Пророчествата на Стареца Лаврентий (+1950) Откъс от “Преподобный старец” [“Преподобния старец”]Дата28.09.2017
Размер71.34 Kb.
Пророчествата на Стареца Лаврентий (+1950)
Откъс от “Преподобный старец” [“Преподобния старец”],

първоначално публикуван през май 1996 г. в издание на руския православен вестник “Жизнь Вечная” [“Вечен Живот”]
Превел от английски: Георги Георгиев (hip0)
Второто пришествие на нашия Господ!
Старецът Лаврентий бил схима-архимандрит монах в Черниговската духовна обител “Св. Троица”. Със своя освещаващ дар на прозрение, той служел като водач за стотици монаси и миряни в борбата им да намерят собствения път в явно объркания живот в началото на 20-ти век. Той починал през 1950 г.
Ще доживеете да видите антихриста!
Придружавана от две съкилийнички [монахини, които споделят една стая за живеене], игуменията на Домницката обител дошла да пие чай с батюшка [отец] Лаврентий. Докато вечеряли, той казал: “Ти и аз, матюшка [майко] игумения, няма да доживеем да видим антихриста; но тези – твоите съкилийнички, ще доживеят да го видят!”. Това станало през 1948 г. Двете монахини са родени през 1923 г. Монахинята Н. била тази, която разказала историята.
Имам нужда да ви видя

Където и да сядал Отец Лаврентий на маса да се храни, докато чакал всички да се съберат, той казвал: “Не съм гладен, но имам нужда да ви видя всички и да говоря с вас малко за това какво стои пред всички вас.” Тогава той, ридаейки, казвал: “Ако само знаехте каква съдба очаква човеците и какво е пред вас! Ако знаехте как хората страдат в ада!”


И как той ще се отдръпне!

Това било записано от думите на Сестра М. Батюшка Лаврентий казвал:

“Не се учудвайте, когато чуете, че хората се молят по какъв да е начин в църквите. Когато тези със златните корони [архи- и протойерейски санове] забранят четенето на Псалтира, а по-късно и на часослова, тогава Господ ще потърпи малко; и – О! – как той ще се отдръпне тогава от тях! Второто пришествие не е вече толкова далече!”

Помнете това!

“Това станало, когато моят отец бе още жив,” си спомня И.М. относно своя разговор с батюшка Лаврентий. “Ние бяхме крайно бедни, не можехме да дойдем на себе си след разрушенията на войната. Аз отидох да видя стареца Лаврентий и да му поискам благословията, за да мога тайно да нося подрасник [свещеническо расо, което се носи под дрехите]; но той ми каза: “Не всички, които са в света, ще изчезнат; нито пък всеки в манастир ще бъде спасен! Разбираш ли? Не е дошло още време.”


Отново аз започнах да го умолявам [да ми даде разрешението си] да постъпя в женски манастир, защото е толкова трудно за човек да се спаси в света, но батюшката ми каза: “Монасите и схи-монасите в манастирите ще достигнат до седмото небе; но само ако знаеха какво очаква тези девственици, които живеят в света! Господ ще каже на тези схи-носители да направят път на онези, скритите, които не са живели в манастирите. И тези, вторите, ще превъзхождат първите! Разбираш ли това, че пред Бога скритите ще превъзхождат тези в манастирите? Разбираш ли?” попита старецът. “Нищо не разбирам,” беше моят отговор. “Тогава поне помни какво ти казах току-що”, каза батюшката.

Ако човек живее според закона на Любовта
Една благочестива вдовица имала сън: “Видях, така да се каже, батюшка Лаврентий от Черниговската обител “Света Троица” с неговите обитатели. Там имаше много сестри и хорът песнопееше: “Радвай се, о, Царице”. Тогава изведнъж старецът се издигна във въздуха, но там, с него, бяха само няколко майки (майки монахини) – общо седем или осем! Изтичах натам и го попитах: “Защо се издигнаха само няколко монахини?”, но при изричането на тези думи се събудих, без да съм получила отговор.”
Когато отидох да видя отец Лаврентий, той каза: “Както си го сънувала – така е! Ако бяха живели те според закона на любовта, тогава всичко би било наред. Ако някой има парче хляб, правилно е да го сподели с другиго, който пък после ще предложи (се помоли с) молитва за него.

Така и двамата ще получат от своята щедрост и биха били спасени! Но при нас е точно обратното: този, който има парче хляб, разбунва големи свади. Ето затова са толкова малко тези, които се издигат: защото няма любов!” ”


Малцина са спасени
Достопочтеният отец Лаврентий Черниговски често повтарял, че душите отиват в ада, точно както хората излизат от църквата на празник; но отиват в рая, както хората отиват на църква през седмичен ден. Батюшката често стоял и ридаел: жал му било за хората, които изчезвали. “Колко много хора има, които са натъпкани в пъкала като херинга в бъчва,” казвал старецът Лаврентий. Неговите духовни деца го утешавали, но той им отговарял през сълзи: “Вие не виждате. Само ако можехте да видите... Колко е жалко(за оплакване)! И в последните дни адът ще бъде изпълнен с млади хора.”
Засучи това около мустака си
“И аз ти казвам, и с голямо съжаление го казвам, че ще си купувате къщи и ще убивате време в украсяване на големи и прекрасни манастирски сгради. Но няма да имате време за молитва, въпреки че сте дали обет да не притежавате нищо!

Няма да бъде трудно да бъдеш спасен в последните дни, но това е да се размисли (но това е до мъдрост). Този, който победи всички тези изкушения, същият и ще бъде спасен! Такъв човек ще бъде между първите. Първите ще бъдат като факли; вторите ще бъдат като слънцето.

Имате други жилища, приготвени за вас. Така че слушайте и засучете това около мустаците си!” Така достопочтеният старец, взирайки се в бъдещето със своя прозорлив ум, увещавал мнозината си духовни чеда.


Ужасно време
“Не много преди антихристът да бъде поставен на престола, дори тези църкви, които са били затворени, ще бъдат поправени и възстановени – не само отвън, но и отвътре. Ще позлатят куполите и на камбанарии, и на катедрали, а когато завършат главната, тогава ще е дошло времето антихристът да бъде поставен на престола. Молете се Господ да удължи това време, да бъдем насърчени и подкрепени; ужасно време ни очаква. Възстановяването на катедралите ще продължи до самия момент, в който антихристът бъде коронясан. Ще имаме невиждан блясък,” казвал старецът Лаврентий.

“Виждате ли колко умело и коварно се подготвя всичко това?” продължавал батюшката, просълзен. “Всички катедрали ще бъдат превъзходно прекрасни, както никога преди, но не трябва да посещавате тези катедрали, защото безкръвната жертва на Господа Иисус Христос няма да се принася там. Помнете, ще има църкви, но православните християни не трябва да ги посещават, защото цялата “синагога на Сатаната” (Апок. 2.9) ще бъде събрана там! Повтарям ви пак, че човек не трябва да посещава тези катедрали, няма да има благодат в тях!”Относно антихриста
“Антихристът ще бъде коронясан цар в прекрасен, възстановен храм в Йерусалим, а духовенството и патриархът на Русия ще участват [в неговата коронация]. Тогава ще има свободно влизане и излизане от Йерусалим за всеки, но не опитвайте да ходите там тогава, защото всичко ще бъде направено, за да 'измамва' (Мат. 24:24). Той [антихристът] ще бъде изключително обучен във всички сатанински измами и ще покаже големи знамения. Целият свят ще го чуе и ще го види. Той ще 'подпечата' своите хора със сатанинския печат; ще мрази православна Русия”, казвал достопочтеният старец Лаврентий.

Не трябва да се страхувате
Към определен дякон, който е още жив, но в момента е доста възрастен, батюшка Лаврентий направо казал:

“Ще доживееш да видиш времето, когато антихристът ще дойде на власт. Не се плаши, а кажи на всички, че това е той – и че не трябва да се плашат!

Ще има война и откъдето мине тя, никой няма да остане жив!

Но преди това време Господ ще прати малки болести на слабите и те ще умрат, защото по антихристово време няма да има вече смърт. Третата световна война няма да бъде за разкаяние, а за унищожение; но Господ ще остави най-силните живи, за да могат да му се противопоставят [на антихриста].Върховният “миротворител”
Достопочтеният старец Лаврентий Черниговски често говорел за антихриста, казвайки:

“Ще дойде време, когато те ще се бият и бият, и ще избухне световна война. И в самия разгар на войната ще си кажат: “Хайде да си изберем един цар на цялата населена земя.” И ще го изберат! Ще изберат антихриста за световен цар и върховен миротворител на света. Ще трябва да се слуша внимателно; ще трябва да се внимава! Веднага щом започнат да гласуват за един мъж по целия свят, знайте, че това не е друг, а самият той, и че е забранено [на православните християни] да гласуват [за него].Всичките ми думи са истина!
Батюшка Лаврентий стоял на балкона за църковния хор, говорейки за последните дни и за края на света, предавайки подробностите по антихристовото въздигане на престола над тези, които са се отчуждили от Бога... И свещениците Никифор, Григорий и Василий Ганзин възразил на отец Лаврентий, че говорел противоречиво за тези неща. Но той им отговорил: “Отци и братя, има едно нещо, което нито знаете, нито разбирате; аз не говоря само за Русия, а за целия свят! Всичките ми думи за бъдещите събития са истина; защото Светият Дух ми ги е открил, чрез Неговата благодат.”
За кратко
Схима-Архимандрит Феофан разказвал как батюшка Лаврентий казвал радостно с усмивка:

“Руснаците ще се разкаят за смъртните си грехове: че са позволили… [антихристиянско] безбожие да властвува в Русия; че не са защитили помазания от Бога цар, православните църкви и манастири и всичко, което е свято и свещено в Русия. Те презряха благочестието и възлюбиха демоничното безбожие. Но ще има духовно съживление!

И Русия, заедно с всички славянски народи и земите им, ще съставлява могъщо царство. Ще бъде ръководена от православен цар, от Божия помазаник. Заради него всички схизми и ереси ще изчезнат от Русия. Няма да има преследване на православната църква. Господ ще има милост към светата Русия, защото ужасните времена, предхождащи тези на антихриста, вече са настанали в нея. Дори самият антихрист ще се страхува от руския православен цар-самодержец [цар автократ]. Но всички други нации освен Русия и славянските земи ще бъдат управлявани от антихриста и ще преминат всички ужасии и мъчения, за които пише в Светите писания. В Русия обаче ще има ликуване и разцъфване на вярата – но само за кратко време, защото страшният Съдия ще дойде да съди делата и на живи, и на мъртви.
Относно личността на антихриста в светото място
“Благословен и триж благословен (преблагословен) е човекът, който няма да пожелае да види и затова няма и да види богоотвратителниата личност на антихриста.

Който го види и чуе неговите богохулни думи, обещаващи всички земни блага, ще бъде прелъстен и ще отиде да му се кланя. И те ще изчезнат, заедно с него, що се отнася до вечния живот; и ще горят във вечен огън!”.


“Питахме достопочтения: “Как ще стане това?” И той ни отговори през сълзи, [казвайки]: “Мерзостта на запустението ще стои в светото място и ще покаже отвратителни прелъстители на света, които, правейки лъжовни чудеса, ще измамят всички тези хора, отрекли се от Бога.

И след тях ще се яви антихристът! Целият свят ще го види по едно и също време.” На въпроса: “Къде в светото място – в църквата?”, преподобният Лаврентий отговори: “Не в църквата, а вкъщи! Преди време в ъгъла е стояла маса, на която са били светите икони. Тогава обаче това място ще бъде заето от съблазнителни инструменти за измамване на човека. Много хора, които са се отклонили от Истината, ще казват: “имаме нужда да гледаме и слушаме новините.” И именно в новините ще се яви антихристът и те ще го приемат.”

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница