„Проучвания върху микрофлората на български ръжени кисели тестаДата27.10.2018
Размер12.11 Kb.
#101432
Гергана Стоянова Добрева

Тема: „Проучвания върху микрофлората на български ръжени кисели теста»

срок на докторантурата: 01.03.2006 – 01.03.2009 г.Научен ръководител: доц. д-р Стефка Кръстева Антонова-Николова

Анотация: Киселите теста, получени при спонтанна ферментация на закваски от ръжено брашно са в основата на традиционното производство на ръжен и ръжено-пшеничен хляб. Те представляват сложна биологична система, микробният състав на която варира в зависимост от избрания технологичен процес и вложените съставки. Ферментацията, при която се получават, е от смесен тип. В определена последователност, а на определен етап и едновременно, протичат млечно кисела и алкохолна ферментация. Литературните данни показват, че в хода на ферментацията се формира трайна и стабилна микробна асоциация на млечно кисели бактерии и дрожди, между които се установяват сложни метаболитни взаимоотношения и трофична обвързаност. Във всички изучени кисели теста млечно киселите бактерии са доминантна микрофлора. Тяхното разнообразие и количество са ендемично специфични и зависят от географския район на добив на зърното, на смилане на брашното и приготвяне на киселото тесто.

В България не са провеждани изследвания върху микрофлората на киселите теста и няма данни за микробните им популации.Дисератацията има за цел проучване на състава, фенотипното и генотипното разнообразие, видовата принадлежност и междувидовите взаимоотношения на микрофлората на киселите теста от български ръжени брашна. Тъй като такива природни биосистеми са важен източник на щамове с ценни биологични свойства, ще бъдат изучени биосинтетичните възможности на получените чисти култури.
Каталог: var -> ezwebin site -> storage -> original -> application
application -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
application -> Издадена от министъра на труда и социалната политика, обн., Дв, бр. 102 от 22. 12. 2009 г., в сила от 01. 2010 г
application -> Програма за Климентови дни 21 ноември – 02 декември 21 ноември Час: 08: 00
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация
application -> Програма за държавен изпит за специалност
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница