Първа изложба за старобългарският пограничен вал еркесиятаДата10.11.2017
Размер31.06 Kb.
#34299
ПЪРВА ИЗЛОЖБА

ЗА СтаробългарскиЯТ ПОГРАНИЧЕН вал еркесията
(съобщение)


Започна голяма инициатива на тракийски общини за съхраняване на уникалното отбранително съоръжение – старобългарският пограничен вал ЕРКЕСИЯТА - един от първите символи на българската държавност.
Началото бе поставено от Община «Тунджа» Ямбол с издаването на карта в М 1: 200 000 обхващаща площ от 17.000 кв.км., със 148-километровия пограничен вал. ЕРКЕСИЯТА започва от Бургас, преминава през Средец, Карнобат, Стралджа, Община “Тунджа”, Гълъбово и Симеоновград - като стига до Източни Родопи. Издаването на картата е организирано по инициатива на кмета на Община “Тунджа” Георги Георгиев. През територията на Община “Тунджа” минава значителна част от Еркесията.

Идеята получи решителна помощ от народния представител инж.Петър Кънев и доц. Маруся Любчева – член на Европейския Парламент.

Картата бе подготвена и издадена за една година благодарение на участието и на десетте най-успешни търговски дружества и организации на територията на Община Тунджа. Това са: “Алианс Агрикол – АЛАГ” ООД, с. Окоп, Винарска изба “Съндайл Уайнъри” оод, с. Хаджи Димитрово, "Дама Пика и Браун" ЕООД, гр. Ямбол, “Димека” ЕТ, гр.София, “ИНКОМ – ПВ” ООД, гр. Ямбол, “Марвин” ООД, с. Хаджи Димитрово, "Омакс" ЕООД , Ямбол, “Палфингер Продукционстехник България” ЕООД , с Тенево, “Репродуктор по свиневъдство” АД, Ямбол, “Технострой-инженеринг 99”АД- Ямбол , Хотелски комплекс “Ямболен” и Ямболската регионална туристическа асоциация (ЯРТА).

Първото впечатление от издадената карта е способността на българите, успешно да изграждат мащабни инфраструктурни проекти - още в ранния период на своята държава. Тя личи от стратегическия замисъл, военно-инженерното изкуство и организацията, която е съдадена за да бъде изграден вала и той да устои на времето в голямата си част.

При осъществяването на родолюбивото начинание са привлечени водещи специалисти. То получи и пълната институционална подкрепа на Националния исторически музей в лицето на проф.д-р Божидар Димитров - Председател на Съвета за опазване на паметниците на културата. Интердисциплинарният екип, под ръководството на д-р Стефан Пейков от Програмно-координационния център “ЕКОПАН” откри много нови участъци на съоръжението. То се оказа сложна отбранителна система, наложила категорично българската държавност в съседство с Източната Римска империя..

И днес, ЕРКЕСИЯТА е едно от най-импозантните древни отбранителни съоръжения в Обединена Европа на границата й с Изтока – по-дълго дори от знаменития “Адрианов вал” в Северна Англия.Първата европейска туристическа карта на ЕРКЕСИЯТА ще бъде представена от ръководството на община “Тунджа” най-напред в гр. Ямбол на 21 март 2007 г. от 10.00 часа, със специална пресконференция (от 9.30 часа) и изложба (от 10.00 часа). Богатата документална изложба за ЕРКЕСИЯТА е поканена да гостува в много общини на Тракия. Очаква се в Ямбол да бъде учреден и инициативен комитет за спасяването на ЕРКЕСИЯТА и превръщането й в значим европейски културен обект по идеен проект на Международният търговски и културен център •ГЕОПАН•.

С изложбата в Община “Тунджа” започва дългосрочната поредица от прояви в подкрепа на издаването на енциклопедия “Тракия”, под патронажа на Президента на Р.България г-н Георги Първанов, които ще обхванат всички тракийски общини.
Илюстрациите:

1. корица на картата

2. пограничния вал “ЕРКЕСИЯТА” (културно-историческа справка)

3. реконструкция на част от ““ЕРКЕСИЯТА””

4. подбрани фотоси за съвременно състояние на ““ЕРКЕСИЯТА””

5. колекция от стари карти.

6. “ЕРКЕСИЯТА” – Община “Тунджа” ( карта в М 1:230 000).
Можете да намерите и изтеглите от специално създадения сайт на проекта:

http://erkesia.geopan.org


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница