Проведе Фестивал на кестена 2013 г. Дирекцията на Природен парк „БеласицаДата25.03.2018
Размер23.8 Kb.
#63246
ДПП „Беласица” проведе Фестивал на кестена 2013 г.

Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите за втора поредна година проведе Фестивал на кестена. Събитието се състоя на 28.09.2013 г., (събота), в село Коларово.

Стотици гости от цяла България, Македония и Гърция се събраха в подножието на планина Беласица. Програмата беше открита с официални слова на кмета на село Коларово Атанас Гошев, директорът на ПП Беласица Добриел Радев, кмета на община Петрич инж. Вельо Илиев и заместник-областния управител на област Благоевград Димитър Капитанов. Те пожелаха успех на инициативата и на най-младия природен парк в България, който вече няколко години успешно съхранява и популяризира опазването на уникалното биоразнообразие в Беласица.
Селата от Подгорието - Беласица, Коларово, Самуилово, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене очароваха всички присъстващи с шатри, отрупани с прекрасни носии, килими, картини, украса, вкусни плодове и зеленчуци. Гражданите и присъставщите можеха да опитат традиционни ястия, характерни за района, като различни видове баници, кьорпита, обредни хлябове, ориз с раци, триен боб, зелеви и лозови сърми, и много други, специално подготвени за празника. Предлагаха се и вкусни кулинарни изкушения с кестени по български като сладкиш от кестен, пиле с кестени, печени кестени, кестенов мед и други. Кестените бяха и неизменен елемент от украсата на шатрите, с тях децата създаваха и уникални творби и сувенири в творческото ателие „Кът Сръчко”.

За доброто настроение на всички се погрижиха и изпълнителите от подгорските читалища, които представиха много песни, танци и обичаи. Във втората част „Поздрав от приятелите на Подгорието” се изявиха и гостите от Долна Рибница.

Забавлението продължи до късно вечерта, а накрая всички си обещаха и следващата година да направят всичко възможно мероприятието да се състои отново, за да се превърне в традиционен празник за възхвала на кестеновите гори в Беласица, които са най-големите в България и на Балканите и са ценно богатство, което заслужава да бъде съхранено и защитено.

Проявата се организира по проект „Разработване на План за управление на Природен парк „Беласица”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” .


За контакти: Маргарита Георгиева – Главен специалист инфраструктура и връзки с обществеността, GSM: 0887 06 16 16

----------

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дирекцията на природен парк Беласица и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница