Програма за закрила на детето 2016г



страница1/4
Дата08.06.2018
Размер0.51 Mb.
#72296
ТипПрограма
  1   2   3   4

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

О Т Ч Е Т

ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, ЗАЛОЖЕНИ В

ОБЩИНСКАТА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО – 2016г.



Настоящият отчет е изготвен на база предоставени обобщени данни от членовете на Комисията за детето, които са ангажирани участници по изпълнението на програмата, от директорите на детските и учебни заведения, както и от културните институции на територията на община Асеновград.

ПРИОРИТЕТ І:

НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕТСКАТА БЕДНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ НА ДЕЦАТА.
ЦЕЛ 1: Гарантиране правото на детето да живее в сигурна семейна среда.

ДЕЙНОСТ 1.1. Извършване на проверка и оценка на всеки постъпил сигнал в Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Асеновград за нарушаване правата на дете или дете в риск по смисъла на Закона за закрила на детето.

През изминалата 2016г. в Отдел „Закрила на детето“ /ОЗД/ при Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Асеновград са постъпили 195 сигнала за деца в риск. За всеки един от подадените сигнали е извършена оценка, като е обобщавана информация по конкретните казуси от всички институции имащи отношение към грижата за детето. В ОЗД постъпват сигнали от различни институции и граждани. През 2016г. голям брой от сигналите са постъпили от МБАЛ – гр. Асеновград, лични лекари и лекари специалисти и касаят непълнолетни момичета – бременни или вече родили. Подадените сигнали за деца в риск от насилие за годината са 8.


ДЕЙНОСТ 1.2. Осигуряване на минимален пакет гарантирани услуги за подкрепа на семейството на общинско ниво и механизъм за въвеждането им.

1.2.1.Приоритетна подкрепа на детето и семейството, чрез мерки за закрила в семейна среда или в близка до семейната среда, включително и чрез предоставяне на подходящи социални услуги в общността.

През 2016г. в Отдел „Закрила на детето” е работено с 265 деца в риск, като голямата част от тях са настанени извън биологичното семейство. Към края на 2016г. децата настанени в семейства на роднини и близки са 47, децата настанени в приемни семейства са 9 /през 2016г. общо 14 деца са ползвали услугата приемна грижа/, децата настанени в Комплекс за социални услуги „Гергана“ – с. Нареченски бани са 23.

През 2016г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Асеновград са издадени общо 126 направления за деца/лица за ползване на социални услуги в Център за обществена подкрепа – Асеновград и Дневен център за деца с увреждания – Асеновград.

През 2016 година в ЦОП-Асеновград е работено по 98 направления от ОДЗ, самозаявилите се клиенти са 33 случая /увеличение с 22% спрямо 2015г./. От посочените цифри е видно ,че през изминалата година ЦОП-Асеновград разширява своята дейност, като е необходимо е да се обърне внимание върху надграждане на постигнатите резултати на дейността му в общината и повишаване качеството на предлаганите услуги.


1.2.2. Насочване към програми за заетост и финансова подкрепа на семейства, отговарящи на условията за месечно социално подпомагане за децата, които отглеждат.

Към края на 2016г. общо 543 семейства са подпомогнати с месечни социални помощи по реда на чл. 9 от ППЗСП от Дирекция «Социално подпомагане» – Асеновград.


ДЕЙНОСТ 1.3. Подкрепа на семействата в съответствие и изпълнение на основната цел на Закона за закрила на детето – отглеждане на децата в семейна среда, чрез предоставяне на услуги по превенция на изоставянето и реинтеграция на деца, чрез алтернативни услуги за деца /ЦОП и ДЦДУ/, както и с предоставяне на финансови помощи.

При оценката на подаден сигнал за дете в риск, Отдел „Закрила на детето” преценява необходимостта от ползването на социални услуги за детето, неговите родители и/или лица, полагащи грижи. Случаите по превенция на изоставянето на деца през 2016г. са 9, а по реинтеграция 22. В биологично семейство са деца 7, а в осиновително семейство – 1 дете.

За всички тях са реализирани следните мерки за закрила в семейна среда:


  • Осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ на родителите или лицата, на които са възложени родителски функции, по проблеми свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на децата;

  • Насочване към подходящи соц. услуги в общността;

  • Консултиране и информиране на детето в съответствие с неговата възраст и със степента на развитие;

  • Консултиране и съдействие по въпроси на социалното подпомагане и социалните услуги;

  • Съдействие за подобряване на социално-битовите условия;

  • Социална работа за улесняване на връзките между деца и родители, справяне с конфликти и кризиси в отношенията;

  • Проучване на индивидуалните възможности и интереси на детето и насочването му към подходящо учебно заведение.

При невъзможност за реализиране на мерки за закрила в семейна среда, се прилагат мерки за закрила извън семейната среда, а именно;

  • Настаняване на деца в семейства на роднини и близки - 3 нови случая за 2016г.;

  • Настаняване на деца в специализирана институция – 1 дете, настанено през 2016г.;

  • Настаняване на деца в услуга от резидентен тип – общо 5 деца, настанени през 2016г.;

  • Настаняване на деца в приемни семейства – 6 деца, настанени през 2016г.

През 2016г. Отдел „Закрила на детето” е работил с 52 деца, настанени в семейства на роднини и близки и 30деца, настанени в ЦНСТ.

През 2016г. са отпуснати 7 еднократни помощи за деца в риск и 52 месечни помощи за деца, настанени в семейства на роднини и близки.

Център за обществена подкрепа – Асеновград е с капацитет 80 места. През 2016г. са предоставяни следните социални услуги, с цел превенция на изоставянето и реинтеграция на деца:


  1. Услуги по превенция на изоставянето на деца и настаняването им в специализирана институция – 6 потребителя;

  2. Услуги, помагащи работата по реинтеграция на деца, настанени в институции – 25 потребителя;

  3. Подкрепа и консултиране на семейства от общността – 116 потребителя;

Капацитетът на Дневен център за деца с увреждания - Асеновград е 30 места като през 2016г. социални услуги са ползвали общо 30 деца, като за различни периоди през годината броят им е варирал между 21 и 29.
ДЕЙНОСТ 1.4. Реализиране на социална работа по превенция на ранните съжителства и ранните бракове в семейната среда чрез предоставяне на социални услуги за малолетни/ непълнолетни.

През изминалата 2016г. Отдел „Закрила на детето” работи по случаи на непълнолетни момичета, които са в съжителство на семейни начала. По-голямата част от тях вече са родили деца. За годината е реализирана работа с 65 такива случаи. Повечето от тях са насочени да ползват социални услуги в ЦОП – Асеновград. За случаите е уведомена и Районна прокуратура – гр. Асеновград. Въпреки провежданата социална работа с тази група и подадените сигнали до Районна прокуратура - Асеновград, ранните съжителства на семейни начала на малолетни и непълнолетни деца не са намалели спрямо 2015г., както и родените от тях деца.


ДЕЙНОСТ 1.5. Предоставяне на социални услуги в общността за подкрепа на децата и семействата:

1.5.1. Работа по Проект „Приеми ме 2015”

На 11.12.2015г. Община Асеновград сключи споразумение за партньорство с Агенция за социално подпомагане, която е конкретен бенефициент по проект „ПРИЕМИ МЕ 2015" по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме 2015", бюджетна линия BG05M9OP001-2.003. Тази операция допълва и надгражда операция „Приеми ме“, финансирана по ОП РЧР 2007­2013 г., която допринесе за прилагането в национален мащаб на нов подход за предоставяне на услугата „приемна грижа”, както и за разширяване на възможностите за развитие на услугата по децентрализиран начин. Операцията е насочена към усъвършенстване и разширяване обхвата на услугата „приемна грижа" и затвърждаване предоставянето й на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда и съдържа иновативен елемент по отношение на подкрепата, насочена към развитие на „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, непридружени бежанци, както и с мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг. Специален фокус се постави върху настаняването на деца до 3­годишна възраст.

Утвърдените и действащите в рамките на проект „И аз имам семейство" приемни семейства, преминаха към проект „Приеми ме 2015“ с оглед гарантиране интереса на настанените деца в приемните семейства, недопускане на възможност за прекратяване на настаняването, потвърдено от съда на тези деца и попадането им обратно в специализирана институция за деца.

До 31.12.2016г. са утвърдени общо 11 приемни семейства, 14 деца са пребивавали през различен период от време в семействата като към момента, на територията на община Асеновград, в приемни семейства се отглеждат 9 деца.


1.5.2. Съгласно чл.5а, ал.3,т.2 от Наредбата за условията и реда за кандидатстване и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях – за 2016г. планирани нови професионални приемни семейства.

През 2016г. има утвърдено едно ново професионално приемно семейство.


ДЕЙНОСТ 1.6. Реализиране на проект «Работилница за родители – Да пораснем заедно!», с цел подкрепа на семейството за стимулиране на ранното детско развитие.

През 2016г. Градска библиотека «Паисий Хилендарски» в партньорство с УНИЦЕФ – България реализираха проект «Работилница за родители – Да пораснем заедно!». Основна цел на проекта – подкрепа на семействата и позитивното родителство, насочено към насърчаване на ранното детско развитие. Програмата дава равен и безплатен достъп до знание и информация на всички родители на деца до 4 г. възраст.

Дейности: Проведени 4 цикъла работилници /един цикъл се състои от 14 работилници, всяка от които е посветена на определена важна за родителството тема/, две от които за първи път финансирани със средства от Общинския бюджет. Това даде възможност да се проведе за първи път Работилница извън Асеновград, в с. Тополово и да се търсят възможности за провеждане и в други населени места.

Проведени информационни кампании сред родителите на целевите групи през м. април и м. септември в детските градини и ясли в Асеновград по отношение целта и провеждането на програмата и възможностите за записване.

Обхванати: 68 родители на деца до 4 -годишна възраст.

През 2016г. Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ взе участие в провеждане на родителски срещи в подготвителни групи с темата „Старт в четенето”. Включи се и в националната кампания „Да бъдеш баща” с местни инициативи.

През 2016 г. за реализиране на дейности и програми, насочени към децата и техните родители, Градска библиотека получи награда в Категория „Най-добра работа с деца и семейства” в националния конкурс „В музея съм”. С получената сума от 1000 лв. ще бъде създаден кът на Световните забележителности.
ДЕЙНОСТ 1.7. Провеждане на втора лятна академия за децата на Асеновград.

През 2016 година отново беше проведена лятна академия за деца „Пъстро лято”. Всички над 150 подадени заявления бяха одобрени и децата бяха включени в съответните групи – плуване, колоездене, лека атлетика, танци, приложни изкуства.


ЦЕЛ 2: Провеждане на процеса на реформа в грижата и спазването на правата на децата, отглеждани в специализирани институции.

ДЕЙНОСТ 2.1. Насочване към Център за обществена подкрепа – Асеновград за предоставяне на социални услуги.

През 2016 година в ЦОП-Асеновград е работено по 98 направления, издадени от Отдел „Закрила на детето“.



ДЕЙНОСТ 2.2. Насочване към Дневен център за деца с увреждания – Асеновград за предоставяне на социални услуги.

През 2016г. социални услуги са ползвали общо 30 деца, насочени с направления от Отдел „Закрила на детето“.


ДЕЙНОСТ 2.3. Развитие на социалната услуга Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания-Асеновград като делегирана от държавата дейност.

Съгласно Заповед №РД01-318/05.02.2015г. на Агенция за социално подпомагане, Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания - Асеновград функционира като държавно делегирана дейност с капацитет 14 места, считано от 01.05.2015г. В социалната услуга към 31.12.2016г. са настанени 11 деца и младежи с различни увреждания.


ДЕЙНОСТ 2.4. Развитие на социалните услуги в Комплекс за социални услуги „Гергана”- с. Нареченски бани.

Към КСУ ”Гергана” - с. Нареченски бани функционират две услуги от резидентен тип, насочени към повишаване на благосъстоянието на децата и младежите в неравностойно положение, а именно: Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания „Усмивка” с капацитет 10 места и Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания „Звънче” с капацитет 15 места. Услугите са държавно делегирана дейност и се финансират от републиканския бюджет чрез община Асеновград.

През 2016 година в услугите са обгрижвани общо 29 деца. От тях:


  • новонастанени за 2016г. – 5 деца;

  • изведени през 2016г. – 3 деца;

Към 31.12.2016 година настанените деца в двете социални услуги са общо 23.

В Стратегическия план за развитие на КСУ ”Гергана” за периода 2015 - 2018 година са формулирани следните приоритети, по които се работи:

І.Повишаване качеството и ефективността на предоставяните услуги;

ІІ.Осигуряване на стабилност, ред и защита на потребителите на услугите;

ІІІ.Индивидуализиране на грижата – създаване на условия за личностна изява, инициативност и творчество;

ІV.Усъвършенстване на системата за квалификация на персонала и перманентно обучение;

V.Развиване и подобряване на вътрешната и външната среда;

VІ.Взаимодействие с родителската общност, активни връзки с общественост и органи;


ДЕЙНОСТ 2.5. Стартиране на интегрирани услуги за деца от 0 до 7 годишна възраст и техните семейства в Общностен център за деца и семейства – Асеновград, финансиран по ОПРЧР.

През месец август 2016г. в община Асеновград стартира изпълнението на проект „Център за ранно детско развитие - Асеновград”, по договор за безвъзмездна финансова помощ №BG05М9ОР001-2.004-0037-C01, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05М9ОР001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие”, Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Основните цели на Проекта са:

  • Превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие;

  • Повишаване достъпа до услуги устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес.

Специфичните цели са:

  • Да се подкрепят и наградят дейностите за интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители на създадените услуги по Проекта за социално включване (ПСВ), финансиран от Световна банка (Заем 7612BG) в периода 2008 – 2015 г. в община Асеновград;

  • Да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст от община Асеновград и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда;

  • Да се повиши училищната готовност на децата от общината за включване в образователната система, както и да се предотврати настаняването им в специализирани институции;

  • Да се ограничи и предаването на бедността между поколенията, чрез стимулиране процесите на пълноценна социална интеграция на децата от уязвимите групи, живеещи на територията на община Асеновград малцинствени, социално слаби, с увреждания, хронични заболявания и

  • други;

  • Да се разшири обхвата на предоставяните в общността социални услуги в община Асеновград.

Стойността на проекта е в размер на 558 550,82 лв. и е с продължителност до 31.12.2018г.

Център за ранно детско развитие – Асеновград разполага със съвременна и оборудвана сензорна зала за терапия и сензорната стимулация за деца със специални потребности, с цел осъзнаване и опознаване на заобикалящата действителност, развиване на инициатива, автономност и адаптивни възможности.

Специфично организираната сензорна среда стимулира развиването на двигателната активност, сетивните системи, когнитивните процеси, взаимодействието и комуникацията. Тя е неагресивна, защитена и е предназначена за деца с:


  • Детска церебрална парализа;

  • Синдром на Даун;

  • Умствена изостаналост;

  • Аутизъм;

  • Хиперактивност;

  • Тревожност и стрес.

Според нуждите на децата мултисензорната среда може да бъде ориентирана към стимулиране и провокиране или към релаксиране и успокояване.

Специалната сензорна зала е оборудвана с множество мултисензорни уреди, предназначени за различни стимулации:



  • Кът за успокояване и релаксация „Звездно небе“;

  • Водна кула с непрекъснато променящи се цветове и движещи се мехури;

  • Тежко одеяло с допълнителни тежести, което осигурява проприоцептивна компресия на тялото;

  • Фиброоптичен комплект, който включва LED генератор и сноп фиброоптични влакна;

  • Проектор за стимулиране на когнитивните процеси;

  • Светлинни фигури с променящи се цветове предназначени за концентрация на вниманието и с успокояващ ефект;

  • Пясъчна табла с LED панел, който осветява детската рисунка;

  • Комплект материали за стимулиране на тактилни усещания, зрителни възприятия, фина моторика и познавателни умения;

  • Сетивен бар, който се използва за стимулация на ранните сензорни възприятия.

Сесиите са индивидуални, ръководят се от специалисти – психолог, логопед, специален педагог, кинезитерапевт и са съобразени с потребностите на детето. Честотата на посещения е 1-2 пъти седмично с продължителност около 20 – 30 минути.



ПРИОРИТЕТ ІІ:

ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА ОТ ВСЯКАКВИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ, ЗЛОУПОТРЕБА, ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ПРОСИЯ.
ЦЕЛ 1: По-добро гарантиране правата на децата, пострадали от престъпления и/или свидетели в наказателния процес и на децата правонарушители.

ДЕЙНОСТ 1.1. Защита на правата и законните интереси и малолетни и непълнолетни от представител на Дирекция „Социално подпомагане”- Асеновград при разглеждане на възпитателни дела, когато не е посочен доверен представител или адвокат.

През 2016г. в МКБППМН са образувани 57 възпитателни дела срещу деца с противообществени прояви. Във всички възпитателни дела на МКБППМН, представител на Отдел „Закрила на детето” взема участие, като защитава правата и интересите на децата.


ДЕЙНОСТ 1.2. Провеждане на корекционно-възпитателна работа с децата, извършили противообществени прояви от МКБППМН.

За календарната 2016 година обществените възпитатели към МКБППМН-Асеновград са работили с 57 деца, извършили противообществените прояви, като голяма част от тях са за кражби, бягства от дома и неизвинени отсъствия в училище.


ДЕЙНОСТ 1.3. Провеждане на Национална научно-практическа конференция на тема, свързана с онлайн общуването - опасности и защита.

Във връзка с усъвършенстването на работата с деца с девиантно поведение в съответствие с изискванията на Минималните стандартни правила на ООН за правораздаване при непълнолетните, МКБППМН-Асеновград съвместно с Община Асеновград и ЦОП-Асеновград през 2016 г. проведе Четвърта Национална научно-практическа конференция на тема: «Съвременното онлайн общуване-опасности и защита”. Конференцията беше проведена в периода 29.06.-01.07.2016 год. и в нея взеха участие над 70 гости от страната и около 60 участника от Община Асеновград. Лектори на събитието бяха г-н Пламен Узунов и г-н Николай Крушков- преподаватели в УНСС, д-р Шахбазян и г-жа Евелина Лафчийска от Национален център за безопасен интернет. Гост на Конференцията беше г-жа Мая Манолова- омбудсман на РБългария. За конференция беше изготвен сборник с материали.


ДЕЙНОСТ 1.4. Функциониране на „Детска Полицейска академия”.

ЦОП-Асеновград съвместно с МКБППМН-Асеновград и РУ“П“-Асеновград изработиха проект „Детска Полицейска академия”. Това е образователна програма за деца от началната училищна степен на образованието. В програмата са включени ученици от ОУ „Христо Ботев“ в гр. Асеновград. За по-голяма нагледност е издадено помагало, с което децата работят.


ДЕЙНОСТ 1.5. Работа на полицията в училищата по предварително зададен конспект.

Инспектор Детска педагогическа стая е провел 44 лекции и беседи по програма на РУ ”Полиция” в четири учебни заведения на територията на община Асеновград на ученици от 1-ви до 10-ти клас.


ДЕЙНОСТ 1.6. Контрол на посещенията на питейни заведения и осигуряване на обществен ред и сигурност на обществените места, посещавани от деца.

През 2016г. са проведени 4 полицейски операции за контрол на посещения на питейните заведения от деца. В питейните заведения не са установени непълнолетни лица в нарушение на нормативната уредба.


ЦЕЛ 2: Превенция на насилието и подкрепа за децата, преживели насилие.

ДЕЙНОСТ 2.1. Сътрудничество при прилагане на Координационен механизъм за взаимодействие при работа със случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

През 2016г. броят на подадените сигнали за насилие над деца в ОЗД при ДСП – Асеновград е 8. За всички сигналите е свикан екипа на местно ниво по координационен механизъм в случай на деца преживели насилие или в риск от насилие.

При констатирани рискове за децата по посочените сигнали е отверен случай в Отдел «Закрила на детето» с планирани мерки по закрила на детето в семейна и извън семейната среда. За три от случаите на деца преживели насилие е приложена мярка - настаняване в кризисен център за деца, преживели насилие. Едно дете е настанено в Център за настаняване от семеен тип.
ДЕЙНОСТ 2.2. Периодични обходи за регистриране на скитащи и просещи деца от екип на местно ниво.

Отдел „Закрила на детето” извършва периодични ежемесечни обходи съвместно с представител на РУ„П” – Асеновград. На всеки три месеца в ДСП – Асеновград се изготвя предварителнен график с дати на планираните месечни обходи за регистриране на считащи и просещи деца. През 2016г. са регистрирани 2 просещи деца, за които са предприети мерки за закрила в семейна среда.


ДЕЙНОСТ 2.3. Насочване на деца, преживели насилие към кризисни центрове за деца, преживели насилие или към подходящи доставчици на социални услуги на територията на областта.

През 2016г. 3 деца са насочени към Кризисен център за деца, преживели насилие. Регистрираните случаи на деца, преживели насилие са насочени да ползват социални услуги в общността.


ЦЕЛ 3: Провеждане на активна превантивна дейност по опазване на живота и здравето на децата в движението по пътищата.

ДЕЙНОСТ 3.1. Повишаване знанията на децата, чрез провеждане на беседи, викторини, състезания и изложби и др., чиято превантивна цел е предоставяне на полезни съвети за деца и родители, разпространяване на положителни практики, водещи до намаляване броя на децата, жертви на ПТП.

През 2016г. са проведени 2 мероприятия от служители на РУ на МВР – Асеновград, във връзка с провеждането на превантивна дейност по опазване живота и здравето на децата в движението по пътищата.



В училищата на територията на Община Асеновград са извършени следните дейности по опазване на живота и здравето на децата в движението по пътищата:

  • ОУ „Отец Паисий”- с. Тополово – Представена е презентация за жертвите на ПТП с учениците от училището. На родителска среща – учениците като участници в пътното движение. Изработено е табло за жертвите на ПТП и изложба с рисунки;

  • ОУ „Отец Паисий”- Проведено обучение на учителите по БДП. Предоставени информационни листовки на родители. Определяне на безопасни маршрути до училище и обратно до дома, съвместно с родителите. Ежедневна петминутка след края на всеки учебен ден по БДП. Училището се включи с инициативи за отбелязване на Деня на възпоменание на жертвите от ПТП. Изработени са постери и табла на тема „Да спрем безумието по пътищата! Нека бъдем толерантни!”. На всеки клас е прожектиран филма „Как да оцелеем на улицата”.

  • ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”-с. Боянци - Проведени беседи, на които са обсъдени мерки за предотвратяване на ПТП с деца;

  • СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Проведени беседи, викторини, състезания и изложби и др. – общо 43 бр.; изложби с ученически рисунки от начален етап;

  • ОУ „Христо Ботев” – Обсъждане с активното участие на родителите и определяне на схеми с безопасни маршрути за придвижване от дома до училището. Провеждане на петминутка в края на последни учебен час по БДП. Изложба от рисунки, свързани с 20.11.2016г. - Световния ден на възпоменание на жертвите от ПТП. Редовно провеждане на беседи по безопасност на движението по теми, заложени в плана на класните ръководители;

  • ОУ „Петко Каравелов” – Направена е изложба на рисунки на тема „С очите си видях бедата”. По време на спортния празник е проведено състезание за управление на велосипед. От учители по БЕЛ е организиран конкурс за съчинение на тема „Да спасим живота на пътя“;

  • ОУ „Ангел Кънчев” – Ежедневни петминутки по БД в края на учебните часове. Съставени са маршрутни карти за най-безопасния път до вкъщи. На 20.11.2016г. е отбелязан Световния ден на възпоменание на жертвите от ПТП с изложба от рисунки, есета на ученици от 6 и 7 клас и табла;

  • ОУ „Никола Вапцаров” –През месец май 2016г. е изготвена и представена презентация пред всички ученици „Безопасна лятна ваканция“, с цел опазване живота и здравето на децата и учениците. Във връзка с отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите на ПТП – 16.11.2015г. е подготвена изложба „Децата на пътя”. Представена е една презентация на учениците, с цел изграждане на умения да анализират собственото си поведение като пешеходци, пътници или велосипедисти и за етични взаимоотношения в пътното движение. Проведени са 28 беседи и една викторина за повишаване знанията на децата за опазване живота и здравето им в движението по пътищата;

  • ОУ „Отец Паисий” – с. Мулдава – Изнесени са 2 бр. беседи от полицейския инспектор на селото. Направени са изложби, чиято цел е представяне на полезни съвети за деца и родители, разпространяване на положителни практики, водещи до намаляване броя ва децата, жертви на ПТП;

  • СОУ «Св. княз Борис I» - Изготвени са маршрути за безопасно придвижване на децата до училище. В час на класа децата се запонават с правилата за безопасно движение;

  • ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“- Проведено обучение с ученици от 11 клас по въпросите на безопасното движение. Обучението е проведено от представители на Окръжна прокуратура – Пловдив. Изготвено е информационно табло за безопасност на движение по пътищата;

ДЕЙНОСТ 3.2. Провеждане на втора информационна кампания "Спри, животът не е състезание- намали скоростта!".

През 2016г. се проведе втора информационна кампания "Спри, животът не е състезание- намали скоростта!", като за целта МКБППМН раздаде магнити на ученици.




ЦЕЛ 4: Повишаване на обществената ангажираност с проблемите на безопасността на децата в интернет.

ДЕЙНОСТ 4.1. Повишаване знанията на децата за безопасното използване на интернет пространството, чрез провеждане на различни инициативи.

В училищата на територията на Община Асеновград са извършени следните дейности по отношение безопасността на децата в интернет:



  • ОУ „Отец Паисий” – с. Мулдава – Проведени беседи по време на дейностите по интереси /ПИГ/ с преподавателя по ИТ;

  • ОУ „Ангел Кънчев” – На 09.02.2016г. е отбелязан Международния ден за безопасен интернет с презентация, подготвена от учениците от 7 клас, с дискусии и практикум;

  • ОУ „Христо Ботев” – Изготвяне на постери, представящи опасностите, с които могат да се сблъска децата при безконтролното сърфиране в интернет. Мултимедийни презентации по темата;

  • СУ „Св. княз Борис I” – Инспектор Детска педагогическа стая е изнесъл лекция на тема „Съвременното онлайн общуване – опасности и защита“;

  • ОУ „Отец Паисий” – с. Тополово – Проведен е открит урок на тема „Безопасен интернет“ в 7-ми клас;

  • ОУ „Петко Каравелов” – Проведени беседи в час на класа. На родителска среща се акцентира върху контрола на родителите спрямо връзките на децата с непознати и познати;

  • СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Проведени беседи в час на класа;

  • ОУ „Отец Паисий”- Проведени обучения за безопасно ползване на интернет в часовете по ИТ и Ч по време на дейностите по интереси /ПИГ/ с преподавателя по ИТ;

  • ОУ „Никола Вапцаров” – След всяка ваканция се провежда инструктаж на учениците „Безопасна интернет мрежа“. Изготвени са правила за безопасна работа в интернет пространството. Учителите по ИТ представиха урок „Безопасно използване на интернет в пространството“.




Каталог: userfiles -> file -> reshenia obs -> reshenia 2015 2019 -> prilojenia
prilojenia -> Доклад за наблюдение изпълнението на общинския план за развитие на община асеновград
prilojenia -> Фонд “под наем” – общо 167
prilojenia -> Програма на община асеновград за развитието на туризма за 2017 година
prilojenia -> Списък на пътуващите ученици от с. Избеглии до Асеновград, имащи право на поевтиняване на
prilojenia -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов” №9
reshenia 2015 2019 -> План за защита при бедствия в община асеновград 2016 г
prilojenia -> Списък на абитуриентите, на които единият от родителите или и двамата родители са починали
prilojenia -> Община асеновград 4230, Асеновград пл. „Акад. Николай Хайтов”
prilojenia -> Т а р и ф а за цените за отдаване под наем на имоти общинска собственост в община асеновград
prilojenia -> Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Асеновград


Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница