта на проекта е тези проблеми да бъдат преодолени и да бъде постигнато икономическо развитие на българо-румънския регион, като бъдат използвани и съхранявани ресурсите за културен туризъм на района. Проектът "Истър Понтика" се осъществява по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.


ПП Странджа стимулира интереса към българските занаяти

В природен парк "Странджа" ще бъде създадена работилница за багрене на вълна и вълнени изделия. Работилницата е част от проекта „Модел за стимулиране на традиционното животновъдство като механизъм за опазване на биоразнообразието в ливадите и пасищата в ПП „Странджа”. Проектът е финансиран от Програмата за малки екологични проекти на глобалния екологичен фонд, с продължителност 12 месеца и общ бюджет 34 944 лв.

ПП „Странджа” е единствената защитена територия в България, в границите на която има населени места. Обезлюдяването на района и драстичното намаляване броя хората, занивамащи се със земеделие и животновъдство, е довело до изоставянето на земеделските земи и трайна загуба на човешкия ресурс. Ниският стандарт на живот, непълната или липсваща реализация на продукцията от традиционното животновъдство е довела до драстично намаляване на животните и пашата в района. Промяната в пасищата и ливадите от липсата на паша от своя страна води до промени и загуба на биоразнообразие в защитената територия. Затова едно от основните направления за опазване на това биоразнообразие е стимулирането на традиционното животновъдството в Странджа.Проектът предлага създаване на добра практика за оползотворяване на наличните ресурси от традиционното животновъдство и природосъобразно ползване на растителните ресурси в защитената територия. В работилницата ще бъдат представени и начините да извличане на багрила от растителен материал. Техниките са приложими в домашни условия и могат да бъдат използвани на много места. В рамките на проекта ще бъде организирана и оборудвана демонстрационна работилница за багрене на вълна и вълнени изделия. Проектът ще подпомогне съдзаването на кръг от търговци на вълна и вълнени изделия и приложници работещи с вълна и естествени багрила, ще подпомогне местните земеделци и животновъди в предлагането на продукти в търговски обекти и галерии в региона и бургаска област. Ще бъде подпомогнато сертифицирането на продуктите от проекта с Регионалната марка „Странджа”. Налагането на регионалната марка е част от усилията на ДПП и БФБ за повишаване атрактивността на района, привличане на повече посетители и съответно повишаване приходите на местните хора.

Велико Търново ще кандидатства за домакинство на Лигата на историческите градове

Велико Търново ще кандидаства за домакинство на световната конференция на Лигата на историческите градове през 2014 г., пише в. Янтра днес. Това стана ясно след завръщането на делегацията от 12-то издание на конференцията, което се проведе от 12 до 15 октомври в японския град Нара. Старата столица беше представена от кмета Румен Рашев, директора на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" Даниел Панов и археолога проф. Николай Овчаров като представител на Министерство на културата. Конкуренти на Велико Търново за домакинството са градове в Австрия и Турция. Велико Търново ще предложи храмовете „Рождество Христово", „Св. Архангели" в Арбанаси и „Св. св. Петър и Павел" да бъдат включени в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО, каза Румен Рашев. По време на форума в Япония Даниел Панов е разговарял с директора на фестивал на културно-историческото наследство в английския град Норидж, който е приел покана за участие в изложението „Културен туризъм" през 2011 г.

Кюстендил и Босилеград ще създават информационни центрове

Община Кюстендил е партньор по осем проекта по програми за трансгранично сътрудничество, предаде радио Фокус-Кюстендил. Три от проектите са със сръбски организации и пет с македонски партньори. В единия от проектите Кюстендилската търговско-промишлена палата и община Босилеград, Сърбия, работят заедно за адаптиране на туристическа инфраструктура. Проектът включва ремонт на хижа на територията на Кюстендил и сграда на старо селско училище в община Босилеград. Предвижда се да бъдат организирани образователни информационни събития в ремонтираните сгради, като впоследствие те ще се превърнат и в места, където ще се провеждат зелени училища за деца от Кюстендил и Босилеград, каза Любомира Велинова, директор на Дирекция „Регионално развитие” в община Кюстендил. Сред другите проекти е този с македонската община Дойран. Основната му цел е общините да изградят партньорски взаимоотношения чрез опознаване на историческите събития от Първата световна война, станали на територията на двете общини. Предвижда се това да доведе до увеличаване на туристическите оферти. Община Кюстендил участва в съвместни проекти още с общините Трекляно, Щип, Крива паланка и др.

Откриха скална гробница на връх Кози грамади

На 19 октомври археолози начело с д-р Иван Христов са открили скална гробница, изсечена в скалите на връх Кози грамади. Обектът е открит случайно при оглед на кариерите за добиване на огромни блокове, с които е изградена одриската царска резиденция под връх Кози грамади. Разположена на трудно достъпно и трудно забележимо място, гробницата била оприличена на пещера. Вторият етап от експедицията „Кози грамади” 2010 започна на 24 септември под ръководството на д-р Христов от Националния исторически музей (НИМ). Проучванията са финансирани от Министерството на културата. Археолозите проучват резиденцията на одриските владетели на връх Кози грамади, разположен в землището на село Старосел, община Хисар. Обектът е открит от Иван Христов през 2005 г. и е част от голям тракийски селищен комплекс, който включва резиденция, древна крепост, скални светилища, пътища, могилни некрополи и кариери за добиване на строителни материали. Множеството култови паметници и уникален храм, разположен в средата на резиденцията, е причината скалната пирамида Кози грамади да бъде наречена „Свещена планина“. Тази планина е била почитана през ранножелязната епоха (VIII–VI в. пр. Хр.). Комплексът преживявя своя разцвет през IV в. пр. Хр., когато тракийските владетели от племето одриси построяват тук своята владетелска резиденция. Около 341 г. пр. Хр. цар Терес II води неравна борба с македонските войници на Филип II. В резултат на зимната кампания на македонския цар резиденцията е превзета и опожарена. Със заповед на министър Вежди Рашидов на 25 октомври Кози грамади ще бъде посетен от междуведомствена комисия, която ще определи границите на археологическия комплекс и статута на тракийската резиденция като паметник на културата от национално значение.

105 туроператора останаха без удостоверение за регистрация

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) публикува списък със 105 туроператора, които се заличават от регистъра на туроператорите и туристическите агенти, пише в. Дневник. Причината е, че не са предоставили договори за сключена застраховка „Отговорност на туроператора”. В началото на август с изтекли застраховки са били 311 фирми. Според закона всяка фирма трябва да подаде уведомление в 14-дневен срок след сключването на полицата, което означава, че в нарушение на закона тогава са били са 298 фирми. Тогава от МИЕТ заявиха, че се прави проверка на туристическия бранш съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП). След проверката фирмите с неподадени застраховки са били предупредени, че ще бъдат заличени от регистъра. Застраховките за отговорност на туроператора се сключват в полза на крайните клиенти. Те са задължителни за издаването на удостоверение за регистрация за туроператорска дейност. Списъка със заличените туроператори може да видите тук - http://www.mi.government.bg/bids.html?id=327733.

Летището край Русе ще привлича нискотарифни авиокомпании
Подготвя се концесия за пускане в експлоатация на русенското летище Щръклево като летище за нискотарифни полети, съобщиха областният управител на Русе Пламен Стоилов и народният представител Пламен Нунев, предаде БТА. Използва се удобният момент, в който летищата на Букурещ са с претоварен трафик, коментира Пламен Стоилов. Според него двете провалени предишни предложения за концесия на Щръклево са били подготвени неграмотно, условията в тях са били нереалистични. Ще се търсят и други механизми за пускане на летището като например публично-частно партньорство, каза още областният управител на Русе. Концесията на летището вече е представена сред десетина големи авиокомпании не само от Европа. Летище Щръклево е създадено през 1967 г. Разполага с 2000 дка земя и писта с дължина 2500 метра. Местоположението на летището позволява комбиниране на железопътния, сухопътния, водния и въздушния превоз на товари.

Наградите в СПА индустрията вече имат нови категории

На среща в Кюстендил представители на туристическия СПА бранш определиха новите категории за награждаване през 2011 г., пише econ.bg. През 2011 г. ще бъдат излъчени победители в следните категории: СПА-дестинация; Хотел на годината; Медикъл СПА комплекс; Фирма за изграждане на СПА; Фирма за СПА оборудване и поддръжка; Фирма за СПА проектиране и дизайн; СПА верига на годината; СПА център на годината; СПА козметика; СПА процедура и СПА мениджър. По време на срещата Виктория Кесаровска беше избрана за председател на новия Инициативен комитет. На следващото заседание в края на ноември в Боровец ще бъдат определени и критериите за номинации. Първото издание на конкурса „СПА номинации” се проведе на 16 юни в Правец.

Посещенията на чужденци в България се увеличават през септември 2010 г.
С 21.4% по-малко са пътуванията на български граждани в чужбина през септември 2010 г. в сравнение със същия месец на 2009 г. Това показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за месец септември. Това е пореден месец със спад в пътуванията на българите извън пределите на страната. Увеличение на пътуванията е регистрирано само към Турция - със 7.4%. Същевременно намаляват пътуванията към всички останали наблюдавани страни. С 37.6 по-малко са пътуванията към Гърция и с 38.9% по-малко към Великобритания. От общия брой пътувания на български граждани в чужбина (354 800) най-голям относителен дял формират тези с цел гостуване - 36.4%, следвани от пътуванията със служебна цел - 31.8%, почивка и екскурзия - 25.3%, и други - 6.5%. Посещенията на чужденци в България през септември 2010 г. са над 1 млн., което е с 8.1% повече спрямо същия месец на 2009 г. С 13,1% повече са чужденците, посетили България през септември с цел почивка и екскурзия. Нарастват и посещенията по други причини, както и транзитните преминавания - съответно с 15.2 и 2.1%. Същевременно има спад при посещенията със служебна цел – с 0.3%, и с цел гостуване - с 26.3%. Посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз нарастват общо с 2.3%, като най-голямо е увеличението при посещенията от Португалия и Кипър - съответно с 27.9 и 20.3%. Намаление е отчетено на посещенията от Швеция - с 22.5%, Франция - с 19.4%, Италия – с 13.1%, и други. Увеличават се и посещенията от страните извън ЕС - с 25.4%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Македония – с 59.2%, Сърбия - с 47.0%, и Русия - с 44.6%. През септември 2010 г. чужденци, посетили България с цел почивка и екскурзия, формират най-голям относителен дял от общия брой посещения - 50.7%, следвани от транзитно преминаващите - 25.5%, със служебна цел - 12.8%, по други причини - 9.9%, и с цел гостуване - 1.1%.

Премахват бетонните заграждения около Римския стадион в Пловдив

Готов е техническият проект по възстановяването на Римския стадион в Пловдив. Проектът беше представен на 27 октомври от изпълнителя - дружество „Плиска консултинг – Архика”. Техническият проект предвижда максимално цялостно разкриване на това, което стои под бетонните парапети, обяви арх. Румяна Пройкова. За целта напълно ще бъдат изрязани бетонните парапети, които досега скриваха гледката за пешеходците по главната улица на Пловдив, като ще бъдат монтирани прозрачни прегради. Предвижда се изграждането на презентационен център, до който ще водят стълба и асансьор за хора в неравностойно положение. През месец ноември ще бъдат обявени процедурите за избор на фирма-изпълнител, като очакванията са още в началото на 2011 г. да започне разбиването на бетонните плочи и строителни дейности, които могат да се вършат през зимата. Предвижда се още пълно отваряне от северната страна със създаването на наклонено озеленено пространство, като по този начин ще може да се наблюдава цялото величие на крепостната стена. На юг от крепостната стена и в цялата западна зона също ще се направят зелени площи. Проектът „Античният стадион на Филипопол – опазване, реабилитация и градска реновация” е на стойност около 900 000 евро и се осъществява с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Обектът се финансира по приоритетна ос "Опазване на европейското културно наследство". Бенефициент е Областна администрация - Пловдив в партньорство с Община Пловдив, Асоциацията за културен туризъм и Норвежкия директорат за културно наследство.

България ще се рекламира като туристическа дестинация

с брошури на различни езици
Над 320 000 брошури ще рекламират възможностите на България като туристическа дестинация. Изготвянето на брошурите е част от проект „Изработка и разпространение на рекламно-информационни материали за промоция на България като туристическа дестинация”, който беше представен на 2 ноември. Проектът е на стойност 7 897 580 лв. и е с продължителност 36 месеца. „МАГ Адвъртайзинг” ООД е компанията, спечелила конкурса за изготвяне и разпространение на тематични брошури: „Българско Черноморие”, „Зимен туризъм”, „Еко и селски туризъм”, „Вино и кухня”. Компанията отговаря и за компакт дискове, на които ще бъдат записани брошурите. За брошурите „Културен туризъм”, „Балнео, спа и уелнес” и „Конгресен и бизнес туризъм” отговаря „Бранд ню айдиъс” ООД. Консорциум „Дакс Партньори” ще изготви брошурите „Спорт” и „Религиозен туризъм”. Всяка брошура ще излезе на български, английски, немски, руски, френски и испански в тираж от 75 000 броя. Най-малък е броят на брошурите на български език - по 5000. Причината за това е, че рекламните брошури са насочени предимно към чуждестранни туристи, обясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). На английски език ще бъдат отпечатани по 25 000 брошури, на руски - 15 000, на немски - 10 000, на френски и испански - по 10 000 броя. Имидж брошура „България”, която ще представя на едно място всички възможности за туризъм, е с тираж от 210 000 броя.

Според договорите, които фирмите изпълнители са сключили, брошурите трябва да бъдат готови в срок от пет месеца, обясни Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ. От министерството се надяват, че до началото на март вече ще има отпечатани брошури, така че страната ни да се представи с тях наизложенията в Русия. По проект „Изработка и разпространение на рекламно-информационни материали за промоция на България като туристическа дестинация” предстои да бъдат обявени процедури за възлагане на обществени поръчки още за: изработка и разпространение на рекламни сувенири; изготвяне и разпространение на нискобюджетни рекламно-информационни материали; извършване и одит по изпълнение на дейностите.

Летище Варна открива нова редовна линия до Москва

На 30 октомври летище Варна започна да обслужва нова редовна линия до Москва за зимния сезон, пише в. Дневник. Полетите са по направление Варна-Бургас-Москва (летище Шереметиево). Авиокомпания Bulgaria Air ще изпълнява полетите веднъж седмично - в събота. Часът на излитане от Варна е 08.40, а часът на кацане в Москва - 17.10. От началото на 2010 г. броят на обслужените пътници на летище Варна по направления в Русия е 250 000, което е 27% ръст спрямо същия период през 2009 г. Обслужените пътници само до Москва са 172 000 - 23% повече в сравнение с 2009 г.

Ски патрули ще пазят туристите в Пампорово

Ски патрули, съставени от полицаи и ски учители, ще пазят туристите по пистите в Пампорово през зимен сезон 2010/2011, съобщи новият изпълнителен директор на Пампорово Мариан Беляков, предаде радио Фокус-Смолян. Ски патрулите ще следят за безопасността на скиорите по пистите, недопускането на инциденти и пияни туристи и каране на ски по опасни участъци. За сигурността на посетителите ще бъде разположен и допълнителен мобилен пост на полицията, който ще се намира в района на бившата автогара. Беляков каза още, че се очаква новият зимен туристически сезон да бъде по-силен от предишния. Пампорово очаква ръст на туристите от чужбина, за първи път се очакват посетители от Полша. Надеждите са и за повече скиори от Румъния, Молдова, Русия, Ирландия, Великобритания, Гърция и България, каза още Беляков. Цената на лифт картите ще се запази на нивата от 2009 г. Цената на еднодневната карта за всички влекове и лифтове ще е 50 лв., 37 лв. ще е картата за половин ден, за два дни 97 лв., 141 лв. за три дни. Билетът за еднократно пътуване с лифт в две посоки е 12 лв., 18 лв. ще струва лифт картата за нощно каране в курорта в часовете между 18.00 и 22.30 часа. Разработва се и нов туристически продукт между Пампорово и курортите по Бяло море в Гърция, каза още новият изпълнителен директор на Пампорово. Продуктът е насочен към летния сезон и предлага комбинирана почивка на планина и на море. Работи се и по още пет летни пакета с посещения на исторически обекти от Асеновград до Кърджали, църквите и манастирите в Родопите, пътя на млякото в Родопите и др. В Пампорово ще се опитат да привлекат повече млади хора. Обмисля се дори идеята да има автобуси от Пловдив и Смолян, които да качват младежи за нощни спускания и дискотека и след това да ги връщат отново, за да не се наложи да шофират пияни.

На старта преди зимния сезон: предложенията на курортите и очакванията на сдруженията
Съюзът на туристическия бизнес в Банско очаква 10% ръст на туристите през зимния сезон, каза председателят Янка Рахова. В зимния курорт ще разчитат основно на гръцки и руски туристи. Остава туроператорите да си свършат работата и да обезпечат чартърите, коментира още Рахова. В Боровец продължава изпълнението на инвестиционната програма на обща стойност 40 млн. евро, стратирана през 2006 г. За зимен сезон 2010/2011 е завършена връзката между открития през 2009 г. водоем и Ситняковския дял. Увеличен e и броят на оръдията за изкуствен сняг в зони „Ястребец” и „Ситняково”. Ски зона “Маркуджик” разполага с нова система за снегозадържане. Пистите са обработени, поставена е нова маркировка за скиорите. В зоната на лифт „Ястребец Експрес” има 150 нови паркоместа. През лятото бе реконструиран пътят в участъка от долна станция на кабинковия лифт до долна станция на лифта „Ястребец Експрес". Пет метеостанции ще следят времевата обстановка непрестанно, а седем уеб камери с висока резолюция ще подават информация за обстановката по пистите. Скоро кадрите ще бъдат достъпни по интернет на адрес: www.borovets-bg.com. Засега от Боровец планират откриването на ски сезона да бъде на 18 декември. И за двата дни на откриването цените на лифт картите ще са намалени с 50%, а забавленията в детския снежен парк “Борокидс”, въжения град “Бороландия” и стрелбището ще са напълно безплатни. Чепеларе и Пампорово също очакват ръст на туристите – до 20%, каза председателят на Регионална туристическа асоциация „Родопи” Пантeлей Мемцов. Според него зимен сезон 2009/2010 е бил най-лошият до този момент. Пампорово и Чепеларе трябва да бъдат разглеждани като единна туристическа дестинация, те се намират само на 10 км едни от друг, каза още Мемцов. От асоциацията се надяват на повече британски туристи, тъй като те имат традиционно силен относителен дял. Чепеларе започва зимен сезон 2010 с нов изпълнителен директор - Кирил Пулчев. До 30 ноември 2010 г. цените на сезонните лифт карти в ски зона Чепеларе са с 15% по-ниски. Вместо за 380 лв., както бе през миналия сезон, сега тя е 330 лева. За предстоящия сезон в Чепеларе е извършена цялостна обработка на съществуващите писти и е поставена маркировка по европейските стандарти. Една от основните писти в курорта с дължина 3250 м е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг - Johnson Controls. 24-те оръдия могат да покрият пистата за 100 часа при температура от -3 градуса. Две от пистите са одобрени от Международната федерация по ски (FIS) за провеждане на международни състезания. За поддръжката на пистите се грижат четири снегоутъпкващи машини. На платото на крайната станция на лифта – до върха "Мечи чал" (1873 м), са монтирани 3 броя ски-влекчета, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Цените на ски услугите най-вероятно ще се запазят като миналогодишните, казаха от Чепеларе. И през зимен сезон 2010 ще се предлагат пакети за настаняване с включена лифт карта. За децата до 12 г., придружавани от двама възрастни, отново няма да се заплаща при този тип пакети. Повечето от хотелите в Чепеларе участват в това пакетно предлагане съвместно с „Чепеларе Курорт”, като един от хотелите предлага и настаняване на база all inclusive. Пампорово очаква туристите с изцяло рекултивирани писти. 37-те километра писти са разширени, изгладени и с отстранени неравности, с нови указателни табели за степен на трудност, за обща ориентация на скиорите и посоките на движение. На опасните места са монтирани близо 200 м нови обезопасителни мрежи. Писта Стената, която от зимен сезон 2009 е осветена, за предстоящия сезон ще бъде свързана с цялото трасе от Снежанка до Студенец, което вече е оборудвано за нощно каране и ще се обслужва както от влека котва пред Студенец, така и от четириседалковия лифт. За зимен сезон 2010/2011 са монтирани нови оръдия за сняг, като системата за изкуствено заснежаване обхваща близо 14 км от пистите. Мрежата от писти в курорта се обработва от шест машини. Шестте лифта и деветте влека в Пампорово могат да обслужват 11 600 души на час. Освен на гишета пред началните станции на лифтовете, лифт карти ще се продават в Пампорово. В хотел Перелик ще бъде открит нов информационен център, където също ще се продават карти и билети. Ще бъдат поставени и автомати за продажба на ски пасове, които ще могат да се закупуват с банкови карти. На Витоша основните дейности са свързани с поддържането на пистите и съоръженията в добро състояние, каза Радослав Пеев, технически директор във Витоша ски. За новия сезон ще бъде подготвена и писта за ски бягане, теренът на пистата е отводнен, поставени са обозначителни табели. Основните писти и трасета са окосени, използва се специална технология, която разпръсква тревата и я превръща в тор. Следващата седмица на писта Витошко лале ще бъдат поставени две нови оръдия за изкуствен сняг, така при подходящи климатични условия общо 10-те оръдия ще заработят, каза още Пеев.

Кюстендил представи възможностите си на балнеокурорт в Брюксел

Кюстендил представи в Брюксел проекта си да се превърне в балнеоложки и културен център на Западните Балкани, пише в. Труд. В Комитета на регионите на ЕС българската община представи своята история, икономика и култура. Кметът на Кюстендил Петър Паунов връчи на министър-председателя Бойко Борисов клиентска карта номер 007 от новоизграждащия се здравен център „Пауталия". Общината има план да изгради медико-балнеоложки комплекс „Св. Иван Рилски” с облигационен заем от 7,5 млн. евро. В Брюксел Кюстендил търси и доставчици на модерна медицинска техника и екологични строителни технологии. Представянето на Кюстендил в Брюксел беше организирано с помощта на бившия белгийски посланик в София Филип Беке.

Стартира изграждането на Музей на съвременното изкуство
На 29 октомври започна изграждането на Музей на съвременното изкуство - София. Музеят ще се появи след реконструкцията и преустройството на сграда от комплекс „Софийски арсенал”. Общата разгърната площ на бъдещия музей ще бъде над 1 000 кв. м., каза министърът на културата Вежди Рашидов, който даде начало на ремонтните дейности. В пространството до новия музей ще се оформи и скулптурен парк на открито. Проектът за изграждането на новия музей се финансира от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Бенефициент на проекта е Министерство на културата – Национална художествена галерия. Сградата, която ще се преустройва в Музей на съвременното изкуство, е част от групов архитектурен комплекс – паметник на културата „Софийски Арсенал”.

Lonely Planet: България е една от страните, които трябва да посетите през 2011 г.
Най-голямото туристическо издателство в света Lonely Planet определи България като една от десетте страни, които трябва да бъдат посетени през 2011 г. България винаги е имала своя чар - в големите градове, в заснежените планински върхове и ски писти, по плажовете със златист пясък и старинни пристанищни градове край Черно море. България вече е част от ЕС и получава повече внимание. Ски-пистите в страната привличат европейците, които търсят по-евтини алтернативи за зимна ваканция. В района на Черно море още могат да бъдат открити незастроени места, а винената индустрия в страна процъфтява, пише още изданието. На първите четири места в класацията Lonely Planet са Албания, Бразилия, Кабо Верде и Панама, а след България остават Вануату, Италия, Танзания, Сирия и Япония.
Каталог: BATA -> site.nsf -> b58c8f765ebe86050025728100407b08
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Започна рекламата на България по четири световни канала
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> България се представя на туристическо изложение в Букурещ
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог на България
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> С до 3% ще се увеличат туристите през зимен сезон 2010/2011
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Половин милион туристи са посетили нос Калиакра за лято 2010


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница