Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните РодопиДата08.02.2017
Размер42.56 Kb.
#14523

Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
30 септември 2011
В началото на септември за първи път в България, в района на Източните Родопи ще бъдат реинтродуцирани тарпани (диви коне). Тази уникална реинтродукция е част от дейностите за възстановяване на дивата природа на българо-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи – „Новото тракийско злато” (НТЗ).
Ще се започне с 12 диви коня в района на с. Сбор, община Крумовград. На мястото на реинтродукцията вчера бяха Рикус и Саймен, двамата посланици на благотворителността, изпратени от Холандската пощенска лотария, която финансира проекта. Двамата са в района на Източните Родопи от 25 август и ще останат до 2 септември.
Конете ще бъдат внесени от Холандия. Те са потомци на свободно живееща популация. През първата година на реинтродукцията тарпаните ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източнородопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

Тарпанът (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон, е изчезнал подвид на дивия кон. В миналото той е бил разпространен от Южна Франция и Испания до Централна Русия. Има множество пещерни рисунки на тарпани от Франция, Испания и Скандинавия, както и остатъци от Южна Русия, където скитите са одомашнили тарпана 3000 години пр. Хр. В България палеонтолозите също са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото нашата страна е била обитавана от тях. Не е известно кога хората са изтребили тарпана в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне. Тарпанът изчезва в периода между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната. А последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в руски зоопарк.

От 1930 година насам са направени няколко опита да се възстанови тарпана чрез селекция на домашни коне, които в миналото са били кръстосвани с тарпани. Дивите коне, които ще бъдат реинтродуцирани в България, са известни като коник. Тази порода произлиза от полски проект за възстановяване на тарпана. През 1936 година полския професор Тадеуш Фетулани забелязва, че някои коне на фермери много наподобяват изчезналия тарпан. Той започва селекция с 35 такива коня, произлизащи от район, където преди столетие са били уловени последните диви тарпани, раздавани преди това на местните фермери. По-късно в някои страни като Холандия, полския коник е успешно реинтродуциран.

Тарпаните са здрави коне с много добре развито социално поведение. Тяхната социална група (стадото) успешно се защитава от хищници като вълците. Според експерти, тези стада много добре защитават кончетата си от вълците.Тарпаните са спокойни, тихи и любопитни към хората. Общия брой от този тип в света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. През 2010 год., 21 холандски тарпана бяха реинтродуцирани в Латвия. В предишни години тарпани от Холандия са били реинтродуцирани в природата на Англия, Франция, Белгия и Германия.

Преди започването на реинтродукцията на тарпаните, екипът на „Новото тракийско злато“ проучи подходящите за тях райони в Източните Родопи, българското законодателство и официалните изисквания. Екипът организира серия от срещи с местните институции и хората, защото доброто местно сътрудничество е ключово в такъв уникален експеримент.


Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа по проекта „Новото тракийско злато“. Миналата година полудиви каракачански коне бяха пуснати на свобода в района на с. Черничино. В края на тази година, в Източните Родопи ще бъдe реинтродуциран и благороден елен.
Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите. В същото време, дейностите на НТЗ за възстановяване на дивата природа вървят ръка за ръка с дейностите за развитие на екотуризма. Комбинацията от красиви ландшафти, богато биоразнообразие и диви коне тарпани е важен фактор за развиване потенциала на екотуризма. Свободно пасящите коне са много редки в Европа, а в България ще могат да се видят само тук - в Източните Родопи. Екотуризмът ще помогне да се запазят Източните Родопи като проспериращо и привлекателно место за живот на местните хора.

Проектът „Новото тракийско злато”:

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта, опазването и възстановяването на дивата природа в Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване, създава база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само предлага качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.


Вижте повече на: www.newthraciangold.eu
За медиите:

Пресконференцията с Рикус и Саймен, както и с членове на екипа на проекта „Новото тракийско злато”, е предвидена за 31 август (сряда), от 11.00 часа, в офиса на проекта в Кърджали (бул. „България” 47).Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница