Протест срещу назначаването на капитан Църнаклийски за шеф на Морската администрация ДоДата04.01.2018
Размер29.76 Kb.
Протест срещу назначаването на капитан Църнаклийски за шеф на Морската администрация
До: Г-н Бойко Борисов, Министър Председател на Република България,
Копие: - Г-н Цветан Цветанов – Председател ГЕРБ,
- Г-жа Румяна Бъчварова – Н-к на политическия кабинет на Министър Председателя,
- Г-н Александър Цветков, Министър на ТИТиС,
- Г-н Иван Вълков, Председател на Комисията по ТИТиС към Н.С.,
- Средствата за масова информация,
For Information: Mr. М. Leight - Director General of EU, DG for Enlargement.

Относно: Протест срещу нередности, свързани с назначаването на нов ИД на Изпълнителна Агенция „Морска Администрация”;

Уважаеми Г-н Министър Председател,
Вярваме, че Вашето правителство ще превърне морската индустрия в един от приоритетните отрасли на българската икономика и в тази връзка приветстваме извършването на структурни и кадрови промени в Изпълнителна Агенция „Морска Администрация” (ИА МА) - София. В същото време изразяваме нашата загриженост относно бавния темп на реализирането на предизборните обещания на Политическа партия ГЕРБ, дадени на кръглата маса по транспорта във Варна и начина и критериите, по които в момента се избира и назначава новият Изпълнителен Директор на ИА МА.

Личността на ръководителят на ИА МА е от особено значение за преодоляване на дългогодишната криза, в която се намира морското стопанство, морската транспортна безопасност, критична инфраструктура и нормалното функциониране на морските дейности. Причина за това състояние са съмнителните от законова и морална гледна точка действия на уволнения вече Изпълнителен Директор на ИА МА – Николай Апостолов и хората, които са го подпомагали.

Едновременно с това искаме да изразим своя протест към случващото се в момента назначение на нов Изпълнителен Директор. Очевидно е, че старият кръг от лица, пречели на морската ни администрация да изпълнява своите функции без злоупотреби, манипулации и корупцията, в момента оказват натиск за назначаването на удобен за тях човек.

За радост на цялата морска общественост преди една седмица беше проучена и одобрена от Министър Александър Цветков кандидатурата на капитан далечно плаване Тома Томов за нов Изпълнителен Директор на ИА МА и неговото назначаване беше обявено, след което очевидно под натиска на явно все още „силните” от кръга Апостолов-Мутафчиев беше съобщено, че назначението се отменя поради политическо решение „отгоре”.

Ние вярваме, че това не е така и смятаме, че се извършват задкулисни игри и се злоупотребява с имиджа на ГЕРБ и на неговите лидери. Настояваме за публичност и прозрачност на решението, което е от съдбоносно значение за един важен отрасъл на нашата държава и за ефективното изпълнение на международните конвенционални задължения на Правителството на Република България.

Опитите да се представи отказа за назначаването на кдп Тома Томов поради необходимост от равнопоставеност за разпределяне на ръководни длъжности между градовете Варна и Бургас, звучи обидно и елементарно на фона на необходимостта на България да има на този пост високо квалифициран, ерудиран и авторитетен човек. Ние считаме, че подобен подход прилича на пазарлък и е обиден за която и да е власт.

Изброените по долу неправителствени организации подписали това обръщение към Вас, изразяваме нашата подкрепа за подготвеното, но отменено назначаване на нов Изпълнителен Директор на ИАМА. Нашата подкрепа се дължи на факта, че тази длъжност следва да се заеме от доказан морски специалист с дългогодишен опит и с висок авторитет не само в страната, но и в морските среди в чужбина.

Изразяваме нашето намерение за последващи действия, в случай, че за нов Изпълнителен Директор на ИАМА бъде назначена личност, която ще продължи старата линия на управление или, ако изборът не съответства на изискуемите се принципи, критерии и практика.


Господин Министър – Председател, ние се надяваме, че нашето писмо ще получи отговор и ще доведе до конкретни действия.

С уважение:

............(п).............(кдп инж.Д. Димитров), Председател на УС на Българската Асоц. на Морските Капитани

.............(п).............(инж.С. Пешков), Председател на УС на „Клуба на Корабните Механици”

............(п)..............(инж.И. Велков), Председател на УС на „Моряшки Професионален Съюз”, (Координатор на протеста)

..........(п)...........(кдп инж Н.Герчев,MNI), Председател на УС на Нац. сдружение за морско спасяване-БУЛСАР


..............(п)............(кдп инж. Н.Христов), Председател на УС на Българската Асоц. на Корабните Брокери и Агенти

..........(п)............( д-р И. Кръстев), Българска нац. асоциация подводна дейност............(п)..............(кдп.Т.Досев)
Председател „Морско направление” (Национален Съюз на Превозвачите)

Каталог: compass -> docs -> 2009
2009 -> Арт Галерия Ларго представя изложба – живопис на Явор Витанов “Картини от дома”
2009 -> Международен търговски и културен център ●геопан● на медиите до22 май 2009, 12. 00 ч
2009 -> Програма на видеохолика 2009 международен видео арт фестивал II издание/ патица по пекински или видео по време на криза 4 13 август 2009, варна
2009 -> Книга на откривателите и изобретателите траян константинов траянов
2009 -> Отчет на Управителния съвет на бнапд за периода от 29. 03. 2008 г до 28. 03. 2009 г. Уважаеми колеги, дами и господа
docs -> Предложения на brass за интегрирана морска политика в Черноморския басейн
2009 -> Бургаска морска асоциация и н ф о р м а ц и о н е н б ю л е т и н
2009 -> Община град добрич регионална библиотека “дора габе” добрич
2009 -> Декларация на Съюза на подводничарите в Република България


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница