Първите крачкистраница1/13
Дата23.07.2016
Размер0.84 Mb.
#2524
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


СЪДЪРЖАНИЕ:


ВМЕСТО
ПРЕДГОВОР 6

ЕДНО...
ИЗМЕЖДУ


МНОГОТО
ПИСМА... 7

МОЯТА
УЧЕНИЧКА 8

ДЕВОЙЧЕТО
ОТ КУБРАТ 9

СЕСТРА
ИВАНОВА 10

ИСКАМ
ДА ПЕЯ! 15

ПЪРВИТЕ КРАЧКИ,


ПЪРВИТЕ УСПЕХИ 17

ЗЛАТНИЯТ


КЛЮЧ 41

БАЛКАНСКАТА


РОЗИЧКА 52

НОВОСИБИРСК —


22-31-56 ОТГОВАРЯ 55

БЪЛГАРСКА ПЕСЕН


В ИСПАНИЯ 56

МАЛКАТА ПРИЯТЕЛКА


НА ЦЕЛИЯ НАРОД 58

ЗЛАТНАТА ПЛОЧА —


КАН 59

В СЪСЕДНА ТУРЦИЯ 60

КОЛЕГА
И ПРИЯТЕЛ 64

НАША
ПЕВИЦА 68

АТИНА И...
ПРЕЗ ЛИСАБОН,
ЗА РИО 69

ТЯ, КОЯТО ДАДЕ ЖИВОТ


НА ДУМИТЕ МИ... 75

БЛИЗО
ДО ИЗГРЯВАЩОТО


СЛЪНЦЕ 76

РОЖДЕН ДЕН


В БАКУ 80

ДАМАТА
С КУЧЕНЦЕТО 81

ЗА ТРИ МЕСЕЦА...
НАД 50 000 КИЛОМЕТРА... 82

КАК НАПРАВИХ


НЯКОИ ОТ СНИМКИТЕ
НА ЛИЛИ 84

ОТЗИВИ... 95

МИСЛИ НА ПЕВИЦАТА,
СПОДЕЛЕНИ В ЧАСОВЕ
НА НЕОФИЦИАЛНИ ИНТЕРВЮТА
И РАЗГОВОРИ 98

МЕЖДУНАРОДНИ


НАГРАДИ 100

ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ


ТУРНЕТА
В ЧУЖБИНА 100

ВСЯКО ИЗКУСТВО

ИМА СВОИ ИЗМЕРЕНИЯ.

И ТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ

ОТ ТАЛАНТА, МАЙСТОРСТВОТО

И СТЕПЕНТА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ

НА ОНЗИ, КОЙТО Е ИЗБРАЛ

ТРУДНОТО ПОПРИЩЕ НА АРТИСТА.

ЛИЛИ ИВАНОВА

Е ЕДНО ОТ ТЕЗИ ЯВЛЕНИЯ,

КОИТО ОБЕДИНИХА

ВКУСА И ПОТРЕБНОСТИТЕ

НА ЕДИН ШИРОК КРЪГ СЛУШАТЕЛИ

У НАС И В ЧУЖБИНА

В ЕДИН ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ

ОТ НАШЕТО РАЗВИТИЕ.

И ТЪЙ КАТО ВСЯКО РАЗВИТИЕ

ИДВА ОТНЯКЪДЕ И ОТИВА НАНЯКЪДЕ, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО НА АРТИСТА Е,

ЧЕ Е ВЛОЖИЛ СЕБЕ СИ

В ТОЗИ БЕЗКРАЕН ПРОЦЕС

В БЕЗПИРНИЯ СТРЕМЕЖ

КЪМ КРАСОТА И ДУХОВНО РАВНОВЕСИЕ.

Заслужил артист
ИВАН МАРИНОВ
заместник – председател
на Комитета за изкуство и култура

ВМЕСТО
ПРЕДГОВОР

За Лили Иванова се оказа трудно да се пише. Не само защото и у нас, и в чужбина са публикувани твърде много материали за нея и от нея, не само поради голямата й популярност и обратно пропорционалното й желание да разказва за себе си, а и защото тя е далеч от края на една зашеметяващо бурна кариера в естрадното изкуство. Нито списъкът на завоюваните от нея награди, нито дългата поредица заглавия на песни, нито гостуванията й, нито плочите с нейния глас са изчерпани вече, за да може човек да направи крайната равносметка за изкуството, таланта и мястото на Лили Иванова в историята на българската естрада. Едно е безспорно: Лили Иванова бързо стана предпочитана певица за българските слушатели и високо ценена и обичана в други страни изпълнителка; Лили Иванова изработи свой стил на изпълнение и наложи българската песен, изтъкна нейните качества и хубостта на българската реч и у нас, и в чужбина. А това е твърде много, като се има пред вид младенческата възраст на нашето естрадно изкуство. За твърде кратко време нейните почитатели, публиката, която – забележете – обхваща почти всички възрастови групи, започнаха да я наричат с малкото й име, да търсят портретите й и автографите й, да купуват плочите и да тананикат песните, които тя изпълнява. Неоспорим факт е, че когато Лили Иванова има концерт, билетите – до един – са продадени дни наред, че й плочи често се подават “под рафта” и че по-дългите й отсъствия от страната или от подиума предизвикват неспокойства, слухове и разочарование. Хората търсят и искат да чуят своята певица, тяхната певица, нашата Лили.

“Нашата Лили” – така нарекохме настоящата книга, в която оставихме да говорят за певицата мнозина от тези, които са делили с нея скърби и радости, успехи и разочарования. Старахме се да предадем обективно не само събитията, за които те ни разказваха, а и думите, които употребяваха, когато искаха да характеризират своята другарка, ученичка, приятелка, колежка или предпочитана изпълнителка – Лили Иванова. Несъмнено за нея има и ще има още много да се разказва. Но намеренията ни бяха – и дано да сме ги постигнали – да дадем на читателите възможност да се запознаят с някои подробности от живота на любимата певица – с тревогите й, с толкова характерния за нея упорит труд, с голямото й човешко очарование и ненаситното й чувство към красота и съвършенство. И в добавка – някои нейни мисли, изразени непреднамерено в случайни разговори, в приятелски кръг, които разкриват една чиста българска душевност.

Така няколко часа нашата Лили ще бъде с нас.АВТОРИТЕ

ЕДНО...
ИЗМЕЖДУ
МНОГОТО
ПИСМА...

ВАСИЛИЙ ВАСИЛЕВИЧ ВАСИЛЬОВ,
гр. Тбилиси


Когато настоящата книга бе вече готова и Радио София и някои вестници и списания бяха съобщили за предстоящото й отпечатване, започнаха да се получават много писма до авторите. Измежду тях избрахме едно... идващо отдалеч, от Тбилиси, и написано на хубав български език. То събира във фокус настроенията и чувствата на съветската публика, за това го поместваме.
“Пише ви един от големите почитатели на Лили Иванова. Преди седем години слушах едно предаване за Лили Иванова по нашата телевизия. Тогава Лили изпя “Море на младостта”. Песента ми направи голямо и много вълнуващо впечатление. И сега с удоволствие пускам плочата с тази песен. Но... преминаха седем години и толкова ново и изумително има Лили в своя нов арсенал! Толкова много! И всичко вълнува! След “Море на младостта” пожелах да узная повече за непознатата дотогава певица, за изкуството й, за родината й. Лили откри за мене България! Прочетох много литература за вашата страна. Участвах в конкурс за Българското радио и получих почетна награда. Уча с интерес български език по самоучител. Кореспондирам си с един младеж от България. Тази кореспонденция ми помогна да натрупам материали за България и между тях – солидна колекция от плочи и снимки на Лили Иванова.

Разбира се, засега мога да чуя и да видя Лили само на Концертите при нейните гастроли у нас. И аз пропътувах много километри – бях в Киев, Москва и Ленинград през 1967 и 1972г., за да я слушам и видя лично, и й поднесох цветя. Получих нейния автограф. Чакам нови и нови срещи с изкуството на Лили. Ако видите Лили, предайте й сърдечните благопожелания на съветските слушатели, това, че ние винаги с радост ще срещнем този чудесен представител на популярното изкуство в братска, слънчева България!”
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница