Програма за устойчиво развитие на регионите, която да подкрепи и водния секторстраница1/6
Дата08.06.2018
Размер0.82 Mb.
ТипПрограма
  1   2   3   4   5   6
07.04.2013

НСОРБ
Михайлова участва в Национална дискусия „Реформа в управлението на водите“

vestnikstroitel.bg | 07.04.2014 | Калина Петкова

Намерението на МОСВ е да разработи програма в рамките на Националната програма за устойчиво развитие на регионите, която да подкрепи и водния сектор

Mинистър Искра Михайлова взе участие в Национална дискусия „Реформа в управлението на водите“, която се проведе в НДК. В нея участваха и заместник-министър Атанас Костадинов, експерти от МОСВ, представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие, ВиК сектора, Националното сдружение на общините, Българската асоциация по водите, Българска асоциация по подземни води, депутати и неправителствения сектор.

По време на откриването министърът отбеляза, че за МОСВ, като отговорна институция за провеждане на общата национална политика по управление на водите, е изключително важно да чуе мнението на научните среди, бизнеса, асоциациите в управлението на водите и експертите.

По отношение на изпълнението на ОПОС, министър Михайлова посочи, че в края на периода инвестициите, направени във водния сектор не са толкова много. „Броят на изградените ПСОВ е 10, а в строеж са 60. Основно преобладават тези, които са в изграждане в момента. Това е заради проблемите в изпълнението на оперативната програма. Аналогично е изпълнението на показателите за изграждане на реконструирана канализационна мрежа, дотук 151 км. Това, което очакваме е почти 2000 км“.

Тя посочи, че използвайки един от малкото инструменти за инвестиции във водния сектор, в рамките на този планов период са постигнати скромни резултати, но ефекта ще се почувства в края на 2014 и началото на 2015 г.

Министърът отбеляза, че освен инвестициите по ОПОС, които са основен инструмент за развитието на ВиК сектора, има още няколко инструмента. „Това са довършващите се обекти по ИСПА, които имат принос в изпълнението на приоритетите на страната, и от тази година използването на Националната програма за устойчиво развитие на регионите. В нея около 15 % от проектите, предложени от общините на стойност 78 млн. лева са предвидени основно за изграждане на водна инфраструктура“.

По време на дискусията стана ясно, че намерението на МОСВ е да разработи самостоятелна програма в рамките на Националната програма за устойчиво развитие на регионите, която да подкрепи и водния сектор, за да се гарантират постоянни инвестиции не само по линия на европейските структурни фондове, но и чрез национален бюджет.

В тази връзка, министерството е получило целева подкрепа за разработване на поредица от документи, за да продължи да провежда политиката по управление на водите и да отговори на поставените въпроси от ЕС във връзка със споразумението за партньорство 2014-2020 г.

За един от инструментите в екологичната политика, каквото е ПУДООС, министър Михайлова каза, че основна част от дейността й е посветена на изпълнение на проекти във водния сектор. „Тази година имаме увеличение на подкрепата от държавния бюджет за предприятието. Разпределихме 40 млн. лв. за изграждане на общински проекти за водна инфраструктура“, каза в заключение министър Михайлова.
Министър привика кметове заради баловете

konkurent.bg/2014-04-07

Инж. Николай Иванов ще участва днес в работна среща в Министерството на образованието и науката. Сбирката при Анелия Клисарова започва в 11 ч. Министърът привиква кметове от страната и представители на различини институции, за да координират дейността си по време на деня за размисъл - 24 май. В срещата ще участват също експерти от ЦИК и МВР.

Националното сдружение на общините в Република България ще бъде представлявано от кмета на Враца Николай Иванов, от изпълнителния и зам.-изпълнителния директори на структурата.
Изборите променят абитуриентски традиции в 4 дупнишки училища

7 април 2014 08:03 | Маргарита Петрова | Дарик- Кюстендил|

Четири гимназии в Дупница, тази година ще трябва да променят церемониите по изпращане на абитуриентите си. Причината е провеждането на избори за Европейски парламент на 25-ти май. Изборите ще попречат на зрелостниците да се съберат за последно в училищните дворове.

Абитуриентските балове на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов", СОУ „Св. Паисий Хилендарски" и ПГ по хранително-вкусови и химични технологии са насрочени за Денят на славянската писменост и култура 24-ти май. Ден по-късно своите абитуриенти ще изпратят от Гимназия „Христо Ботев" и ПГ по облекло и стопанско управление, в последната обаче няма избирателни секции, така че там празника няма да бъде различен. ПГ по транспорт изпраща зрелостниците си на 30 май. Съгласно Закона за изборите, учебните заведените, в които ще бъдат разположени избирателните урни, трябва да бъдат затворени 24-ри часа, преди провеждането на вота. Един от вариантите е зрелостниците да се съберат директно на пл. „Свобода" и от там да тръгнат за местата за празнуване. За повечето от учениците обаче това е неприемлив вариант, тъй като те искат да се съберат в училището, което завършват и да си направят снимки за спомен.

Министерството на образованието и науката ще инициира среща между представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на Министерството на вътрешните работи, на Националното сдружение на общините и др., за да обсъди въпроса с честванията на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост- 24 май и традицията в тези дни зрелостниците да се събират в училищата си преди да се отправят към абитуриентските си балове.
Дискусия за управлението на водите

standartnews.com 09:41 ч. 07.04.14 Йова Апостолова

София. "Стандарт", съвместно с Министерство на околна среда и водите, организира в 11 часа днес в зала 8 на НДК национална дискусия "Реформа в управлението на водите".

На нея министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще отговаря на всички горещи въпроси, свързани с еврофинансирането на сектора както и с належащите бъдещи промени.

В дискусията ще участват и всички други страни- Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие, представители на ВиК, на Националното сдружение на общините, Българската асоциация по водите, Българска асоциация по подземни води, депутати и други представители на неправителствения сектор.

Във ВАС насрочиха делото, с което Община Златарица съди финансовото министерство

7 април 2014 12:22 / обновена в 15:44 | Мариета Стоянова | Дарик Велико Търново|

На 25 април във ВАС ще се гледа делото, с което Община Златарица съди Министерство на финансите заради разпределението на 500-те млн. лева от публичната инвестиционна програма на правителството, съобщи кметът Пенчо Чанев. Според градоначалника средствата за проекти на общините са разпределени несправедливо, а кабинетът е игнорирал общините, които не са част от управляващото мнозинство, сред които и Златарица. Малката община кандидатства с осем проекта на обща стойност 4 млн. лв., но нито един от тях не беше одобрен.

По думите на кмета предложенията напълно са отговаряли на критериите на програмата за растеж и развитие на регионите, въпреки това са отрязани от финансиране. Жизнено важен е един от проектите на стойност над 800 000 лв. за изграждане на ВиК мрежа в Горско Ново село и Родина. Преди дни стана ясно, че той ще получи финансиране, но от ПУДООС, където първоначално е бил внесен за одобрение.

Делото срещу финансовото министрество е образувано през март във ВАС по общ иск на пет общини, сред които Златарица и Габрово. Ние искаме преразглеждане на средствата по програмата, тъй като има свободни средства и реализирани икономии от проекти, заяви Пенчо Чанев. Той съобщи още, че в петък е получил официално писмо за одобреното финансиране на проекта за канализацията на двете златаришки села. Вече има изготвен работен проект от ВиК “Йовковци”, предстои да сключим договор и след 30 април започват обществените поръчки, уточни градоначалникът. Предвижда се да бъде изграден нов водопровод с дължина около 10 км, който ще снабдява Родина и Горско Ново село с вода от яз. “Йовковци”. В момента 1100 жители на двете села ползват вода от собствени водоизточници, негодна за пиене, тъй като концентрацията на нитрати надвишава 100% допустимите норми.

Аз не съм разпределял средствата единовластно, заяви в отговор на обвиненията финансовият министър Петър Чобанов. Той уточни, че няколко общини водят такива дела. Разпределението на средствата е направено по предложение на Междуведомствен съвет, в който участва и представител на Националното сдружение на общините и на базата на предварително обявени критерии, каза финансовият министър. По думите му процедурата е била напълно прозрачна. Чобанов информира още, че в момента има проекти, които не са отхвърлени, и където се освободи ресурс, ще бъде насочен за финансирането им. През юни ще бъде направен повторен преглед на такива проекти.


МОН: Шествия за 24 май ще има

bulgaria.actualno.com/07.04.2014 14:55

Местната власт, заедно с МВР и училищните директори, ще уточнят маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писменост и култура, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май 2014 г., съобщиха от МОН.

Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13,00 ч. на 24 май. На 25 май заради предстоящите избори за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

До това становище достигнаха днес представители на Министерството на образованието и науката (МОН), на МВР, на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Срещата се състоя по инициатива на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова във връзка със съвпадането на празника 24 май и абитуриентските балове с изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г .

Нa срещата присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов, заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева и Александър Андреев – член и говорител на ЦИК, изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и нейният заместник Теодора Дачева, както и кметът на община Враца Николай Иванов. От страна на МОН освен министър Клисарова, участваха и заместник-министър Атанаска Тенева, началникът на кабинета на министъра Надя Младенова и Любомир Йосифов, директор на дирекция "Правна".

"Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", припомниха представителите на ЦИК. "В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", заяви Гинка Чавдарова.

Тя добави, че темата била коментирана на заседание в организацията. Кметовете поискаха МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините. "Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи", каза министър Клисарова. Според нея регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите.
Руска делегация от кметове и общински съветници посети Казанлък

focus-news.net | 7 Април 2014 | 15:22 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Петима представители на руски общини, победители във второто издание на организирания в Русия конкурс „Открита община“, посетиха Казанлък за обмяна на добри практики с местната власт и възможности за сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Центърът на промишлеността на България в Русия организира за победителите в конкурса за прозрачна община посещение в България, като Казанлък бе една от избраните български общини наред с Пловдив, Стара Загора, София, както и Националното сдружение на общините в Република България.

Делегацията в състав Алла Анатолиевна Поспелова - заместник-кмет на Дмитровски общински район, Московска област; Иван Михайлович Нежельский – кмет на град Богучар, Богучарски общински район, Воронежка област; Александър Василиевич Давидов, кмет на с. Красночикойское, Кросночикойски район, Забайкалие; Вадим Дмитриевич Покаместов, заместник-кмет на градската администрация на гр. Стародуб, Брянска област; Григорий Анатолиевич Вержицкий – председател на Кемеровски градски съвет на народните депутати в южната част на Западен Сибир, бе придружена от Росен Андонов, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката на Република България. Гостите бяха посрещнати от заместник-кметовете на община Казанлък Петър Косев, Даниела Коева и Лилия Цонкова и заместник-председателя на Общинския съвет Нено Влайков. В срещата участваха още представители на бизнеса - Танчо Михайлов – „Гуала клоужърс България“, Янко Запрянов и Цветан Шиков - „Арсенал“ АД, Галин Иванов от „Юнимет“, Димитринка Грозева от „М+С Хидравлик“, Николай Спиров – „ЮМТ“.

Представителите на местната власт на Русия запознаха домакините с особеностите на своите райони в икономически и културно-исторически аспект, като подчертаха желанието за по-активно сътрудничество и установяване на двустранни връзки между Казанлък и техните градове и населени места. Заместник-кметът Петър Косев направи презентация на Община Казанлък с акцентите в нейното икономическо развитие, машиностроене, лека промишленост, култура и туризъм. Всеки от представителите на казанлъшкия бизнес презентира съответната фирма и подчерта наличието на добри бизнес контакти с руски партньори.

След приключването на срещата в Община Казанлък руската делегация посети „Кълвача груп“ по покана на Стойчо Кълвачев.

Гостите от различни краища на Русия разгледаха Казанлък, трезора и експозициите в ИМ „Искра“ и Художествената галерия. На раздяла със своите домакини от Община Казанлък, те споделиха своето възхищение от града и неколкократно подчертаха: „Казанлък е много хубав град, хората са красиви и сърдечни“.
Евроизбори, славянска писменост и абитуриентски балове

Институциите създават организация на празничните шествия и балове около 25 май, когато училищните сгради ще бъдат затворени заради изборите

vesti.bg, 7 април 2014, 16:02

Местната власт, заедно с МВР и училищните директори, уточняват маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писменост и култура, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май 2014 г. Това съобщиха от Министерството на образованието (МОН).

На 25 май, заради предстоящите избори за Европейски парламент, до училищата няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции. Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13:00 ч. на 24 май.

До това становище достигнаха днес представители на МОН, МВР, ЦИК и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Срещата се състоя по инициатива на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова във връзка със съвпадането на празника 24 май и абитуриентските балове с евроизборите на 25 май 2014 г .

"Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", припомниха представителите на ЦИК.

"В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", заяви Гинка Чавдарова от НСОРБ.

Тя добави, че темата била коментирана на заседание в организацията. Кметовете поискаха МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

"Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи", каза министър Клисарова.

Според нея регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите.
Баловете - само в сутрешните часове

Заради евровота празненствата ще се правят сутринта

lifestyle.bg 07.04.2014, 16:21

Баловете на 24 май тази година ще бъдат сутрешни. Абитуриентите ще трябва да станат рано, ако искат да преброят до 12 в двора на училището си в деня на славянската писменост и култура. Снимките в класните стаи няма да бъдат позволени, заради гласуването.

В деня на изборите завършващите ще трябва да отидат в някой парк вместо в училищния двор преди бала. На 25 май школата няма да бъдат достъпни за абитуриентите. Младежите да се събират на алтернативни места, решиха от образователното ведомство, МВР, ЦИК и Националното сдружение на общините.

Заради това се очаква в следобедните часове в деня на вота градинките да бъдат обсадени с джипове и луксозни лимузини. От ЦИК припомниха, че датата на изборите е била определена от Европейския парламент и е нямало как съвпадението да бъде избегнато.
Евроизборите объркват абитуриентските балове

banker.bg 07.04.2014 17:37

По всичко личи, че през тази година абитуриентските балове ще минат вяло. Причината е, че навръх края на учебната година (на 24 и 25 май) зрелостниците няма да имат достъп до дворовете на училищата, където традиционно започва празничната вечер. Те няма да бъдат допуснати заради евроизборите, които ще се проведат на 25 май, а решение е взето на спешна среща с представители на Министерството на образованието, МВР, на ЦИК и общините.

За да не бъдат провалени празненствата на абитуриентите, отговорност за това къде ще се съберат, ще носят кметовете. Завършващите все пак ще могат да излязат на тържествени шествия по улиците на градовете.

„Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник“, припомниха представителите на ЦИК.

„В много населени места, няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни“, заяви Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините. Тя добави, че темата била коментирана на заседание в организацията. Затова кметовете са поискали от просветното министерство да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

"Няма да нарушим празника на всички българи“, увери министърът Анелия Клисарова. Според нея, регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата, ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май.
МОН разреши 24-майски шествия на абитуриентите

bgvesti.net 07-04-2014 17:39 ч.

Зрелостниците ще могат да направят шествията си по места на 24 май, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Решението за шествията бе взето на срещата, инициирана от образователния министър проф. Анелия Клисарова, между МОН, МВР, Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13,00 ч. на 24 май. На 25 май заради предстоящите избори за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции", посочват от МОН. За шествията обаче трябва да съгласуват маршрутите, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май от местната власт, структурите на МВР и училищните директори,

Кметовете, които са присъствали на срещата са настояли МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

Миналата година в Хасковски регион ученически шествия за празника имаше в Димитровград и Харманли.
200 млн. лв. за спешната помощ

economynews.bg | 18:00 | 07.04.2014

Над 200 милиона лева са предвидени за преструктуриране на спешната помощ, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. 160 милиона лева от тях са по Оперативна програма "Регионално развитие", останалите са от държавата.

Министър Андреева се срещна с представителите на Националното сдружение на общините, за да обсъдят създаването на спешни приемни отделения в общинските болници. Целта е да се намали смъртността сред населението, в случаите, когато тя е свързана със спешна помощ.

Това, което ние ще направим, е оборудване и там, където има нужда от кадри, те да бъдат привлечени или на допълнителни договори и от работещите в тези структури към момента. Дори имаше едно много добро предложение, за което ние ще мислим, възможност на работа и на кадри, които не са щатни, не са на основен трудов договор срещу по-голямо заплащане.

Д-р Красимир Мирев, заместник-председател на Националното сдружение на общините, заяви, че стратегията е много сериозна крачка в реформата на здравеопазването. Ето какво каза той пред БНР:

Тя в момента на реализация ще ликвидира някои от недъзите на доболничната помощ. Трябва да се внимава с разположението на тези центрове, да избегнем отново концентрацията на хора и ресурс в определени малко градове и да забравим периферията. И статистически да делим усилията от тези реформи с оглед на това удължаване живота на пациентите, намаляване на заболеваемостта от така наречените "рискови болести" - инсулт, инфаркт.

Концепцията за спешната помощ ще се прилага индивидуално във всяка община.


Шествия за 24 май ще има

7 април 2014 18:20 | Дарик-Благоевград|

Шествия за 24 май ще има, а на 25 май абитуриентите ще се събират на алтернативни места, информираха от образователното министерство.

Местната власт, заедно със структурите на Министерството на вътрешните работи и училищните директори, ще уточнят маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писменост и култура, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май.

Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13.00 ч. на 24 май.

На 25 май заради изборите за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

Решението е взето след среща между представители на Министерството на образованието и науката, МВР, Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Националното сдружение на общините в Република България.

„Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", припомниха представителите на ЦИК.

"В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", заяви Гинка Чавдарова.

Кметовете на общините искат МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.


ОБЩИНИ
ФОКУС
Проф. Емил Ботев, БАН: Повечето сгради, строени след 1977 година у нас, са с добра сеизмична устойчивост

7 Април 2014 | 10:00 | Агенция "Фокус"

София. Всички сгради, строени след 1977 година у нас, са с добра сеизмична устойчивост.

Това заяви в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

„Изключително важна е подготовката за земетресения. Макар и много по-слаби, при нас нашите земетресения се оказва, че не са много по-безопасни за нас, тъй като все още много голяма част от населението в селата живее в постройки, които не са сеизмично обезопасени. За щастие обаче всички постройки след 1977 година, след земетресението в Румъния, което отне живота на повече от 120 души в Свищов, у нас се въведе нов правилник за строителството, който беше допълнително усъвършенстван през 2009 година. Оттогава имаме нови карти на сеизмичното райониране и новото строителство в по-големите градове вече влиза в други системи и сфери на контрол за сеизмична уязвимост, което ни дава по-голяма надежда за устойчивост към много по-слабите и по-рядко случващи се земетресения в нашата страна“, посочи проф. Ботев.

Той коментира, че устойчивостта на сградите е съществен въпрос и в световен мащаб и даде за пример две земетресения, случили се в началото на 2010 година.

„През февруари 2010 година в Чили стана земетресение с 8.8-8.9 по Рихтер, при което загинаха около 500 души. В същия този момент – през януари 2010 година стана земетресение в Хаити в магнитуд до 7.5 по Рихтер и там загинаха над 100 000 души“, обясни проф. Емил Ботев.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница