Първи обвинения за далавери в болници се чакат наесенстраница1/7
Дата23.09.2018
Размер274.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

11.07.2018
Национални вестнициПърви обвинения за далавери в болници се чакат наесен


20 са делата в националното следствие за източване на здравни заведения

24 часа  стр. 4  

Първите разследвания за източване на болниците ще приключат наесен. До момента по делата няма обвиняеми, съобщи шефът на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов във вторник.

Следствието пое 20 дела за безстопанственост в здравните заведения в края на април по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава той уточни, че те не са срещу конкретни директори на болници, а се разследват договори.

"Не всичкислучаи на източване са по схемата болница в болницата", каза Сарафов. Затова по делата работили следователи от отделите "Специализиран" и "Стопански". Един от случаите бил поет от екип.

Разследванията започнаха, след като здравният министър Кирил Ананиев направи преглед на договорите, обществените поръчки и контрактите с частни клиники и доставчици на болниците. Той поиска съдействие от МВР и прокуратурата, които иззеха 329 договора и започнаха проверка. Първите 7 дела бяха образувани през март, а следващите 13 в края на април. Повечето неизгодни договори били сключвани при предишни ръководства от 2010 до 2016 г. "Един следовател работи вече по 7-8 дела, което е по-приемливо, отколкото един по едно дело", отчете още Сарафов. Доскоро слабата натовареност бе един от проблемите на НСлС. Според шефа на службата колегите му се занимавали с най-тежките разследвания, свързани с прането на пари и данъчните престъпления. От началото на годината следователите приключили 58 досъдебни производства, а водели общо 288.

Какъв да е новият модел на здравно осигуряване - отговарят лекари депутати


24 часа  стр. 4  

Какъв да е новият здравноосигурителен модел? Два варианта ще представи за обществено обсъждане здравното министерство в края на юли.

Допълнителна здравна застраховка, която да поема разходите за дейности извън основния пакет, или създаване на конкурентни на НЗОК каси - това са двете концепции, обяви преди дни шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. "24 часа" потърси още коментари от депутати лекари.

***


Проф. Георги Михайлов:

БСП ще представи нов модел на 21 юли, предложените варианти са само фрагменти

"Изложените две предложения не изчерпват понятието нов модел на здравно осигуряване и нов модел на управление на здравната система. Това са фрагменти от системата, които могат да бъдат предложени". Така онкохематологътлогът, депутат от БСП и член на лигата "Лекарите, на които вярваме" проф. Георги Михайлов коментира изложените от д-р Даниела Дариткова варианти за нов здравноосигурителен модел.

"В някои аспекти те приличат на вече прочетени предложения от страна на ГЕРБ. Преди няколко години се разискваха и обсъждаха предложения за разделяне на здравните пакети на основен и допълнителен, от което не произлезе нищо", каза още той.

"Очакваме предложения за цялостен модел, който трябва да включва още много фрагменти - основни начини на финансиране, оценка и управление на това финансиране, което включва оценка на труда на специалистите, както и на всички фрагменти от сложната система, включително и финансирането на консумативите на болниците", допълни проф. Михайлов.

Той е категоричен, че е необходимо представяне на цялостен модел, какъвто БСП ще представи на националното си съвещание на 21 юли заедно с други модели за развитие във всички важни области. Те са част от алтернативната програма на левицата "Визия за България".

***


Д-р Нигяр Джафер:

От 12 г. искаме монополът на НЗОК да отпадне

"Нашата група отдавна е заявила, че това, което предлагаме и повече от 12 г. пишем в предизборните си платформи неотменно, е искане за демонополизация на здравната каса. Бихме искали да се предприеме истинска реформа в здравеопазването, защото такива са очакванията, а не да се предлагат козметични варианти, които ня ма да променят съществено системата". Това каза д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС пред "24 часа" по повод обявените преди дни възможни варианти за нов здравноосигурителен модел.

"Трябва да имаме предвид, че все още няма официално предложение и това са само коментари, затова бихме искали да се въздържим от коментар към този момент", допълни д-р Джафер.

42 тома внесоха в съда срещу бившия шеф на онкодиспансера


Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 24  

42 тома бяха донесени в Пловдивския окръжен съд на разпоредително заседание срещу бившия шеф на онкодиспансера д-р Красимир Вальов, обвинен в безстопанственост в особено големи размери. Според прокуратурата като управител на здравното заведение той не е положил достатъчно грижи за добросъвестно използване на държавни средства и от това са последвали щети за 405 190 лева. Става въпрос за обществена поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф.

Д-р Вальов не е провел пазарни консултации и не е потърсил съвети на независими експерти, са установили разследващите. Процедурата по поръчката приключила със сключване на договор за 898 000 лв. с единствената фирма, подала оферта за участие. Въпросното дружество пък е купило апарата със 75% по-евтино от производителя. Разликата от 405 190 лева между платената сума и реалната му стойност се равнява на 964,74 минимални работни заплати за страната.

Адвокатът на бившия управител Пламен Вълканов настоя за връщане на делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и ограничаване на правото на защита. Съдия Станислава Бозева отхвърли искането с мотив, че на д-р Вальов е била предоставена възможност да участва на всеки етап от разследването. Тя постанови делото да се разгледа по общия ред и го насрочи за 8 август. Самият д-р Вальов отказа коментар пред медиите. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда от 3 до 10 г. затвор.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница