Пръстовият отпечатък тръгва в 20 болницистраница1/8
Дата18.06.2018
Размер455.43 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
06.07.2016
Национални вестнициПръстовият отпечатък тръгва в 20 болници


Биометричният идентификатор е като пинкод за здравната система

Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 1  

Софтуерът за биометричния идентификатор за болниците - по-известен като пръстов отпечатък, е почти готов и пилотното му въвеждане може да започне до месец. Това съобщиха от надзорния съвет на здравната каса за "24 часа".

"Проектът приключва на 26 юли, когато софтуерът трябва да бъде предаден на НЗОК. От август избраните 20 болници за пилотно внедряване могат да купуват устройствата и софтуера за биометрична идентификация", обясниха от пресцентъра на касата.

Това не е точно пръстов отпечатък - "работи" с 19 точки от пръста, въз основа на които прави цифров персонален идентификационен код, подобен на пинкод за достъп до здравната система, обясниха от касата.Биометричният идентификатор тръгва в 20 болници


Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 3  

Софтуерът за биометричния идентификатор - станал известен като "пръстов отпечатък", с който ще се влиза и излиза от болница, е почти готов и ще бъде изпробван пилотно в 20 болници, съобщиха от надзорния съвет на здравната каса за "24 часа". Пробното внедряване може да започне до месец, макар че са предвидени по-дълги срокове.

"Проектът ще приключи на 26 юли. От 6 август 20-те болници, които са избрани за пилотно въвеждане на идентификатора, ще започнат да купуват устройствата и софтуера за идентификация", казаха от пресцентъра на здравната каса. Пилотните 20 са големите държавни - университетски и областни, и частни болници, които приемат най-много пациенти. Срокът за купуване и монтаж бил 2 месеца, а първите пациенти ще бъдат хоспитализирани с пръстов отпечатък в началото на септември. Тогава оперативното ръководство на НЗОК, оглавявано от управителя д-р Глинка Комитов щяло да покаже официално как работи новата система.

Всяко устройство-четец струвало по около 200 лв., а болниците ще преценяват по колко им трябват и ще ги купуват със свои средства. Месец по-късно биометричният идентификатор ще влезе и в останалите болници. До края на годината лечебниците ще приемат и изписват и с пръстов отпечатък, и с електронна проверка на личната карта, както е в момента.

Електронният идентификатор не е пръстов отпечатък, защото прави анализ само в 19 точки на пръста, обясниха от касата. Всяка точка "произвежда" цифра, а цифрите формират уникалния идентификационен код на пациента за здравната система - сега за достъп в болниците, а догодина и за аптеките и личните лекари. След първоначалната регистрация кодът ще бъде криптиран и няма да може да се използва без знанието на пациента, увериха от касата.

Конкурс за шефовете на спешни центрове


24 часа  стр. 4  

Конкурс за шефовете на спешни центрове предвижда променена наредба на здравното министерство. Така ще се избират и шефовете на кръвни и диализни центрове, бившите диспансери, хосписи, тьканни банки и др. Досега те се назначаваха със заповед. След конкурса ще подписват договор за управление.И 35-годишни ще могат да даряват яйцеклетки


24 часа  стр. 4  

И 35-годишни ще могат да даряват яйцеклетки. Досега възрастовият праг бе 34 г. Очаква се промяната, залегнала в проект за наредба на M3, да увеличи донорите, без това да се отрази на качеството на яйцеклетките.100 ученици в Бургас тествани за дрога


Изследва се слюнка със съгласието на ученика и родителите му

Диана САВАТЕВА

24 часа  стр. 23  

100 единадесетокласници от 10 бургаски училища вече са тествани за наркотици, стана ясно по време на дискусия за тенденциите в употребата на дрога, инициирана от Общинския съвет за наркотичните вещества.

Слюнчести тестове, които дават резултати за евентуален прием на 7 различни упойващи вещества, са извършени на учениците с тяхно и на родителите им съгласие, каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян. Той уточни, че резултатите не са обобщени, но изследването няма представителен характер, а основната му цел е превенцията срещу употребата на дрога.

Младежите бяха силно притеснени, задаваха различни въпроси - например дали може тестът да е положителен, ако само са били в стая, в която се пуши, каза Славейка Николова, председател на съвета. Извършването на внезапни наркотестове по училищата бе инициирано от кмета Димитър Николов преди година. За първи път вчера местната администрация обяви, че е стартирала проекта, макар и с много малка част от тийнейджърите.

Като член на "Европейски градове срещу дрогата" Бургас е категорично срещу легализацията дори на леката дрога, каза Мануелян.

Според Керанка Байчева, шеф на сдружение "Равновесие", не трябвало да се драматизира желанието на младежите да опитат, но да им се обясни границата между употреба и злоупотреба.

НЗОК заобиколи закона, за да финансира нови болници


Забраната за договори за лечебни заведения, получили лиценз тази година, е пренебрегната

Янина Здравкова

Сега  стр. 3  

В противоречие на закона здравната каса ще финансира и най-новата голяма частна болница у нас - "Уни хоспитал" в Панагюрище, както и нови структури на друго частно лечебно заведение - "Пълмед". Болницата в "Панагюрище" беше открита лично от премиера Бойко Борисов преди по-малко от месец. В края на юни надзорният съвет на НЗОК реши да сключи договор за новите дейности на болницата по лъчелечение и медицинска онкология, въпреки че според закона за бюджета на касата не може да се финансират нови болници или дейности, получили разрешение от здравното министерство след 31 декември миналата година. Разрешителното на "Уни хоспитал" за двете скъпи онкологични дейности е от тази година. Разрешен е и договор за нови дейности на "Пълмед" ООД, клон "Здраве" в Пазарджик и на университетската "Пълмед" в Пловдив.

"Само до края на годината е нужно допълнително финансиране за болницата от 17 млн. лв., които правителството ще осигури благодарение на събраните с много усилия допълнителни приходи в бюджета", обяви при откриването на "Уни хоспитал" премиерът. Тогава не стана ясно за какви пари става дума, тъй като не се очакваше болницата да има договор още през 2016 г. Сега обаче се оказва, че договор ще има. От касата обясниха, че на "Уни хоспитал" не е определен бюджет, ще се плаща всяка отчетена и проверена като реално извършена дейност.

Решението на Надзорния съвет за болниците е взето "по целесъобразност". Надзорниците са изискали от управителя на НЗОК да направи анализ и оценка на въздействието, след което са приели да се направи изключение. "Анализ на наличните легла и потребности в област Пазарджик показа, че има необходимост от онкологични услуги в района", мотивира решението Иван Кокалов, представител на КНСБ в надзора. Имало и писма с молба да се разреши договорът от две миньорски федерации. Основният инвеститор в "Уни хоспитал" е "Асарел Медет", която се занимава с добив на руда, части в болницата има и общината в Панагюрище. "Досега тези хора са ходели в Пловдив за онкологично лечение, а сега парите, плащани за това, ще се прехвърлят от районната каса в Пловдив към РЗОК-Пазарджик, т.е. няма да има дефицит в бюджета", допълни Кокалов. "Основният мотив е грижата за пациента, а не някаква шуробаджанащина", допълни Кокалов. В последните години най-често откриваните нови болници и дейности са именно онкологични, а бюджетът за онколекарства на НЗОК е нараснал в пъти. В Пазарджик насищане с тази дейност досега нямаше, но в Пловдив има няколко лечебни заведения, които осигуряват това лечение.

"Против" по законосъобразност" е гласувал председателят на надзора и зам. финансов министър Кирил Ананиев. От две години касата няма право да финансира структури, получили разрешение за дейност в годината, в която кандидатстват за договор. Промяната беше приета, за да ограничи до някаква степен постоянната поява на нови и нови болници и растящите преразходи на НЗОК по това перо. Не е ясно на какво правно основание касата нарушава този текст от преходни и заключителни разпоредби в закона за бюджета си за 2016 г.

От НЗОК вчера не отговориха за какво са договорите на "Пълмед" и имало ли е подобни изключения и миналата година, когато за пръв път беше въведена забраната за сключване на договори с нови болници.

СТАНДАРТИ

По принцип надзорът има практика да разрешава договори с болници по изключение. Също през юни НС решава да се финансират и 4 държавни и общински болници - областните в Габрово и Търговище, и общинските в Крумовград и Девин. За тях обаче е направен друг компромис - те не отговарят на медицинските стандарти. Те нямат специалист, нужен за определени клинични пътеки - например наличният невролог или анестезиолог не е на трудов договор.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница